Antihistamínové potraviny – Top 23 potravín pri HIT

Zdroj: 123rf.com

Ochoreniu histamínová intolerancia sa venujeme v sérii našich článkov. Dopodrobna sme ho prebrali z takmer každej strany.

Veľkou súčasťou histamínovej intolerancie je strava. Preto sme pre vás pripravili zoznam antihistamínových potravín, ktoré si môžete dopriať a neuškodia vám. Naopak, ich konzumáciou si môžete len polepšiť…

Poďme sa spolu pozrieť na najlepšie antihistamínové potraviny:

Liečba histamínovej intolerancie je hlavne režimová – vo forme diéty. Pri konzumácii potravín, ktoré obsahujú len minimálne hladiny histamínu nebude narastať jeho hladina v tele a tým sa redukujú aj nepríjemné príznaky HIT.

Ďalším benefitom týchto potravín jej aj ich schopnosť liečiť zápal v našom tele.

Kvercetín je látka, ktorá je silným antioxidantom a prirodzene znižuje hladinu histamínu. Druhým pomocníkom je obyčajný vitamín C, ktorý má silné antihistamínové účinky. V lete je naozaj jednoduché prijať dostatočné množstvo vitamínu C – jedzte veľa zeleniny a ovocia.

A ako fungujú tieto dve látky?

Jednoducho zablokujú väzbu histamínu na vaše receptory a tým pádom nedochádza k prejaveniu príznakov ochorenia.

Antihistamínové potraviny

Poďme sa teda spolu pozrieť, čo si môžete naložiť na tanier a cítiť sa pri tom dobre.

Jablká

Sú bohaté na kvercetín a tým pádom majú antialergické účinky. Sú schopné zabrániť rozvoju alergických príznakov. Patria medzi top antihistamínové potraviny.

Okrem kvercetínu obsahujú aj veľké množstvo vitamínu C. Majú schopnosť dezinfikovať ústnu dutinu a regulujú hladiny cukru a žalúdočnej kyseliny.

Petržlen

Regeneruje sliznicu v žalúdku, pôsobí protizápalovo a má pozitívny účinok na uzdravovanie pečene. V prípade zvýšenej hladiny histamínu dokáže zabrániť jeho uvoľňovaniu z buniek.

Pôsobí diureticky (močopudne) a preto ho môžete využiť aj pri zápaloch močového mechúra.

Petržlen pridávajte do polievok alebo omáčok. Nevyhadzujte ani jeho vňať – neslúži len ako dekorácia, je rovnako bohatá na vitamíny a minerály a obsahuje vysoké množstvo železa. V nadmerných množstvách by petržlen mohol byť nebezpečný pre tehotné ženy. Obsahuje totiž apiol, ktorý by mohol vyvolať sťahy maternice a mohol by viesť k potratu.

Brokolica

Patrí medzi výborný zdroj vitamínu C. Lieči príznaky alergie ako napríklad opuchnutý nos a výtok z nosa. Protizápalová zložka v brokolici sa nazýva kemferol, ktorý patrí do skupiny flavonoidov.

Brokolicu by ste pre jej pozitívne účinky mali konzumovať aspoň 1x do týždňa. Obsahuje bielkoviny, sacharidy, vlákninu, železo, vápnik, sodík, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny množstvo vitamínov. Pripravte si chutnú krémovú brokolicovú polievku, ktorá je medzi polievkami už klasika. Alebo skúste brokolicové nátierky, brokolicové fašírky, prípadne si ju pridajte do smoothies.

Broskyne

Toto chutné letné ovocie sa zaraďuje medzi vhodné antihistamínové potraviny. Reguluje funkciu mastocytov a znižuje výskyt zápalovej odpovede. Tým, že sa zablokuje uvoľňovanie histamínu z mastocytov dochádza k prvému kroku v potlačení zápalu.

Broskyne obsahujú množstvo betakaroténu, čím sa starajú o zdravie našich očí. Nachádza sa v nich aj prospešný vitamín A (vyživujúci našu pokožku) a vitamín C.

Ryžové otruby

Bolo vedecky dokázané, že tento druh otrúb (ak sa nachádzajú v strave v dostatočnom množstve) znižuje výskyt zápalu a eliminuje uvoľňovanie histamínu z mastocytov až o 32 % [1]. V otrubách sa nachádza aj veľa minerálnych látok a vitamínov B. Dodajú vám energiu a pritom nezaťažia vaše trávenie.

Klíčky mungo

Nájdete v nich flavonoidy, ktoré dokážu zabrániť degranulácii mastocytov. Liečivé účinky klíčkov poznali už starí Číňania, ktorí ich využívali na liečenie kožných a tráviacich ťažkostí, či pri ochoreniach a bolestiach svalov.

