Chlorella: aké má účinky? V čom sa líši od riasy spirulina?

Má chlorella pyrenoidosa nejaké nežiaduce účinky? Chcete si kúpiť tablety alebo prášok? Poradíme vám

Zdroj: 123rf.com

Chlorella je zelená jednobunková riasa, ktorá našla svoje uplatnenie ako vysoko-účinný výživový doplnok v rôznych formách. Chlorelle sú pripisované viaceré pozitívne účinky, my sa dnes pozrieme na to, ktoré z nich sú aj vedecky potvrdené.

Rozmýšľate nad užívaním chlorelly, no neviete, ktorú si vybrať? Na konci článku nájdete produkty, ktorých zloženie považujeme za kvalitné a sú ponúkané v prijateľných cenách.

Chlorella – zelená superpotravina

Chlorella je zelená riasa,, ktorá prirodzene rastie v sladkovodnom prostredí. Na liečebné a prevenčné účely sa využíva celá jej časť. Existuje viacero druhov chlorelly, napríklad Chlorella pyrenoidosa, Chlorella vulgaris, Chlorella pituita a podobne.

Práve Chlorella pyrenoidosa sa používa vo výživových doplnkoch najčastejšie. Je to preto, že obsahuje najviac rastového faktoru (chlorella growth factor – CGF). Táto zložka je výživovými expertmi označovaná ako najdôležitejšia z celého spektra obsahových látok. Tento rastový faktor je rozpustný vo vode, tvorený je peptidmi, aminokyselinami, bielkovinami, vitamínmi, cukrami a nukleovými kyselinami. Keď teda konzumujete výživové doplnky z chlorelly, prijímate všetky tieto zdraviu prospešné látky.

Pestovanie chlorelly – základom je fotosyntéza

Ako sme už spomenuli, chlorella je riasa, ktorá rastie v sladkých vodách. Jej krajiny pôvodu sú napríklad Japonsko alebo Taiwan. Na to, aby bola chlorella kvalitná a obsahovala CGF v adekvátnom množstve je nevyhnutné slnečné žiarenie. CGF sa totiž produkuje pri fotosyntéze. Riasa pestovaná v umelých nádržiach bez prístupu svetla preto nebude obsahovo tak kvalitná, ako dopestovaná pri priamom slnečnom žiarení.

Chlorella a jej účinky

Chlorelle sa pre svoje obsahové látky pripisuje viacero vlastností a stavov, pri ktorých môže byť použitá. Vedecké dôkazy v súčasnosti naznačujú, že je s veľkou pravdepodobnosťou účinná pri zvyšovaní železa, najmä u tehotných žien.

Okrem tejto indikácie je možné, že chllorelu možno využiť pri:

Všetky ostatné účinky chlorelly nie sú dosiaľ potvrdené dostatkom dôkazov.

Vedeli ste, že…

Podobnou riasou ako je chlorella je spirulina (tá však nie je jednobunková ale mnohobunková). Obe sú bohaté na proteíny, v chlorelle sa ich však nachádza o niečo viac. Významný je aj rozdiel v nukleových kyselinách, chlorella ich má až dvakrát toľko ako spirulina. Chlorofyl je taktiež zastúpený v chlorelle až v dvojnásobnom pomere v porovnaní so spirulinou. Ak sa preto rozhodujete medzi týmito dvoma riasami, na základe obsahových látok vám odporúčame chlorellu. Ak máte záujem o prípravok, ktorý obsahuje obe riasy chlorella + spirulina, dostupný je napríklad tento doplnok.

Má chlorella nežiaduce účinky?

Jedným z mýtov (najmä alternatívnej medicíny) je to, že všetko prírodné je bezpečné a nemá žiadne nežiaduce účinky a kontraindikácie. Nie je to pravda. Aj chlorella má nežiaduce účinky, ktoré sa u citlivejších ľudí môžu prejaviť. Medzi bežné vedľajšie účinky užívania chlorelly patrí napríklad nevoľnosť, hnačka, plynatosť, zelené zafarbenie stolice a kŕče v bruchu.

Ak užívate chlorellu, mali by ste sa ešte výraznejšie chrániť pred slnečným žiarením, hlavne ak máte svetlú pokožku. Pri perorálnom užívaní môže spôsobiť vyššiu citlivosť pokožky na slnečné žiarenie.

Chlorella sa môže užívať počas tehotenstva, vyhnúť by sa jej ale mali ale kojace ženy. U ľudí, ktorí sú alergickí na plesne môže táto riasa vyvolať alergickú reakciu. Vyhýbať by sa jej mali aj ľudia s výraznou imunodeficienciou. Štúdie naznačujú, že v týchto prípadoch by superpotravina mohla viesť k rozmnoženiu škodlivých baktérii v tráviacom trakte.

Liekové interakcie a chlorella

Ak užívate niektoré z nasledovných liekov, chlorella pre vás nie je vhodná:

Kvalitná chlorella za priaznivú cenu

Táto superpotravina je dostupná vo viacerých formách. Najbežnejšie ako tablety alebo ako prášok.

Zhrnutie

Chlorella je zelená sladkovodná riasa. Pre svoje hodnotné zloženie našla svoje uplatnenie vo výživových doplnkoch – či už vo forme prášku, tabliet alebo kapsúl. Používa sa najmä na doplnenie železa, bohatá je aj na bielkoviny, takže je vhodná aj pre vegetariánov. Okrem týchto zložiek obsahuje radu esenciálnych látok, ktoré sú viazané na výskyt chlorella rastového faktoru. Vyberajte si preto kvalitnú chlorellu, v menej kvalitných formách môže byť prítomných viacero balastných látok, napríklad dusičnanov, zbytočné sú aj konzervanty, farbivá (nakoľko superpotravina je prirodzene zelená), umelé sladidlá a cukor.

Zistiť viac

Chlorella od Advance 1000 tabliet

  • BIO 100 % čistá riasa chlorella
  • tablety neobsahujú žiadne ďalšie prídavné látky
  • pomáha z tela odstraňovať toxíny (detoxikácia), podporuje imunitu a trávenie

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.