Potravinová intolerancia a alergia – druhy intolerancií a rozdiely medzi nimi

Zdroj: 123rf.com

Ak vás zaujíma problematika potravinových intolerancií a alergií, ste na správnej adrese.

V tomto článku vám popíšeme najbežnejšie typy, ich príznaky, liečbu a testy potravinovej intolerancie.

Rozlíšime si potravinové alergie od intolerancie a pomôžeme vám zorientovať sa v týchto rozšírených diagnózach.

Potravinová intolerancia

Možno sa vám niekedy stalo, že ste sa po zjedení určitého jedla necítili dobre. Nie vždy sú príznaky jasné a konkrétne. Pre niekoho je veľmi jednoduché identifikovať príčinu, niekomu to trvá dlhšiu dobu.

Britské výskumy dokázali, že potravinová intolerancia sa vyskytuje až u 45 % obyvateľov (primar.sme.sk). Vyšetruje sa z krvi a dochádza pri nej k zvýšeniu IgG faktora pri rizikových potravinách.

Potravinová intolerancia patrí do skupiny potravinových alergií, ale nie je rovnakým ochorením. Intolerancia má zvyčajne iné prejavy ako potravinová alergia.

Príznaky potravinovej intolerancie

Nešpecifické príznaky

Nebezpečnosť intolerancie na potraviny spočíva v tom, že pacienti si ju neuvedomujú a príznaky si nespoja. Potravinová intolerancia sa môže prejavovať dosť nešpecificky. Nie je zasiahnutý len samotný tráviaci trakt, ale aj mnoho ďalších systémov v tele.

Rozpoznáte ju aj podľa:

Druhy potravinovej intolerancie

Existuje viacero foriem intolerancie, ktoré však patria do jednej skupiny potravinových intolerancií.

Potravinová intolerancia – druhy intolerancií:

  1. histamínová intolerancia
  2. laktózová intolerancia
  3. intolerancia na lepok

Histamínová intolerancia

Väčšina ľudí dokáže adekvátne naložiť s histamínom, ktorý sa nachádza v jedle. Ľudia s HIT však nemajú enzým diaminooxidázu alebo ho majú len veľmi málo. Tento enzým je zodpovedný za rozklad histamínu. Tým pádom sa histamín v organizme hromadí a vyvoláva príznaky ochorenia.

Viac o tomto ochorení, jeho diagnostike a liečbe si môžete prečítať v našom detailnom článku: Histamínová intolerancia.

Užitočná je aj recenzia o výživovom doplnku Daosin, ktorý pomáha pacientom zmierňovať nepríjemné príznaky. Daosin sa dá objednať aj cez internet, ale kúpite ho aj v kamenných lekárňach.

Laktózová intolerancia

Veľmi častá forma potravinovej intolerancie je laktózová intolerancia. Trpí ňou 1 zo 6 dospelých ľudí. Príčinou je nízka hladina enzýmu laktáza. V mlieku sa nachádza cukor laktóza, ktorý je rozkladaný pomocou tohto enzýmu. Pri jeho nedostatku sa laktóza hromadí podobne ako histamín pri HIT.

Laktózová intolerancia nie je to isté ako alergia na mlieko.

Pri alergii na mlieko ide o silnú reakciu imunitného systému, ktorú spúšťa bielkovina kravského mlieka. Stretneme sa s ňou hlavne pri dojčatách a má tendenciu ustupovať, hlavne po 6. roku života. Pri alergii na mlieko sú prítomné kožné vyrážky, ekzém, dýchacie problémy a vyvinúť sa môže aj astma. Diagnostika alergie spočíva na krvných testoch alebo expozičnom teste.

Lekári sa v praxi stretávajú s tým, že pacientovi je diagnostikovaná aj alergia aj intolerancia na mlieko. Práve preto si niekedy alergiu s intoleranciou mýlia aj lekári, tvrdí jedna z popredných lekárok špecializujúcich sa na potravinové intolerancie.

Príznaky laktózovej intolerancie sa vyskytujú po konzumácii mlieka a mliečnych výrobkov:

Laktózová intolerancia sa dá testovať z dychu ale aj krvi. Pri testovaní vám bude podaný mliečny cukor v roztoku. Následne vám lekár bude každú pol hodinu brať krv z prsta. Laktóza sa počas trávenia v tenkom čreve rozštiepi na glukózu a galaktózu. Glukóza sa cez steny čreva vstrebe do krvi. Keď jej hladina v krvi nestúpne, je to znak, že telo si s mliečnym cukrom nevie poradiť

Vykonávanie tohto testu je náročnejšie pri deťoch. Preto sa u nich môže využívať práve testovanie z dychu. Dychový test je možné vykonať už u malých bábätiek. Namiesto trubičky sa využije maska, ktorá sa bábätku nasadí a bez akejkoľvek bolesti sa potvrdí alebo vyvráti laktózová intolerancia.