Môžete si nimi posypať hrianku, pridať ich do šalátu alebo ich jesť len tak čisté. Klíčky sa dajú aj tepelne upravovať, ale pre zachovanie vitamínov odporúčame ich surovú formu.

Kurkuma

Veľmi silné a účinné korenie, ktoré zabraňuje vzniku anafylaktickej reakcie po nadmernom uvoľnení histamínu.

Kurkumín má silné protirakovinové účinky, dokáže blokovať enzým podporujúci rast nádorov. V ajurvéde sa používa na hojenie rán a na liečbu kožných ochorení.

Aj keď sa zaraďuje medzi antihistamínové potraviny, u niektorých jedincov nemusí byť jej konzumácia vhodná. Preto odporúčame zaraďovať ju do jedálnička opatrne.

Fenikel

Fenikel je prírodné antihistaminikum, protizápalová látka a antioxidant v jednom. Zvyšuje imunitu a ženy ho využívajú aj pri menštruačných bolestiach. Osobne som túto zeleninu objavila až nedávno, no na krémovú mrkvovo – feniklovú polievku nedám dopustiť ani ja, ani môj syn. Skúste ho a jeho zaujímavú chuť si určite zamilujete.

Ryby

Veľmi dôležitý faktor pri kúpe rýb je ich čerstvosť. V čerstvom stave pôsobia protizápalovo, no staršie ryby sú plné histamínu, a preto absolútne nevhodné na konzumáciu. V rybách sa prirodzene vyskytuje aminokyselina histidín, ktorú mikroorganizmy časom rozkladajú na histamín.

Granátové jablko

Nedajte sa odradiť prácnosťou čistenia tohto chutného ovocia. Malé červené bobuľky majú množstvo polyfenolov, ktoré pôsobia ako antioxidanty.

Štúdie potvrdili, že granátové jablko stabilizuje mastocyty a eliminuje zápal. V granátovom jablku sa nachádzajú aj aminokyseliny a vláknina.

Zázvor

Iným názvom ďumbier lekársky. Stabilizátor mastocytov, prírodné antibiotikum a antiseptikum, protizápalová látka. Látky gingerol a kapsaicín sú zodpovedné za jeho štipľavú chuť. Nachádzajú sa v ňom aj silice, minerály a vitamíny – hlavne B9, E a C.

Chcete vedieť, aké iné látky ešte pôsobia protizápalovo? Zhrnuli sme ich v článku Top 15 protizápalových potravín. Tieto potraviny môžu pomôcť okrem HIT aj pri rôznych iných ochoreniach, ako napríklad: reumatoidná artritída, Crohnova choroba, celiakia, dna a mnohé iné.

Bazalka

Čerstvé lístky bazalky sú bohaté na protizápalové látky. Na telo pôsobí antisepticky – ničí baktérie a vírusy. Zlepšuje celkové trávenie, pomáha pri problémoch so stolicou. Má močopudné účinky, zbaví organizmus toxínov a zároveň prečistí obličky a močové cesty. Keďže je veľmi bohatá na železo, odporúča sa aj ľudom s chudokrvnosťou.

Sladké zemiaky

Patria medzi našu rodinnú závislosť. Nielenže skvelo chutia, sú aj veľmi zdravé. Táto koreňová zelenina patrí medzi najsilnejšie prírodné antihistaminiká. V sladkých zemiakoch nájdete vitamíny, minerály, fytonutrienty, vlákninu a proteíny. Batáty sú vhodné pri žalúdočných vredoch, lebo pôsobia upokojujúco na žalúdok.

Cibuľa

Málokto vie, že cibuľa je veľmi silné prírodné probiotikum. Rovnako ako ostatné antihistamínové potraviny, cibuľa dokáže znížiť uvoľňovanie histamínu, stabilizuje mastocyty a dokonca znižuje extracelulárne hladiny histamínu v krvnej plazme.

Cibuľa obsahuje množstvo vitamínu C, vitamíny B1, B2, provitamín A, zinok, draslík, železo, selén, fosfor, vápnik, síru a kyselinu askorbovú. Fytoncídy obsiahnuté v cibuli pôsobia bakteriostaticky – zabraňujú tvorbe a rozmnožovaniu mikroorganizmov.

