Hnačka – príčiny, liečba, čo jesť + tipy na jej zvládnutie

Zdroj: 123rf.com

Hnačka je ochorenie, ktoré pozná asi naozaj každý z nás. Charakter tohto ochorenia nás núti upraviť svoje stravovanie a výrazne ovplyvní naše denné fungovanie.

Aké má príčiny, aká je liečba hnačky, čo je vhodné jesť a aké lieky sú vhodné na hnačku sa dočítate v tomto článku.

Hnačka vo všeobecnosti

Asi každý dobre vie, ako ju rozpoznať. Stolica sa stáva vodnatá, bez pevnej konzistencie. Potreba chodiť na záchod pri hnačke je výrazne zvýšená (aspoň 3x denne).

Medzi ďalšie nepríjemnosti, ktoré hnačku sprevádzajú patria príznaky ako nafukovanie, kŕče, pocit, že neovládate potrebu na stolicu, nevoľnosť a vracanie.

Krátkodobá hnačka nie je vážny stav a v priemere ju má každý z nás raz až dvakrát ročne.

Príčiny hnačky

Hnačky majú rôzne príčiny. V zime sa ľahko šíria rôzne vírusy, v lete sme náchylnejší na diétne chyby, prípadne sa jedlo ľahšie pokazí.

Čo ešte spôsobuje hnačky?

Vírusy spôsobujúce hnačky

Vírusy, ktoré sú zodpovedné za vznik črevnej chrípky sú najčastejšie zo skupiny norovírusov (najčastejšie u dospelých), enterovírusov, adenovírusov a rotavírusov.

Rotavírusy sú veľmi frekventované hlavne pri menších deťoch. Ich prenos je veľmi rýchly a dieťa v kolektíve sa môže ľahko nakaziť. Bábätká, ktoré ochorejú na rotavírusy môžu vo vážnejších prípadoch skončiť na pár dní v nemocnici aby sa zabezpečila ich hydratácia a nedochádzalo k chudnutiu.

Proti rotavírusom sa dá očkovať perorálnou vakcínou v troch alebo dvoch dávkach. Bábätko nič nebolí, keďže je podávaná vo forme sirupu. Ako farmaceut túto vakcináciou odporúčam.

Diétne chyby

Prvé, čo každý zvažuje pri hnačkovom ochorení, je čo jedol predchádzajúce hodiny prípadne deň pred hnačkou.

Nie vždy je problém v tom čo, ste jedli, ale koľko ste zjedli prípadne akým spôsobom ste jedli.

Ovocie

V lete sú časté sú hnačky, ktoré sú zapríčinené jedením množstva ovocia. To obsahuje fruktózu, ktorá má na náš organizmus v nadbytku laxatívne účinky. Z ovocia sú rizikové napríklad slivky alebo kiwi. Zo zeleniny to môže byť hlavne kapusta, brokolica alebo fazuľa.

Mlieko

Mliečne výrobky majú potenciál u niektorých ľudí spustiť hnačku. Ak sa vám hnačka opakuje pravidelne po mliečnych výrobkoch, môže sa jednať o laktózovú intoleranciu. V dnešnej dobe existuje množstvo produktov, ktoré vedia mlieko adekvátne nahradiť – napríklad rastlinné mlieka alebo mlieka zbavené laktózy.

Ťažké a dráždivé jedlá

Vyprážané, mastné jedlá zvyšujú črevnú peristaltiku a zosilňujú sťahy žalúdka, čo môže u citlivých ľudí vyvolávať hnačky. To isté platí pre korenisté jedlá, ktoré sú charakteristické pre čínsku a indickú kuchyňu. Tie tú nevhodné pre ľudí so syndrómom dráždivého čreva. Okrem toho mastné jedlá nie sú pre náš organizmus vo všeobecnosti prospešné, preto sa im snažte vyhýbať.

Cukor

Umelé sladidlá sa tešia veľkej popularite. No nie je všetko zlato čo sa blyští a pre sladidlá to platí dvojnásobne. Hojne používaný sorbitol je pomerne silné laxatívum. Používa sa do žuvačiek, nízko kalorických nápojov a niektorých sladkostí. Pozorne si skontrolujte zloženie a snažte sa vyberať si prírodne produkty, ktoré obsahujú prírodné sladidlá, napríklad stéviu alebo brezový cukor (xylitol).

Alkohol

Ak sa zobudíte s hnačkou po večierku alebo inej oslave, kde ste si užívali viac pohárikov vína alebo piva, môžete sa zobudiť s podráždeným žalúdkom. Ak spozorujete, že nejaký konkrétny druh alkoholu vám nerobí dobre, vyhýbajte sa mu.

Kofeín

U mnohých ľudí kofeín (obsiahnutý v káve a čaji) spúšťa žalúdočné problémy. Ak spozorujete, že vaše tráviace ťažkosti prichádzajú po týchto obľúbených nápojoch, budete ich musieť eliminovať z vášho pitného režimu. Prejdite radšej na bylinné čaje, ktoré sú šetrnejšie na žalúdok a črevá.

