Opuchnuté nohy a členky (aká je liečba, príčina, či pomoc pre opuchy nôh)

Zdroj: 123rf.com

Opuchnuté nohy potrápia viacerých z nás práve v lete. Najčastejšie je tento stav spôsobený zadržiavaním vody v dolných končatinách. V niektorých prípadoch však môže byť opuch spôsobený aj úrazom, prípadne je symptómom závažnejšieho ochorenia.

Prečítajte si, ako rozoznať aké majú opuchy nôh formy, ich príčina a aká je pomoc a liečba pre opuchnuté nohy a členky.

Aké sú príčiny opuchnutých nôh?

Opuch spôsobený zadržiavaním tekutín v nohách (odborne sa tomuto stavu hovorí periférny edém). Opuch nôh môže byť zapríčinený viacerými faktormi.

Medzi tie menej závažné príčiny (no stále vyžadujú vašu pozornosť) patria napríklad:

Ochorenia

Závažné ochorenia, ktorých príznakom je aj opuch nôh sú:

Zápal

Existujú však aj ochorenia, ktoré sú charakteristické dlhodobým zápalom v tele. Patria medzi ne napríklad reumatoidná artritída, osteoartritída alebo dna. Aj pri nich sa často vyskytujú opuchy nôh a kĺbov.

Úraz

Po úraze je zápal prirodzeným javom, následne dochádza k hojeniu. Opuch členka a nohy po zlomeninách a vyvrtnutiach, ale aj pri rôznych ranách je bežná príčina. Pri úraze sa do miesta oblasti koncentruje krv a hlavne biele krvinky, aby dochádzalo k rýchlejšiemu hojeniu. Nahromadenie tekutín je pre nás viditeľné ako opuch.

Pri zlomeninách a vyvrtnutiach navštívte bezodkladne lekára, pri drobných ranách si poradíte s bežným domácim ošetrením. Viac o tejto téme si môžete prečítať v článku o liečbe a hojení rán.

O celulitíde sa v súčasnosti hovorí ako o ochorení, pri ktorom je redukovaný odtok lymfy z nôh, a zároveň sa nadmerným hromadením tuku pokožka poškodzuje. Preto aj pri tomto ochorení sa môžete s opuchnutými nohami často stretnúť.

Opuch nôh v tehotenstve

Opuchnuté nohy a členky v tehotenstve sú bežným príznakom hlavne v poslednom trimestri. Hmotnosť ženy sa zvyšuje a zároveň plod čím ďalej viac tlačí na cievy v oblasti nôh. Cirkulácia v nohách sa spomaľuje, krv a lymfa sa hromadia v dolných končatinách.

Opuch nôh v tehotenstve nie je závažný a väčšinou má len mierny priebeh, no nejedna žena je kvôli tomu nútená zmeniť typ obuvi, prípadne si kúpiť o číslo väčšie topánky.

Opuchnuté nohy a členky v kombinácii s inými príznakmi môžu signalizovať závažný stav – preeklampsiu. Ak sa u vás vyskytne opuch nôh v tehotenstve v kombinácii s týmito príznakmi, navštívte lekára:

Iným ochorením je kardiomyopatia v tehotenstve a tesne po pôrode. Prejavuje sa tiež opuchom nôh a problémami s dýchaním. Aj v tomto prípade je nevyhnutná návšteva lekára, ktorý vám nasadí liečbu.

V žiadnom prípade sa nesnažte prijímať menej tekutín, aby ste znížili opuch. Dostatočná hydratácia je pre vás a vaše dieťatko veľmi dôležitá. Odporúčané sú režimové opatrenia, ktoré nájdete nižšie. So športov je vhodné napríklad plávanie. Vaše telo príjemne ochladí a zároveň sa rozpohybujú tekutiny v nohách.

Liečba opuchnutých nôh

Liečba opuchnutých nôh závisí od príčiny. Ak za opuchom nie je žiadne ochorenia, liečba je len symptomatická. Medzi takéto stavy patrí napríklad opuch nôh v tehotenstve alebo opuchnuté nohy v lete, pri dlhom státí alebo sedení a podobne.

V prípadoch, ak sú opuchnuté nohy spôsobené napríklad zo zlyhávajúceho srdca, lekár vám predpíše diuretiká. Táto skupina liekov stimuluje odtok tekutiny z tela, čím dochádza k zníženiu tlaku ale aj zmierneniu opuchov.

Pri zápalových ochoreniach ako je reumatoidná artritída alebo dna sa lieči samotné ochorenie, čím by malo dôjsť k zmierneniu opuchu nôh.

Po úrazoch je opuch fyziologický, v prípade závažnejších zlomenín sa kosť alebo poškodené väzivo operuje. Ak je opuch sprevádzaný bolesťou, lekár vám môže predpísať analgetiká (lieky tlmiace bolesť) ako ibuprofén alebo diklofenak.

Kedy navštíviť lekára

Opuch nôh môže byť príznakom závažného ochorenia, je príznakom napríklad srdcového zlyhávania, chorôb obličiek alebo krvnej zrazeniny v nohách.

Ak sa u vás vyskytne spolu s nasledovnými príznakmi, bezodkladne vyhľadajte lekársku pomoc:

Ak sa u vás opuch nôh vyskytuje dlhodobo, tiež bude potrebná návšteva lekára. Je nevyhnutné, aby určil, aká je príčina opuchu. Ak je to potrebné, zaháji liečbu. Nezabúdajte, že čím skôr sa objednáte a podstúpite diagnostiku, tým vyššie šance sú na uzdravenie.

Praktická pomoc pri opuchnutých nohách

Záver

Opuchnuté nohy v členkoch a opuchy nôh všeobecne sú pomerne bežným problémom. Tekutiny sa vplyvom gravitácie prirodzene usádzajú v dolných častiach tela. Opuchy nôh však môžu signalizovať aj viacero závažných ochorení, preto pri pridružených iných príznakoch kontaktuje lekára.

Aj mnoho tehotných žien sa stretnete v tehotenstve s opuchom nôh. Vo väčšine prípadov sa jedná o prirodzený stav, ktorý sa po pôrode spontánne upraví.

Zistiť viac

Lioton gel 100 000 pomáha na opuch nôh spôsobený zápalovými ochoreniami, úrazmi, pri kŕčových žilách alebo na odstránenie miestnych opuchov a infiltrátov (tkanív s nahromadenou tekutinou), podkožných krvných podliatín. Obsahuje liečivo heparín vo forme sodnej soli. Nanáša sa 1 – 3 krát denne.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×