Kŕče v bruchu – príčiny, príznaky, lieky (čo na kŕče v bruchu?)

Zdroj: 123rf.com

Kŕče v bruchu patria medzi jednu z foriem bolesti a diskomfortu v oblasti žalúdka. Objaviť sa môžu spolu s tupou alebo ostrou bolesťou, ktorá môže byť lokalizovaná alebo postihuje celé brucho.

Kŕče v bruchu môžu byť príznakom viacerých diagnóz. Zistite, kedy sú kŕče liečiteľné doma (+ lieky, ktoré pomôžu) a kedy treba navštíviť lekára.

Príznaky ktoré vás trápia

Podľa toho, aké príznaky kŕče v bruchu sprevádzajú vie doktor určiť, o aký stav sa jedná.

Tu sú niektoré z najčastejších problémov:

Kŕče v bruchu a nafukovanie

Jednou z častých príčin kŕčov v bruchu sú zastavené vetry a nafukovanie. Dochádza k nim hlavne po konzumácii potravín ako strukoviny, brokolica, kaleráb, karfiol, ale aj šumivé nápoje vrátane alkoholu.

Nafukovanie je síce veľmi nepríjemný a chúlostivý stav, no dobrou správou je, že sa dá jednoducho liečiť. (použiť môžete napríklad Espumisan, ktorý sa používa pri nadúvaní a plynatosti, alebo jednoducho vyradíte potraviny, ktoré vám nafukovanie spôsobujú)

Hnačka a kŕče v bruchu

Veľmi často sa objavujúca kombinácia je hnačka + kŕče. Príčinou býva najčastejšie vírusové alebo bakteriálne ochorenie tráviaceho traktu (gastroenteritída).

Črevné chrípky trvajú pár dní a na ich liečbu postačia bežné voľnopredajné prípravky a veľa oddychu. Pri hnačkách je veľmi dôležitý pitný režim. Dehydratáciou sú obzvlášť ohrozené malé deti a starší ľudia.

Ak je hnačka dlhotrvajúca a úporná alebo ak pacient nedokáže v sebe udržať tekutiny a objavujú sa príznaky dehydratácie, vyhľadajte lekára.

Kŕče v bruchu po jedle

Existuje viacero príčin, kvôli ktorým dochádza k bolesti brucha a kŕčom priamo po jedle. Ak bolesť nie je dlhodobá, s veľkou pravdepodobnosťou bola spôsobená samotným jedlom. Mohli ste napríklad zjesť nejakú nevhodnú kombináciu jedla, prípadne bolo jedlo pokazené.

S kŕčmi v bruchu sa môžeme stretnúť aj na dovolenke, hlavne pri cestovaní do exotických krajín. Tráviaci trakt nie je zvyknutý na iný typ potravín a korenín a vyskytnú sa zažívacie problémy.

Problémové môžu byť napríklad potraviny s nízkym pH, napríklad ovocné šťavy, syry a paradajky. Z nápojov je to kofeín a alkohol.

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • pravá Chioská masticha + probiotiká
  • používa sa pri tráviacich problémoch, vrátane bolesti a kŕčov v bruchu
  • tu o nej zistíte viac

Choroby, ktoré často spôsobujú kŕče po jedle

Viacero diagnóz má jeden zo symptómov kŕče v bruchu po jedle.

Zaraďujeme sem napríklad:

Medzi príznaky alergie a intolerancie radíme aj kŕče v bruchu. Odsledujte si, či sa u vás kŕče neobjavujú po konkrétnej potravine. Medzi časté alergény patrí napríklad lepok, mlieko a pšenica.

Kŕče v bruchu a nervozita

Kŕče v bruchu sú u niektorých ľudí spojené aj so stresom. Pred náročnou skúškou, pohovorom, či vystúpením pred ľuďmi sa u niektorých citlivejších ľudí môže tréma prejaviť práve ťažkosťami s trávením.

Kŕče v bruchu v tehotenstve

Kŕče bruchu v tehotenstve vedia ženy poriadne vystrašiť. Určite vás napadne, či sa nejedná o potrat alebo iné ohrozenia dieťatka. Mierne kŕče v bruchu sú však v tehotenstve veľmi bežné a neznačia žiadny problém.

V prvých týždňoch tehotenstva môžu byť kŕče spôsobené hlavne postupným naťahovaním ligamentov a rastom maternice. Iné príčiny môžu byť napríklad zastavené vetry alebo tehotenská zápcha.

Závažné príznaky

Aké sú varovné signály v tehotenstve, pri ktorých by ste mali čo najskôr k lekárovi?

Bolesť v bruchu po 37. týždni môžu značiť prichádzajúci pôrod. Ak sú kŕče podobné menštruačným kŕčom, intenzita sa stupňuje a bolesť sa prenáša do oblasti panvy, vyhľadajte lekára.

Lieky na kŕče v bruchu

Čo na kŕče v bruchu?

V domácej lekárničke do zásoby, ale aj pri akútnom probléme sa oplatí mať nasledujúce lieky:

Zhrnutie

Mierne kŕče v bruchu, ktoré netrvajú dlhú dobu, nie sú závažným príznakom. Zistili ste, čo je dobré na kŕče v bruchu: Užiť môžete rôzne spazmolytické lieky (napríklad NO-SPA alebo Buscopan). Vhodné sú aj čaje na trávenie, ktoré obsahujú bylinky účinné proti kŕčom tráviaceho traktu.

Spozornieť by ste mali vtedy, ak kŕče trvajú dlho, sú v kombinácii s inými príznakmi a lieky od bolesti vám nezaberajú. Špeciálne opatrené musia dodržiavať tehotné ženy.

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • Chioská masticha upokojuje žalúdočné kŕče
  • používa sa aj na mnohé iné tráviace problémy
  • Chcete o nej zistiť viac? kliknite sem

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×