Kyselina listová: Aké má účinky? Prečo je dôležitá v tehotenstve?

Kde sa nachádza kyselina listová? V ktorých potravinách je bohato zastúpená?

Zdroj: unsplash.com

Vitamíny skupiny B radíme medzi vo vode rozpustné vitamíny. V organizme majú nezastupiteľnú funkciu napríklad v niektorých metabolických procesoch, zlepšujú fungovanie nervovej sústavy, sú nevyhnutné pre enzymatické procesy a podieľajú sa na krvotvorbe.

Jedným z vitamínov B skupiny je aj kyselina listová – vitamín B9 (folát). Poznáte jej účinky? A viete prečo je dôležitá v tehotenstve?

Kyselina listová – formy a účinky

Kyselina listová je synteticky vyrábaná forma folátu. Foláty sa vo svojej prirodzenej forme vyskytujú v jedle – napríklad špenát, kel, ružičkový kel, čínska kapusta ale aj paradajka, pór, cvikla. Z ovocia sú to napríklad čučoriedky alebo maliny. V neposlednom rade foláty nájdete aj v potravinách ako strukoviny, žĺtok, pečeň, mlieko či v droždie.

Kyselina listová je vo výživových doplnkoch dostupná v rôznych formách, poznáme:

Je nevyhnutná pri správnej krvotvorbe. Potrebujú ju červené krvinky (erytrocyty) a ak sa v tele nenachádza dostatok kyseliny listovej, červené krvinky sa môžu nadmieru zväčšiť. Takéto erytrocyty potom nedokážu adekvátne plniť svoju funkciu.

Okrem krvotvorby má pozitívne účinky na nervový a imunitný systém, no je potrebná aj na rozvoj nervovej sústavy embrya.

Kyselina listová a nežiadúce účinky

Vitamín skupiny B sú vo všeobecnosti dobre znášané. Vedľajšie účinky ich užívania sa vyskytujú len zriedka. U niektorých ľudí sa pri suplementácii kyseliny listovej môže objaviť nafukovanie, vracanie, nepríjemná chuť v ústach, problémy so spánkom, depresia alebo podráždenosť. U veľmi malého percenta ľudí sa môže objaviť alergická reakcia, preto ak sa vám na koži vyhodí vyrážka, máte problémy s dýchaním alebo cítite opuch sliznice, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

V niektorých výživových doplnkoch alebo liekoch s obsahom kyseliny listovej je pridávaná látka tartrazín. Tá je pre niektorých ľudí alergénom. Ak sa u vás v minulosti vyskytla alergická reakcia po užití produktu s obsahom tartrazínu, vyhýbajte sa výživovým doplnkom a liekom s jeho obsahom.

Kyselina listová v potravinách

Kde sa nachádza kyselina listová?

Vitamín B9 sa prirodzene nachádza v mnohých potravinách

Tieto potraviny sú jej dobrými zdrojmi:

Tieto zdravé potraviny obsahujú rôzne množstvá kyseliny listovej, a preto ich bez výčitiek pridajte do svojej stravy.

Príčiny a príznaky nedostatku kyseliny listovej

Vitamín B9 nie je v organizme uskladňovaný (napríklad ako vitamín D, ktorý sa ukladá v tukovom tkanive), preto je jeho hladiny nevyhnutné dopĺňať pravidelne. Zároveň k poklesu jeho hladiny môže dôjsť rýchlo. 

Nedostatok kyseliny listovej spôsobuje strava, ktorá je chudobná na foláty, ale aj niektoré ochorenia, pri ktorých telo nedokáže konvertovať foláty a kyselinu listovú na aktívnu (pre telo využiteľnú formu). Choroby, ktoré môžu byť spojené s nedostatkom kyseliny listovej sú napríklad Crohnova choroba a celiakia (zhoršené vstrebávanie živín v tráviacom trakte), niektoré formy rakoviny a ochorenia obličiek, pri ktorých je nevyhnutná dialýza.

Nadmerná konzumácia alkoholu je často spojená s hypovitaminózami. Je to preto, že vitamíny rozpustné vo vode sú pri alkoholizme nadmerne vylučované močom. Prispieva k tomu aj zlá životospráva a nekvalitné stravovanie, ktoré je často pri alkoholizme prítomné.

Vedeli ste, že…

Užívanie niektorých liekov v organizme znižuje hladiny folátov. Preto ak vám lekár predpíše liečivá metotrexát (liečba reumatoidnej artritídy), sulfasalazin (liečba reumatoidnej artritídy), fenytoin (liečba epilepsie) alebo trimetoprim – sulfametoxazol (antibiotické liečivo), pravdepodobne vám predpíše kyselinu listovú vo forme lieku.

