8 najčastejších príznakov histamínovej intolerancie

Zdroj: 123rf.com

Histamínová intolerancia je forma potravinovej neznášanlivosti. V dnešnej dobe je stále viac a viac rozšírená.

Napriek tomu je ťažké ju diagnostikovať, pretože HIT má mnoho naoko nesúvisiacich príznakov. Preto vášmu doktorovi zozačiatku vôbec nemusia dávať zmysel…

Aké sú teda jej najčastejšie príznaky?

Žiaľ, pri histamínovej intolerancii budete musieť z jedálnička vyradiť aj niektoré prospešné potraviny…

Veľa zdravých potravín totiž obsahuje histamín v hojnom množstve. (tu sa môžete dočítať o množstve histamínu v konkrétnych potravinách)

Nezúfajte však, vo väčšine prípadov je to len dočasné

Špenát, jogurt, paradajky, pomaranče… Všetky tieto jedlá majú, žiaľ, vysoký obsah histamínu.

Avšak, pri tomto ochorení je nutné dávať si pozor na hromadenie histamínu v tele. To znamená, že musíte zistiť svoju hranicu tolerancie a snažiť sa neprekročiť ju.

V praxi to znamená, že môžete jesť malé množstvá „zakázaných potravín“ a stále sa cítiť dobre. Ak budete dobre počúvať, váš organizmus vám dá vedieť, kedy už máte dosť.

Príznaky HIT – 8 najčastejších príznakov

Príznaky histamínovej intolerancie môžu spočiatku znieť strašidelne. Napriek tomu nemusí mať HIT závažný vplyv na váš život.

Ak budete dodržiavať zopár základných zásad, môže vás to ušetriť pred nepríjemnými príznakmi.

Ktoré sú teda najbežnejšie príznaky?

1. Nadmerné svrbenie a iné kožné prejavy

Zásobárne histamínu sa nazývajú žírne bunky. Histamín sa z nich uvoľňuje vtedy, keď je v tele prítomný zápal alebo alergén. Histamín sa podieľa na zápalovej reakcii a má ústrednú úlohu ako mediátor svrbenia. Po uvoľnení histamín spôsobuje svrbenie cez H1 a H4 receptory.

H1 antihistaminiká blokujú tieto receptory, a preto sa používajú na zvládanie a zmiernenie príznakov svrbenia.

Kvôli nedostatku DAO (diaminooxidázy) sa nemôže histamín rozložiť. Nahromadenie histamínu spôsobí prejavenie týchto príznakov.

Medzi najčastejšie patria práve kožné prejavy:

Ak tieto prejavy nevymiznú ani po eliminačnej diéte, poraďte sa s vašim imunológom, alebo kožným lekárom. Môže sa jednať napríklad o alergiu na potraviny.

2. Migréna/časté bolesti hlavy

Vaše telo pri HIT nie je schopné rozložiť histamín. Histamín podmieňuje uvoľňovanie oxidu dusnatého (NO), čo sa môže prejaviť miernou bolesťou hlavy, až záchvatom migrény.

Bolesť hlavy môže byť tiež príznakom dehydratácie. Preto sa najprv skúste zamyslieť nad tým, koľko vody denne vypijete.

Ak je to minimálne 2 l denne, potom by vinníkom mohol byť práve histamín…

Po potvrdení HIT u doktora sa do životosprávy zavedie eliminačná diéta – znížite konzumáciu potravín obsahujúcich vysoké množstvo histamínu.

3. Zmena tlaku krvi

HIT môže spôsobiť:

Histamín pôsobí v tele tak, že rozširuje cievy. To následne spôsobí pokles krvného tlaku.

Ako môže táto istá látka zapríčiniť aj zvýšenie krvného tlaku?

Jednoducho…

Telo reaguje na zvýšenú hladinu histamínu tak, že zvýši tvorbu adrenalínu a noradrenalínu. Tieto sa radia medzi stresové hormóny a spôsobujú vzostup tlaku krvi.

Histamín má účinky ako: zvýšená srdcová frekvencia, svrbenie a zápal, uvoľnenie adrenalínu, sekrécia HCl a iné (Zdroj: 123rf.com)

4. Závrat

Závrat býva často spájaný s potravinovými intoleranciami.

