Celiakia – príznaky, strava, diagnostika (+test na doma)

Zdroj: 123rf.com

Celiakia je chronické ochorenie, ktoré sa v súčasnosti nedá vyliečiť. Pacienti s celiakiou netolerujú lepok. Pri jeho konzumácii dochádza k poškodeniam tráviaceho traktu, konkrétne tenkého čreva.

Približne ⅓ až polovica pacientov nemá prejavy ochorenia, prípadne má príznaky, ktoré sa netýkajú tráviaceho traktu. Ochorenie je preto často poddiagnostikované.

Viete, ako spoznáte celiakiu? A aká je vhodná strava?

Čo je to celiakia?

Celiakia (iné názvy: glutén-senzitívna enteropatia, gluténová enteropatia, netropická sprue, primárny malabsorpčný syndróm) je celoživotné autoimunitné ochorenie. Príčinou celiakie je intoleranciu lepku (gluténu).

Lepok je tvorený zmesou dvoch proteínov: gliadín a glutenín. U celiatikov je problémovým práve proteín gliadín. Ak ho skonzumujú, v tenkom čreve dochádza k imunitnej reakcii a poškodeniu sliznice.

Výskyt celiakie v populácii narastá. Na Slovensku sa toto ochorenie vyskytuje v pomere 1:250. Na celiakiu najčastejšie ochorejú ženy. Ochorenie radíme medzi multifaktoriálne: na rozvoj celiakie má vplyv genetika, imunologické faktory ale aj enviromentálne vplyvy.

Vedeli ste, že…?

Celiakia nie je to isté ochorenie ako alergia na pšenicu. Pri celiakii sú prítomné protilátky proti tkanivovej transglutamináze. Pri vyšetrení je poškodená sliznica tenkého čreva a výrazný vplyv majú aj genetické predispozície. Pri alergii na pšenicu protilátky proti transglutamináze nie sú prítomné, rovnako ako nedochádza k poškodzovaniu sliznice tenkého čreva. Naopak, zvýšené sú IgE protilátky. Podobným ochorením je aj neceliakálna gluténová senzitivita – pacienti majú typické príznaky celiakie alebo alergie, nejedná sa však ani o jedno z týchto ochorení.

Príznaky celiakie

Pri celiakii dochádza k poškodeniu sliznice tenkého čreva, z čoho vyplýva aj množstvo príznakov typických pre toto ochorenie. Postihnuté črevo nedokáže plniť svoju funkciu – trávenie a vstrebávanie živín. U pacientov s celiakiou preto hovoríme o malabsorpcii – narušenom vstrebávaní potrebných zložiek.

Celiakia a príznaky týkajúce sa tráviaceho traktu

Intenzita tráviacich problémov závisí od intenzity poškodenia tenkého čreva. Čím je poškodenie menšie, tým menej závažné sú príznaky.

Príznaky sa zhoršujú po konzumácii lepku, napríklad po zjedení pečiva, cestovín, koláčov a podobne. Vyššie spomenuté príznaky sú však charakteristické aj pre iné tráviace ochorenia (syndróm dráždivého čreva, vredy, dyspepsia, rakovina, ulcerózna kolitída, Crohnova choroba a iné). Preto pri dlhodobých problémoch s trávením vždy vyhľadajte lekára.

Celiakia u detí

Nakoľko má celiakia aj genetický podklad, na ochorenie sú najrizikovejšie deti, ktorých jeden alebo obaja rodičia majú celiakiu. Šanca, že rodič s celiakiou bude mať dieťa s rovnakým ochorením je približne 1:10. Podobné šance na rozvoj celiakie sú aj pri ochorení súrodenca.

Pre deti s celiakiou je typické to, že príznaky sú zväčša miernejšie ako pri dospelých, a preto sa niekedy môžu prehliadať. Dieťa sa môže sťažovať na bolesť v bruchu, nepriberá na váhe, prípadne ho nafukuje alebo má hnačky. K objaveniu príznakov dochádza pár minút až hodín po konzumáciu lepku. Trvať môžu od pár minút po niekoľko hodín.

