Ulcerózna kolitída – jej príznaky, liečba a strava (je nutná aj diéta)?

Zdroj: 123rf.com

Ulcerózna kolitída má podobné príznaky ako Crohnova choroba. Obe patria medzi zápalové ochorenia čriev. Na kolitídu ochorie približne 1 človek z 500 a jej výskyt sa zvyšuje.

Zvýšený výskyt kolitídy v dnešnej dobe môžeme pripísať zmenám životného štýlu, inému typu potravy v porovnaní s našimi predkami, ale aj hektickému mestskému životu.

V článku si popíšeme, aké sú príznaky tohto ochorenia. Vysvetlíme vám aj príčiny ulceróznej kolitídy a popíšeme liečbu ochorenia. Dozviete sa aj, čo kolitídu odlišuje od Crohnovej choroby.

Čo je to ulcerózna kolitída?

Ako sme spomenuli v úvode článku, jedná sa o zápalové ochorenie hrubého čreva. Prítomné môžu byť aj vredy, ktoré sa nachádzajú na sliznici. Ochorenie je zvyčajne najaktívnejšie v spodných častiach hrubého čreva – v takzvanej sigmoidnej oblasti a v okolí konečníka. Nie je to však pravidlo.

Existujú aj pacienti, ktorí majú postihnuté celé črevo. Vo všeobecnosti platí, že čím väčšia časť čreva je postihnutá, tým závažnejšie je ochorenie.

Väčšina pacientov ochorie pred 30. rokom života, no ulcerózna kolitída vám môže byť diagnostikovaná v každom veku.

Ulcerózna kolitída a jej príčiny

Presný mechanizmus vzniku tohto ochorenia nie je lekárom dodnes známy.

Najpravdepodobnejšie za toto ochorenie však môže imunitný systém. Ten reaguje prehnane na črevné baktérie, ktoré sú prítomné u každého z nás. Ulcerózna kolitída patrí teda medzi autoimunitné ochorenia.

Medzi rizikové faktory tohto ochorenia patrí rodinná história ulceróznej kolitídy a príslušnosť k špecifickému etniku – aškenskí židia sú na toto ochorenie (a iné ďalšie ochorenia) náchylnejší.

Príznaky ulceróznej kolitídy

Ulcerózna kolitída má dosť nešpecifické príznaky.

Patria medzi ne:

Bolesti brucha, kŕče a hnačka sú veľmi časté príznaky takmer každého ochorenia gastrointestinálneho traktu, preto hovoríme o nešpecifických príznakoch.

Niektorí pacienti pri ulceróznej kolitíde nemajú chuť do jedla, prípadne majú zvýšenú teplotu. Pri veľmi vážnych a pokročilých formách ulceróznej kolitídy môžete mať hnačku aj 10 – 20 krát denne, prípadne sa budiť na potrebu stolice aj v noci.

Ochorenie môže spôsobovať aj bolesti kĺbov, prípadne problémy s očami alebo ochorenia pečene.

Symptómy nie sú prítomné stále. Pre ulceróznu kolitídu sú charakteristické obdobia, kedy je ochorenie veľmi aktívne (odborne relaps), naopak niekedy ochorenie prebieha úplne bezpríznakovo (remisia). Iba 5 – 10 % pacientov má trvalé príznaky kolitídy (Osterman MT, Lichtenstein GR (2010). Ulcerative colitis).

Najzávažnejšou formou ochorenia je tzv. fulminantná ulcerózna kolitída. Charakterizuje ju úporná hnačka, masívne krvácanie, teploty, pokročilá anémia a v najhoršom prípade až rozpad vnútorného prostredia. Pacient, ktorý sa dostane do tohto štádia ochorenia, musí byť hospitalizovaný. Na liečbu sa využívajú aj infúzie.

Ulcerózna kolitída u detí a jej príznaky

Bohužiaľ, s týmto ochorením sa stretávame aj u detí.

Kolitída ma u nich rovnaký priebeh a príznaky ako u dospelého človeka. No tým, že sa ochorenie vyskytne ešte u nedovyvíjaného organizmu, následky sú o niečo závažnejšie.

Dieťa s kolitídou sa vyvíja pomalšie a puberta sa u neho dostaví neskôr.

Diagnostika ulceróznej kolitídy

Lekár sa opýta na príznaky, ktoré máte a urobí rôzne diagnostické testy. Tie lekárovi pomôžu v diagnostike a vylúčia ochorenia, ktoré majú podobné príznaky ako ulcerózna kolitída (napríklad Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva prípadne diverkulitída).

