Syndróm dráždivého čreva – prejavy, strava a prírodná liečba

Zdroj: 123rf.com

Syndróm dráždivého čreva je pomerne bežné ochorenie, ktoré postihuje hrubé črevo. Ochorenie radíme medzi chronické, nedá sa z neho vyliečiť.

Medzi bežné príznaky syndrómu dráždivého čreva patria kŕče, hnačka, zápcha a iné. Prečítajte si o liečbe tohto ochorenia viac. V článku zistíte, aká je vhodná prírodná liečba, strava, či ktoré lieky sa používajú pri tejto diagnóze.

Čo je syndróm dráždivého čreva

Syndróm dráždivého čreva je ochorenie, ktoré sa vyskytne až u 20 % populácie. Inak sa nazýva aj črevná neuróza, prípadne IBS (z angličtiny – irritable bowel syndrome). Štatisticky sa IBS vyskytuje najviac u mladých žien, postihuje však aj mužov a osoby vyššieho veku.

Príčiny

Prečo k ochoreniu dochádza nie je doteraz presne známe.

Významný vplyv na vznik IBS má však pravdepodobne stres, ale aj hormonálne zmeny. Tráviaci systém je priamo prepojený s mozgom, čím sa môžu tieto orgány navzájom ovplyvňovať. Všetci sme už zažili, že pri nervozite sa u nás prejavia rôzne tráviace problémy. Podobne to funguje pri syndróme dráždivého čreva.

Diagnostika

Neexistuje žiadny špecifický test, ktorý by potvrdil diagnózu tohto ochorenia. Pri podozrení na syndróm dráždivého čreva vám lekár (všeobecný alebo gastroenterológ) spraví komplexné vyšetrenia, vrátane rodinnej anamnézy a iných testov. Špecifickejšie diagnostické metódy sú napríklad flexibilná sigmoidoskopia, kolonoskopia prípadne CT vyšetrenie.

Prejavy

Medzi hlavné príznaky syndrómu dráždivého čreva zaraďujeme:

Príznaky sa objavujú v priemere raz za týždeň. Bolesti brucha trvajú aj niekoľko hodín.

Zdroj: 123rf.com

Nešpecifické príznaky

Príznaky, ktoré taktiež môžu sprevádzať syndróm dráždivého čreva sú:

Liečba syndrómu dráždivého čreva

Na zmiernenie symptómov ochorenia sa používajú rôzne lieky a liekové skupiny:

Prírodná liečba

Na zmiernenie symptómov syndrómu dráždivého čreva môžete použiť aj liečivú silu byliniek. Nasledovné bylinky sa používajú ako prírodná liečba tráviacich problémov vo všeobecnosti, využiť ich však môžete aj pri IBS. Bylinky sú výbornou súčasťou liečby, nikdy však svojvoľne nevysadzujte lieky, ktoré vám predpíše lekár.

Čo jesť pri syndróme dráždivého čreva

Významným faktorom pri liečbe ochorenia je aj strava.

Pacientom sa odporúča dodržiavať nasledovné zásady:

Naopak, konzumujte čo najmenej nafukujúcich potravín ako kapusta, brokolica, karfiol, šumivé nápoje (vrátane alkoholu) a kofeín.

Niektoré štúdie zistili súvis medzi konzumáciou gluténu a zvýšeným výskytom hnačiek u pacientov s IBS a to aj v prípade, že nemajú celiakiu. Problémové môžu byť aj cukry ako fruktóza a laktóza. Ideálne je odsledovať svoje vlastné príznaky a následne sa problémovým jedlám vyhýbať.

Zhrnutie

Syndróm dráždivého čreva je chronické ochorenie, ktoré postihuje tráviaci trakt. Príznaky sa môžu u rôznych pacientov mierne líšiť, tak isto ako ich intenzita a trvanie. U niekoho sa častejšie vyskytuje hnačka, u iných naopak zápchy a nafukovanie. Časté sú aj bolesti brucha.

Pri syndróme dráždivého čreva si musia pacienti dôsledne strážiť svoju stravu. Konzumovať by mali hlavne veľa vlákniny a zeleniny.

Tip na článok:
FODMAP diéta je vhodná najmä pri syndróme dráždivého čreva. Čo to je a ktoré potraviny sú nevhodné pri FODMAP diéte? Zistite viac ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×