Zápal žalúdka (gastritída) – príznaky a prírodná liečba (+tipy na bolesť žalúdka)

Zdroj: 123rf.com

Myslíte si, že zápal žalúdka sa vás môže týkať?

Čítajte ďalej, ak sa chcete dozvedieť, kedy a prečo k nemu dochádza, aké sú rizikové faktory a jeho príznaky, ale aj aká je prírodná liečba.

Čo je to zápal žalúdka?

Neviete, čo si pod zápalom žalúdka predstaviť?

Gastritída je zápal, podráždenie alebo erózia žalúdočnej sliznice. Dochádza k nemu vtedy, keď žalúdočné šťavy (ktoré sú prirodzene kyslé) preniknú cez ochrannú bariéru, ktorá je na povrchu žalúdka. Tým dochádza k podráždeniu a následne zápalu.

Najčastejšie príznaky zápalu žalúdka

Nie každá gastritída sa prejavuje aj príznakmi. Niektoré zápaly žalúdka sú bezpríznakové (asymptomatické).

Pálenie záhy

Tento nepríjemný pocit pozná asi každý z nás.

Spoznáte ho podľa bolesti za hrudnou kosťou, šíri sa do krku a sprevádza ho nepríjemný, mydlový pocit v ústach.

K páleniu záhy dochádza zväčša pri diétnej chybe, no objavuje sa aj pri gastritíde. Je časté u tehotných žien. Na pálenie záhy sa odporúča zásaditá minerálna voda, mandle, suché oplátky, sóda bikarbóna alebo deci mlieka pred spaním.

Dlhodobé pálenie záhy môže byť príznakom vážnejšieho ochorenia, preto s ním nečakajte a navštívte lekára.

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • pravá Chioská masticha + probiotiká
  • používa sa ako prevencia a odstránenie tráviacich problémov, vrátane zápalu žalúdka
  • kliknite sem, ak chcete zistiť viac o prírodnej liečbe zápalu

Formy zápalu žalúdka

Gastritída má dve formy:

Môže sa jednať o akútnu alebo chronickú formu gastritídy. Obidve tieto ochorenia majú rôzne príčiny.

Už Paracelsus v 16. storočí tvrdil, že žalúdok je chemické laboratórium nášho organizmu. Jeho slová boli však potvrdené až o tri storočia neskôr, keď došlo k objavu mikroskopu. Vtedy sa žalúdok preskúmal dôkladnejšie, a lekári ale aj široká verejnosť si uvedomili jeho dôležitosť.

Akútny zápal žalúdka a jeho príčiny

Situácie ako:

Gastritída môže byť spôsobená týmito vplyvmi.

Aj niektoré lieky môžu byť zodpovedné za podráždenie žalúdka. Najčastejšie sú to lieky, ktoré sa používajú na bolesti (analgetiká), napríklad aspirín, či ibuprofén. Tiež kortikoidy, ktoré sa používajú na liečbu reumy a iných zápalových ochorení.

Akútnu gastritídu môžu vyvolať aj príliš korenené jedlá.

Chronický zápal žalúdka a jeho príčiny

Chronická gastritída má iné príčiny ako akútna gastritída.

Spustiť ju môžu napríklad:

Prekyslený žalúdok si môžete navodiť tiež chronickým vracaním (napríklad pri ochorení bulímia). Spätný tok žlče zo žlčového traktu do žalúdka narúša jeho prostredie, čoho výsledok môže byť gastritída.

Významný faktor, ktorý sa môže spolupodieľať na chronickej gastritíde je stres.

Pridružené ochorenia

Niektoré ochorenia a stavy sa spájajú so zápalom žalúdka.

Medzi ne patria:

Helikobakter pylori

Helikobakter je baktéria, ktorá sa usadí v sliznici žalúdka. Bez správnej liečby môže viesť helikobakter k vredom žalúdka alebo až ku rakovine.

Príznaky infekcie helikobakterom sú napríklad:

Viac o tejto baktérii sa dočítate v článku o H. pylori.

Medzi menej časté príčiny vzniku zápalu môžu patriť napríklad: Crohnova choroba, zlyhanie pečene alebo obličiek a iné.

Vredová choroba

Pri gastritíde dochádza k narušeniu ochrannej vrstvy sliznice žalúdka. Žalúdok je následne vystavený priamemu styku so žalúdočnými kyselinami. To môže viesť k vzniku žalúdočných vredov (viac o žalúdočných vredoch tu).

Crohnova choroba

Podobné príznaky má aj Crohnova choroba. Je to zápalové ochorenie, ktoré postihuje tráviaci trakt (prevažne tenkého čreva).

Crohnova choroba je zároveň rizikovým faktorom pre vznik gastritídy. Viac o tejto chorobe si môžete prečítať v našom článku o Crohnovej chorobe.

Diagnostika zápalu žalúdka

Väčšina typov gastritídy nevyžaduje, aby ste navštívili lekára. Na vyliečenie postačuje úprava stravy a voľnopredajné prípravky.

