Rakytníkový sirup a rakytníková šťava

Aké sú jeho účinky? Je rakytník vhodný aj pre deti?

Zdroj: 123rf.com

Malé oranžové bobuľky rastliny rakytník rešetliakový a produkty z nej sa v dnešnej dobe tešia veľkej obľube. Je to preto, že táto rastlina (niektorými označovaná aj ako super ovocie) je extrémne bohatá na vitamíny – najmä vitamín C.

Viete aké benefity a priaznivé účinky vám ponúka rakytníkový sirup alebo rakytníková šťava? Je rakytník vhodný aj pre deti? Pozrite si aj naše tipy na produkty z rakytníka:

Rakytník – oranžový liek z prírody

Rakytník rešetliakový (Hippophae rhamnoides) je rastlina, ktorá má svoj pôvod v Ázii a niektorých častiach Európy. Rastie vo forme kríkov alebo malých stromčekov. Má žlté kvety a oranžové plody. Práve tie sa používajú pri rôznych ochoreniach, ale aj ako účinná prevencia.

Je to preto, že plody rakytníka, oranžové bobuľky, obsahujú množstvo prospešných látok. Nájdete v nich najmä vitamín C a vitamín P (rutín), ktorý zosilňuje účinky vitamínu C. Ten nie je výrazne poškodzovaný teplotou, preto si produkty s obsahom rakytníka uchovávajú svoju vitamínovú hodnotu.

Okrem vitamínu C a P sa v rakytníku nachádza aj vitamín A (zodpovedný za typické oranžové zafarbenie plodov – karotenoidy), ale aj silný antioxidant vitamín E (tokoferol). Z minerálov má najvýznamnejšie zastúpenie vápnik a horčík. Okrem toho rakytník obsahuje aj aminokyseliny, mastné kyseliny (olejová, linolová, omega-3,6,9, ale aj veľmi vzácna omega-7 mastná kyselina) a iné zdraviu prospešné látky. Zaujímavou vlastnosťou rakytníka je aj jeho schopnosť absorbovať UV žiarenie.

Účinky rakytníka

Rakytník je dlhodobo využívaný v ľudovom liečiteľstve najmä v Číne a Rusku. Klinické štúdie na jeho účinnosť vykonali len na zvieratách, tradične sa však používa pri rôznych ochoreniach.

Sú to napríklad tráviace problémy, ochorenia týkajúce sa vysokého tlaku a vysokého cholesterolu, ako podporná liečba rakoviny, na posilnenie imunity, ako podpora chudnutia pri nadváhe, na ochorenia pečene, problémy s očami (napríklad syndróm suchého oka), alebo na bežné, ale aj závažnejšie ochorenia respiračného traktu a podobne.

Rakytník sa využíva aj topicky (na kožu). Býva súčasťou niektorých opaľovacích prípravkov, vhodný je aj pri liečbe akné, ekzému, vysušenej a atopickej pokožky, na urýchlenie hojenia pri porezaní a pádoch a iných kožných problémoch.

Pre koho rakytník nie je vhodný?

Produkty z rakytníka je možné užívať až 6 mesiacov. Následne sa v užívaní odporúča prestávka. Ak sa liečite na závažnejšie ochorenie, vždy konzultujte s vašim lekárom, či sú pre vás výživové doplnky s obsahom rakytníka vhodné.

U pacientov, ktorí sa liečia na vysoký tlak, je na začiatku potrebná opatrnosť. U niektorých sa vyskytli vedľajšie účinky, ako napríklad točenie hlavy, opuch, zrýchlená srdcová frekvencia a iné. Pri použití na kožu sa môže objaviť alergická reakcia.

Produkty s obsahom rakytníka

Na trhu je množstvo produktov s obsahom rakytníka v rôznych formách – rakytníkové oleje, sirupy, šťavy. Vyberte si podľa vami preferovanej formy a na základe toho, pre koho je produkt určený. Prezrite si nami overené rakytníkové produkty od kvalitných firiem:

Rakytníkový sirup

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • vyrobený z rakytníku pestovaného ekologickým poľnohospodárstvom 
  • sirup sladený medom
  • možnosť pripraviť si chutný rakytníkový nápoj (zmiešaním sirupu s vodou)
Cena: 13.26 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • rakytníkový sirup zlato = 100 % rakytníková šťava + cukor
  • riedi sa v pomere 1:10
  • sirup je vhodný pre deti aj dospelých 
Cena: 6.02 €

Vedeli ste, že…

Rakytníkový sirup si môžete pripraviť aj doma. Dajte si však pozor na to, aký rakytník si nazbierate. Príprava rakytníkového sirupu je pomerne jednoduchá. Receptov na internete je viacero, vo väčšine z nich potrebujete len cukor, (alebo jeho zdravšie alternatívy) a rakytník. Ak máte veľa rakytníku, môžete si ho zamraziť a konzumovať jednotlivo po bobuľkách počas jesenného a zimného obdobia.

Rakytníková šťava

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 100 % čistá rakytníková šťava
  • obsahuje množstvo vitamínov a minerálov
  • šťava neobsahuje konzervanty, je sterilizovaná
Cena: 6.25 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 100 % rakytníková šťava, nesladená
  • vhodná pre deti, diabetikov, či vegánov
  • rozmieša sa v čaji alebo vo vode, dávkuje sa 1 – 2 čajové lyžičky 3-krát denne
Cena: 13.99 €

Zhrnutie

Rakytník je liečivá bylina, ktorá je známa hlavne pre svoj vysoký obsah vitamínu C. Je však bohatá aj na iné zdraviu prospešné látky. Môže sa používať ako prevencia ochorení a na posilnenie imunity, ale aj ako podporná liečba pri niektorých chorobách (napríklad vysoký tlak krvi a vysoký cholesterol). Rakytník a produkty z neho sú vhodné aj pre deti, takže pri ich kúpe pre celú rodinu netreba váhať 🙂

Náš TIP:

Chcete podporiť imunitu prirodzeným spôsobom? Pomôžu vám doplnky výživy? Zistite, aké sú ➤ príznaky oslabenej imunity a ako zvýšiť obranyschopnosť tela.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.