Histamínová intolerancia – príznaky, liečba, diéta (zakázané a povolené potraviny)

Zdroj: 123rf.com

Aj vám doktor oznámil diagnózu „histamínová intolerancia“?

HIT dokáže život dosť znepríjemniť. Ale…

Toto ochorenie sa aspoň dá liečiť.

Prečítajte si podrobnú príručku HIT, kde o tejto chorobe zistíte všetko: aké sú príznaky, liečba, diéta (čo pri HIT-ke môžete jesť – zakázané a povolené potraviny) a mnoho iných užitočných informácií.

Trápia vás príznaky ako:

Ak ste odpovedali áno na niektorú z týchto otázok, potom by sa vás histamínová intolerancia mohla týkať…

Čo je to histamínová intolerancia

Definícia histamínovej intolerancie:

Histamínová intolerancia je nerovnováha medzi histamínom nahromadením v tele a neschopnosťou organizmu ho primerane odbúravať.

Až 2 – 3 % populácie trpí na toto ochorenie. To znamená, že zo 100 ľudí aspoň 2 – 3 majú histamínovú intoleranciu. A počet ľudí s HIT stále narastá…

Mechanizmus vzniku choroby

Skutočný mechanizmus histamínovej intolerancie (HIT) je stále predmetom výskumov. Príčiny nadmerného hromadenia histamínu v tele sú väčšinou spôsobené tým, že jeho molekula sa v tele nerozkladá normálne (zdroj: theceliacmd).

Dôležité enzýmy

U zdravých ľudí sa histamín rozkladá vďaka dvom enzýmom:

Hoci obidva enzýmy zohrávajú dôležitú úlohu pri rozkladaní histamínu, DAO je hlavným enzýmom zodpovedným za rozpad histamínu prijatého potravou.

Z vyššie uvedeného vyplýva, že mechanizmus vzniku HIT je pravdepodobne zapríčinený genetickým alebo získaným poškodením DAO.

Príčiny zníženej účinnosti DAO

Ale čo spôsobuje nesprávnu funkciu diaminooxidázy?

Môžu za to niektoré vnútorné alebo vonkajšie spúšťače:

Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Nie je to potravinová alergia

Aj keď niektorí lekári spochybňujú existenciu histamínovej intolerancie ako choroby, HIT bola v roku 2012 uznaná Nemeckou spoločnosťou pre alergológiu a imunológiu za skutočnú chorobu.

Aj keď príznaky histamínovej intolerancie sa zvyčajne prejavia po požití určitých potravín, mechanizmus ochorenia je odlišný od potravinovej alergie.

Niektoré z príznakov sú dokonca podobné alergickej reakcii. Avšak HIT nie je sprostredkovaná cez IgE (alergicko-imunologickou reakciou). V praxi to znamená, že kožné testy na alergie a taktiež testy z krvi budú negatívne.

Histamínová intolerancia je spôsobená hromadením histamínu v tele. Z tohto dôvodu sa príznaky nemusia objaviť ihneď. Príznaky sa môžu spustiť až vtedy, keď sa dosiahne „prahová hodnota“ a vtedy môže byť ťažké určiť konkrétne jedlo, ktoré zapríčinilo príznaky.

Napríklad:

Na raňajky ste mali jedlo bohaté na histamín a na obed nízkohistamínové jedlo. Toto druhé jedlo však mohlo stačiť na to, aby ste sa dostali nad úroveň vašej tolerancie histamínu. A teda príznaky sa u vás objavia až popoludní. Preto si môžete chybne myslieť, že vaše príznaky boli spôsobené popoludňajším jedlom (v tomto prípade bude vinníkom skôr to ranné).

Čo je histamín?

Väčšina ľudí pozná histamín práve v súvislosti s alergickými reakciami. Avšak, histamín je veľmi dôležitou súčasťou pre správne fungovanie organizmu.