Je výsledkom toho, že telo sa snaží bojovať proti cudzorodej látke (ktorou je nadmerné množstvo histamínu). Naše telo môže byť týmto bojom vyčerpané a následne sa môžu prejaviť závraty.

Ak máte pravidelne príznaky ako závraty, príčinou môžu byť rôzne intolerancie, ale aj alergie.

Vaše príznaky sa môžu vyskytnúť ihneď po jedle, počas jedenia, alebo až s niekoľko hodinovým oneskorením. Potravinové alergie majú tendenciu objaviť sa veľmi rýchlo po vystavení sa alergénu (obvykle hneď po zjedení).

Mierna „potravinová intolerancia“ sa nemusí prejaviť niekoľko hodín alebo až dní. Preto je niekedy veľmi ťažké spojiť závrat s konkrétnym jedlom.

5. Kýchanie, či upchatý nos

A iné príznaky podobné alergiám…

Histamín sa postará o zvýšenú priepustnosť ciev, ktorá spôsobuje prienik tekutín z kapilár do tkanív. To vedie ku typickým symptómom alergickej reakcie:

Alergény sa môžu viazať na žírne bunky v sliznici nosnej dutiny. To môže viesť k príznakom ako napr. kýchanie (kvôli senzorickej nervovej stimulácii).

Ak vylúčite vysoko-histamínové jedlá, budete môcť opäť voľne dýchať.

6. Abnormálny menštruačný cyklus

Nadbytočný histamín sa môže zahrávať aj s vašimi hormónmi. Dokáže ovplyvňovať ich tvorbu a aktivitu.

U žien to môže znamenať problémy s menštruačným cyklom.

Tie zahŕňajú zvýšenú senzitivitu počas menštruácie, bolesti hlavy alebo bolestivé kŕče. Za tie je opäť raz zodpovedný histamín, pretože v tele spôsobuje kontrakcie.

Viac o vplyve histamínu na estrogén tu. Takisto sa dozviete aj to, prečo sú ženy náchylnejšie na vznik histamínovej intolerancie.

7. Bolesť brucha

Zložky požívaných potravín sa v tele vstrebávajú len pomaly počas procesu trávenia, čo môže trvať niekoľko hodín. Tým pádom sa problémy môžu prejaviť s výrazným oneskorením.

Potraviny s vysokým obsahom histamínu však môžu u niektorých v priebehu 15 – 30 minút vyvolať brušné kŕče a ťažké hnačky.

Takisto iné tráviace problémy nie sú ničím výnimočným.

Môžu sa u vás vyskytnúť aj:

Histamín sa stará o produkciu žalúdočnej kyseliny. V dôsledku zvýšenej produkcie HCl sa u vás môže vyskytnúť aj vredová choroba a iné črevné komplikácie.

Histamín tiež zvyšuje rýchlosť črevných pohybov (zvýšená rýchlosť prechodu potravy tráviacim traktom). To môže spôsobiť zhoršené vstrebávanie živín.

Tip: Na trhu existuje prípravok, ktorý dodáva telu enzým diaminooxidáza. Nazýva sa Daosin. Vďaka nemu si môžete dovoliť zjesť aj niektoré potraviny s vyšším obsahom histamínu. Ak sa o ňom chcete dozvedieť viac, prečítajte si recenziu na Daosin.

8. Nespavosť a únava

Nespavosť je dosť podstatným príznakom, že niečo v našom tele nie je v poriadku.

Dlhodobá insomnia môže mať mnoho nepriaznivých následkov… (viac sa dočítate o nespavosti tu)

Nespavosť môže byť zapríčinená nadmerným množstvom histamínu v tele.

Histaminergné neuróny zvyšujú bdelosť (tým zabraňujú spánku). Keď máte nedostatok spánku, prežívate stres, či máte veľa histamínu v strave, prejaví sa to aj na poklese vašej energie.

Klasické antihistaminiká (antagonisti H1 histamínového receptora), ktoré prechádzajú cez hematoencefalickú bariéru (a teda prechádzajú do mozgu), spôsobujú ospalosť. Novšie antihistaminiká sú navrhnuté tak, aby neprechádzali do mozgu, a preto je menej pravdepodobné, že spôsobia sedáciu a útlm.

Chcete sa dozvedieť, aké možné príznaky vás ešte môžu potrápiť pri HIT? Prečítajte si túto komplexnú príručku histamínovou intoleranciou, kde zistíte všetko o HIT.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×