Symptómy nedostatočnosti vitamínu B9 zahŕňajú:

To, či sa u vás jedná o nedostatočnosť kyseliny listovej môže lekár zistiť z krvného obrazu. Meranie hodnoty folátov u tehotných žien je súčasťou tehotenských poradní u gynekológa.

Kyselina listová v tehotenstve

Viaceré výskumy naznačujú, že kyselina listová je vhodným výživovým doplnkom pre všetky ženy v plodnom veku (aj tie, ktoré neplánujú tehotenstvo). Obzvlášť významné je jej užívanie pred plánovaným tehotenstvom a taktiež počas tehotenstva. Aktívna forma kyseliny listovej prospieva rozvoju zárodočných tkanív. Okrem toho pomáha znižovať únavu, ktorá je u niektorých žien spojená s prvými mesiacmi tehotenstva, u iných môže pretrvávať počas celého tehotenstva.

Preukázaný je vplyv kyseliny listovej na znižovanie rizika anencefálie – závažné poškodenia mozgu a nervovej sústavy – spina bifida (rázštep chrbtice). Kyselina listová prospieva rozvoju nervovej trubice plodu, je súčasťou tvorby a opravy DNA.

Pokračovať s užívaním kyseliny listovej v prípade potreby môžete aj po tehotenstve. Je bezpečná aj počas kojenia, prechádza síce do mlieka ale pre bábätká je bezpečná. Ak máte predčasne narodené dieťatko, informujte sa u lekára či môžete užívať kyselinu listovú.

Pre koho nie je kyselina listová vhodná (kontraindikácie a interakcie)

Kyselina listová by sa nemala užívať u ľudí s nedostatkom vitamínu B12. Liečba je možná iba v prípade, že sú laboratórne stanovené nízke hodnoty folátov. Taktiež nie je vhodná pri precitlivenosti na akúkoľvek pomocnú látku, ktorú môže preparát obsahovať. Jej užívanie sa neodporúča ani pacientom so stentom (najčastejšie po infarkte myokardu) a pri dialýze.

Ak užívate antacidá – lieky používane pri pálení záhy (hlinité alebo  magnéziové) súčasne s kyselinou listovou, dodržujte medzi nimi 2 hodinové rozostupy. Antacidá by mohli brániť vstrebávaniu kyseliny listovej a jej účinok by nebol dostatočný.

Iné liekové interakcie kyseliny listovej nie sú známe. Kyselinu listovú môžete užívať aj s výživovými doplnkami alebo liekmi s obsahom železa. Takisto sa dá užívať súbežne s inými minerálmi a vitamínmi.

Dávkovanie

Denná doporučená dávka kyseliny listovej je 400 až 800 mikrogramov (spolu s folátmi, ktoré sú prijímané v potrave). Pri tehotenstvách s rizikom poškodenia nervovej sústavy vám lekár môže predpísať 500 mg kyseliny listovej. U niektorých ľudí môže byť nevyhnutná aj denná dávka 1000 mikrogramov  (10 miligramov) po dohode s lekárom.

Dávkovanie kyseliny listovej u detí závisí od toho, na akú diagnózu je určená. Pri anémii sa používa 5 – 15 mg denne. U starších detí sa dávka upravuje v závislosti od hmotnosti.

Napriek tomu, že vitamín B9 je rozpustný vo vode a pri nadbytku sa vylučuje močom, maximálna denná dávka je stanovená. Je to preto, že nadbytok kyseliny listovej by mohol prekrývať nedostatok vitamínu B12, ktorý je taktiež nevyhnutný pre krvotvorbu.

Kyselina listová sa užíva nezávisle od jedla, môžete ju užiť buď ráno alebo večer, vždy však dodržujte rovnaký časový interval.

Nezabúdajte na to, že kyselinu listovú z časti môžete dopĺňať aj stravou.

Produkty s kyselinou listovou

Kyselina listová je dostupná vo forme výživového doplnku, lieku na recept alebo vo forme injekcií, ktoré sú niektorým pacientom podávané v nemocnici.

Medzi tie najpoužívanejšie patria:

Zhrnutie

Ak chcete predchádzať nedostatku folátov a komplikáciám s tým spojeným, dbajte na pestrosť vašej stravy. Kyselina listová vo forme folátov sa nachádza v množstve potravín, pridávaná je aj do niektorých cereálií a do pečiva. Výživové doplnky s kyselinou listovou sú nevyhnutné pre tehotné ženy, užívať ich môžu aj deti.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×