Histamín je molekula, ktorá sa nachádza vo všetkých bunkách nášho tela. Taktiež je prirodzenou súčasťou mnohých potravín. Je aj dôležitým prvkom imunitného a neurologického systému.

Histamín a jeho účinky

Má na starosti tieto 3 základné funkcie:

  1. Reakcia na zápal v organizme – rozširuje krvné cievy, aby umožnil imunitným bunkám dostať sa na miesto zápalu. Tiež upozorní telo na potenciálne patogény.
  2. Stimuluje tvorbu HCl v žalúdku – kyselina napomáha stráviť prijatú potravu.
  3. Neurotransmisia – je posol medzi jednotlivými neurónmi, ktorý sa stará o správnu funkciu nervového systému.

Histamín je životne dôležitý, no môže nám spôsobiť aj problémy. Tie sa prejavia vtedy, keď sa z buniek naraz vyplaví veľké množstvo histamínu. K tomu dochádza napríklad pri alergických reakciách.

Histamínová intolerancia na celý život?

Veľmi zriedkavo je histamínová intolerancia geneticky podmienená (vrodená). V tom prípade je to doživotný problém.

Ak ste však HIT získali v priebehu života, vaše vyhliadky sú priaznivejšie. Niekedy stačí vyliečiť základné ochorenie, ktoré ju spustilo.

Mnoho prejavov HIT je len dočasných. Hladina enzýmu DAO závisí od zdravia vášho čreva, stresu a veľa iných faktorov. Dokonca sa jeho hodnota mení aj v priebehu jedného dňa.

Preto sa často u histaminikov striedajú obdobia, kedy nemajú takmer žiadne príznaky ale aj také, kedy sa cítia veľmi zle. V prevažnej väčšine sú všetky problémy spojené s HIT prechodné. Môžu byť spôsobené zlou črevnou mikroflórou, liekmi, alkoholom, nevhodnou stravou…

Vtedy stačí len úprava životosprávy a problémy zvyčajne ustúpia.

Histamínová intolerancia a jej príznaky

Pretože histamín putuje krvným obehom, môže ovplyvniť všetky systémy v tele (vrátane tráviaceho, kardiovaskulárneho, kože, mozgu, či pľúc).

To vysvetľuje, prečo môže spôsobiť tak širokú škálu problémov.

Histamín spôsobuje rôzne príznaky v závislosti od toho, kde sa uvoľňuje a na aké receptory sa viaže.

Aké sú najbežnejšie príznaky histamínovej intolerancie?

Tráviace ťažkosti (objavujú sa najčastejšie)

Kožné prejavy

Neurologické príznaky

Príznaky podobné alergiám

Ostatné

Niekto má problémy len s bolesťou hlavy, iný môže mať alergické príznaky sprevádzané bolesťou brucha…

Nestrachujte sa, že sa u vás začnú objavovať všetky príznaky.

Tieto vymenované príznaky sú veľmi všeobecné a môžu mať mnoho potenciálnych príčin. Taktiež u rôznych jedincov sú príznaky rôzne.

Aj kvôli tomu majú lekári často problémy s určením diagnózy histamínovej intolerancie. Avšak ani jej diagnostika nemusí byť jedinou príčinou uvedených problémov…

Ja som už odmalička mávala veľmi silné migrény, bolesti brucha, často som zvracala a z ničoho nič mi bývalo na odpadnutie. O bolestivej menštruácii a problémoch so spánkom ani nehovorím.

Keď som sa s tým konečne rozhodla niečo robiť, spísala som si všetky svoje príznaky a išla som ku mojej obvodnej lekárke. Tá ma nepriamo označila za hypochondra (kázala mi, nech sa menej sledujem a nech viac chodím do prírody).

Keď som zmenila doktorku, tá ma hneď vypísala na alergologické a imunologické vyšetrenie ku odborníkovi. Alergológ mi takmer vzápätí zistil diagnózu HIT. Aspoň som vedela, že problém nie je v mojej hlave…

Možné príčiny

Histamínová intolerancia sa objavuje častejšie u osôb s poruchami tráviaceho traktu, čo má za následok zníženú produkciu DAO.

