Príznaky tehotenstva – prvé dni + neskoršie príznaky

Zdroj: 123rf.com

Ak sa snažíte o bábätko, určite pozorujete vaše telo odo dňa plánovaného počatia a hľadáte na sebe prvé príznaky tehotenstva.

Väčšina typických príznakov sa objavuje až po prvej vynechanej menštruácii, kedy by vám vyšiel pozitívne aj tehotenský test. Niektoré však môžete zaznamenať už o čosi skôr.

Aké sú teda príznaky tehotenstva v prvých dňoch po oplodnení? Čo si všímať?

Prvé príznaky tehotenstva

Viete, ako prebiehajú prvé dni tehotenstva?

Aké príznaky môžete čakať?

Ženské telo reaguje veľmi individuálne, preto sa u vás nemusia vyskytnúť všetky príznaky. Zároveň, príznaky ktoré sa u vás vyskytli v prvom tehotenstve, nemusia byť tie isté ako pri ďalších.

Prvý týždeň tehotenstva

Počítanie týždňov tehotenstva začína paradoxne ešte v čase, keď ste tehotná nebola, a teda od dátumu poslednej menštruácie. Posledná menštruácia je teda počítaná ako prvý týždeň tehotenstva. Od tohto dátumu sa počíta aj orientačný dátum pôrodu a celková dĺžka tehotenstva – 40 týždňov.

Pozrime sa na najčastejšie príznaky tehotenstva:

Kŕče a špinenie na začiatku tehotenstva

V tejto fáze sa oplodnené vajíčko nazýva blastocyt (je to súbor buniek, ktoré sa neskôr vyvinú do fungujúceho organizmu). Medzi 10 – 14 dňom od oplodnenia (nemusí to byť nevyhnutne deň, kedy ste mali nechránený sex, pretože spermie majú životnosť až 5 dní), sa blastocyt uhniezďuje do steny maternice. Tento proces sa nazýva nidácia a môže spôsobiť implantačné krvácanie. Podobá sa na veľmi slabú menštruáciu.

Bežné príznaky implantácie sú:

Vynechanie menštruácie

Po implantácii ženský organizmus začne produkovať hormón hCG (ľudský choriový gonadotropín). hCG udržuje tehotenstvo a bráni dozrievaniu ďalších vajíčok.

Zistiť viac
Koncentrácia hCG sa rapídne zvyšuje zo dňa na deň. Preto sa často stáva, že v jeden deň vám tehotenský test vyjde negatívne, na druhý deň je už však pozitívny. Koncentrácia je najvyššia ráno, kedy je moč najkoncentrovanejší. Preto sa zvyčajne odporúča robiť si tehotenské testy ráno, hlavne ak ho robíte ešte pred vynechanou menštruáciou. Väčšina tehotenských testov má výbornú citlivosť 10 mIU/ml.

Zvýšená bazálna teplota

Ženy, ktoré sa snažili otehotnieť pomocou techniky merania bazálnej teploty si tento symptóm všimnú o čosi jednoduchšie. Vyššia teplota však nemusí znamenať len tehotenstvo, ale aj to, že ste intenzívnejšie cvičili, pohybovali ste sa v prehriatych priestoroch prípadne vám začína vírusová alebo bakteriálna infekcia.

Pri vyššej bazálnej teplote (z akéhokoľvek dôvodu), pite viac tekutín a vyhýbajte sa intenzívnej fyzickej záťaži.

Počas tehotenstva sa vám zvyšuje teplota tela, preto je dobré miestnosť v ktorej spíte udržovať v primeranej teplote. 

Únava

V prvých dňoch veľmi bežný príznak tehotenstva, no u niektorých žien trvá až do konca tretieho mesiaca. Vyššie hladiny progesterónu vedú k pocitom ako ospalosť a fyzické vyčerpanie.

Jediným tipom ako poraziť tehotenskú únavu je veľa oddychu. Doprajte si spánok aj počas dňa. Zároveň neprestávajte s pohybom – každý deň choďte aspoň na krátku prechádzku. Okysličenie organizmu prospieva vám aj bábätku. Pravidelný pohyb vás zároveň udrží v kondícii a nepriberiete nad odporúčané limity.

