Cordyceps sinensis: aké má táto zaujímavá huba účinky?

Cordyceps sa využíva na posilnenie organizmu, zlepšuje imunitu, pomáha znižovať cholesterol... Prečítajte si o jeho ďalších účinkoch:

Zdroj: 123rf.com

Cordyceps (slovensky názov aj húsenica čínska, latinsky Cordyceps sinensis) je druhom huby, ktorý parazituje na niektorých vývinových štádiách hmyzu. Zrod (vývoj) Cordycepsu je veľmi zaujímavý, viac o ňom si prečítate nižšie.

Cordyceps sa využíva na posilnenie organizmu, zlepšuje imunitu, pomáha znižovať cholesterol a hladiny cukru. Známy je aj ako prírodné antibiotikum. Ktoré z týchto vlastností sú vedecky dokázané a ktoré sú Cordycepsu pripísané len na základne tradičného ľudového liečiteľstva?

Cordyceps – liečivá huba z Číny

Cordyceps je široká skupina parazitických húb, do ktorej radíme až 400 rôznych druhov. My sa budeme venovať druhu Cordyceps sinensis, ktorý má špecifickú DNA a nepodobá sa na ostatné druhy.

Jeho vývoj má viacero fáz: výtrusy huby sa zachytia na povrchu húsenice motýľa, následne sa stáva húsenica nakazenou a zahrabáva sa do zeme. Samotná huba následne strávi húsenicu a vypĺňa jej chitínovú vnútornú schránku. Táto fáza je časovo náročná a môže trvať až po dobu 6 rokov. V poslednej fáze sa huba dostáva cez hlavu húsenice a tvorí sa takzvané stromatum. V nich sa tvoria ďalšie spóry, ktoré môžu časom infikovať ďalšie larvy.

Výskyt Cordycepsu je tiež špeciálny, nachádza sa iba vo vysokých nadmorských výškach v oblasti Himalájí. Zložité vývojové fázy ale aj jeho geografická exkluzivita sa preto často odzrkadlia na výslednej cene produktu.

Účinky Cordyceps sinensis

Vedecké štúdie dosiaľ pre nedostatok dôkazov jednoznačne nepotvrdili nižšie uvedené účinky, overené sú však tradičnou čínskou medicínou.

Cordyceps sa môže používať najmä na:

Obsahové látky v Cordycepse

V tejto parazitickej hube sa nachádza viacero nevyhnutných látok pre náš organizmus, ktoré sú zodpovedné za vyššie spomenuté účinky.

Nachádzajú sa v ňom:

Vedeli ste, že…

Okrem týchto látok sa v Cordycepse sinesis nachádzajú aj iné farmakologicky účinné látky. Sú to najmä rôzne polysacharidy, nukleozidy a cyklosporín. Tieto obsahové látky sa ďalej diferencujú na rôzne podtypy, napríklad CS F-30 je polysacharid zodpovedný za znižovanie hladiny cukru, CS 81002 je imunostimulátor a podobne.

Zaujímavé produkty s obsahom Cordycepsu

Tiens Cordyceps 100 kapsúl
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • vysoko kvalitný Cordyceps od čínskej firmy Tiens špecializovanej na Tradičnú čínsku medicínu
  • čisté zloženie, okrem samotného Cordycepsu obsahuje už len manitol a adenosin, bez konzervantov, farbív a podobne
  • výrobca udáva schopnosť harmonizovať energie JIN a JANG
  • variabilné dávkovanie podľa závažnosti stavu
Cena: 44 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • posilňujúce účinky na imunitný systém
  • označované ako silné prírodné antibiotikum 
  • pomáha znižovať hladiny cholesterolu a cukru (glykémie)
  • bez lepku a laktózy, vhodné pre vegánov
Cena: 28.9 €
Cordyceps CS-4 90 kapsúl
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  •  obsahuje extrakt z mycélia, preto je jeho zloženie veľmi koncentrované a účinné
  • obsah polysacharidov je minimálne 30 %
  • užíva sa nalačno, zapite vodou alebo slabým čajom
  • dĺžka kúry je 2 – 3 mesiace, robí sa minimálne raz ročne 
Cena: 23.1 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • obsahuje Cordyceps používaný už v cisárskej dynastii Ming 
  • pomocné látky: oxid kremičitý, stearan horečnatý, ryžová múčka, želatínová kapsula
  • vhodné od veku 12 rokov
  • vyrobené v USA 
Cena: 44.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • Cordyceps od známej prírodnej firmy Terezia Company 
  • obsahuje polysacharidy (glukány), vlákninu 
  • okrem toho je obohatený o extrakt Rozchodnice ružovej, Leuzey saflorovej, prášok lyofilizovanej leskokôrky lesklej, prášok huby húsenice čínskej
  • užíva sa nalačno, 1 kapsula dvakrát denne 
Cena: 24.19 €
Zistiť viac
BONUS:

TRITON = Cordyceps+Reishi+Shiitake obsahuje až trojkombináciu liečivých čínskych húb – v jednej tablete sa nachádza až 167 mg Cordyceps sinensis167 mg Ganoderma lucidum/Red Reishi167 mg Lentinula edodes/Shiitake. Trojkombinácia pôsobí temer na všetky orgány tela, zvyšuje imunitu, zvyšuje energetický potenciál a vitalitu.

Má Cordyceps nežiaduce účinky? Pre koho nie je vhodný?

Pri dodržaní dennej doporučenej dávky je užívanie Cordycepsu bezpečné. Sú však situácie, kedy sa Cordyceps užívať nesmie. Jedným z jeho účinkov je napríklad aktivácia imunitného systému, preto by sa mu mali vyhýbať ľudia, u ktorých je diagnostikované autoimunitné ochorenie (napríklad skleróza multiplex, lupus, reumatoidná artritída a podobne). U takýchto pacientov by po užívaní Cordycepsu mohlo dojsť k zhoršeniu stavu.

Okrem autoimunitných ochorení Cordyceps sinensis nie je vhodný pri poruchách zrážanlivosti krvi. Mohol by spôsobiť vyššie riziko krvácania, pretože spomaľuje koaguláciu. Z tohto dôvodu je nevyhnutné vysadiť Cordyceps už 2 týždne pred plánovanou operáciou.

Doteraz neboli urobené štúdie, ktoré by potvrdzovali bezpečnosť užívania Cordycepsu v období tehotenstva a počas kojenia, preto vám jeho užívanie v tomto čase neodporúčame.

Čaj z huby Cordyceps Militaris (Zdroj: 123rf.com)

U niektorých ľudí sa na začiatku liečby Cordycepsom stretávame s miernou formou tráviacich problémov – hnačka, zápcha alebo bolesť brucha. Tieto problémy by mali byť dočasné. Ak by pretrvávali, prerušte užívanie Cordycepsu.

Užívanie Cordycepsu pri niektorých typoch liečiv by malo byť vždy schválené ošetrujúcim lekárom, pretože hrozia stredne závažné interakcie. Medzi takéto liečivá zaraďujeme cyklofosfamid (na liečbu viacerých foriem rakoviny), lieky ktoré bránia vzniku trombov a riedia krv (napríklad kyselina acetylsalicylová, klopidogrel, warfarin a podobne), prednizolón (liečivo na potlačenie imunitnej odpovede), testosterón (používaný napr. pri liečbe nízkych hladín tohto pohlavného hormónu).

Zhrnutie

Cordyceps sinensis je huba pôvodom z Číny, rastie však aj v niektorých oblastiach Tibetu a Nepálu. Nachádza sa v ňom veľa zdraviu prospešných látok. Vedecké štúdie však doposiaľ priamo nepotvrdili jeho účinok na väčšinu ochorení, na ktoré ich výrobcovia odporúčajú. To môže (ale nemusí) znamenať, že na ne nie je vždy účinný. Cordyceps nie je vhodný pre deti, pre tehotné a kojace ženy, pri niektorých ochoreniach a užívaní špecifických liekov. Ak ste si nie istý, či môžete užívať Cordyceps sinensis, poraďte sa so svojim lekárom.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.