Pridružené ochorenia

Medzi najčastejšie patria:

Predpokladá sa aj to, že histamínová intolerancia je častejšia u tých, ktorý trpia SIBO (syndróm bakteriálneho prerastania čreva, z anglického small intestinal bacterial overgrowth). SIBO je nadmerný rast baktérií v tenkom čreve. V čreve je pri ňom zvýšený počet baktérií, alebo sa tu vyskytujú neprirodzené baktérie (zdroj: drericz).

Lieky

Niektoré lieky v prípade HIT môžu vyvolať alebo zhoršiť vaše príznaky.

Zdroj: zdravovek.eu, lieky24.sk

Iné lieky, ktoré patria medzi inhibítory enzýmu DAO:

Všetky z vymenovaných liekov sú len potenciálnymi spúšťačmi. Ak ich už užívate a váš organizmus ich toleruje, pokračujte v ich užívaní. Každý na ne môže reagovať individuálne. Ak si niečím nie ste istí, poraďte sa so svojim lekárom.

Diagnostika

V súčasnosti neexistujú žiadne testy na diagnostiku histamínovej intolerancie so 100 % účinnosťou. Ak sa vaše príznaky zlepšia po eliminačnej diéte, pravdepodobne máte HIT.

Diagnostika sa odráža primárne od:

Nízka aktivita DAO a vysoká hladina histamínu sú ukazovateľmi HIT.
Klasické testy na alergiu/kožné testovanie nebudú pozitívne (kvôli už spomínanej neprítomnosti IgE pri tejto reakcií organizmu).

Hodnoty môžu byť skreslené, ak v období pred odberom už držali nízkohistamínovú diétu.

Histamínová intolerancia – hodnoty DAO

Aktivita diaminooxidázy sa stanovuje v jednotkách HDU.

Hodnoty:

Ak vám boli hodnoty aktivity DAO stanovované v jednotkách kU/L, v tom prípade sa orientujte nasledovným:

  • nad 10 kU/L – hodnoty sú v poriadku,
  • 3 – 10 kU/L – znížené hodnoty (je tu pravdepodobnosť HIT)
  • pod 3 kU/L – veľmi nízke hodnoty = vysoká pravdepodobnosť HIT

Avšak ani tieto hodnoty nie sú úplne presné. Môže sa stať, že test bude falošne negatívny/pozitívny.

Diferenciálna diagnostika

Doktor sa najprv môže zamerať na vylúčenie ostatných diagnóz, ako:

Po ich vyhodnotení sa zvyčajne navrhne eliminačná histamínová diéta (strava, pri ktorej sa obmedzujú potraviny s vysokým obsahom histamínu).

Myslíte si, že histamínová intolerancia by sa vás mohla týkať?

Ak si myslíte, že môžete mať HIT, navštívte lekára. Spolu s ním môžete zhodnotiť ďalšie možné ochorenia, ako sú napr. potravinové alergie, poruchy mastocytov alebo ostatné (už spomenuté) poruchy trávenia.

Po vylúčení týchto možností môže byť zahájená eliminačná histamínová diéta.

Potravinový denník

Nevyhnutnosťou je potravinový denník.

Doňho si zapíšete všetky vaše reakcie na potraviny. Tak zistíte, ktoré jedlá sú pre vás najviac problémové a ktoré sú zodpovedné za nepríjemné príznaky.

Ako potravinový denník vám môže poslúžiť klasický diár, mobil, alebo notebook.

Ako vytvoriť denník?

Zapíšte si:

Tipy:

Ku konkrétnym potravinám si môžete poznačiť aj to, aké príznaky vám spôsobujú.

Keď už raz máte spísané tolerované potraviny, ľahšie sa vám budú kombinovať jednotlivé jedlá. No jedálniček každého človeka s HIT bude vyzerať inak.

