12 príčin pre meškanie a vynechanie menštruácie

Zdroj: 123rf.com

Ak je vaša menštruácia každý mesiac pravidelná, jej meškanie vás môže zaskočiť. Hlavne žiadne unáhlené závery… Tehotenstvo nie je jedinou možnou príčinou.

Príčin môže byť hneď viacero.

Normálny menštruačný cyklus znamená pre každú ženu niečo iné. Zvyčajne trvá 28 dní, no zdravý menštruačný cyklus sa môže pohybovať od 21 do 35 dní.

Ak ten váš nespadá do týchto rozsahov, mohlo by to byť spôsobené jedným z dôvodov spísaných v článku:

Trápi vás vynechanie menštruácie, aj keď bol tehotenský test negatívny?

Oneskorenie menštruácie sa často vyskytuje aj z iných príčin ako tehotenstvo. Bežné príčiny môžu byť dôsledkom hormonálnej nerovnováhy. V extrémnych prípadoch sa môže jednať o vážne zdravotné ťažkosti.

V živote ženy je však úplne prirodzená istá nepravidelnosť.

A to napríklad v týchto prípadoch:

Ale existujú aj iné príčiny meškania…

Príčiny pre meškanie a vynechanie menštruácie

Toto sú najčastejšie dôvody pre meškanie a vynechanie menštruácie:

Tehotenstvo

Niekedy meškanie menštruácie značí, že ste tehotná.

Príznaky raného tehotenstva (ako sú kŕče, nadúvanie, nevoľnosť, špinenie, únava, citlivosť prsníkov a dokonca aj odpor voči určitým jedlám) sú podobné tým, ktoré sa môžu vyskytnúť v dňoch pred menštruáciou. Kvôli tomu môže byť niekedy ťažké rozlíšiť PMS od tehotenstva.

Aj preto je ako prvý krok vhodné spraviť si domáci tehotenský test.

Tehotenský test

Tehotenský test je najrýchlejší a najjednoduchší spôsob, ako si byť istá. Tieto testy zisťujú ľudský choriogonadotropín (hCG) vo vašom moči. Tento hormón sa uvoľňuje počas tehotenstva.

Tehotenské testy sú najspoľahlivejšie deň po očakávanej menštruácii, ale niektoré testy dokážu zistiť tehotenstvo už 5 dní pred jej vynechaním.

Stres

Stres môže mať mnoho nepríjemných vedľajších účinkov.

Medzi najčastejšie patria:

Ale vedeli ste, že môže ovplyvniť aj váš menštruačný cyklus?

Môžu za to stresové hormóny

Keď prežívate fyzický alebo emocionálny stres, vaše telo produkuje stresové hormóny adrenalín a kortizol. Zvýšené úrovne týchto hormónov nútia mozog rozhodnúť sa, ktoré telesné funkcie sú nevyhnutné a ktoré sú nepodstatné až do obdobia, kedy dôjde k zníženiu stresu.

Zvýšia sa funkcie ako prietok krvi do svalov, prísun kyslíka do pľúc (predstavujú reakciu tela „bojuj alebo uteč“), zatiaľ čo iné, ako trávenie a reprodukčný systém, sa môžu dočasne pozastaviť. A keď dôjde k oneskoreniu reprodukčného cyklu, má to za následok oneskorenie menštruácie.

Ako sa vysporiadať so stresom

Ak si myslíte, že stres môže byť zodpovedný za vaše meškanie, skúste relaxačné techniky (napr. meditáciu) a zmenu životného štýlu. Pridanie cvičenia do vášho denného režimu vám môže pomôcť nadobudnúť stratenú rovnováhu.

Zistiť viac
Stressease je prípravok, ktorý pomáha uľaviť od stresu. Obsahuje mnohé vitamíny a minerály, ktoré sa podieľajú na zdravej duševnej výkonnosti, podporujú správnu činnosť nervového systému, pomáhajú odstrániť vyčerpanie a únavu.

 

Choroba

Neboli ste počas svojho posledného menštruačného cyklu chorá?

Možno to bolo práve v čase ovulácie. Niekedy stačí aj bežné nachladnutie, ktoré môže spôsobiť organizmu stres. Stres opäť uvedie telo do stavu, v ktorom sa musí rozhodnúť, ktorá funkcia je preň najdôležitejšia (stav už spomínaný vyššie).

Takže ovulácia sa môže dostaviť neskôr ako obvykle alebo vôbec. To znamená, že vaša menštruácia bude mať meškanie alebo niekedy vynechá úplne.

Telesná hmotnosť

Vaša váha môže ovplyvniť hypotalamus – žľazu v mozgu, ktorá je zodpovedná za reguláciu rôznych procesov v tele (vrátane menštruačného cyklu).

Nízka hmotnosť

Extrémna strata hmotnosti, nízky príjem kalórií alebo výrazná podváha pôsobí na hypotalamus. Vaše telo potom neuvoľní estrogén potrebný na vytvorenie výstelky maternice.