Ak by však gastritída pretrvávala viac ako týždeň, alebo zvraciate krv, máte krvavú alebo čiernu stolicu, lekára vyhľadajte okamžite.

Lekár sa bude informovať ohľadom vašej osobnej a rodinnej anamnézy. Preto si pred návštevou zistite, či niekto v rodine trpel na gastritídu.

Môže urobiť krvné testy alebo endoskopiu hornej časti tráviaceho traktu.

Krvné testy

Z krvi lekár zistí, či máte dostatok červených krviniek, prípadne potvrdí alebo vylúči prítomnosť H. pylori.

Endoskopia

Pri endoskopii je cez ústa vsunutá veľmi tenká hadička, na konci ktorej sa nachádza kamera. Kamera zdokumentuje prostredie žalúdka a pomôže lekárovi určiť správnu diagnózu.

Zdroj: 123rf.com

Existujú aj testy na okultné krvácanie v stolici, ktoré sa dajú kúpiť v lekárni. Test vyhodnotí, či sa vo vašej stolici nenachádzajú stopy krvi. Tie by mohli byť príznakom gastritídy.

Liečba zápalu žalúdka

A čo v situácii, že máte podozrenie na zápal žalúdka, prípadne vám bol už diagnostikovaný?

Aká je prírodná liečba zápalu žalúdka a čo vám predpíše lekár?

Gastritídu rozhodne neignorujte! Neliečená totiž môže spôsobiť straty krvi a zvyšuje aj riziko vzniku rakoviny.

Lieky

Lekár vám podľa príčiny gastritídy môže predpísať:

Prognóza liečby je veľmi dobrá, väčšina pacientov sa uzdraví rýchlo. Komplikácie sú zriedkavé a dochádza k nim hlavne pri neliečených gastritídach.

Prírodná liečba zápalu žalúdka

Na každé ochorenie existujú nejaké správne bylinky. V niektorých prípadoch dokážu ochorenie pomôcť vyliečiť, niekedy fungujú ako podporná liečba pri liekoch od lekára. No väčšinou bylinky neuškodia.

Prečo ich teda nevyskúšať?

Bylinky na podráždený žalúdok sú napríklad:

  • Zemežlč menšia – Čaj z tejto byliny má výraznú horkú chuť. Veľmi efektívne podporuje tráviace procesy, vylučovanie žlče a tráviacich štiav. Zvyšuje peristaltiku čriev. Zemežlčový čaj odstraňuje nechutenstvo a pritom aj zvyšuje imunitu organizmu. Mierne zvyšuje krvný tlak, preto osoby s vysokým krvným tlakom musia byť opatrné pri jeho používaní.
  • Senovka grécka má mnoho účinkov na náš organizmus. Pomáha pri bolestiach žalúdka, zlepšuje jeho funkciu a zmierňuje nafukovanie. Tiež priaznivo ovplyvňuje črevnú peristaltiku. Zlepšuje akné a stabilizuje hladinu cukru v krvi. Senovku môžete užívať vo forme čaju, prášku alebo kapsulách. Fytohormón diosgenín, ktorý sa nachádza v senovke, má preventívne účinky pri rakovine hrubého čreva.
  • Benedikt lekársky podporuje trávenie, normalizuje fungovanie tráviaceho traktu. Má proti bakteriálne účinky a preukázal sa účinný aj ako prevencia rakoviny.
  • Harmanček kamilkový je výborný prostriedok pri zápaloch a aj pri žalúdočných problémoch. Tiež tlmí bolesti. Je teda úplne ideálnou bylinkou pri problémoch so žalúdkom.
  • Proti nafukovanou brucha je výborný fenikel obyčajný. Pripravíte si z neho lahodný čaj. Podporuje trávenie, eliminuje plynatosť, zmierňuje bolesť brucha. Fenikel zvyšuje aj chuť do jedla. Pôsobí teda na takmer všetky príznaky spojené s problémom so žalúdkom.  Feniklový čaj by nemal chýbať v žiadnej domácnosti.
  • Cesnak funguje ako prírodné antibiotikum. Pomáha eliminovať baktérie, ktoré spôsobujú zápal žalúdka. Napomáha dobrému tráveniu, znižuje nadmernú aktivitu žalúdka. Reguluje aj funkciu hrubého čreva. Má ochrannú funkciu pri hnačkách a zápchach. Opatrní by však mali byť ľudia, ktorých trápi chronické pálenie záhy. Tým sa cesnak neodporúča konzumovať.
    U niektorých ľudí, ktorým cesnak nerobí dobre (alebo im nevyhovuje jeho chuť, pach a podobne) sa odporúča skôr extrakt z cesnaku vo forme výživových doplnkov.

Čaje na problémy so žalúdkom

Ak si chcete zaobstarať mix byliniek, zvoľte si sypané čaje alebo porciované čaje. V žalúdočných čajoch sa väčšinou nachádzajú horčiny, ktoré pomáhajú pri podráždenom žalúdku. Pite ich čerstvé, lebo chladnutím horknú ešte viac. Kúpite ich v lekárni alebo si ich môžete objednať z internetu.