Medzi diagnostické testy na určenie ulceróznej kolitídy patrí:

Kolonoskopia

Čo si predstaviť pod týmto názvom?

Pri kolonoskopii vám lekár zavedie do konečníka sondu, ktorá je hrubá asi 1 cm a je veľmi ohybná. Lekár po zavedení hadičky môže dôkladne preskúmať hrubé črevo. V prípade potreby môže pozorovať až začiatok tenkého čreva. Ak sa hadička zasúva iba do oblasti konečníka, jedná sa o vyšetrenie s názvom rektoskopia.

Zdroj: en.wikipedia.org

Praktické informácie:

Liečba ulceróznej kolitídy

Spôsob liečby je závislý od toho, aké príznaky sú pre vás charakteristické a aká je ich intenzita.

Voľnopredajné lieky

Pri opaľovaní však nezabúdajte na správne zásady, aby ste si nepoškodili pokožku. Na vytvorenie potrebného množstva vitamínu D postačí 15 – 20 minút na slnku. Potom sa už syntéza zablokuje a vitamín sa prestáva tvoriť. Nie všetci sa však môžu alebo chcú opaľovať, a tiež to nie je veľmi možné v zime. Práve vtedy sú efektívne doplnky vitamínu D.

Lieky na predpis

Pri silnejších príznakoch ulceróznej kolitídy už tieto voľnopredajné lieky väčšinou nie sú dostačujúce. Preto vám lekár predpíše špecifickejšie lieky.

Najčastejšie sa používajú:

  1. Aminosalicyláty
    Sú to lieky, ktoré obsahujú účinnú kyselinu 5 – aminosalicylovú. Najčastejšie sa využíva liečivo mesalazín (lieky ako Pentasa, Salofalk alebo Asacol). V špecifických prípadoch sa predpisuje sulfazalín (v lieku Sulfazalín – EN). Mechanizmus aminosalicylátov spočíva v protizápalovom účinku samotnej kyseliny. Aminosalicyláty tiež ochraňujú sliznicu pred toxickým pôsobením látok, ktoré sa uvoľňujú počas zápalu. Medzi takéto toxické látky patria napríklad kyselina chlorovodíková a kyslíkové radikály. Tieto lieky môžu mať formu čapíkov (účinné len na oblasť okolia konečníka), klyziem (účinné na širšiu oblasť konečníka) alebo tabliet (účinné na celé hrubé črevo a prípadne aj tenké črevo).
  2. Kortikosteroidy – glukokortikoidy
    Patria medzi steroidné hormóny. Účinkujú veľmi rýchlo. Najčastejšie sa využíva liečivo prednizón (liek Prednison) alebo metylprednizolón (liek Medrol). Bolo dokázané, že pri užívaní štandardných dávok týchto liečiv je dosiahnuté potlačenie príznakov (remisia) až u 80 % pacientov. Nevýhodou glukokortikoidov je to, že neliečia samotné ochorenie, skôr len potláčajú príznaky. Po ich vysadení bez následnej liečby bohužiaľ dochádza k opätovnému vráteniu príznakov kolitídy. Pri pacientoch s miernou formou kolitídy sa podáva liečivo budenozid (Budenofalk, Entokort). Dlhodobé užívanie kortikoidov je spojené s viacerými nežiaducimi účinkami, ktoré sú niekedy vážnejšie ako samotné ochorenie. Glukokortikoidy sa v súčasnosti používajú len u malého množstva pacientov (3 %), ktorí neodpovedajú na predchádzajúcu liečbu.
  3. Imunosupresíva
    Jedná sa o liečivá, ktoré majú schopnosť znižovať intenzitu imunitnej odpovede. Využívajú sa liečivá ako azatioprín (Imuran, Immunopurin, Imasup) alebo 6 – merkaptopurín. Medzi ďalšie imunosupresíva patrí aj metotrexát (Metotrexát) alebo cyklosporín (Sandimmun, Neoral).
  4. Biologická liečba
    Liečivá v tejto skupine sa už vyše 20 rokov používajú na liečbu zápalových ochorení. Okrem ulceróznej kolitídy pomáhajú liečiť napríklad aj Crohnovu chorobu, reumatoidnú artritídu, psoriázu a iné. Najviac využívané sú blokátory TNFα. Patria medzi ne liečivá infliximab (Remicade, Remsima, Inflectra, Flixabi), adalimumab (Humira), golimumab (Simponi) a certolizumab pegol (Cimzia). Blokátory TNFα pôsobia tak, že blokujú účinok bielkoviny, ktorej názov je „tumor nekrotizujúci faktor alfa“ (TNFα). Táto bielkovina sa podieľa na zápalových procesoch. Jej blokáciou dochádza k zmierneniu príznakov zápalu v tele. Po podaní lieku zostáva liečivo v tele niekoľko dní až týždňov. Preto ich stačí podávať iba raz za niekoľko týždňov. Medzi ďalšie biologicky účinné liečivá patria anti integríny – vedolizumab (Entyvio) a Anti IL 12/23 liečivo ustekinumab (liek Stelara). Pri biologickej liečbe dosahujú dve tretiny pacientov dlhodobú remisiu a sú bez príznakov.
Zistiť viac
COLON Dophilus 30 kapsúl
  • probiotikum s unikátnym zložením – vhodné na prevenciu a liečbu črevných ochorení
  • špeciálne pre diagnózy ako: celiakia, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, syndróm dráždivého čreva
  • zloženie: zmes Bifidobaktérií, Laktobacilov a Streptococcus thermophillus
  • obsahuje 10 miliárd živých baktérií v 1 kapsule