Tolerancia stravy

Rovnako ako pri väčšine problémov súvisiacich s výživou je tolerancia u jednotlivých ľudí na rôzne potraviny odlišná. Väčšina ľudí má problémy len s potravinami s veľmi vysokým obsahom histamínu.

Dobrou správou je, že histamínová diéta je väčšinou len dočasná. Postupne sa črevo lieči a vaša schopnosť metabolizovať histamín sa zvyšuje. Následne môžete pomaly začať zavádzať do vašej stravy stále viac potravín (bez príznakov).

Tiež mnohí ľudia prostredníctvom eliminačnej stravy zistia, že vôbec nereagujú na niektoré vysoko histamínové potraviny. Preto často stačí, keď vylúčia zo stravy 1 – 2 potraviny, ktoré im spôsobujú problémy.

Avšak, mnohé vysokohistamínové potraviny sú veľmi zdravé a prospešné pre organizmus. Ak by ste ich teda vyradili bez príčiny mohli by vám chýbať veľmi dôležité zdroje výživy.

Poraďte sa s odborníkom, aby ste si zabezpečili dostatočný príjem potrebných živín. Je to obzvlášť dôležité najmä vtedy, ak už máte stravu s rôznymi obmedzeniami (bezlepková diéta, vegetariánska strava a pod.).

Eliminačná diéta

Spočíva v tom, že spočiatku eliminujete všetky jedlá s vysokým obsahom histamínu (podľa závažnosti príznakov: na cca 2 – 4 týždne). Po určitom čase začnete postupne do stravy zaraďovať jednotlivé potraviny. Zároveň sledujete, ako na ne vaše telo reaguje.

Eliminačná diéta je najspoľahlivejším spôsobom diagnostiky histamínovej intolerancie.

Liečba

Aká je liečba histamínovej intolerancie?

Veľmi nápomocné môžu byť režimové opatrenia.

Najprv sa sa zamerajte na vyliečenie základných porúch organizmu, pretože tak môžete výrazne zlepšiť vašu toleranciu voči histamínu (napr. po liečbe IBS alebo SIBO sa reakcie na histamín často normalizujú).

Diéta pri histamínovej intolerancii

Aká je vhodná diéta? Čo jesť pri histamínovej intolerancii?

Prvoradá pri jej liečbe je nízkohistamínová strava.

5 všeobecných tipov do kuchyne:

  1. nakupujte a konzumujte čo najčerstvejšie produkty
  2. vyhnite sa alebo znížte na minimum konzumáciu konzervovaných jedál a polotovarov
  3. vyhnite sa konzumácii prezretých a fermentovaných potravín
  4. neuchovávajte potraviny mimo chladničky počas dlhej doby (predovšetkým mäsové výrobky)
  5. vaša kuchynská linka by mala byť vždy čistá

Myslite na to, že tolerancia voči histamínu je u každého iná.

Množstvo, ktoré tolerujete vy musíte zistiť sami na sebe. Niekoho organizmus dokáže zvládnuť omnoho vyššie množstvá histamínu, u niekoho aj malé množstvo vyvolá migrénu, hnačku, či iné príznaky.

Histamínová intolerancia a povolené potraviny

Vaša strava by sa mala skladať prevažne z čerstvých potravín a mala by obsahovať mnoho ovocia a zeleniny.

Je dôležité nielen znížiť príjem potravín bohatých na histamín, ale aj tých, ktoré blokujú DAO.

Ktoré potraviny sú povolené?