Výživové doplnky

Zmeny v životospráve

Zmeny životného štýlu odporúčané pre ľudí s chronickou gastritídou zahŕňajú:

Ako sa stravovať pri zápale žalúdka?

Niektoré potraviny sú na podráždený žalúdok vhodnejšie ako iné. Pri gastritíde je žiaduce, aby ste aspoň na čas upravili svoje stravovanie. Odľahčíte tak žalúdok a napomôžete jeho rýchlejšiemu zregenerovaniu.

Čo si teda bezpečne môžete dať na tanier?

  • Vhodné sú jednoduché jedlá, ktoré nezaťažia žalúdok. Váš jedálniček môže obsahovať: zeleninu, obilniny, ryžu, strukoviny
  • Odporúča sa strava s vysokým obsahom vlákniny (napr. orechy – mandle, vlašské orechy, ďalej ovsené vločky, semená ako chia, ľanové, či slnečnicové semienka).
  • Z ovocia a zeleniny sú vhodné listová zelenina, mrkva, cvikla, brokolica, tekvica, špargľa, zeler, fenikel, zázvor, kurkuma, bobuľovité ovocie, jablká, banány, hrušky, čerešne.
  • Vhodné zdroje bielkovín sú: kuracie mäso, morčacie mäso, králik, vajíčka, ryby (napríklad losos alebo sardinky sú skvelým zdrojom omega-3, ktoré pôsobia proti zápalu, a preto sú prospešné pre pacientov s gastritídou).
  • Niektorým pacientom pomáha na utíšenie bolesti žalúdka mlieko a mliečne výrobky (vyskúšajte zjesť biely jogurt, 1 – 2 dcl mlieka, neochutené acidofilné mlieko…) Uprednostnite ovčie výrobky.

Ďalšie užitočné tipy:

  • Stravujte sa pravidelne a v menších množstvách – jedzte radšej menšie porcie a častejšie.
  • Snažte sa dôsledne dodržiavať pitný režim. Môžete tak zmierniť nepríjemné príznaky gastritídy. Na hydratáciu je vhodná čistá voda prípadne bylinkové čaje (napríklad kamilkový, repíkový, medovkový, nechtíkový, či v menších množstvách mätový). Čierny čaj sa odporúča pri hnačkách, ale nakoľko je veľmi kyslý na žalúdok, pri gastritíde sa mu určite vyhnite.
  • Na hnačku sa odporúča ryžová kaša, ktorú môžete zmiešať s nastrúhanou mrkvou prípadne banánom. Všetky tieto tri potraviny majú schopnosť mierniť príznaky hnačky.

Čo nejesť

Niektoré potraviny môžu dráždiť žalúdok…

Zdroj: zdravovek.eu,123rf.com

Ako sa teda nestravovať?

  • Vyhýbajte sa sladkostiam, fast foodu a príliš mastným jedlám.
  • Nepite žiaden alkohol ani sýtené nápoje.
  • Čierne korenie a chilli by ste mali vyradiť úplne, rovnako ako iné pikantné jedlá.
  • Údeniny, klobásy a salámy sú veľmi dráždivé.
  • Kofeín zvyšuje množstvo žalúdočnej kyseliny. Kofeínové produkty by ste preto mali obmedziť alebo sa im úplne vyhnúť (pozor, vysoký obsah kofeínu majú aj energetické nápoje).
  • Vyraďte kyslé potraviny, ako sú paradajky a niektoré druhy ovocia (napr. citrusy). Vyhnite sa aj pitiu ovocných džúsov a štiav.
  • Niektorých dráždi aj surová zelenina. Preto sa odporúča skôr tepele upravená alebo nakrájaná na malé kúsky.
  • Potraviny, ktoré spôsobujú plynatosť sa taktiež neodporúčajú. Patria medzi ne: kapusta, cibuľa, mlieko, fazuľa a niektoré druhy ovocia. Počúvajte svoje telo a vyraďte potraviny, ktoré vám spôsobujú nepríjemné nadúvanie.

Všeobecne sa odporúča vyhýbať sa jedlám, po ktorých máte podráždený žalúdok, alebo cítite bolesť žalúdka. Preto ak cítite, že vám niektoré jedlá nerobia dobre, mali by ste sa im vyhnúť.

Záver

V našom článku sme si detailne rozobrali problém nazývaný gastritída. Spomenuli sme si príčiny, ktoré môžu zápal žalúdka vyvolať. Na základe príznakov zápalu žalúdka, ktoré sme si popísali, budete vedieť, či sa jedná o gastritídu alebo iné ochorenie.

Pri dodržaní režimových opatrení a správnom stravovaní v kombinácii s vhodnými výživovými doplnkami gastritídu rýchlo prekonáte a vrátite sa späť do normálneho fungovania bez bolesti žalúdka.

Zistiť viac

Náš tip:

  • Zaujíma vás liečba zápalu žalúdka bylinkami?
  • Chioská masticha má protizápalový a antioxidačný účinok
  • Jej účinky boli potvrdené aj vedeckými štúdiami

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×