Ak sa neviete vzdať chute mliečnych výrobkov, stavte na bezlaktózové, ktorých je na trhu veľa. Podobne ako pri histamínovej intolerancii sa chýbajúci enzým dá nahradiť vo forme doplnkov. Laktázu vo forme tabletiek kúpite v lekárňach.

Či už vám bola diagnostikovaná intolerancia alebo alergia, musíte si dávať pozor na stravu. Dbajte na to, aby ste dopĺňali vápnik. Vápnik nájdete bohato zastúpený napríklad v sóji, tofu, vo fazuli, v maku, orechoch, celozrnnom pečive, brokolici, čínskej kapuste, špenáte, póre, petržlene a šalátoch.

Laktózová intolerancia – test na doma

  1. na týždeň vylúčte zo stravy všetky mliečne produkty (mlieko, jogurty, syry…)
  2. po týždni vypite 3 – 4 dcl mlieka nalačno
  3. ak do dvoch hodín pocítite príznaky, ako bolesť brucha, hnačka, plynatosť, či nevoľnosť, je pravdepodobné, že trpíte laktózovou intoleranciou.

Intolerancia na lepok – celiakia

Celiakia je ochorenie, ktoré sa začalo diagnostikovať až v dnešnej dobe, no pravdepodobne naň trpeli aj naši predkovia. Vyskytuje sa približne u 1 % Slovákov. Mnoho pacientov ostáva neliečených, lebo nie sú správne diagnostikovaní, prípadne nevykazujú žiadne príznaky ochorenia.

Za bezlepkové sa považujú potraviny, ktoré majú pod 20 mg gluténu v 100 g potraviny (FDA, EU).

Pri tomto ochorení imunitný systém nedokáže spracovať bielkovinu glutén (lepok). Nájdeme ho v obilninách ako je pšenica, raž jačmeň, špalda, kamut a ovos. Pacienti s celiakiou nesmú jesť žiadne výrobky, ktoré obsahujú akýkoľvek lepok.

Príznaky celiakie sú:

Celiakia sa diagnostikuje z krvi prípadne biopsiou z tenkého čreva. Pri odbere krvi sa zisťuje aktivita antitransglutaminázy (Anti tTG). Biopsia dokáže potvrdiť poškodenia, ktoré celiakia mohla v tráviacom trakte spôsobiť.

Alergia na lepok = celiakia?

Aj keď príznaky môžu byť podobné, alergia na lepok a celiakia nie sú to isté ochorenie.

Alergia na lepok = alergická reakcia v tráviacom trakte. Medzi prejavy patria: hnačka, nadúvanie, kožné prejavy (vyrážky a ekzém), svrbenie v krku a iné nešpecifické príznaky. Prejavy sa zvyčajne objavia ihneď po skonzumovaní jedla, a môžu pretrvávať aj niekoľko dni.
Celiakia = autoimunitné ochorenie, ktoré je dedičné. Lepok vyvoláva zápal v čreve, ktorým poškodzuje jeho sliznicu (vyhladzuje klky, ktoré sú potrebné k správnej funkcii čreva).

Ak máte alergiu na lepok, neznamená to, že máte celiakiu. Zároveň táto diagnóza nie je doživotná (ako v prípade celiakie).

Liečba celiakie je zatiaľ dosť obmedzená a spočíva v prísnej bezlepkovej diéte. Je možné, že v budúcnosti sa celiakia bude liečiť aj formou tabletiek. Zatiaľ sú dostupné vo forme výživového doplnku LepokFit, ktorý obsahuje rastlinné tráviace enzýmy (papaín a caricaín). Rozpráva sa dokonca o očkovaní proti celiakii. Toto je zatiaľ však otázka niekoľkých rokov.

Ak vám lekár potvrdí diagnózu celiakie, môžete dostávať časť potravín na recept. Ušetríte tak trochu peňazí a potraviny vám lekáreň vydá ihneď, alebo vám ich objedná a vyzdvihnete si ich na druhý deň.

Celiatici bývajú náchylnejší aj na vyššie spomínanú laktózovú intoleranciu. Tá sa môže rozvinúť pred  diagnostikovaním celiakie alebo v rovnakom čase. Je to preto, že celiakia poškodzuje klky v tenkom čreve a tým znižuje pôsobenie laktázy.

