Žltá a zelená stolica – prečo sa vyskytuje u detí a prečo u dospelých?

Zdroj: 123rf.com

V dnešnom článku si napíšeme o téme, ktorá patrí medzi intímnejšie a nepríjemnejšie – žltá a zelená stolica. Ak sa u vás vyskytne, vo veľkej väčšine prípadov nie je dôvod na paniku a stolica sa naspäť prirodzene upraví.

Zistite, aké príčiny stoja za žltou a zelenou stolicou a prečo sa najčastejšie vyskytuje u detí.

Čo nám hovorí farba stolice?

Zafarbenie stolice je ovplyvnené najmä stravou, ktorú konzumujete. Vplyv na jej farbu môžu mať aj výživové doplnky, najmä tie s obsahom železa (užívané napríklad pri anémii, kedy sa prejavia ako čierna stolica).

Farbu stolice ovplyvňujú aj žlčové kyseliny. Žlčové kyseliny sú tvorené v pečeni, vznikajú z cholesterolu a ich prirodzená farba je žltohnedá. Ich úlohou je trávenie tukov (lipidov) a tiež dokážu ovplyvniť konzistenciu a farbu stolice.

Zelená stolica a jej príčiny

Častou nezávažnou príčinou zelenej stolice je jedlo, ktoré ste skonzumovali v predchádzajúcich hodinách.

Zelená stolica po jedle

Na zeleno sa stolica zafarbí po zjedení špenátu a inej listovej zeleniny, ale aj po niektorých sýtených sladených limonádach, prípadne nanukoch s umelými farbivami. Zelená až zeleno-čierna stolica je typická aj po užití výživového doplnku alebo lieku s obsahom železa.

Infekcie

Medzi ďalšie príčiny zelenej až tmavozelenej stolice radíme aj bakteriálne alebo vírusové ochorenia tráviaceho traktu, ktoré sa vyskytuje u detí, aj u dospelých. Z vírusov črevnú chrípku najčastejšie vyvolajú rotavírusy (u detí) a norovírusy (u dospelých). Bakteriálne infekcie tráviaceho traktu sú zvyčajne spôsobené Salmonellou, Camphylobacterom alebo Shigellou. V zriedkavých prípadoch môžu stolicu zafarbiť aj parazity, nejedná sa však o typický príznak parazitickej infekcie.

Nevyvážená mikrobiota

Medzi ďalší dôvod zelenej stolice patrí užívanie antibiotík. Je to spôsobené narušením prirodzenej črevnej mikrobioty, nakoľko antibiotiká zahubia aj tie prospešné baktérie. Ak sa chcete vyhnúť tráviacim problémom po konzumácii antibiotika, užívajte ich vždy s probiotikami. Nevyhnutný je však 2-hodinový rozostup (probiotikum užite až dve hodiny po antibiotiku).

Zelená stolica u detí a bábätiek

Zelená stolica u detí je pomerne bežný jav a vo väčšine prípadov súvisí len s konzumovanou stravou. Ak však dieťa nejedlo nič, čo by mohlo spôsobiť zmenu zafarbenia, môže sa jednať o príznak bakteriálnej alebo vírusovej infekcie tráviaceho traktu.

Medzi ďalšie príznaky virózy patria symptómy ako:

Ak príznaky pretrvávajú viac ako 24 hodín, prípadne sa ich intenzita zhoršuje, vyhľadajte pediatra.

Zelená stolica u bábätka a u detí do jedného roka nesignalizuje žiadny problém, práve naopak. Jedná sa o znak normálne fungujúceho trávenia. U kojených detí sa môže farba stolice odvíjať aj od toho, čo konzumovala matka dieťaťa. U bábätiek na umelom mlieku je stolica zvyčajne ešte o čosi zelenšia v porovnaní s dojčenými deťmi.

Žltá stolica a jej príčiny

Podobne ako pri zelenej stolici, aj žltá stolica môže byť spôsobená niektorými potravinami.

Žltá stolica po jedle

Medzi takéto potraviny patrí mrkva, tekvica, sladké zemiaky ale aj jedlo s vysokým obsahom gluténu. Žltá stolica však môže byť aj príznakom viacerých ochorení, ktoré si v krátkosti spomenieme:

Ochorenia spôsobujúce žltú stolicu

Žltá stolica u dospelých je charakteristická pre ochorenia pečene a žlčníka. Prítomná je teda pri chorobách ako cirhóza pečene, hepatitída, žlčové kamene a podobne. Spoločným menovateľom týchto ochorení je nedostatok alebo blokácia žlče, ktorá je zodpovedná za sfarbovanie stolice.

Pri žltej stolicu môže byť problém aj na úrovni pankreasu. Týka sa to ochorení ako chronická pankreatitída, rakovina pankreasu, blokácia v oblasti pankreatických vývodov alebo pri závažnom ochorení cystická fibróza. Pri týchto ochoreniach dochádza k zníženiu tvorby pankreatických tráviacich enzýmov, čím sa ovplyvňuje samotné spracovávanie potravy a následná tvorba stolice.

Celiakia

Žltá stolica sa objavuje aj u celiatikov. Celiakia je chronické autoimunitné ochorenie a medzi jej príznaky radíme:

Deti s celiakiou neprospievajú, slabo priberajú, majú oneskorenú pubertu.

Žltá stolica u detí

Vo väčšine prípadov je žltá stolica u detí následkom skonzumovaných potravín. Je bežná po zjedení väčšieho množstva mliečnych produktov. Žltá riedka stolica u kojených detí je teda úplne normálnym javom. U novorodencov je stolica veľmi frekventovaná a riedka, postupne sa zhutňuje a spravidelňuje. Niekedy sa zvykne nazývať aj praženicová – pre svoj charakteristický zápach a konzistenciu.

Ak je súčasne so žltou stolicou prítomná aj bolesť brucha, kŕče, zvýšená teplota a podobne, môže sa jednať o rotavírusovú infekciu. V takomto prípade vyhľadajte pediatra, ktorý určí diagnózu a najvhodnejšiu liečbu.

Kedy navštíviť lekára?

Ak neviete určiť presnú príčinu zelenej alebo žltej stolice, ak je zafarbenie dlhodobé, prípadne je spojené s inými príznakmi ako hnačka, vysoká teplota, kŕče v bruchu a podobne, vyhľadajte lekára.

U bábätiek a malých detí je žltá a zelená stolica pomerne bežná, ak je však v kombinácii s hnačkami, je nevyhnutná diagnostika a následná liečba, pretože hrozí riziko dehydratácie.

Zhrnutie

Krátkodobé zafarbenie stolice na inú ako zvyčajnú farbu nesignalizuje závažné ochorenie a nie je dôvodom na obavy. Žltá, žltozelená a veľmi frekventovaná stolica (hnačka) je fyziologická u novorodencov a malých deti, neskôr sa spravidelňuje.

Ak však neviete, z akého jedla alebo výživového doplnku mohlo dôjsť k zmene farby, prípadne sa objavujú aj iné príznaky poruchy trávenia, žltá stolica je v kombinácii s hlienom, v zelenej stolici je prítomná krv alebo spozorujete iné varovné signály, vyhľadajte lekára.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×