Ashwagandha: aké má táto ajurvédska bylinka účinky?

Ašvaganda sa spracováva na výživové doplnky ako kapsuly, prášok alebo tablety. Ktoré doplnky sú z hľadiska kvality, zloženia a ceny najlepšie?

Zdroj: 123rf.com

V dnešnom článku sa pozrieme na nie veľmi lákavo voňajúcu, ale o to zdravšiu bylinku s názvom Ashwagandha. Na liečebné účely sa používajú jej koreň a plody. Viete, na aké zdravotné účely sa používa Ashwagandha? Ktoré obsahové látky sa v nej nachádzajú a aké má účinky?

Na konci článku nájdete aj nami vybrané výživové doplnky, ktoré sme hodnotili z hľadiska kvality zloženia a ceny.

Ashwagandha (indický ženšen) a jej zloženie

Ashwagandha (iné názvy aj Zimná Čerešňa, Withania opojná, latinsky Withania somnifera, Ašvaganda) je poloker rastúci v severnej Afrike, na Blízkom východe alebo v Indii. Na svoj rast potrebuje suché až kamenisté pôdy. Výškou dosahuje okolo 35 – 75 cm. Plody, ktorým sa pripisuje liečivá sila, sú drobné, oranžovo-červené. Ashwagandha sa zaraďuje medzi najstaršie používané fytofarmakum na svete.

Ashwagandha je označovaná ako adaptogén. Adaptogény sú látky, ktoré štartujú telu vlastné uzdravovacie procesy, zvyšujú mentálnu ale aj fyzickú aktivitu.

Za pozitívne účinky ashwagandy sú zodpovedné jej obsahové látky. Nachádza sa v nej napríklad skupina steroidných laktónov (označované aj ako whitanoidy), tiež alkaloidy a saponíny.

Vedeli ste, že…

Svoje pomenovanie Ashwagandha dostala zo sanskritského slova ashva – kôň a ghanda, čo znamená vôňa alebo pach. Je to preto, že má charakteristický zápach, ktorý niektorým pripomínal kone.

Účinky Ashwagandhy a jej použitie

Tradičné ľudové liečiteľstvo už po dlhú dobu prikladá Ashwagandhe viacero liečivých účinkov. Doposiaľ bolo vykonaných viacero štúdii, ktoré sa snažili vedecky potvrdiť účinky Ashwagandhy.

Pre koho nie je Ashwagandha vhodná?

Ashwagandha by sa nemala užívať v tehotenstve, pretože niektoré poznatky naznačujú, že by mohla viesť k zvýšenému riziku spontánneho potratu. Rovnako sa neodporúča ani v období dojčenia.

Opatrní by mali byť aj ľudia s cukrovkou, pretože Ashwagandha môže výraznejšie znižovať hladiny cukru. Pri diabete a Ashwagandhe treba dôkladne monitorovať hladiny cukru v krvi. Obdobne to platí aj pri ľuďoch s vysokým tlakom krvi, pretože pri Ashwagandhe môže dôjsť k znižovaniu krvného tlaku.

Nevhodná je pri vredoch žalúdka, môže spôsobovať poškodenia gastrointestinálneho traktu. Nepoužíva sa ani pri autoimunitných ochoreniach ako (lupus, reumatoidná artritída, skleróza multiplex a iné) a pri poruchách štítnej žľazy.

Pred plánovanou operáciou je nevyhnutné Ashwagandhu vysadiť aspoň 2 týždne vopred. Lekára informujte o všetkých liekoch a výživových doplnkoch, ktoré užívate, pretože by mohli mať napríklad vplyv na zvýšenú krvácavosť.

Lieky a Ashwagandha

Túto ajurvédsku liečivú bylinu neužívajte ak sa liečite nasledujúcimi liekmi:

Kvalitné produkty s Ashwagandhou, TIPY kde ich kúpiť (+ cena)

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 350 mg Ashwagandhy (Withania somnifera) v jednej kapsule
  • silné antioxidačné vlastnosti 
  • pozitívny vplyv na psychiku
  • posilňuje obranyschopnosť, zaraďuje sa medzi adaptogény 
Cena: 15.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • vysokokvalitná Ashwagandha vo forme kapsúl, výborná cena 
  • znižuje hladiny kortizolu
  • podporuje plodnosť u mužov 
  • znižuje hladiny cholesterolu v tele
Cena: 7.15 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 100 % extrakt z koreňa Withanie somnifera s certifikátom KSM-66 – najlepšia Ashwagandha na svete
  • najvyšší podiel withanolidov na trhu
  • kapsule sú z hypromelózy, sú vhodné aj pre vegánov
  • zlepšuje koncentráciu, pomáha udržať duševné zdravie a rovnováhu
Cena: 16.79 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • Ashwagandha vo forme prášku 
  • používa sa na prípravu ajurvédskeho nápoju bez obsahu kofeínu
  • obsahuje čakanku, jačmeň a raž
  • vhodné ako náhrada kávy 
Cena: 3.9 €

Dávkovanie

Ashwagandha by sa mala užívať po dobu 60 dní. Ak je nevyhnutná dlhšia kúra, odporúčané sú kratšie prestávky. Výživové doplnky s Ashwagandhou užívajte vždy po jedle. Dodržujte dávkovanie, ktoré uvádza výrobca konkrétneho produktu.

Zhrnutie

Ashwagandha (slovensky aj ašvaganda) je starodávna liečivá bylina (ker), ktorá sa používa v Ajurvédskej medicíne. Do Európy sa dostala už v 16. storočí. Viaceré štúdie na zvieratách ale aj ľuďoch potvrdili jej pozitívne účinky na ľudské telo, napríklad zmierňovanie úzkosti, zlepšovanie pamäti, zvyšovanie hladiny testosterónu a mnohé ďalšie účinky. Ak chcete vyskúšať pozitívne vplyvy Ashwagandhy, vyberte si jeden z vyššie uvedených produktov, ktoré majú najlepšie recenzie.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×