Hliva ustricovitá: Aké má účinky? Pozrite sa na chutné recepty:

Pripravte si recepty ako polievku alebo perkelt z hlivy. Ktoré sú TOP produkty s hlivou? Je ním napríklad hliva ustricovitá s rakytníkovým olejom

Zdroj: pixabay.com

Medzi najznámejšie jedlé huby patrí Hliva ustricovitá (správny názov je aj Hliva ustricová). Konzumuje sa najmä pre svoje obsahové látky. Hliva je bohatá na proteíny, minerály, vitamíny a vlákninu. Hliva je prirodzene bezlepková, neobsahuje cholesterol, nachádza sa v nej len malé množstvo sodíka. Je teda vhodná aj pre ľudí s rôznymi dietetickými opatreniami.

Hliva je dostupná vo svojej prirodzenej forme, kedy sa dá použiť do rôznych chutných receptov, ale šetrne spracovaná je aj vo forme výživových doplnkov. Aké účinky má hliva ustricovitá? Ktoré sú TOP doplnky s hlivou? Prezrite si aj chutné recepty:

Hliva ustricovitá – zdraviu prospešná huba

Hliva je jedlá, drevokazná huba. V kontexte stravovania a gastronómie je hliva zaraďovaná medzi zeleninu.

Vedecké výskumy naznačujú, že hliva ustricovitá má pozitívne účinky v prevencii viacerých ochorení.

  1. Zaraďujeme medzi ne napríklad znižovanie rizika rozvoja obezity, cukrovky (diabetes mellitus), rakoviny a srdcovocievnych ochorení.
  2. Vyšší obsah vlákniny dokáže znižovať hladiny LDL cholesterolu.
  3. Hliva ustricová je primárne používaná na zvyšovanie imunity.

Nutričné hodnoty hlivy ustricovej v surovom stave (uvádzané na jednu zvyčajnú porciu v jedle – 86 g)

Hliva je teda nízkosacharidové nízkokalorické jedlo bohaté na vlákninu. Je vhodná aj pri redukčných diétach. Okrem vyššie spomenutých zložiek sa v hlive nachádzajú aj nezanedbateľné množstvá niektorých vitamínov a minerálov. Vo vyššej miere sa v hlive nachádza napríklad niacín a riboflavín, tiež kyselina pantoténová, foláty, vitamín B6 a tiamín.

Z minerálov je v hlive zastúpený najmä fosfor, draslík, meď, železo, magnézium, zinok, mangán a selén.

Hliva ustricová a jej účinky na imunitu

Za účinky na imunitu sú zodpovedné látky s názvom betaglukány. Jedná sa o čisto prírodné látky, ktoré sú tvorené rôzne poukladanými reťazcami cukrov, konkrétne glukózy. V hríboch sú súčasťou bunkových obaloch, nachádzajú sa napríklad aj v kvasinkách alebo obilí. Pre telo sú biologicky najdostupnejšie (najľahšie využiteľné) práve betaglukány vo svojej prírodnej forme. Preto pri výbere výživového doplnku sledujte to, ako boli betaglukány spracované.

Betaglukány pôsobia na imunitu priamo tým, že stimulujú aktivitu imunitný buniek – najmä makrofágov a T-lymfocytov. Tieto zložky imunitného systému sú zodpovedné za vychytávanie patogénov, napríklad v podobe vírusov, baktérii alebo kvasiniek. Betaglukány teda majú svoje opodstatnenia pri častých problémoch dýchacích ciest, ale aj pri zápaloch močového mechúra alebo gynekologických ťažkostiach.

Prípravky s hlivou ustricovou je vhodné užívať aj pri antibiotickej liečbe (podobne ako probiotiká). Nielen že zosilňujú účinok antibiotík, pomáhajú aj v prevencii tráviacich problémov, ktoré sa môžu pri antibiotikách vyskytnúť.

Hliva ustricová ako podporná liečba alergií

Betaglukány sa javia ako osvedčená podporná liečba pri alergiách, ktoré majú príznaky na horných dýchacích cestách, ale taktiež pri alergických prejavoch na očiach (alergická konjuktivitída) alebo pri astme bronchiale. Na prejavy alergie na koži sú vhodné maste a krémy s obsahom betaglukánov.

