Zápal hrubého čreva – prejavy, liečba (+bylinky), diéta

Zdroj: 123rf.com

Existuje viacero príčin pre zápal hrubého čreva

V dnešnom článku si spomenieme tie najbežnejšie ako Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, ischemická kolitída, ale aj alergie, baktérie, vírusy a parazity.

Zistíte, ako sa prejavujú, aká je ich liečba + vhodná diéta pri zápale.

Zápal hrubého čreva a jeho príčiny

Zápal hrubého čreva (odborne kolitída) je stav, kedy sa zapáli vnútorná výstelka hrubého čreva. Hrubé črevo sa skladá z viacerých vrstiev.

Vnútorná časť, ktorá je v kontakte s tráveným jedlom sa nazýva mukóza. Za normálneho stavu mukóza pomáha absorbovať vodu a elektrolyty. Pri zápale je táto funkcia porušená, čím vzniká napríklad typický prejav zápalu čriev – hnačka.

Infekčný zápal hrubého čreva

V našom tráviacom trakte žije mnoho priaznivých baktérii, ktoré nám pomáhajú pri trávení a taktiež sú súčasťou lokálnej a celkovej imunity. Tieto črevné kultúry označujeme ako mikrobiota. Ak sa však do tráviaceho traktu dostanú iné, patogénne baktérie alebo vírusy, dochádza k tráviacim ťažkostiam a zápalu.

Medzi najfrekventovanejšie radíme napríklad: Campylobacter, Shigella, E. coli, Yersinia a Salmonella. K nákaze dochádza buď cez kontaminovanú vodu a potraviny, alebo kvapôčkovou infekciou od nakazeného človeka.

Aj parazitická nákaza môže vyústiť do zápalu hrubého čreva. Častým parazitom v rozvojových krajinách je napríklad Entamoeba histolytica. Zaujímavosťou je to, že len u 10 % nakazených sa prejavia symptómy nákazy. Ak cestujete do krajín Afriky, Ázie a južnej Ameriky, treba brať do úvahy aj tieto príčiny zápalu hrubého čreva.

Crohnova choroba

Crohnova choroba postihuje rôzne časti tráviaceho traktu. ⅓ pacientov má zápal len v tenkom čreve, tretina v hrubom čreve a tretina pacientov má postihnuté aj tenké aj hrubé črevo. Hlavným rozdielom medzi Crohnovou chorobou a ulceróznou kolitídou je práve výskyt zápalu – pri ulceróznej kolitíde je postihnuté len hrubé črevo, pri Crohnovej chorobe nielen hrubé črevo, ale aj iné časti tráviaceho traktu.

Ulcerózna kolitída

Chronické ochorenie, pri ktorom je hrubé črevo zapálené. Príčina ulceróznej kolitídy doteraz nie je jednoznačná. Vplyv má určite spôsob stravovania ale aj nedostatok pohybu a environmentálne vplyvy (napr. stres). Ulcerózna kolitída je charakteristická tým, že má dve fázy: zlepšenie a zhoršenie príznakov, ktoré sa cyklicky opakujú.

Ischemická kolitída

Ischémia znamená nedokrvenie. Pri ischemickej kolitíde dochádza k nedostatočnému prívodu kyslíka do oblasti hrubého čreva, ktoré je zapálené. K ischemickej kolitíde dochádza napríklad pri prudkom znížení tlaku (hypotenzia), pri upchatí ciev, ktoré vyživujú oblasť hrubého čreva ale aj pri niektorých ochoreniach, napríklad lupus alebo cukrovka.

Zápal hrubého čreva – zapálené črevo naľavo a zdravé črevo vpravo (Zdroj: 123rf.com)

Prejavy zápalu hrubého čreva

Príznaky ochorenia sú nasledovné:

Medzi menej špecifické prejavy zápalu hrubého čreva radíme:

Liečba zápalu hrubého čreva

V závislosti od príčiny zápalu sa volí aj liečba. Pri bakteriálnych infekciách sa používajú antibiotiká. Liečba vírusových infekcií je zväčša len symptomatická. Na liečbu parazitov slúžia antiparazitiká.

Pri chronických ale aj akútnych silných bolestiach sa volia analgetiká, napríklad kodeín, prípadne iné opiáty. Lekár vám taktiež predpíše lieky na tlmenie hnačky a kŕčov.

Vedeli ste, že…

Na liečbu zápalových ochorení nám môžu slúžiť aj bylinky. Svojimi protizápalovými látkami, zmierňujú prejavy ochorenia a tlmia zápal.

Bylinky, ktoré sú vhodné pri zápalových ochoreniach čriev sú: ibištek, kurkuma, aloe vera, kadidlovník, nátržník, brest, živica mastiche.

Operačná liečba

Odstráneniu časti zapáleného čreva sa nevyhne veľa pacientov s chronickými zápalmi hrubého čreva, napríklad pri ulceróznej kolitíde alebo Crohnovej chorobe. Vo veľmi závažných prípadoch sa môže hrubé črevo odstrániť celé. V týchto prípadoch sa volí vývod (stómia).

Čo jesť pri zápale čreva?

Strava výrazne vplýva na rozvoj samotného ochorenia. Diéta pri zápale hrubého čreva je tiež na mieste, pretože nadmerné zaťažovanie tráviaceho traktu zvýrazní prejavy a spomalí hojenie.

Čo teda jesť?

Vyberajte si potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné a v stolici netvoria veľa zvyškov. Vyhýbajte sa aj jedlu, ktoré môže mať dráždivý vplyv na črevá.

Vhodná strava pri zápale čreva je:

  • pečivo z bielej múky
  • chudé mäso (kuracie, teľacie, ryba)
  • zemiaková kaša
  • zo surovej zeleniny je vhodná len mrkva
  • banány, jablká a iné ovocie bez šupky
  • mliečne výrobky len nízkotučné
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Diéta by nemala obsahovať:

  • mastné jedlá
  • koreniny akéhokoľvek druhu
  • plnotučné mliečne výrobky
  • surové ovocie a zeleninu
  • údeniny
  • kysnuté pečivo, knedľu
  • samozrejmosťou je obmedzenie alkoholu, fajčenia a kávy

Zhrnutie

Zápalové ochorenia čriev majú rôzne príčiny, intenzitu a formu. Zápal hrubého čreva môže byť akútny (baktérie, vírusy, parazity, ischémia) ale aj chronický (zápalové ochorenie čriev, celiakia, kolitída). Lieky na zápal hrubého čreva slúžia na tlmenie bolesti, kŕčov ale aj hnačky. Pacienti so zápalovým ochorením čriev môžu využiť aj vyššie spomenuté bylinky, o ich užívaní je vhodné poradiť sa s lekárom.

Crohnova choroba je jednou z najčastejších foriem zápalu tráviacej sústavy. Čo to Crohnova choroba je, aké má príčiny a ako sa lieči? ? Čítajte viac

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×