Rakytníkový olej – účinky, použitie, cena [rebríček]

Zdroj: 123rf.com

Ker rakytník rešetliakový (konkrétne jeho plody) sú nabité množstvom vitamínov. Rakytník má svoje uplatnenie v oblasti prevencie ochorení, posilňovania imunity, no používa sa aj v kozmetike. Mnohí poznajú práve rakytníkový olej.

Spoznajte jeho účinky, použitie a dávkovanie. V článku nájdete tipy na kvalitný rakytníkový olej + recept na jeho výrobu.

Účinky rakytníkového oleja

Rakytník má viacero benefitov pre náš organizmus.

Pozrite sa na jeho pozitívne účinky:

Sliznice a imunita

Jednou z jeho zaujímavých vlastností je ochrana slizníc. Práve sliznice tvoria prvú mechanickú bariéru pri vstupe patogénov do nášho organizmu. Preto sa ich posilňovaním výrazne zlepšuje imunita. Rakytník sa stará o zdravie tráviaceho traktu, urogenitálneho traktu a dýchacích ciest.

Civilizačné ochorenia

Pre svoj vysoký obsah antioxidantov rakytníkový olej chráni pred civilizačnými ochoreniami (rakovina, diabetes, srdcovocievne ochorenia). Flavonoidy obsiahnuté v rakytníkovom oleji majú pozitívny vplyv na srdce a cievy.

Dýchacia sústava

Ďalším zaujímavým použitím rakytníkového oleja je jeho využitie ako látky na vykašliavanie. Je vhodný pri akútnych a chronických ochoreniach dýchacieho traktu, ako aj pri astme.

Pečeň

Ak máte problémy s pečeňou, rakytník je pre vás ideálna bylina. Kombinácia zdravých tukov, karotenoidov a vitamínu E pomáhajú pečeni pri detoxikácii a regenerácii hepatocytov. Rakytníkový olej je účinný aj pri zmierňovaní príznakov cirhózy pečene.

Kozmetika (suchá pleť, vlasy + regenerácia)

V kozmetike sa rakytníkový olej používa pri namáhanej, vysušenej pleti, ale aj pri jazvách a poraneniach. Niektoré štúdie poukazujú na jeho regeneračné účinky na pokožku, ktorá bola nadmerne namáhaná slnečným žiarením. Tento olej môžete použiť aj na suché končeky vlasov. Ak máte veľmi suché vlasy, použite ho ako masku na celú dĺžku vlasov.

Zdroj: 123rf.com

Obsahové látky v rakytníkovom oleji

Koncentrovaný olej z plodov rakytníka je bohatý na:

Výroba rakytníkového oleja

Vyrobiť rakytníkový olej je pomerne náročné. Na 100 ml oleja je potrebných až 5 kg plodov. Tie sa najskôr rozpučia a nechajú sa postáť. Procesom sa oddelia rakytníkové vlákna od olejovitej časti plodu. Olej sa usádza na vrchu. Po usadení sa zbiera.

Výroba oleja doma (recept)

Olej nižšej kvality (nie 100 % rakytníkový olej) sa dá vyrobiť aj doma, ak máte veľa sušených alebo čerstvých plodov. Postup je nasledovný:

  1. Rakytníkové plody pomeľte, následne zalejte kvalitným olejom (sezamový, hroznový, mandľový alebo ryžový).
  2. Olej musí byť zahriaty na teplotu približne 40 stupňov (zahriatie nám urýchli maceráciu).
  3. Takto pripravený olej necháme postáť po dobu 7 dní.

Ak používame čerstvé plody, postup je rovnaký. Čerstvý rakytník môžete tiež zamraziť a používať ako výborný zdroj vitamínu C, hlavne počas jesene a zimy.

Dávkovanie

V súčasnosti nie je uvedené žiadne všeobecné dávkovanie, ktoré by platilo pri rakytníkovom oleji. Množstvo dennej dávky závisí od faktorov ako je vek, pohlavie a ochorenie, na ktoré sa rakytník používa. Sledujte vždy odporúčanie výrobcu, v prípade nejasností sa poraďte s lekárnikom alebo lekárom.

Pre koho nie je rakytníkový olej vhodný

Neexistuje dostatok štúdií o užívaní rakytníkového oleja v období tehotenstva a dojčenia. Ak by ste chceli rakytníkový olej užívať, poraďte sa so svojim gynekológom.

Pri pacientoch s poruchami zrážania krvi sa rakytníkový olej neodporúča. Niektoré štúdie naznačujú, že by mohlo dôjsť k zhoršeniu stavu a tvorbe modrín. Z rovnakého dôvodu sa olej nesmie užívať po dobu 2 týždňov pred plánovanou operáciou.

Pre svoje antihypertenzívne účinky (znižujúce tlak) sa neodporúča pacientom s nízkym tlakom krvi (hypotenziou).

Liekové interakcie rakytníkového oleja sú možné pri nasledovných liečivách: aspirin, klopidogrel, diclofenac, ibuprofen, naproxen, dalteparin, enoxaparin, heparin a warfarin.

TOP olej (recenzie na rakytníkový olej + cena)

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • kvalitný za studena lisovaný rakytníkový olej z Ukrajiny
  • zlepšuje stav pokožky 
  • vhodný aj na vnútorné užívanie 
  • preventívne – 1 x čajová lyžička nalačno, pri akútnych ochoreniach 3x denne 1 čajová lyžička
Cena: 7.9 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 100 % rakytníkový olej s výbornou vstrebateľnosťou, vyrobený v EÚ
  • vhodný pri nedostatku vitamínov, pri poruchách imunity
  • užíva sa 5 kvapiek denne s jedlom
  • môžete si ho pridať do jogurtu, kaše, polievky a podobne 
Cena: 10.39 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • vysokokvalitný rakytníkový olej od firmy Terezia
  • posilňuje zdravie srdca, zlepšuje imunitu
  • dodáva telu potrebné vitamíny a minerály 
  • dávkovanie: 7 kvapiek 2x denne po dobu 3 mesiacov
Cena: 11.19 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • rakytníkový olej v bio kvalite
  • vhodný aj pre malé deti 
  • na vonkajšie použitie: vrásky, suchá pleť, jazvy
  • vnútorné použitie: posilnenie obranyschopnosti organizmu 
Cena: 32.89 €
Na intenzívne posilnenie imunity je vhodný aj produkt TEREZIA HLIVA USTRICOVITÁ S RAKYTNÍKOVÝM OLEJOM. Obsahuje výťažky z hlivy, ktoré majú silné imunostimulačné účinky. V jednej kapsule sa nachádza až 118,2 mg betaglukánu. Rakytníkový olej je 100 %, bez akýchkoľvek prímesí.

Zhrnutie

Rakytníkový olej je obľúbený alternatívny výživový doplnok, ktorý sa užíva perorálne (cez ústa) ale aj externe (na vonkajšie použitie). Je efektívny pri liečbe a prevencii viacerých ochorení, napríklad srdcovocievnych, zápalových, pri ochoreniach pečene, rakovine a podobne. Jeho použitie je teda naozaj širokospektrálne, využije ho celá rodina.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.