To isté platí aj pri poruchách príjmu potravy, ako je bulímia a anorexia, ktoré tiež spôsobujú zníženie hladiny estrogénu.

Vysoká hmotnosť

Na druhej strane aj nadváha alebo nadmerný prírastok hmotnosti (počas krátkeho časového obdobia) môžu spôsobiť, že telo produkuje príliš veľa estrogénu. Nadmerné množstvo estrogénu môže spôsobiť, že počas niekoľkých mesiacov nedôjde k ovulácii alebo výstelka maternice príliš zhrubne. To spôsobí jej nestabilitu a následne môže vyústiť v nadmerné krvácanie, nepravidelnú menštruáciu alebo vynechanie menštruácie.

V tomto prípade je vhodné upraviť svoju hmotnosť. Zvyčajne stačí len pribrať, ak máte podváhu. V prípade, že máte nadváhu pomôže redukcia hmotnosti. Tieto kroky by vám mali ustáliť váš cyklus.

Nadmerné cvičenie

Samozrejme, že cvičenie je prospešne pre celý náš organizmus…

Problém však môže nastať, ak to s ním preháňate. Vtedy telo nevytvára dostatok estrogénu potrebného na dokončenie menštruačného cyklu.

Niektoré ženy (napríklad baletky, gymnastky a profesionálne športovkyne) sú vystavené väčšiemu riziku vzniku amenorey (vynechanie menštruácie počas troch alebo viacerých mesiacov za sebou).

Preháňam to s cvičením?

Avšak k tomu, aby došlo k narušeniu vášho cyklu nemusíte byť profesionálnou atlétkou. Nadmerné športovanie spolu s nízkym príjmom kalórií môže spôsobiť výrazné meškanie menštruácie.

Príznaky toho, že to s cvičením preháňate:

Znížte intenzitu cvičenia, poprípade naberte trochu hmotnosti. To vám pomôže prinavrátiť menštruáciu do normálu.

Zmena denného režimu

Niektoré odchýlky od nášho bežného fungovania počas dňa nám môžu spôsobiť meškanie menštruácie.

Medzi ne patria napríklad nočná smena namiesto dennej (a naopak) alebo dlhé cestovanie (najmä lietadlom). Tieto aktivity môžu zmiasť naše vnútorné hodiny. Biologické hodiny v našom tele sú totiž riadené hormónmi.

Tieto zmeny môžu mať za následok meškanie alebo úplné vynechanie menštruácie. Avšak, váš cyklus by sa mal vrátiť späť do normálu hneď potom, ako si telo zvykne na nový rozvrh, alebo sa váš denný rytmus vráti do normálu.

Dojčenie

Ak dojčíte, je veľmi pravdepodobné, že nebudete menštruovať.

Môže za to prolaktín – hormón zodpovedný za produkciu materského mlieka, ktorý tiež potláča ovuláciu. Mnoho mamičiek má počas dojčenia meškanie až niekoľko mesiacov.

Avšak pamätajte na to, že to že aj keď nemenštruujete neznamená to, že nemôžete otehotnieť. Ovulácia totiž nastáva už pred krvácaním.

Vaše menštruácia by sa mala vrátiť do normálu do 6 – 8 týždňov po odstavení dieťaťa. Ak meškanie trvá dlhšie ako 3 mesiace po ukončení dojčenia, povedzte o tom svojmu lekárovi.

Lieky

Asi najčastejším liekom spôsobujúcim zmeny cyklu je antikoncepcia.

Antikoncepcia

Hormonálna antikoncepcia funguje tak, že blokuje ovuláciu. Žiadna ovulácia = žiadna menštruácia.

Ako je potom možné, že stále nastáva pravidelné mesačné krvácanie?

Nie je to skutočná menštruácia, ale krvácanie spôsobené poklesom hormónov (v 4. týždni cyklu sa užívajú buď placebo pilulky, alebo sa neužívajú žiadne). Niekedy však antikoncepcia potláča hormóny toľko, že máte veľmi ľahké krvácanie alebo spôsobí úplne vynechanie menštruácie.

Taktiež núdzová antikoncepcia alebo „pilulka po“ môže ovplyvniť to, kedy a či vôbec budete ovulovať. Takže ak ste nedávno užili postkoitálnu antikoncepciu, môže sa objaviť meškanie alebo až vynechanie menštruácie.

Vynechanie menštruácie po vysadení antikoncepcie

Ak ste nedávno vysadili antikoncepčné pilulky, lebo by ste chceli otehotnieť, myslite na to, že trvá približne mesiac, kým sa váš cyklus bude schopný sám regulovať. V tom prípade môže vynechanie menštruácie znamenať to, že sa vaše telo ešte len spamätáva zo zmenenej hladiny hormónov. Ak si nie ste istá, či nie ste náhodou tehotná, kontaktujte lekára.

