Bolesti v podbrušku u mužov a u žien – čo znamenajú?

Zdroj: 123rf.com

Bolesti v podbrušku poznajú všetky ženy v období tesne pred a počas menštruácie. No stretnú sa s ňou aj muži.

Okrem menštruačného cyklu a tehotenstva sú bolesti v podbrušku spojené aj s niektorými diagnózami a s poruchami trávenia. Pozrime sa na to, ktoré to sú:

Prečo dochádza k bolesti v podbrušku

O spodnej časti brucha hovoríme od oblasti smerom od pupka dole. Nachádza sa tu viacero dôležitých orgánov, napríklad:

Príčin bolesti brucha v spodnej časti tela je teda veľa a vždy je potrebné zvažovať celkový zdravotný stav, predchádzajúcu stravu, u žien aj fázu menštruačného cyklu a podobne. Ak sa bolesť v podbrušku vyskytne v období tehotenstva, nemusí vždy nevyhnutne znamenať komplikácie. Nemali by sa však podceňovať.

Bolesti v podbrušku na pravej strane

Na pravej dolnej strane brucha sa nachádza červovitý výbežok slepého čreva (laicky často označované ako slepé črevo). Pri akútnom zápale je charakteristická intenzívna bolesť, ktorá najskôr začína okolo oblasti pupka, následne po pár hodinách prechádza do oblasti pravej strany podbruška.

Zápal apendixu patrí medzi náhle príhody brušné a vo väčšine prípadov sa musí rýchlo operovať. Ak máte podozrenie na apendicitídu, je potrebná rýchla návšteva lekára.

Existuje aj chronická forma zápalu apendixu, pre ktorú je charakteristický miernejší priebeh. Bolesti sa objavia, potom pominú a tieto cykly sa opakujú. Podľa závažnosti stavu vám lekár môže rovnako odporučiť operáciu, nebude však taká urgentná ako pri akútnom zápale.

Bolesť v ľavom podbrušku

Jednou z možností, kedy sa objaví bolesť v ľavom podbrušku je ochorenie divertikulitída. Jedná sa o zápalové ochorenie hrubého čreva, najčastejšie v zostupnej časti. Ochoreniu poväčšine predchádza divertikulóza – tvorba vychlípenín v stene hrubého čreva. Medzi príznaky divertikulitídy patrí: kŕče na ľavej spodnej strane brucha, hnačka, zápcha a niekedy zvracanie.

Ileus (rovnako ako apendicitídu) radíme medzi náhle príhody brušné. Pri tejto diagnóze dochádza k črevnej nepriechodnosti a pacient je v ohrození života. Preto je nutná rýchla operácia. Poznáme viacero foriem ilea:

  1. cievny
  2. neurogénny
  3. mechanický

Časté močenie a bolesti v podbrušku (zápal močových ciest)

Zápaly močových ciest (močovej rúry, močového mechúra, obličiek) patria medzi ochorenia, ktoré sa zvyknú často vracať. Najčastejšie majú bakteriálny pôvod. Pri kultiváciách býva prítomná napríklad E. coli.

Zápal močových ciest charakterizuje bolestivé a časté močenie, pacient má pocit, že sa nevyprázdnil úplne, objaviť sa môžu aj kŕčovité bolesti podbruška a bolesti krížov. Liečba zápalu mechúra závisí od jeho príčiny, najčastejšie sa lieči antibiotikami a podpornou terapiou vo forme urologických čajov a výživových doplnkov s obsahom brusníc, napríklad Urinal Akut.

Zápal obličiek

K zápalu obličiek dochádza hlavne v prípadoch, že sa infekcia močového mechúra neprelieči dostatočne a baktéria postupuje vyššie smerom k obličke. Zápaly obličiek sa liečia komplikovanejšie, niekedy je nevyhnutná hospitalizácia a podávanie intravenóznych antibiotík.

Bolesti v podbrušku u muža

Vo všeobecnosti sa dá povedať, že u mužov sú bolesti podbruška spôsobené takými istými príčinami ako u žien, samozrejme okrem ochorení a stavov súvisiacich s pohlavnými orgánmi.

Ochorenia mužských pohlavných orgánov, ktoré sa môžu prejaviť bolesťami v podbrušku sú napríklad problémy s prostatou, zápal semenníkov a nadsemenníkov, rakovina mužských pohlavných orgánov a torzia semenníkov.

Diagnóza, ktorá sa vyskytuje častejšie u mužov a zároveň malých detí je hernia. O hernii hovoríme vtedy, keď sa orgán alebo jeho časť vyklenie cez brušnú stenu smerom von. Väčšina hernií sa operuje, u detí sa pupočné hernie sledujú do veku 4 rokov, kedy majú tendenciu spontánne vymiznúť.

Bolesť v podbrušku u ženy

Objavujú sa v týchto prípadoch:

Chronické diagnózy, pri ktorých sa objavuje bolesť v podbrušku

Menej závažné príčiny bolesti podbruška

Zhrnutie

Pri bolesti v podbrušku je veľmi dôležité zhodnotiť situáciu komplexne. Vo väčšine prípadov sa jedná len o nafukovanie alebo sťažené trávenie v hrubom čreve. V niektorých situáciách môže byť človek s bolesťou brucha v ohrození – napríklad pri apendicitíde alebo ileu.

Aj vážne ochorenia sa môžu prejavovať chronickou bolesťou v spodnej časti brucha, preto ak je bolesť dlhotrvajúca, objednajte sa na preventívnu prehliadku. Bolesti v podbrušku a žltý výtok u žien môžu znamenať sexuálne prenosné ochorenie alebo zápal reprodukčných orgánov, na mieste je teda návšteva gynekológa.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×