Chirurgické riešenie kolitídy

Ak je vaše ochorenie výrazne pokročilé a príznaky sú závažné, no zároveň neodpovedáte na žiaden typ vyššie spomenutej liečby, lekár vám môže odporučiť chirurgické odstránenie hrubého čreva.

Operácia je tiež nevyhnutná pri pacientoch, ktorí majú v hrubom čreve diery prípadne dysplázie (zmeny v tkanive). Táto operácia vylieči ulceróznu kolitídu a funguje aj ako prevencia rakoviny čreva.

Ak mal pacient pred operáciou ťažkosti so zrakom a kožou, ktoré boli spôsobené kolitídou, mali by po operácii vymiznúť. Problémy s pečeňou zapríčinené kolitídou po operácii zvyčajne pretrvávajú.

Pacienti, ktorí majú diagnostikovanú ulceróznu kolitídu po dobu viac ako 8 rokov, majú vyššie riziko vzniku rakoviny. Čím dlhšie máte toto ochorenie, tým je riziko rakoviny vyššie (American Gastroenterological Association 2010). Preto nepodceňujte preventívne prehliadky, aby sa prípadne ochorenie zachytilo čo najskôr a bolo lepšie liečiteľné.

Kedy je potrebné vyhľadať lekára

Ak už raz máte diagnostikovanú kolitídu, existujú situácie, v ktorých musíte nevyhnutne vyhľadať lekársku pomoc.

Niektoré z týchto príznakov môžu znamenať, že sa jedná o toxický megakolón. Dochádza k abnormálnemu zväčšeniu hrubého čreva. Je to život ohrozujúci stav, kedy sa naozaj počítajú minúty. Preto naozaj spomenuté príznaky nepodceňujte a vyhľadajte lekára.

Pacienti s ulceróznou kolitídu zvyčajne poznajú frekvenciu a intenzitu svojich príznakov. Ak však máte hnačku dlhšie ako dva týždne respektíve výrazne chudnete, tiež by ste mali navštíviť lekára. Odkladanie kontroly príznaky nezlepší, naopak môže spôsobiť rozvinutie ďalších príznakov a zhoršenie ochorenia.

Aký je rozdiel medzi ulceróznou kolitídou a Crohnovou chorobou?

Ulcerózna kolitída Crohnova choroba
postihuje len hrubé črevo a oblasť konečníka môže sa vyskytnúť v ktorejkoľvek časti tráviaceho traktu
zápal je súvislý, bez prerušení pacienti s Crohnovou chorobou mávajú medzi postihnutými miestami čreva aj zdravé pasáže
krv v stolici je špecifickejšia pre ulceróznu kolitídu špecifickejšie sú afty v ústach a poškodenia v oblasti konečníka ako vredy, infekcie a zúženia
pri diagnostike poslúži odber krvi a prítomnosť protilátok – ASCA (protilátka proti Saccharomyces Cerevisiae) pANCA (perinukleárna anti – neutrofilná protilátka) je charakteristická pre Crohnovou chorobu
používajú aj topické lieky, ako čapíky a klyzmy na Crohnovou chorobu sa používajú len tablety
Chirurgická operácia sa vykonáva u cca 45 % pacientov Chirurgické riešenie ochorenia čaká až 75 % pacientov
Pri ulceróznej kolitíde nie je dokázané, že by nejaké konkrétna strava zhoršovalo stav pacientov. Určité všeobecné zásady však treba dodržiavať (o nich si napíšeme nižšie). pacienti s Crohnovou chorobou musia dodržiavať diétu

Strava pri ulceróznej kolitíde

Aj keď nebudete musieť dodržovať extra prísnu diétu, zdravé stravovanie s mierou bude pre váš organizmus veľmi prospešné.