Vedeli ste, že…

Detský organizmus má vo všeobecnosti väčšiu schopnosť regenerácie ako dospelý organizmus. Pri dodržaní bezlepkovej diéty je preto zmiernenie príznakov u detí ešte výraznejšie ako u dospelých. Jedna štúdia dokonca zistila, že pri dvoch rokoch bezgluténovej stravy u detí sa črevo dostane na 95 % do svojho pôvodného stavu.

Iné príznaky

Celiakia sa môže prejavovať aj nasledovne:

Vedeli ste, že…

Herpetiformná dermatitída je jedným z kožných prejavov celiakie. V oblasti lakťov, kolien a sedacích svalov sa vyskytujú svrbivé vyrážky. Pacienti s hepretiformnou dermatitídou majú v 90 % aj intoleranciu na lepok. Tráviace problémy sa u nich zvyčajne nevyskytujú. Až u 15 – 20 % pacientov s celiakiou prejavujúcou sa tráviacimi ťažkosťami sa objavuje aj herpetiformná dermatitída.

Diagnostika celiakie

Diagnostika celiakie sa komplikuje tým, že poškodzovanie klkov v tenkom čreve je relatívne pomalé a príznaky celiakie sú rôzne.

U pacientov s celiakiou je diagnostika často časovo zdĺhavá a ochorenie sa správne diagnostikuje až po dlhšom čase trvania príznakov. Najčastejšie celiakiu odhalí všeobecný lekár, pretože je s pacientom v najčastejšom kontakte.

Na diagnostiku celiakie sa používajú dva špecifické testy:

  1. testovanie krvi na protilátky, charakteristické pre celiakiu
  2. testovanie krvi na HLA antigény (human leukocyte antigens)

Pred samotným testovaním je nevyhnutné krátkodobo do stravy zaradiť glutén. Ak sa teda stravujete bezgluténovo už pred diagnostikou, informujte o tom svojho lekára, ktorý vám poskytne viac informácii.

Presnejšou metódou v diagnostike je endoskopia. Počas tohto vyšetrenia lekár mikrokamerou pozoruje klky v tenkom čreve. Ak je to potrebné, odoberie vzorku tkaniva (biopsia) z tenkého čreva a následne sa stanoví miera poškodenia.

Zdroj: 123rf.com

Test na celiakiu v domácom prostredí

Ak máte podozreniu na celiakiu, môžete skúsiť domáci test na celiakiu. Prináša však len orientačné výsledky a rozhodne nenahrádza lekárske vyšetrenie. Celiatik test prináša výsledky už do desiatich minút. Aparatúra je usporiadaná na jednoduché a bezbolestné odobratie kvapky krvi z prstu, na základe ktorej sa vykoná orientačná diagnostika.

Stravovanie pri celiakii

Na toto ochorenie neexistuje žiadny liekJediný spôsob, ako tlmiť príznaky celiakie je dodržiavanie prísnej, bezgluténovej diéty. K zlepšeniu príznakov dochádza až po niekoľkých týždňoch, preto nečakajte výsledky okamžite a v diéte vytrvajte.

Čo nejesť pri celiakii

Celiakia vylučuje tieto potraviny:

  • akékoľvek výrobky obsahujúce pšenicu, jačmeň, raž, ovos, či špaldu (aj klíčky, otruby a podobne)
  • pečivo a výrobky z obilnín: chlieb a iné pečivo, knedle, vločky, krúpy, piškóty, chipsy, krekry, koláče, strúhanka, palacinky a podobne
  • polotovary, konzervované jedlo, múkou zahusťované jedlá, mrazená strava s obsahom múky
  • paštéty, párky, klobásy, salámy, jaternice, údeniny
  • pivo, sladové mliečne výrobky
  • instantné polievky, dresingy, puding
  • koreninové zmesi, sójová a worčestrová omáčka
  • horčica, majonéza, tatarka
  • obilninový ocot
  • škrob, emulgátory, dochucovadlá, bujóny

Glutén sa nachádza aj v pive, často je pridávaný do ryžového sirupu, zmrzliny, marinád, dresingov, omáčok, niektorých zmesí na korenie, bujónov, sáčkových polievok a iných polotovarov a v neposlednom rade aj do náhrad za mäso vo vegetariánskych produktoch.