  • čerstvé mäso a ryby (vyhnite sa konzervovanému mäsu a rybám), dobre tolerované je hlavne kuracie mäso
  • čerstvé ovocie (okrem jahôd, citrusov) – povolené sú jablko, melón, hrozno, kiwi, mango (u niektorých), hruška
  • čerstvá zelenina (okrem paradajok, špenátu, avokáda, baklažánu), vhodná je najmä listová zelenina
  • obilniny – ryža, quinoa, špalda, kukurica, amarant, proso, ovos, cirok (+ cestoviny z nich vyrobené)
  • bylinné čaje
  • oleje – kokosový alebo olivový
  • ako náhradu mlieka radšej použite mandľové, kokosové, konopné, či ryžové mlieko
  • vajíčka sú individuálne – u niektorých môže vaječný bielok vyvolať reakciu
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Tento zoznam sa môže spočiatku zdať príliš krátky, ale nebojte sa. Je množstvo jedál, ktoré sa z nich dajú pripraviť.

Pamätajte na to, že poctivé dodržiavanie diéty je jediným skutočným liekom v prípade závažných príznakov. Vďaka diéte dosiahnete to, že vaše telo bude znova fungovať tak, ako má.

Histamínová intolerancia a zakázané potraviny

Vo všeobecnosti platí, že je dobré vynechať zo stravy fermentované jedlá (tieto sú taktiež častým spúšťačom migrény). Mali by ste sa vyhýbať starším jedlám. Jedzte čo najčerstvejšie, práve pripravené jedlá. Nedojedajte žiadne zvyšky z predošlého dňa.

Zakázané potraviny sú všetky, ktoré obsahujú umelé farbivá alebo konzervačné látky.

V zozname nájdete potraviny, ktoré majú vysoký obsah histamínu, alebo spôsobujú jeho zvýšené uvoľňovanie.

Zoznam zakázaných potravín:

Fermentované jedlá

  • fermentované mliečne výrobky – jogurt, kefír, cmar, syry
  • nakladané jedlá – kyslá kapusta, kyslé uhorky
  • sójová omáčka, tamari omáčka, Kim Chi, Miso
  • kombucha
  • tempeh a tofu

Proteíny

Keď už sa rozhodnete pre diétu s obsahom proteínov, dbajte na to, aby boli čo najčerstvejšie.

Vyhnite sa týmto:

  • mliečne výrobky – mlieko, kyslá smotana, tvaroh, tavené syry, syrokrémy
  • staršie syry – parmezán, gouda, švajčiarske syry, čedar
  • fermentované alebo údené mäso –  saláma, slanina, klobása
  • mäso, ktoré bolo uložené v chladničke viac ako 2 dni
  • konzervované ryby – tuniak, losos, sardinky, makrela
  • mäkkýše – najmä údené alebo konzervované morské plody
  • orechy – vlašské orechy, kešu a píniové orechy, všetky pražené a fermentované orechy
  • strukoviny – cícer, sójové bôby, arašidy, fazuľa
  • z obilnín najmä pšenica
  • vajcia – najmä vaječné bielko

Všeobecne sa odporúča diéta s nízkym obsahom bielkovín. Histamín sa totiž tvorí z aminokyselín (a tie pochádzajú z bielkovín). Preto sa odporúča obmedziť potraviny s vysokým obsahom bielkovín, lebo môžu mať veľký vplyv na produkciu histamínu.

Zelenina

  • špenát
  • paradajky a výrobky z nich (zakázané sú vo všetkých formách – či už čerstvé, konzervované, alebo ako súčasť omáčok)
  • hríby
  • baklažán
  • avokádo
  • tekvica
  • olivy

Ovocie

  • sušené ovocie – sušené slivky, brusnice, datle, figy, hrozienka…
  • niektoré bobuľovité plody – jahody, maliny, černice, brusnice
  • citrusy (pomaranče, citróny, limetky, grapefruity…)
  • tropické ovocie – banány, papája, ananás
  • čerešne
  • slivky
  • marhule, nektarinky, broskyne, ringloty
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Nápoje

  • alkohol a iné fermentované nápoje – šampanské, červené a biele víno, pivo (niektorí zvládnu malé množstvo (1 – 2 poldeci) nefarbeného alkoholu, ako napr. vodka, biely rum alebo gin)
  • čierny, zelený a maté čaj
  • energetické nápoje
  • u niekoho káva