Menštruácia

Asi tretina žien má v čase menštruácie hnačku. Nie je to žiadny patologický jav, je to úplne normálne a bežné. Najčastejšie sa vyskytuje u žien, ktoré majú syndróm dráždivého čreva. V čase menštruácie sa však s týmito príznakmi môžu stretnúť aj ženy, ktoré syndrómom dráždivého čreva netrpia.

Doteraz nie je objasnené, prečo k hnačke dochádza práve v čase menštruácie. Jeden z predpokladov je, že príčinou hnačky sú zmeny v hladine hormónov. Hnačku a iné zdravotné problémy s trávením spôsobujú aj hormonálne zmeny počas menopauzy.

Psychika

Hnačka môže byť spôsobená aj zo stresu. Ak očakávate nejakú vypätú situáciu (pohovor, skúška, vystúpenie pred veľa ľuďmi), môžete mať problémy s tráviacim traktom. Zneužívanie laxatív pri ochorení typu anorexia a bulímia s cieľom schudnúť je veľmi nevhodný spôsob, ktorý môže poškodiť orgány dlhodobo a nezvratne.

Choroby

Ochorenia ako Crohnova choroba, diabetes, ulcerózna kolitída, zväčšená štítna žľaza (hypertyreóza), malabsorpcie a niektoré typy rakoviny ale aj jej liečba (ožarovanie prípadne chemoterapia) sú negatívne faktory na zdravie čriev.

Potravinové intolerancie

Hnačku môžu vyvolať aj potravinové alergie. V súčasnosti má potravinové alergie približne 2 % populácie obyvateľov EÚ [1]. Potravinové alergie si však netreba mýliť s intoleranciou.

Aký je medzi nimi rozdiel?

Pri potravinovej alergii je zapojený imunitný systém. Reakcia má klasický alergický charakter, môžete teda kýchať, mať vyrážku, alebo hnačku, pocit na zvracanie aj samotné zvracanie.

Pri potravinovej intolerancii imunitný systém nehrá úlohu, jedná sa skôr o problém žalúdka a čriev. Príznaky sú tiež hnačka, nevoľnosť, nafukovanie. Ak máte podozrenie na potravinovú alergiu prípadne intoleranciu, navštívte svojho lekára, ktorý vám urobí príslušné testy.

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • Chioská masticha sa používa na mnohé tráviace problémy: hnačka, kŕče v bruchu, pálenie záhy, žalúdočné vredy a mnohé iné
  • kliknite sem, ak chcete zistiť viac o prírodnej liečbe pomocou mastiche

Lieky

Niektoré lieky majú ako nežiaduci účinok spomenutú hnačku. Sú to napríklad antibiotiká (hnačke predchádzame súčasným užívaním probiotík počas liečby antibiotikami s rozostupom 2 hodiny), lieky na rakovinu, antidiabetiká, antidepresíva a lieky na tlak.

Ak vám lekár zmení liek prípadne predpíše nový liek, informujte ho o tomto vedľajšom účinku a ak je to možné, zmení vám ho za iný.

Hnačka v tehotenstve

Stretne sa s ňou väčšina tehotných žien.

Aký je rozdiel, keď dostanete hnačku v tehotenstve? Často môže byť hnačka v tehotenstve spôsobená zmenami metabolizmu, ktorými ženské telo prechádza.

Tiež môže byť následkom užívania tehotenských vitamínov, prípadne sa vaše telo len pripravuje na zmenu stravy. Tehotné ženy sa začnú stravovať zdravšie a niekedy organizmus na pozitívnu zmenu reaguje na čas aj takto.

Nie všetky voľnopredajné lieky sú vhodné pre tehotné ženy, preto o svojom tehotenstve pri kúpe voľnopredajných liekov informujte vášho lekárnika.

Keďže si musíte dávať na seba väčší pozor ako zvyčajne, navštívte lekára ak by hnačka trvala viac ako 24 hodín prípadne vás priveľmi vyčerpávala alebo ste začínali pociťovať príznaky dehydratácie.

Liečba hnačky

Nie všetky typy hnačky vyžadujú liečbu. Tie menej závažné, krátkodobé hnačky môžu odznieť samé bez akejkoľvek liečby.

Inak sa využívajú režimové opatrenia vo forme diéty (popíšeme nižšie) alebo lieky zastavujúce hnačku. Vo všeobecnosti sa odporúča užiť voľnopredajný liek na hnačku ak hnačka trvá viac ako 6 hodín.

Vyhnite sa nadužívaniu týchto prípravkov, pretože by mohli vyvolať zápchu. Vždy si prečítajte príbalový leták lieku a dodržujte dávkovanie.

Tip: Pripravte si rehydratačný roztok doma

Na 1 liter vody potrebujeme:

  • 20 g cukru
  • 2,5 g kuchynskej soli

Užívajte po malých dúškoch.

Čo jesť pri hnačke?

Najdôležitejšie je ostať hydratovaný.