Zvýšená srdcová frekvencia

K tomuto príznaku dochádza medzi 8 – 10 týždňom tehotenstva. Srdce potrebuje pumpovať krv aj na vyživenie plodu, preto sú v tehotenstve bežné vyššie pulzy alebo arytmie. Ak ste mali problémy so srdcom už pred otehotnením, poraďte sa so svojim lekárom ohľadom liečby počas tehotenstva.

Zmeny na prsníkoch

Príznaky tehotenstva v prvých dňoch môžete pozorovať aj na prsiach. Stávajú sa plnšie, oblasti bradaviek môžu svrbieť, alebo v nich môžete pociťovať zvláštne pocity mravenčenia. Okolie bradavky (dvorec prsníka) môže stmavnúť do hneda. Všetky tieto príznaky sa objavujú medzi 4 – 6 týždňom tehotenstva (teda prvý mesiac, od obdobia vynechanej menštruácie).

Zmeny na prsiach sa u väčšiny žien v priebehu tehotenstva zredukujú, no u niektorých pocit senzitivity a plných prsníkov pretrváva až do konca tehotenstva.

Pred koncom tehotenstva môže začať laktácia, čím sa opäť prsníky stávajú plné a citlivé.

V tehotenstve vám odporúčame nosiť pohodlné podprsenky, ktoré vás nebudú tlačiť. Ak sa prsníky zväčšia, kúpte si nové. Vhodné sú prírodné materiály a podprsenky bez kostíc a push up vypchávok. Ak cítite svrbenie v oblasti bradaviek, vhodné sú prsné vložky, ktoré sa používajú aj pri kojení.

Zvýšená potreba močenia

Časté návštevy záchoduveľmi bežným príznakom tehotenstva počas 1. mesiaca. Je to preto, že objem vašej krvi sa v tehotenstve zvyšuje. Tým pádom oblička prefiltruje viac, čo vedie k zvýšenému močeniu. Dôležitý funkciu majú aj zmeny hormónov.

Určite však neobmedzujte príjem tekutín, aby ste chodili menej na záchod. Naopak, tehotným ženám sa odporúča prijať o 300 ml vody viac ako v období, keď ešte neboli tehotné.

Časté močenie sa vyskytuje aj v posledných mesiacoch tehotenstva, kedy bábätko tlačí na močový mechúr a orgány majú celkovo menej miesta.

Zmeny nálad

Zmeny nálad sú jedným z typických príznakov pre prvé dni tehotenstva. Opäť, môžu za to hormóny. Konkrétne progesterón a estrogén, ktorých hladiny sú zvýšené po celé obdobie tehotenstva. Môžete preto reagovať emotívnejšie alebo impulzívnejšie ako zvyčajne.

Zmeny nálad môžu byť časté, rýchlo prejdete z pocitov nadšenia a radosti do depresie a úzkosti. Týmto zmenám nálad nevenujte príliš veľkú pozornosť, pretože v období tehotenstva sú úplne normálne.

Nafukovanie a zápchy

Pocit nafúknutého brucha sa objavuje v prvých dňoch tehotenstva, no u niektorých žien je to aj príznak blížiacej sa menštruácie. Tento príznak je pomerne nešpecifický a môže byť spôsobený aj stravou alebo stresom.

Nevoľnosť, vracanie

Aj keď sa často nazýva ranná nevoľnosť, dochádza k nej počas ktorejkoľvek časti dňa. Nevoľnosti sa zväčša objavujú až po vynechanej menštruácii, takže už pravdepodobne budete vedieť, že ste tehotná.

K nevoľnostiam často dochádza vtedy, keď pocítite hlad, preto vždy pri sebe noste niečo energetické, napríklad orechovú tyčinku. Ráno, kým si pripravíte raňajky, sa odporúča dať si pár slaných krekrov, aby vám neprišlo zle. Ak sú nevoľnosti také intenzívne, že v sebe neudržíte tekutiny, hrozí riziko dehydratácie. V takýchto situáciách kontaktujte lekára.

Väčšina pocitov nevoľnosti a vracania vymizne do začiatku druhého trimestra, no niektoré ženy sa s týmto problémom potrápia aj dlhšie.