Koreniny a pochutiny

  • kari, kajenská paprika, chilli
  • klinčeky, škorica, muškátový oriešok, aníz
  • vegeta
  • ocot a výrobky s jeho obsahom – napríklad kečup a horčica
  • čokoláda, kakao
  • džemy vyrobené z nepovolených ovocných plodov, ktoré obsahujú kyselinu citrónovú alebo konzervanty
  • sladkosti – zakázané sú všetky kupované sladkosti, povolené sú doma pripravené z povolených surovín

Tieto potraviny by nemali byť súčasťou stravy (zakázané potraviny):

Jedlá s vysokým obsahom histamínu Histamínové liberátory Blokátory DAO
  • Alkohol
  • Nakladané a konzervované potraviny
  • Zrejúce syry
  • Údené mäsové výrobky – saláma, šunka,
  • Klobásy
  • Mäkkýše
  • Strukoviny
  • Orechy
  • Čokolády a iné výrobky na báze kakaa
  • Ocot
  • Hotové jedlá
  • Sladkosti (konzervanty a farbivá)
  • Väčšina citrusových plodov – citrón, limetka…
  • Ovocie ako: kiwi, ananás, papája, slivky
  • Kakao a čokoláda
  • Orechy
  • Fazuľa a strukoviny
  • Paradajky
  • Pšeničné klíčky
  • Vaječné bielka (patria medzi liberátory najmä v surovom stave)
  • Aditíva – benzoát, siričitany, dusitany, glutamát, potravinárske farbivá
  • Alkohol
  • Čierny čaj
  • Energetické nápoje
  • Zelený čaj
  • Maté čaj

Možno sa po prečítaní tohto zoznamu pýtate, čo môžem vlastne jesť?

Ak vám už dochádzajú nápady na recepty a jedálniček, odporúčame vám prečítať si tento článok, určite v ňom nájdete inšpiráciu, čo jesť.

Obsah histamínu v potravinách

To, ktoré potraviny by sa vo vašej strave nemali vyskytovať nie je presne určené. Existujú len všeobecné odporúčania, pretože obsah histamínu v potravinách sa líši.

Jeho množstvo v potravinách závislosti od:

Niektoré potraviny nemajú vysoký obsah histamínu, ale spôsobujú jeho zvýšené uvoľňovanie (liberátory). Následky sú podobné, ako keby ste zjedli vysoko histamínovú potravinu.

Každý zoznam dostupný na internete sa líši, pretože údaje o obsahu histamínu v potravinách sa ťažko získavajú (už kvôli spomenutým podmienkam, ktoré vplývajú na jeho obsah v potravinách).

Vedeli ste, že?

Najväčším zdrojom histamínu v potravinách nie je samotné jedlo. Sú to baktérie prítomné na potravinách, ktoré prirodzene produkujú histamín ako súčasť metabolického procesu.

Kvôli tomu patria fermentované potraviny medzi zakázané pre ľudí s histamínovou intoleranciou (aj keď sú inak veľmi zdravé).

Preto sa tiež neodporúča dojedať zvyšné potraviny (ktoré ste nedojedli, keď boli čerstvé) – už sa na nich totiž mohol vytvoriť dostatok baktérií na vyvolanie symptómov.

POZOR na tieto éčka (chemické aditíva)!

Pri HIT je mimoriadne dôležité vyhýbať sa konzervantom, farbivám a iným potravinárskym prísadám.

Medzi najhoršie tolerované patria:

Konzervanty:

Farbivá:

Antioxidanty:

Dochucovadlá a konzervanty (liberátori histamínu):

Zdroj: 123rf.com

Ďalší pomocníci v boji s HIT

Nie je to len o strave…

Akonáhle ste úspešne zvládli eliminačnú diétu a následnú testovaciu fázu (po dobu 3 – 6 mesiacov, jej presnú dĺžku vám odporučí lekár), je potrebné individuálne pristupovať k vášmu životnému štýlu, aby ste dosiahli pre vás optimálnu výživu.