Povolené potraviny

Strava, ktorú môžete zaradiť do vášho jedálnička vo vysokej miere:

  • kvalitné živočíšne proteíny: chudé mäso (morčacie, kuracie, teľacie) vajíčka, ryby, morské plody
  • tuky: avokádo, olivový olej, orechy a semená, ľan, chia semienka
  • bezgluténové cereálie a prílohy: amarant, kukuričné vločky a cestoviny, ryža, quinoa, pohánka, proso, cirok, tapioka
  • špeciálne bezlepkové múky (orechová, ryžová, kukuričná, tapioková a podobne)
  • koreniny, čerstvé bylinky
  • strukoviny: fazuľa, šošovica, sója, hrach
  • ovocie a zelenina
  • mliečne výrobky

Je vedecky dokázané, že celiatickí pacienti, ktorí vysadia glutén pociťujú až 90 % zlepšenie najvýraznejších príznakov celiakie (ako sú hnačky a bolesti brucha). K zmierneniu príznakov dochádza už po 2 dňoch. Po mesiaci sú prejavy celiakie pri dodržiavaní bezgluténovej stravy minimálne.

Rady pri stravovaní celiatikov

Celiakia – ZŤP a recepty na predpis

Ak sa u vás potvrdí diagnóza celiakie, máte nárok na preukaz ZŤP. Ten si vybavíte Na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Žiadosť musí obsahovať potvrdenie od lekára a následne ju schvaľuje posudková komisia. Držitelia ZŤP si môžu uplatniť rôzne zľavy, napríklad na cestovanie, parkovanie, registráciu vozidla, daň z nehnuteľnosti a podobne.

Ak rodina, v ktorej sa celiatik nachádza nepresahuje daný finančný rozpočet, celiatik má nárok aj na čiastočne hradené bezgluténové potraviny. Lekár vám vypíše recept a vy si lekárni vyzdvihnete špeciálnu múku, chlieb, prípadne cestoviny.

Komplikácie a riziká celiakie

Samotné ochorenie sa považuje za prekancerózu (stav, pred rakovinou). Ak však pacient dodržuje zásady stravovania a nekonzumuje glutén, riziko rakoviny tenkého čreva sa môže dostať až na úroveň rizika pri zdravej populácii.

Pacienti s celiakiou (hlavne pri nedodržiavaní zásad stravovania) sú náchylní na malnutríciu, hypovitaminózu viacerých vitamínov a minerálov (železo, vitamín D, vápnik), poruchy plodnosti, ale aj laktózovú intoleranciu a rôzne neurologické ochorenia.

Kedy navštíviť lekára?

Ak sa u vás alebo vyskytujú príznaky celiakie, obzvlášť hnačka trvajúca dlhšie ako dva týždne, vyhľadajte lekára. Varovné signály u detí sú tiež hnačka, bledosť, pomalé priberanie na váhe u malých detí, oneskorená puberta u starších detí, mastná stolica a podobne. Pri týchto príznakoch sa môže jednať o celiakiu. Pred tým, ako prejdete na bezgluténovú diétu, poraďte sa so svojim lekárom.

Zhrnutie

Celiakia je autoimunitné ochorenie, pri ktorom stena tenkého čreva reaguje autoimunitnou reakciou na glutén. Ochorenie má genetický podklad, k jeho rozvoju môže viesť aj zlé stravovanie, emočný stres, prípadne tehotenstvo a obdobie po pôrode. Liečba celiakie neexistuje, pacienti musia dodržiavať prísnu diétu, ktorá tlmí zápal klkov.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×