Sami najlepšie pocítite, ktoré potraviny vaše príznaky zlepšujú prípadne zhoršujú a podľa toho sa budete riadiť. O dôležitosti správnej výživy sa dnes hovorí naozaj všade a tak si spolu zopakujeme pár jednoduchých no vysoko účinných rád ako sa stravovať aj pri ulceróznej kolitíde.

Dbajte na to, aby bola vaša strava vyvážená. Prijímajte dostatok z každej skupiny látok, potrebných pre organizmus. Potrebujeme bielkoviny, tuky, sacharidy, vitamíny, minerály a vlákninu. Len pestré stravovanie vám zabezpečí dostatok všetkých týchto látok v tele.

Stravujte sa častejšie (5 – 6 krát denne) ale v malých množstvách. Prejedanie nie je ani príjemné, ani zdravé.

Mastné a vyprážané jedlá sú vo všeobecnosti ťažšie znášané pacientmi s ulceróznou kolitídou. Po takýchto jedlách sa môžu objaviť silnejšie hnačky a bolesti brucha. Mali by ste sa strave tohto druhu rozhodne vyhýbať.

Ťažšie znášané môžu byť aj strukoviny a mliečne výrobky. Pozorujte, ako sa cítite po konzumácii týchto produktov. Ochorenie, ktoré je špecifické neznášanlivosťou mliečnych výrobkov sa nazýva laktózová intolerancia. Telo pacienta nedokáže stráviť laktózu, ktorá sa nachádza v mlieku.

Pite veľa tekutín, ale vyhýbajte sa kofeínovým a energetickým nápojom. Káva, čierny a zelený čaj by vášmu tráveniu vôbec neprospeli. U väčšiny pacientov s kolitídou vyvolávajú hnačky.

Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Ak trpíte na anémiu (kvôli stratám krvi v stolici, prípadne narušené vstrebávanie železa) zvýšte príjem železa, prípadne investujte do výživového doplnku s obsahom železa. Železo nájdete hlavne v mäse a vajíčkach. Vstrebávanie železa zlepšuje vitamín C naopak zhoršuje čierny čaj. Preto zapite porciu mäsa ideálne ovocným džúsom alebo citrónovou šťavou, nie čajom.

Tipy pre pacientov s ulceróznou kolitídou

Prognóza kolitídy

Prognóza ulceróznej kolitídy závisí od rozsahu postihnutia hrubého čreva a intenzity príznakov. Väčšina pacientov má pri správnej liečbe stabilizovaný stav.

V minulosti bolo chirurgické riešenie omnoho častejšie ako v dnešnej dobe. No postupom medicíny a vznikom imunosupresív sa znížil počet pacientov, ktorý potrebujú operáciu. Po zavedení imunosupresív a biologickej liečby je v súčasnosti priemerná dĺžka i kvalita života pacientov porovnateľná so zdravou populáciou.

Pacienti s kolitídou však musia venovať pozornosť prevencii. Sú totiž náchylnejší na mnoho ďalších ochorení. Medzi inými je to napríklad rakovina hrubého čreva, rednutie kostí (osteoporóza), komplikácie dlhodobej liečby kortikoidmi (cukrovka, vysoký tlak, šedý zákal) a prevencia a dôkladná liečba prípadných infekcií.

Zhrnutie

Ulcerózna kolitída je náročné ochorenie, ktoré ovplyvní váš život. Preto sa snažte udržiavať v dobrej fyzickej aj psychickej forme, aby ste ju ľahšie zvládali. Informujte sa o dostupných liekoch, dbajte na prevenciu a vyhľadajte spolok pacientov s týmto ochorením.

V článku sme vám priniesli sumár dostupných informácii o chorobe. Snažili sme sa ho spracovať prehľadne, aby ste sa k nemu v prípade potreby mohli vrátiť a obnoviť si vaše poznatky. Prajeme vám čo najviac dní bez príznakov kolitídy.

Zdroje:

Grafické zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×