Pri celiakii je dôležité mať dostatok:

Zistiť viac
Celiakia TEST 1 ks
  • test na samodiagnostiku celiakie
  • zistite, či máte celiakiu pohodlne doma
  • výsledok s vysokou presnosťou do 10 minút
  • test odhalí protilátky IgA proti transglutamináze z krvi (z bruška prsta)
  • vhodný nielen na odhalenie celiakie, ale aj na kontrolu účinnosti bezlepkovej diéty

Diagnostika potravinovej intolerancie

Ak sa chcete dať otestovať na potravinovú intoleranciu, navštívte alergológa, ktorý vám odoberie krv. Existuje viacero foriem testov a ich rôzny záber na okruh potravín. Tie bežné otestujú 90 alebo 180 najčastejších potravinových intolerancií.

Potravinová intolerancia sa dá zistiť aj doma. Cez internet si môžete objednať samodiagnostické testovacie sady, ktorých cena je však väčšinou vyššia ako test u lekára. Ich spoľahlivosť je tiež nižšia, preto odporúčame návštevu lekára a riadnu diagnostiku.

Potravinová intolerancia – liečba

Po presnej diagnostike bude nasledovať liečba v závislosti od druhu intolerancie. Základom je vyhýbanie sa potravinám, na ktoré ste intolerantný.

Pri HIT a laktózovej intolerancii sú dostupné aj enzýmy, ktoré telu chýbajú, vo forme výživových doplnkov (napríklad Daosin pre pacientov s histamínovou intoleranciou). Na celkovú stabilizáciu a zdravie tráviaceho traktu sú vhodné aj probiotiká. V prípade laktózovej intolerancie a celiakie sú vhodné práve probiotiká Bio-kult 14 kmeňov, pretože neobsahujú laktózu ani glutén.

Potravinová alergia

Potravinová alergia z definície je abnormálna reakcia na prijatú potravu – konkrétne bielkovinovú zložku jedla. Vyskytuje sa u 6 – 8 % detí a približne u 1 – 2 % dospelých ľudí. To znamená, že je oveľa zriedkavejšia ako intolerancia.

Organizmus pri styku s alergénom začne produkovať špecifické protilátky (IgE). Na základe toho dochádza k typickým symptómom alergie.

Príznaky potravinovej alergie

Potravinové alergény

Najčastejšie sa jedná o potraviny ako orechy (hlavne arašidy a para orechy), vajíčka, mlieko a mliečne produkty, ryby, kôrovce a kvasnice.

Rozdiel medzi alergiou a intoleranciou

Potravinová intolerancia Alergia
  • Charakteristický je nedostatok enzýmu v tele
  • Reakcia imunitného systému cez imunoglobulíny typu E (IgE)
  • Príznaky sa neobjavia hneď po konzumácii jedla, niekedy to dokonca trvá až niekoľko dní, kedy sa prvý symptóm prejaví
  • Pri alergii imunitný systém reaguje okamžite, maximálne do 2 hodín
  • Potravinová intolerancia môže byť spojená s viacerými druhmi potravín
  • Alergia je špecifickejšia a väčšinou sa viaže na jeden druh potraviny
  • Pozorujeme nešpecifické príznaky – postihnutých je viacero orgánov
  • Príznaky alergie na potraviny sú podobné alergiám vo všeobecnosti, alergia sa môže rozvinúť až do život ohrozujúceho stavu

Potravinová alergia je hypersenzitívna reakcia imunitného systému. Vznikne, keď  sú v tele produkované protilátky typu IgE proti určitému potravinovému proteínu (ktorý sa nazýva alergén).

Keď je alergénna potravina konzumovaná osobou, ktorá je na ňu citlivá (imunitný systém si už predtým vytvoril IgE na potravinu pri pokuse chrániť telo pred vnímanou hrozbou), začnú sa vyplavovať mediátory zápalu (chemické látky, ktoré sprostredkujú zápal). Výsledkom je nástup príznakov zvyčajne v priebehu niekoľkých minút po vstupe potravy do tela.

Takže alergická reakcia na jedlo vedie k okamžitému výskytu príznakov a ako odpoveď na prítomnosť aj malého množstva alergénu.

Záver

V článku sme vám popísali rozdiel medzi potravinovou alergiou a potravinovou intoleranciu.

Potravinové intolerancie sú oveľa frekventovanejšie ako alergie. Pri podozrení na tieto ochorenia navštívte lekára, ktorý vám urobí testy. Po vysadení zložky potravy, ktorá vám spôsobuje problémy, sa budete cítiť lepšie po fyzickej ale aj psychickej stránke.

Zistiť viac
Potravinová intolerancia TEST

V prípade že máte podozrenie na potravinovú intoleranciu, najlepším riešením je vyšetrenie u alergológa, ktorý ju potvrdí. Ak však nemáte čas na návštevu lekára, môžete si kúpiť test potravinovej intolerancie a sami si ho doma vyhodnotiť. Viac info zistíte v tomto obchode.

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×