Postupne zistíte, ktoré potraviny zvládnete bez výskytu príznakov, a ktoré vám už spôsobujú značné problémy.

No okrem správnej stravy môžete svojmu telu pomôcť aj takto:

Doplnky výživy

Z bežne dostupných doplnkov výživy vám môžu pomôcť napríklad:

Histamínová intolerancia a tehotenstvo

Je histamínová intolerancia nebezpečná v tehotenstve?

Tehotenstvo je u väčšiny žien trpiacich HIT doslova požehnaním. U mnohých totiž stúpne aktivita DAO 500 – 1000 násobne!

To znamená, že všetky príznaky počas tehotenstva ustúpia. Tehotenstvo často zapríčiní aj zmiernenie až úplný ústup alergií. Počas tohto obdobia si môžete vychutnať aj niektoré zakázané potraviny.

Naše telo má mnohé múdre mechanizmy, ktoré bránia bábätko. Týmto ho chráni pred nadmerným pôsobením histamínu. Následkom je zníženie hladiny histamínu v krvnom obehu matky (zvyčajne od 2. trimestra gravidity).

Avšak, aj keď príznaky HIT zmiznú počas tehotenstva, majú tendenciu po pôrode sa vrátiť.

Zhrnutie

Histamínová intolerancia nie je smrteľná. Neskracuje život, ale vie nám ho poriadne znepríjemniť…

Mnohí histaminici si bez problémov zvyknú na nízko-histamínovú diétu. Navyše vďaka nej zistia, že sa cítia omnoho lepšie. Majú viac energie, netrápia ich nepríjemné bolesti hlavy, ekzém, únava, hnačka, nadúvanie…

Prvým krokom je rozlúčiť sa s potravinami, ktoré vám viditeľne nerobia dobre (po ktorých zjedení sa vždy objavia príznaky). Toto je však vysoko individuálne a musíte si to odsledovať sami na sebe.

Ak máte pocit, že vám je zle po každej potravine, ktorú zjete, je nutné začať dodržiavať prísnu diétu. Vtedy zvyknú príznaky ustúpiť a vy môžete postupne (po jednej a v malom množstve) skúsiť zaradiť zakázané potraviny.

Dúfame, že vďaka našim zoznamom zakázaných a povolených potravín už viete, čo jesť pri histamínovej intolerancii.

Moja cesta

Kvôli HIT som si musela začať sama variť (bolo to v 1. ročníku na VŠ). Vďaka tomu som prišla na mnoho zaujímavých receptov. Varenie ma začalo baviť a teraz som v kuchyni naozaj kreatívna. Tých potravín, ktoré sú povolené nie je až tak málo…

A ako sa to skončilo pre mňa?

Našťastie veľmi dobre. Po prísnej 6-mesačnej eliminačnej diéte som pomaly začala pridávať potraviny. S potešením som zistila, že môžem jesť takmer všetko 🙂

Možno sa môj organizmus prečistil od nahromadeného histamínu, ktovie.

Každopádne som veľmi vďačná, keďže som veľký gurmán a niektoré jedlá by som si asi nevedela odoprieť…

A dostala som cennú lekciu – nie všetko je také strašné, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Vďaka HIT som v sebe našla silu a vytrvalosť a naučila som sa obrovskej kreativite v kuchyni. Raz možno vďaka tomu založím reštauráciu, ktovie 🙂

Prajem veľa síl pri dodržiavaní eliminačnej diéty. Nezabúdajte počúvať svoje telo a jesť potraviny, po ktorých sa cítite dobre.

Zistiť viac
DAOSIN 30 kapsúl
  • výborný pomocník pri histamínovej intolerancii
  • obsahuje prirodzený enzým diaminooxidáza
  • neobsahuje lepok, ani laktózu
  • bez vedľajších účinkov

Zdroje:

Hrubiško, M.: Histamínová intolerancia, známa neznáma. 2011

Grafické zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×