Endometrióza – čo to je, príznaky, diagnostika, liečba

Zdroj: 123rf.com

Endometrióza je frekventované ochorenie u žien v plodnom veku. Ženy by mali spozornieť pri príznakoch ako bolesť v oblasti panvy, bolestivá menštruácia, bolesť pri pohlavnom styku a znížená plodnosť.

Neliečená endometrióza so sebou nesie viacero rizík. Prečítajte si, aké sú príznaky, diagnostika a možnosti liečby.

Čo sa deje pri endometrióze

Endometrióza je ochorenie, pri ktorom sa nachádzajú časti sliznice maternice (endometrium) mimo maternice.

Sliznica maternice sa najčastejšie ukladá do oblasti vaječníkov, pobrušnice, ale aj do oblasti medzi pošvou a konečníkom. V zriedkavých prípadoch sa endometrium môže dostať aj mimo panvovú oblasť.

Príznaky endometriózy

Medzi najhlavnejší príznak endometriózy radíme bolesť celej oblasti panvy pri menštruácii. Určitá forma bolesti sa pri menštruácii objavuje takmer u každej ženy. Bolesť spojená s endometriózou je však oveľa intenzívnejšia a má stupňujúci sa charakter.

Iné príznaky endometriózy sú:

Intenzita bolesti je u každej ženy rôzna. U niektorých je bolesť veľmi intenzívna, u iných naopak ochorenie prebieha takmer bez bolesti.

Svojim charakterom príznakov sa ochorenie podobá aj na diagnózy ako hlboký zápal panvy, cysty na vaječníkoch, a tiež syndróm dráždivého čreva. Syndróm dráždivého čreva sa môže vyskytovať aj v kombinácii s endometriózou, čo komplikuje následnú liečbu.

Nešpecifické príznaky

Nešpecifické symptómy, ktoré sa objavujú hlavne v období menštruácie a môžu, ale nemusia znamenať endometriózu sú: únava, hnačky, nafukovanie a nevoľnosť.

Diagnostika endometriózy

Liečba endometriózy

Najčastejšie sa pristupuje k chirurgickej liečbe endometriózy. Operácia je jednoduchá, zväčša sa prevádza laparoskopicky, čím sa výrazne znižuje riziko komplikácii a skracuje sa čas potrebný na zotavenie.

V niektorých prípadoch sa využíva aj hormonálna liečba, pri ktorej sa znižuje hladina estrogénov pomocou gestagénovej liečby. U takto liečených žien dochádza k stavu podobnému tomu, ktorý sa prirodzene objaví po období menopauzynedochádza k ovulácii, tým pádom žena prestane menštruovať.

Endometrióza a rakovina

Jedným z rizík spojených s endometriózou je rakovina vaječníkov, ktorá sa vyskytuje frekventovanejšie u žien s endometriózou.

Zvýšené je aj riziko vzniku adenokarcinómu spojeného s predchádzajúcou endometriózou. Výskyt týchto foriem rakoviny je však stále veľmi zriedkavý. Napriek tomu dodržujte všetky preventívne prehliadky a pri neistote alebo neobvyklých príznakoch navštívte čo najskôr lekára.

Zhrnutie

Pri endometrióze dochádza k výskytu výstelky maternice (ktorá sa nazýva endometrium) mimo oblasť maternice. Stav je zväčša sprevádzaný bolestivosťou, u niektorých žien sa však bolesť nemusí vyskytnúť.

K rizikám neliečenej endometriózy patrí vznik cýst v oblasti reprodukčných orgánov, vyššie riziko rakoviny vaječníkov a vyššie riziko neplodnosti. Endometrióza sa najčastejšie operuje laparoskopicky, v niektorých prípadoch sa podáva hormonálna liečba.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×