U niektorých ľudí môže hliva ustricovitá pôsobiť ako alergén. Najnáchylnejší sú ľudia, u ktorých je dokázaná alergia na plesne. Príznaky alergickej reakcie na hlivu ustricovitú môžu zahŕňať opuch ústnej dutiny, vrátane hrdla alebo jazyka. Pri podozrení na alergiu sa hlive ustricovej vyhýbajte, prípadne konzultujte jej užívanie s vašim lekárom.

Recepty s hlivou ustricovou

Príprava hlivy ustricovej nie je náročná. Jej dusenie alebo varenie si však, podobne ako u iných húb, vyžaduje svoj čas.

Anglický názov hlivy ustricovej je oyster mushroom (oyster je v preklade ustrica). V prirodzenom stave má hliva veľmi podobnú farbu a tvar ako ustrice.

Perkelt z hlivy ustricovej

  1. Na oleji dosklovita opražíme cibuľu.
  2. Pridáme dobre umytú, na drobno nakrájanú hlivu.
  3. Pridáme čierne korenie a soľ, zalejeme takým množstvom vody, aby bola 1 cm nad samotnú hlivu. Ak sa voda vyparí, dolejeme. Dusíme do zmäknutia.
  4. Po zmäknutí pridáme jedno balenie kyslej smotany a jedno balenie smotany na šľahanie.
  5. Podľa chuti pridáme sladkú mletú červenú papriku – ideálne tak, aby perkelt nabral oranžové zafarbenie.
  6. Konzumovať ho môžete s akoukoľvek prílohou, napríklad s tarhoňou, knedľou, cestovinami, ryžou, zemiakmi

Polievka z hlivy

  1. Na oleji alebo masle opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu.
  2. Následne pridáme pokrájanú zeleninu podľa vlastnej chuti (najlepšie mrkva, petržlen) a na drobno pokrájanú hlivu. Pridáme bujón, čierne korenie, soľ.
  3. Varíme 10 minút.
  4. Pridáme 2 – 3 pokrájané zemiaky.
  5. Povaríme ešte 10 minút.

Produkty s obsahom hlivy ustricovitej

Vedľajšie účinky + interakcie hlivy ustricovej

Tak ako pri všetkých hríboch, hliva ustricová v pôvodnej forme by mala byť dobre tepelne spracovaná a konzumovaná iba v primeranom množstve. Po zjedení veľkých množstiev hlivy sa u niektorých ľudí môžu objaviť tráviace ťažkosti – nafukovanie, plynatosť alebo nevoľnosť.

Niektoré vedecké výskumy naznačovali, že hliva môže interagovať s liečivom gabapentín (používané pri liečbe niektorých foriem epilepsie). Interakcia je však len mierna a pravdepodobne nemá klinickú významnosť. Ak užívate gabapentín, poraďte sa so svojim lekárom, či sú pre vás výživové doplnky s hlivou vhodné. Iné liekové interakcie nie sú známe.

Zhrnutie

Hliva ustricovitá (ustricová) je jedlá huba, používaná napríklad v tradičnej čínskej medicíne. Jej prevenčné a liečivé účinky sú však využívané aj v súčasnej medicíne. Hlivu môžete konzumovať aj v jej pôvodnej forme, existuje veľa receptov, kde hliva dokáže nahradiť aj mäso. Má jemnú chuť, je vhodná aj pre deti od 3 rokov a dá sa kúpiť vo väčšine obchodov. Vo výživových doplnkoch sa môže kombinovať aj s inými látkami na podporu imunity alebo na zmiernenie príznakov fyzického vyčerpania.

Zistiť viac

Hliva ustricovitá, Reishi, Maitake, Shiitake 67 tablet

  • obsahuje až 4 druhy liečivých húb: Hliva ustricovitá, Reishi, Maitake, Shiitake
  • prispieva k lepšej imunite, znižuje únavu a vyčerpanie a chráni bunky pred oxidatívnym stresom
  • prispieva k zdravej funkcii ciev, normálnemu stavu kostí i zubov

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×