Nechutenstvo, nevoľnosť a vracanie – možné príčiny a liečba

Zdroj: 123rf.com

Nechutenstvo, nevoľnosť a vracanie sú 3 situácie, pri ktorých je tráviaci trakt namáhaný alebo nefunguje správne. Príčinou môžu byť rôzne menej závažné ale aj závažnejšie ochorenia.

Nakoľko je tráviaci systém a príjem potravy úzko prepojený s psychikou, nechutenstvo ale aj nevoľnosť sa vyskytujú aj pri niektorých psychických ochoreniach, ktoré si tiež v krátkosti spomenieme.

Nechutenstvo

Stav, kedy človek nemá chuť do jedla sa označuje ako nechutenstvo. Nechutenstvom trpia rovnako dospelí ako aj deti. Nechutenstvo teda nie je viazané na vek. Špecifické je nechutenstvo v tehotenstve, hlavne v období prvého trimestra.

Príčiny nechutenstva

K nechutenstvu dochádza pri viacerých príčinách.

Je bežné pri ochoreniach ako je črevná chrípka, kedy je spojené s hnačkami prípadne vracaním a bolesťami brucha. V tomto prípade sa nejedná o závažný problém, nechutenstvo je dočasné a po odoznení samotného ochorenia vymizne.

Nechutenstvo však môže byť príznakom aj závažnejších ochorení ako celiakia, Crohnova choroba, vredy na žalúdku, rakovina a iné. V tomto prípade je nechutenstvo dlhodobé a sprevádzajú ho aj iné príznaky.

Anorexia

Psychické ochorenia, pri ktorých sa objavuje nechutenstvo sú anorexia a bulímia. Často postihujú dospievajúce dievčatá. V dnešnej dobe sa však anorexii nevyhnú ani chlapci prípadne dospelé ženy. Kult štíhlosti, ktorý je propagovaný médiami a módnym priemyslom môže na ženy vyvíjať nadmerný tlak.

Ak niekto vo vašom okolí rapídne chudne, môže sa jednať o jedno z týchto ochorení. Ženy s anorexiou by mali vyhľadať pomoc psychológa alebo psychiatria. Liečba je komplexná a nie je cielená len na samotné pribratie na váhe.

Liečba nechutenstva

Liečba musí byť podložená diagnostikou. Ak je nechutenstvo vyvolané sekundárne ako následok iného ochorenia, lieči sa samotné ochorenie.

Ak nechutenstvo do jedla nie je vyvolané iným ochorením, je možné ho upraviť vitamínmi:

  1. Na nechutenstvo u detí je vhodný napríklad Pediakid prípadne Pikovit.
  2. Na nechutenstvo u dospelých sa používa napríklad Pangamin Klasik.

Nevoľnosť a vracanie

Nevoľnosť (nauzea) je stav, ktorý môže vyústiť do vracania. Nevoľnosť má viacero príčin a spúšťačov.

Častejšie sa objavuje v týchto situáciách:

Existujú aj iné situácie a ochorenia, tieto sú však najfrekventovanejšie. Varovné signály, ktoré môžu byť pre človeka životu nebezpečné sú napríklad: pocit na odpadnutie, strata vedomia, vracanie krvi, krv v stolici, prudké bolesti hlavy, zrýchlené dýchanie, nepravidelný pulz a iné. V takomto prípade nevyhnutne navštívte lekára.

Nevoľnosť a vracanie po jedle

S nevoľnosťou po jedle sa bežne stretnete vtedy, ak skonzumujete veľmi veľa jedla, prípadne skombinujete nevhodné potraviny. Ak sa však nevoľnosť po jedle objavuje frekventovane a aj vtedy, keď zjete adekvátne množstvo, môže sa jednať o symptóm závažnejšieho ochorenia.

Nevoľnosť po jedle môže byť spôsobená hormonálnymi zmenami a poruchami, infekciou, potravinovou alergiou alebo intoleranciou ale aj ochoreniami tráviaceho traktu (reflux, syndróm dráždivého čreva, pankreatitída a iné).

Vedeli ste, že…

Ak sa u vás vyskytla nauzea a chcete predchádzať vracaniu, dodržujte tieto rady: jedzte pravidelne, no v menších porciách, jedzte pomaly a v pokoji. Po jedle si sadnite, pretože poloha ležmo by mohla zvýšiť riziko vracania. Pri nevoľnosti spojenej s cestovaním počas jazdy nečítajte. Ak sedíte vzadu, nepozerajte sa z bočného okna. Na nevoľnosť a vracanie spojené s cestovaním pomáha liek KINEDRYL.

Zhrnutie

Krátkodobé nechutenstvo, nevoľnosť a vracanie nie sú závažné situácie a nie je nevyhnutná návšteva lekára. Ak sa však vyskytujú dlhšie, môžu byť príznakom vážnejšej duševnej alebo fyzickej choroby, kedy je nevyhnutná diagnostika a následná liečba. Rizikové sú malé detí a starší ľudia. Obe tieto skupiny sú náchylné na zmeny hmotnosti a chudnutie, rovnako ako dehydratáciu, preto buďte zvlášť opatrný pri posudzovaní ich stavu.

Zdroj: webmd.com

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×