Citlivosť na vône a odpor k niektorým druhom jedla

Tento príznak býva často spojený aj s vyššie spomínanou nevoľnosťou a vracaním. Bežné sú rôzne tehotenské chute na špecifické jedlá, naopak, niektoré vône vám doslova budú dvíhať žalúdok.

Vedecké štúdie dokazujú, že ženy vnímajú vône v tehotenstve intenzívnejšie ako inokedy. Averzie k jedlám pretrvávajú počas tehotenstva, no nezriedka sa stane, že k jedlu, ktoré vám nechutilo a zapáchalo počas tehotenstva sa už nevrátite.

Závraty

V prvých dňoch tehotenstva dochádza k poklesu tlaku krvi, pretože dochádza k dilatácii (rozširovaniu) ciev. Hormóny neovplyvňujú len tlak krvi, ale aj hladiny glukózy v krvi. Preto môžu tehotné ženy pociťovať príznaky ako pocit na odpadnutie.

Hladiny tlaku krvi sú v tehotenstve pravidelne kontrolované, pretože vysoký tlak krvi by mohol naznačovať nejaké ochorenie, napríklad preeklampsiu.

Bolesti hlavy

Podobne ako pred menštruáciou, aj v prvých týždňoch tehotenstva sú ženy náchylné na migrényLieky od bolesti konzumujte počas tohto obdobia s rozvahou. V prvom trimestri by ste sa mali vyhnúť užívaniu liekov, pretože vtedy je plod najcitlivejší na všetky zmeny. Zároveň, stresové hormóny, ktoré sa vám uvoľňujú pri bolesti tiež nie sú pre bábätko vhodné.

Najvhodnejším liekom proti bolesti u tehotných žien je paracetamol. Ibuprofen sa neodporúča v 1. a 3. trimestri.

Mastnejšia pleť, akné

Veľmi individuálny príznak, pretože u niektorých žien naopak dochádza k zlepšeniu kvality pleti. Telo produkuje viac mazu a potu, preto ženy so suchými vlasmi a suchou pleťou môžu v prvé týždne tehotenstva vyzerať zdravšie ako inokedy. Naopak ženy so sklonom k mastnej pleti môžu mať viac akné.

Ako dlho budú príznaky v skorom tehotenstve trvať?

Väčšina týchto príznakov stratí na intenzite po ukončení prvého trimestra. Je to však veľmi individuálne a u niektorých žien môžu trvať aj dlhšie. Ak je akýkoľvek z príznakov tehotenstva príliš silný, znemožňuje vám fungovanie, prípadne sa necítite dobre, navštívte gynekológa.

Príznaky mimomaternicového tehotenstva

Mimomaternicové (extrauterinné, ektopické) tehotenstvo je stav, ktorý bohužiaľ pre uchovanie zdravia matky musí byť ukončený. Dochádza pri ňom k uhniezdeniu vajíčka mimo maternicu – vo väčšine prípadov vo vajíčkovodoch.

Príznaky mimomaternicového tehotenstva by ste mohli spoznať podľa:

Mimomaternicové tehotenstvo sa vyskytne u 1 – 2 % žien, preto je dobré poznať jeho príznaky.

V prípade, že sa mimomaternicové tehotenstvo bezodkladne neukončí, hrozí prasknutie vajíčkovodov. To by mohlo mať za následok masívne krvácanie do brušnej dutiny, čo môže skončiť až smrťou. Pri akomkoľvek podozrení na mimomaternicové tehotenstvo preto navštívte lekára čo najskôr

Záver

Nie všetky ženy pociťujú tieto symptómy. Bežné sú aj tehotenstvá bez príznakov, kedy žena zistí, že je tehotná až pri chýbajúcej menštruácii.

Prvé príznaky tehotenstva majú po väčšine miernu intenzitu, pozorovať budete len pomalé zmeny na vašom tele a psychike. Niektoré príznaky tehotenstva v prvých dňoch sú veľmi podobné tým, ktoré ženy pociťujú pred príchodom menštruácie. Spoľahlivo vám tehotenstvo potvrdí až váš gynekológ.

Zaskočilo vás meškanie či vynechanie menštruácie? Aj tehotenský test bol negatívny? Prečítajte si, aké by mohli byť príčiny tohto meškania…

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×