Bolesť v ľavom boku – aké môže mať príčiny? Čo pri nej robiť?

Zdroj: 123rf.com

Bolesť v ľavom boku a v oblasti brucha je znepokojivý symptóm, ktorý však vo väčšine prípadov neznamená nič závažné. Existujú však aj stavy, ktoré si vyžadujú rýchlu lekársku pomoc. Hovoríme im náhle príhody brušné.

Bolesť v ľavom boku môže mať viacero dôvodov. Nižšie si prečítate, aké sú najčastejšie a čo pri nich robiť.

Bolesť v ľavom boku a jej príčiny

V ľavej strane brušnej dutiny sa nachádzajú orgány ako:

Pri bolesti v ľavom boku treba teda zvažovať tieto orgány.

Aké diagnózy sú spojené s bolesťou v ľavej časti brucha a v ľavom boku?

Gastritída

Gastritída je zápalové ochorenie steny žalúdka. Ochorenie môže byť vyvolané viacerými faktormi. Medzi ne patria: baktérie, vírusy, ale aj nadmerné užívanie liekov od bolesti a alkoholu.

Zápal žalúdka môže mať chronickú formu (chronická gastritída) alebo akútnu formu (akútna gastritída).

Príznaky

Príznaky gastritídy sú:

Nešpecifické príznaky sú: tmavá stolica, nevoľnosť, zvracanie.

Žalúdočné vredy

Ochorenie, ktoré je typické pre starších ľudí (na rozdiel od vredov dvanástnika, ktoré sa vyskytujú skôr v mladšom veku). Sliznica žalúdka je prirodzene chránená pred silne kyslou žalúdočnou kyselinou viacerými ochrannými faktormi. Ak dôjde k porušeniu rovnováhy medzi kyslými a ochrannými šťavami, hrozí riziko vzniku vredov.

Kto je vo vyššom riziku

Riziko, že sa u vás vredy vyskytnú je vyššie vtedy, ak ste fajčiar, stravujete sa nekvalitne, užívate lieky proti bolesti na prázdny žalúdok, pijete veľa kávy alebo užívate niektoré lieky (napríklad kortikoidy, cytostatiká a podobne). Riziko vzniku vredov je spojené aj s výskytom H. pylori v žalúdku.

Príznaky

Príznaky vredov na žalúdku sú:

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • Chioská masticha má potenciál potláčiť zápaly žalúdka a žalúdočné vredy + pôsobí proti baktérii Helikobakter pylori
  • kliknite sem, ak chcete zistiť viac o prírodnej liečbe mastichou

Problémy so slezinou

Bolesť v ľavom boku pod rebrami môže znamenať ochorenie sleziny. Slezina je orgán zodpovedný za krvotvorbu. Okrem toho sa zúčastňuje aj niektorých imunologických procesov.

Ochorenia, ktoré sa môžu prejavovať zväčšením sleziny sú napríklad: anémia, leukémia, lymfómy, akútne a chronické infekcie, sepsa, pri reumatoidnej artritíde a iných autoimunitných ochoreniach.

Príznaky

Príznaky problémov so slezinou sú:

Bolesť v ľavom boku a poruchy trávenia

Bolesť na ľavom boku spojená s nafukovaním, pocitom ťažkého žalúdku, nadmerným grganím a podobne, súvisí s poruchou trávenia (odborne dyspepsiou).

Existuje viacero príčin, prečo k nej dochádza. Medzi najčastejšie radíme zlé stravovacie návyky, rýchle jedenie, nevhodné kombinácie jedál, prejedanie sa.

Problémy s krížovou chrbticou a kĺbmi

Bolesti v tejto časti súvisia často so zlým držaním tela. Okrem toho môžu byť spôsobené aj viacerými ochoreniami chrbtice a medzistavcových platničiek, prípadne chorobami  bedrových kĺbov ako reumatoidná artritída, osteopénia, osteoporóza a podobne.

V redukcii bolesti v oblasti krížov je veľmi efektívne cvičenie. Ak sú vaše bolesti intenzívne, navštívte fyzioterapeuta, ktorý vás naučí cvičiť. Pri začínajúcich problémoch s chrbticou je vhodná joga alebo pilates. Niektoré problémy s krížovou chrbticou a bedrovými kĺbmi sa riešia aj operačne.

Pásový opar

Ochorenie sa môže vyskytnúť u každého, kto prekonal ovčie kiahne (spôsobuje ich vírus varicella zoster).

Príznaky

Medzi bežné príznaky pásového oparu patrí:

Cysty v oblasti vaječníkov, prípadne iné gynekologické problémy

V spodnej časti brucha sa u žien nachádzajú vaječníky (po ľavej a pravej strane maternice). Akékoľvek gynekologické ochorenia sa môžu prejaviť bolesťou v ľavej (ale aj pravej) strane časti brucha.

Iné symptómy gynekologických problémov sú:

  1. zafarbený výtok s nepríjemnou vôňou
  2. poruchy menštruačného cyklu
  3. krvácanie mimo cyklu

Bolesť v ľavom boku však u žien môže byť aj fyziologická, a to hlavne v čase ovulácie, či tesne pred a počas menštruácie.

Rovnako, bolesť v ľavom boku v tehotenstve nemusí signalizovať nič výnimočné, iba prirodzené zmeny v ženskom tele súvisiace s rastom plodu. Ak sa však bolesť stupňuje, prípadne je spojená s krvácaním, bezodkladne navštívte gynekológa.

Zhrnutie

Bolesť na ľavom boku môže mať viacero príčin. Najčastejšie súvisia s orgánmi ako žalúdok, slezina, ženské pohlavné orgány alebo krížová oblasť chrbtice. Pri poruchách trávenia stačí len krátkodobé upravenie stravy. Pri bolesti, ktorá je spojená s chrbticou sa odporúča pravidelné cvičenie. Varovným signálom pri bolesti je stupňovanie jej intenzity, krvácanie, krv v stolici, pocit na odpadnutie až strata vedomia. Vtedy treba navštíviť lekára.

Mohlo by vás zaujímať:

Trápi vás bolesť brucha? Je lokalizovaná na ľavej alebo na pravej strane? Zistite čo tieto bolesti znamenajú (odkaz na článok).

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×