Iné lieky

Aj niektoré ďalšie lieky, môžu spôsobiť nepravidelnosť cyklu. Medzi ne patria napríklad:

Hormonálna nerovnováha

Polycystický ovariálny syndróm (PCOS) je stav, keď ženské pohlavné hormóny nie sú v rovnováhe. To môže spôsobiť cysty na vaječníkoch a tiež zabrániť pravidelnej ovulácii. Zvyčajne dochádza ku zvýšenej produkcii niektorého mužského hormónu.

Okrem vynechania alebo nepravidelného cyklu môže PCOS tiež spôsobiť nadmerný rast vlasov a chlpov, akné, prírastok hmotnosti a pravdepodobne aj neplodnosť.

Ak si myslíte, že PCOS môže byť príčinou problémov s menštruáciou, lekár môže vykonať krvný test na kontrolu hladín hormónov.

Perimenopauza

Priemerný vek menopauzy je 51 rokov.

Čo teda znamená vynechanie menštruácie už po štyridsiatke?

Žena sa dostane do obdobia známeho ako perimenopauza v období 2 – 8 rokov pred menopauzou. Počas tohto obdobia ženské telo postupne znižuje produkciu estrogénu. To môže byť príčina vynechania menštruácie pred menopauzou.

Počas perimenopauzy nie sú neobvyklé zmeny cyklu – menštruácia môže prichádzať častejšie, či menej často, trvať kratšie alebo dlhšie, byť slabšia alebo výraznejšia…

Pravdepodobne budete prežívať aj príznaky ako návaly horúčavy a nočné potenie, ťažkosti so spánkom, nedostatočná lubrikácia vagíny a zmeny nálady. Ak máte podobné príznaky, lekár môže skontrolovať hladinu vašich hormónov krvným testom.

Poruchy štítnej žľazy

Štítna žľaza je zodpovedná za náš metabolizmus. Ak nefunguje správne, môže to v tele spôsobiť abnormálne menštruačné zmeny.

Hypertyreóza

Nadmerne aktívna štítna žľaza (hypertyreóza) môže spôsobiť, že menštruácia je slabšia a menej častá. Ďalšie príznaky sú: úbytok hmotnosti, zrýchlený tep srdca, zvýšené potenie a poruchy spánku.

Hypotyreóza

Znížená funkcia štítnej žľazy (hypotyreóza) môže tiež spôsobiť, že menštruácia je menej častá, ale zato výraznejšia. Hypotyreóza môže tiež spôsobiť prírastok hmotnosti, únavu, suchú pokožku a vypadávanie vlasov.

Krvný test môže pomôcť lekárovi určiť, či máte poruchu štítnej žľazy.

Poruchy štítnej žľazy je možné liečiť liekmi. Po správnej liečbe sa váš cyklus pravdepodobne vráti do normálu.

Chronické choroby

Chronické ochorenia, ako je diabetes a celiakia, môžu tiež ovplyvniť menštruačný cyklus.

Zmeny hladiny cukru v krvi sú spojené s hormonálnymi zmenami. Aj keď je to zriedkavé, zle kontrolovaná cukrovka môže spôsobiť nepravidelnosť cyklu.

Celiakia spôsobuje zápal, ktorý môže viesť až k poškodeniu tenkého čreva. To môže zabrániť vstrebávaniu dôležitých živín (čo tiež môže spôsobiť oneskorenie).

Kedy by ste mali navštíviť lekára

Váš lekár môže správne diagnostikovať príčinu meškania alebo vynechania menštruácie. S ním môžete prediskutovať aj možnosti liečby. Zapíšte si zmeny vo vašom cykle, ako aj iné zdravotné zmeny. To pomôže lepšie určiť diagnózu.

Ak máte nasledujúce príznaky, okamžite kontaktujte lekára:

Zhrnutie

Hoci meškanie (či vynechanie) menštruácie môže byť emocionálne zaťažkávajúce, snažte sa zostať v kľude a nestrachovať sa unáhlenými závermi.

Návšteva lekára môže pomôcť určiť príčinu. V prípade, že nechcete/nemôžete navštíviť lekára, odporúčame spraviť si doma tehotenský test. Ak bol tehotenský test negatívny, po nasledujúcej menštruácii sa pravdepodobne váš cyklus vráti späť do normálu. Držíme palce!

Tu je zhrnutie 11 najčastejších príčin meškania menštruácie:

  1. tehotenstvo
  2. stres
  3. choroba
  4. telesná hmotnosť
  5. nadmerné cvičenie
  6. zmena denného rozvrhu
  7. dojčenie
  8. lieky
  9. hormonálna nerovnováha
  10. perimenopauza
  11. chronické choroby
  12. poruchy štítnej žľazy
Zistiť viac
Koncentrácia hCG sa na začiatku tehotenstva rapídne zvyšuje zo dňa na deň. Koncentrácia je najvyššia ráno, kedy je moč najkoncentrovanejší. Preto sa zvyčajne odporúča robiť si tehotenské testy ráno, hlavne ak ho robíte ešte pred vynechanou menštruáciou. Väčšina tehotenských testov má výbornú citlivosť 10 mIU/ml.

Zdroje:

Ukázať súvisiace produkty
×