Čo značí krv v stolici? Je test na krv v stolici účinný?

Zdroj: 123rf.com

Ak je prítomná krv v stolici, je to signálom, že niečo nie je s tráviacim systémom v poriadku. Problém môže byť na úrovni hrubého alebo tenkého čreva, ale aj v oblasti žalúdka či pažeráku.

Prečítajte si, pri akých diagnózach sa najčastejšie stretávame s krvou v stolici. Článok však slúži len na orientačné účely a krv v stolici by mala byť vždy dôsledne diagnostikovaná lekárom.

Je to naozaj krv?

Krv v stolici je patologický stav, ktorý je spojený s viacerými diagnózami.

Nie v každom prípade je krv v stolici viditeľná. Ak sa nachádza v malých množstvách, jej prítomnosť odhalí len lekár, prípadne domáce testy na krv v stolici (o ktorých si napíšeme nižšie). Pri krvácaní v horných častiach tráviaceho traktu je krv zvyčajne staršia, pretože je viac zoxidovaná (tým pádom je tmavšia). Pri krvácaní v spodnejších častiach tráviaceho traktu je čerstvá (svetlo-červená).

Mnoho ľudí sa však vyplaší aj pri zafarbení stolice, ktoré nie je spôsobené krvou, len sa na ňu podobá. S takto zafarbenou stolicou sa môžeme stretnúť napríklad po konzumácii cvikly, výživových doplnkov a liekov s obsahom železa alebo bizmutu.

Príčiny krvi v stolici

Ozajstná krv v stolici je symptómom pri nasledovných ochoreniach:

Divertikulóza

Divertikulóza (divertikulárna choroba) – ochorenie, pri ktorom sa na sliznici hrubého čreva tvoria vychýleniny. Najčastejšie vznikajú na miestach, kde je stena čreva stenčená alebo inak poškodená.

Análne fisúry

Análne fisúry sú odborným pomenovaním pre mikrotrhliny v oblasti konečníka. Pre ochorenie je typická intenzívna bolesť a krv v stolici. Ochorenie môže byť akútne alebo chronické.

Kolitída

Kolitída (ulcerózna kolitída) je vo väčšine prípadov chronické ochorenie, ktoré sa prejavuje zápalom v častiach hrubého čreva. Typickým príznakom je krv v stolici pri hnačke. U pacientov s ulceróznou kolitídou sa striedajú obdobia zlepšenia (remisia) a zhoršenia (relaps).

Angiodysplázia

Angiodysplázia je ochorenie typické najmä pre osoby vyššieho veku. Dochádza pri ňom k poškodeniu ciev v oblasti tenkého alebo hrubého čreva, čo sa prejaví napríklad krvou v stolici. Stolica môže byť krvou zafarbená až do čierna. U niektorých pacientov sa stretávame aj s vracaním s prímesou krvi.

Vredy

Vredy nastávajú vplyvom nezdravej životosprávy, nadužívania nesteroidných antiflogistík (ibuprofen, naproxen, diklofenak) a rozšíreniu baktérie H. pylori (častá diagnóza, ktorá sa nezriedka objavuje aj u mladých ľudí). Vredy sa nachádzajú buď v oblasti dvanástnika alebo v žalúdku. Rizikom vredu je jeho prasknutie, kedy dochádza ku krvácaniu z tráviaceho traktu. Takáto situácia je život ohrozujúca a vyžaduje si rýchly zákrok lekára.

Vedeli ste, že…

Medzi najzávažnejšie diagnózy, ktoré sa môžu prejaviť krvácaním z konečníka a krvou v stolici zaraďujeme polypy a rakovinu hrubého čreva. Krv v stolici pri rakovine hrubého čreva však nie je vždy okom viditeľná, preto sledujte aj iné príznaky. Medzi ďalšie príznaky kolorektálneho karcinómu patrí: zápcha, hnačka, nepravidelná stolica, dlhodobé bolesti brucha, kŕče, nafukovanie, plynatosť, pocit nedostatočného vyprázdnenia, chudnutie bez zjavnej príčiny, nadmerná únava.