Preto pite množstvo vody a bylinných čajov s medom po malých dávkach, ale často – ideálne 4 l denne. Vhodné sú aj riedené ovocné džúsy bez dužiny, prípadne minerálky.

Ak máte choré obličky alebo srdce a nemôžete prijímať výrazne viac vody ako zvyčajne, poraďte sa so svojim lekárom, ktorý vám odporučí ako postupovať.

Vhodná strava

Z potravín je vhodné napríklad chudé kuracie mäso.

Vláknina

Prospešná je aj vláknina. Dôležitý je však typ vlákniny, ktorú prijímate. Vyberajte si vlákninu, ktorá je rozpustná – nachádza sa napríklad vo fazuli, hrášku, ovsených vločkách, ale tiež v ošúpanom ovocí a varenej zelenine. Prospešná vláknina sa nachádza aj v Psyllium, čo je prírodná indická vláknina.

Nerozpustná vláknina má práve opačný účinok. Urýchlila by črevnú motilitu a pri hnačke by vôbec nebola prospešná. Nerozpustná vláknina sa nachádza v surovom ovocí v šupke, v surovej zelenine a v otrubách.

Probiotiká

Pomocníkom je aj obyčajný biely jogurt, ktorý si môžete pre zvýšenie efektu zmiešať s čučoriedkami. Jogurt obsahuje prospešné laktobacily, napríklad Lactobacillus acidophilus, ktorý má pozitívne účinky na trávenie. Jogurty sa využívajú ako prevencia hnačiek, ktoré sú spôsobené antibiotikami.

Soľ

Na doplnenie solí sú vhodné slané krekry alebo tyčinky. Dbajte však na adekvátne množstvo.

A čo tuky?

Mastné jedlo sa veľmi neodporúča, no tuky v malých množstvách musíte prijímať. Lyžička masla alebo arašidového masla, prípadne kvalitného olivového oleja pridaná do potravy vám môže len pomôcť.

Prvá pomoc

Veľmi často sú pri hnačke odporúčané banány, jablká, sucháre, piškóty, jablková výživa, ryža a zemiaky. Tieto potraviny sú vhodné však len krátkodobo, keďže neobsahujú dostatočné množstvo tukov a proteínov. Jedzte ich preto len po obmedzenú dobu a snažte sa vrátiť k svojmu pôvodnému (samozrejme šetriacemu) stravovaniu.

Ďalšie tipy

  • Oblasť okolo konečníka môže byť boľavá, červená a podráždená. Preto si ju nakrémujte napríklad vazelínou alebo krémom na hemoroidy.
  • Pomáha aj teplý kúpeľ, ktorý vám pomôže od bolesti a zmenší žalúdočné kŕče.
  • Všeobecný mýtus pri deťoch je ten, že rast zubov môže spôsobovať u detí hnačky. Toto však nie je pravda a ak má vaše dieťa hnačky a zároveň mu rastú zuby, tieto dve veci spolu nesúvisia.
  • Pri hnačke dbajte na zvýšenú hygienu. Pravidelné umývanie rúk zabráni rozširovaniu vírusov na vaše okolie. Vedecké štúdie uvádzajú, že umývanie rúk zníži riziko prenosu hnačky až okolo 40 %.
  • Pri upratovaní záchodu používajte gumené rukavice a ruky si po upratovaní vydezinfikujte.
  • Po dobu dvoch dní od skončenia hnačky sa stále vyhýbajte kofeínu, alkoholu a veľa ovociu. Mlieko môžete piť až po troch dňoch od skončenia problémov.

Kedy k lekárovi?

Ak sa vo vašej stolici objaví krv, začínate výrazne chudnúť prípadne máte vysoké teploty, navštívte lekára.

Tiež v prípade, že hnačka trvá dlhšie ako 2 dni, alebo pociťujete výraznú bolesť brucha, či konečníka.

Dehydratácia

Rizikom pri hnačke (hlavne u starších ľudí a malých detí) je dehydratácia. Ak je vaša stolica frekventovanejšia ako 3x denne, ľahko môže dôjsť k dehydratácii. Ak spozorujete príznaky dehydratácie a nie ste schopný udržať v sebe žiadnu tekutinu, navštívte lekára, ktorý vám odporučí rehydratačné nápoje prípadne vás zavodní infúziou.

Príznaky dehydratácie sú:

Záver

Hnačka nie je závažný stav a stretne sa s ním naozaj každý. Závažnou sa môže stať iba pri podcenení liečby, dehydratácii prípadne pri rizikových skupinách (malé deti, starí ľudia).

Dúfame, že ste sa v článku dozvedeli pár nových informácii o hnačke, a budete ju zvládať s prehľadom.

Zistiť viac

Liek na hnačku: Smecta

  • liek vo forme prášku, ktorý sa rozpustí vo vode
  • vhodný pri akútnych aj chronických hnačkách
  • viaže toxíny
  • vhodný aj pre tehotné ženy a deti

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.

Vhodná strava

Ukázať súvisiace produkty
×