Cesnak

Podobne ako cibuľa slúži ako prebiotikum. Snáď každý pozná jeho prírodné antibakteriálne účinky – používa sa pri bakteriálnych aj vírusových ochoreniach. Okrem toho znižuje hladiny histamínu. Cesnak obsahuje desať rôznych prírodných cukrov, ako napríklad fruktózu, glukózu, inulín, tiež veľké množstvo minerálov, ako je meď, železo, zinok, vápnik, mangán, hliník či selén (aktuality.sk).

Kapary

Malé, zvláštne chutiace bobuľky sú plné na obsahovú látku kvercetín. Fungujú antimikrobiálne, antivírusovo, antioxidačne a protizápalovo. Tieto spomínané vlastnosti sú potvrdené u kapary, ktoré sú uchovávané v soli, nie v octe.

Amarant

Amarant je bezlepková obilnina (vhodná teda aj pre celiatikov), ktorá pochádza z južnej Ameriky. Je veľmi bohatý na fytosteroly, a teda slúži protizápalovo a kardioprotektívne (ochraňuje srdce). Amarant obsahuje bielkoviny, tuky, sacharidy ale aj železo, vápnik, meď a množstvo vitamínov. Zlepšuje stav imunity a chráni nás pred voľnými radikálmi.

Mäta

Je známa pre svoje pozitívne účinky na trávenie. Rimania ju používali na stimuláciu mozgu, Gréci ju pili po jedle na zlepšenie trávenia a Arabi verili, že si s ňou zvyšujú mužskú potenciu. Flavonoidy obsiahnuté v mäte znižujú hladiny histamínu a preto sa mäta odporúča pacientom s HIT a alergiami. Mäta sa pestuje celoročne, ale najzdravšia je tá letná, preto jej konzumáciu odporúčame práve teraz.

Žihľava

Má podobné účinky ako mäta. Je potvrdený jej účinok prírodného antihistaminika a stabilizátora mastocytov. Čaj zo žihľavy si uvarte hneď, ako pocítite prvé príznaky nadbytku histamínu. Žihľava pôsobí močopudne, preto sa používa pri odvodnení. Zároveň má aj vysoký podiel železa, chlorofylu a vitamínu C.

Kamilka

V kamilke sa tiež nachádzajú antihistamínové látky. Uvarte si z nej čerstvý čaj. Je dostupná čerstvá alebo sušená, odporúča sa používať tú čerstvú. V závislosti od dávky kamilka preukázateľne znižuje uvoľňovanie histamínu z mastocytov [2].

Tymián

Má silné antibakteriálne účinky, preto sa používa pri liečbe viacerých bakteriálnych ochorení a ochorení dýchacích ciest. Okrem toho dokáže znižovať riziko anafylaktickej reakcie a pôsobí protizápalovo. Z obsahových látok v ňom nájdete vitamíny zo skupiny B, zinok, vápnik, železo, mangán a vitamín A. Pridávať ho môžete podľa chuti do varenia alebo si zo sypaného tymiánu uvariť voňavý čaj.

Žerucha

Patrí medzi jedny z rastlín najbohatších na nutrienty. Znižuje uvoľňovanie histamínu z mastocytov o 60 %. Dokážete ju vypestovať aj sami doma. Zaberie to približne 3 – 6 dní. Umiestnite ju na slnečné miesto a čakajte, kedy vám vyrastie vaša porcia vitamínov a minerálov. Nájdete v nej totiž  vitamíny A, B1, B3, B6, C, E aj K a minerály draslík, sodík, vápnik, fosfor, železo a jód.

Estragón

Je to liečivá bylina s výraznou chuťou podobnou feniklu. Získava sa z paliny dračej. Obsahuje bielkoviny, tuky, sacharidy, železo, fosfor, horčík a draslík. Tiež patrí do skupiny stabilizátorov mastocytov a prírodných antihistaminík. Využiť ho môžete v kuchyni na rôzne omáčky alebo dochucovanie mäsa.

Zhrnutie

Jeden z najefektívnejších spôsobov, ako znížiť príznaky histamínovej intolerancie je správne stravovanie. Snažte sa vyhýbať potravinám bohatým na histamín a namiesto toho si vyberajte tie prirodzene pôsobiace antihistamínové potraviny. Táto forma úpravy stravy vám zaručí to, že príznaky ochorenia budú minimálne.

V prípade že zjete nedopatrením jedlo, ktoré je bohaté na histamín, siahnite po výživovom doplnku Daosin.

Prajeme vám čo najmenej príznakov HIT a zároveň chutné stravovanie.

Zistiť viac
DAOSIN 10 kapsúl
  • výborný pomocník pri histamínovej intolerancii
  • obsahuje prirodzený enzým diaminooxidáza
  • neobsahuje lepok, ani laktózu
  • bez vedľajších účinkov

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×