Krv v stolici u detí

Vo veľkej väčšine prípadov (90%) je krv v stolici u malých detí spôsobená análnymi fisúrami. Najohrozenejšie sú deti, trpiace na časté zápchy. Preto dbajte na to, aby dieťa prijímalo dostatok vlákniny, pilo adekvátne množstvo tekutín a jeho strava bola čo najkomplexnejšia.

Ďalšou typickou príčinou krvi v stolici je streptokoková infekcia kože v oblasti análneho otvoru, kolitída spôsobená kravským mliekom, bakteriálna alebo vírusová hnačka (najčastejšie patogény, ktoré vyvolávajú hnačku sú: Shigella, E. coli, Salmonella, Campylobacter)

Test na krv v stolici

V domácom prostredí si môžete urobiť test na okultné (skryté) krvácanie. Je však dôležité vedieť, že výsledky týchto testov nie sú také spoľahlivé ako diagnostika u lekára. Okultné krvácanie sa vyskytuje u diagnóz ako Crohnova choroba, polypy, niektoré formy rakoviny, vredy a podobne.

Vyskúšať môžete napríklad test na krv v stolici TOZAX FOB . Vzorka sa odoberá zo stolice, výsledky sú známe do 5 minút. Na výsledky testu nemajú vplyv konzumované potraviny.

Kedy je nevyhnutné ísť k lekárovi?

Čerstvá krv v stolici je symptóm, o ktorom by mal byť váš obvodný lekár vždy informovaný. Bude sa vás pýtať na detailnejšie informácie – farba krvi (čerstvá krv je svetločervená a naznačuje problém v spodných častiach tráviaceho traktu, zoxidovaná je do tmavohnedá až čierna stolica a zväčša je symptómom problému v hornej časti tráviaceho traktu), frekvenciu, s akou sa krv v stolici objavuje, či je s krvou v stolici spojená hnačka, bolesť brucha alebo sa objavujú iné príznaky.

Po 50. roku života by mali byť ľudia pravidelne vyšetrovaní na okultné krvácanie, čím sa znižuje riziko rozvoja kolorektálneho karcinómu. Slovensko je krajina s veľmi vysokým výskytom rakoviny hrubého čreva. Až 9-krát častejšie sa objavuje u mužov ako u žien. Prevencia je zdravá životospráva, dostatok pohybu a pravidelný screening.

Ako sa lieči krv v stolici?

Pred samotnou liečbou je nevyhnutná diagnostika, pretože krvácanie je len symptómom iného ochorenia alebo akútnej brušnej príhody.

V niektorých prípadoch sa pacientovi prevedie endoskopia, počas ktorej lekár môže do miesta krvácania zaviesť liečivo zastavujúce krvácanie, prípadne aplikovať klip alebo laser na mechanické zastavenie krvácania.

Inou možnosťou, ak nie je endoskopia úspešná, je angiografia, kedy je injekčne do krvného obehu podaná látka zastavujúca krvácanie.

Iné formy liečby krvi v stolici sú antibiotiká, ktoré sa používajú vtedy, ak je preukázaný výskyt H. pylori. Ďalej sa využívajú aj antacidá alebo blokátory protónovej pumpy a protizápalové liečivá.

Zhrnutie

Varovné signály, pri ktorých bezodkladne volajte prvú pomoc, sú krvácanie v stolici spojené so stratou vedomia, triaška, ďalej pri vracaní krvi, či masívnom krvácaní. Aj chronické a mierne formy krvi v stolici vyžadujú diagnostiku, preto sa nebojte návštevy lekára. Čím skoršia je diagnostika prípadného ochorenia, tým úspešnejšia je liečba.

Vredy na žalúdku vedia potrápiť mnohých… Spoznajte ich príznaky, spôsoby prevencie a zistite, kto má väčšie riziko ich vzniku. Zistíte aj to, aká je vhodná domáca liečba žalúdočných vredov.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×