Amarant – účinky, recepty a tipy kde kúpiť amarantový olej, vločky a múku

Zdroj: 123rf.com

Amarant (slovenským názvom aj láskavec) je bezlepková pseudoobilnina, nabitá vitamínmi a minerálmi. Je výbornou voľbou pre celiatikov, ale aj pre ľudí, ktorí sa chcú zdravšie a kvalitnejšie stravovať (pretože má skvelé nutričné hodnoty).

V dnešnom článku sme pre vás pripravili viac o pôvode a zložení amarantu, prečítate si, aké má účinky na naše telo, jeho vhodná príprava a recepty z amarantu – pre nováčikov sme spísali dva zdravé recepty s obsahom láskavca.

Kde kúpiť amarantový olej?

Čo je to amarant?

Amarant patrí medzi pseudoobilniny (podobne ako pohánka). Pseudobolina je podobná obilninám v množstve živín a v spôsobe prípravy, no nie je rovnaká ako obilniny. Výhodou amarantu je to, že je bezlepkový. Pochádza z južnej Ameriky a pôvodne bol pestovaný Aztékmi už pred viac ako 8000 rokmi. V súčasnosti ho pestujeme na viacerých miestach zeme – v Afrike, Indii, Číne, Rusku ale pomaly aj v severnej Amerike.

Pre Aztékov bol láskavec posvätný. Španielski conquistadori sa amarant snažili vyhubiť tým, že zakazovali jeho pestovanie a používanie v náboženských obradoch. Inkovia využívali liečivú silu amarantu hlavne na medicínske účely a liečbu ochorení.

Amarant je vysoká rastlina so zelenými listami a červenými alebo žltými kvetmi. Na svete existuje okolo 60 druhov amarantu, na produkciu semien sa využívajú zväčša len 3 druhy (wikipedia.org).

Pestovanie amarantu nie je náročné, rastie rýchlo, dokonca rýchlejšie ako kukurica. Darí sa mu aj pri vysokých teplotách a je schopný vydržať aj dlhšie obdobia sucha. Jedna rastlina je schopná vyprodukovať až 200 000 semien.

Účinky amarantu

Ak stále váhate, prečo by ste mali amarant zaradiť do vášho jedálnička, prečítajte si o jeho účinkoch na náš organizmus:

Nutričné hodnoty

Láskavec je veľmi bohatý na proteíny, vhodný je teda aj pre vegetariánov a vegánov, ktorí musia proteíny dopĺňať v rastlinnej podobe. Veľkou výhodou amarantu je to, že obsahuje aj aminokyseliny lyzín a esenciálne aminokyseliny, ktoré sa nachádzajú v obilninách veľmi zriedka.

Okrem toho sa v ňom nachádza v bohatom zastúpení:

Nutričné hodnoty na 100 g (amarantové zrno):

Kalórie 102 kcal
Tuky 1,6 g
Sacharidy 19 g
Z toho vláknina 2,1 g
Bielkoviny 3,8 g
Sodík 6 mg
Draslík 135 mg
Vápnik 47 mg
Horčík 65 mg
Železo 2,1 mg
Vitamín B6 0,1 mg
V 1 pohári amarantu (246 gramoch) sa nachádza:
  • 105 % dennej odporučenej dávky (DOD) mangánu
  • 40 % DOD magnézia
  • 36 % DOD fosforu
  • 29 % DOD železa
  • 19 % DOD selénu
  • 18 % DOD medi

Ako pripraviť amarant + recepty z neho

Spôsoby ako pripraviť láskavec sú rôzne. Chutí výborne na sladko aj na slano. Na slano si ho môžete uvariť napríklad v zeleninovom bujóne, paradajkovom džúse, alebo čistej vode. Pomer vody a amarantu je podobný ako pri varení ryže. Príprava vám zaberie asi 15 – 20 minút. Pred varením amarant vždy prepláchnite.

Dajú sa z neho spraviť z neho vegetariánske fašírky, zahustiť polievky a podobne. Raňajková amarantová kaša je zdravá forma jeho prípravy na sladko. Pufovaný amarant alebo amarantové vločky môžete pridať do jogurtu alebo smoothies.

Amarantová múka sa zväčša kombinuje s iným typom múky. Je to preto, že amarant je pomerne hutná pseudooblinina a je potrebné ho skombinovať s ľahšou formou obilnín. Ak chcete zdravú verziu, kombinujte ju so špaldovou, kukuričnou, tekvicovou alebo pšenovou múkou. Existujú aj amarantové cestoviny, ktoré odporúčame so zeleninovou alebo syrovou omáčkou a zdravá večera je hotová raz dva.

Ako chutí láskavec?

Chuť amarantu je netradičná, skôr sladšia, podobná orieškom. Chuť sa zvýrazní opekaním. Textúra láskavca je podobná ryži alebo quinoe. Amarant ostáva mierne chrumkavý aj po úplnom dovarení. Zvnútra je mäkký, ale jeho povrch je tvrdší a svojou konzistenciou niektorým ľudom pripomína kaviár.

Amarant na slano so zeleninou (amarantové „rizoto“)

Recept je veľmi jednoduchý a časovo nenáročný, postupujete ako pri príprave rizota. Výsledkom je veľmi chutný šalát.

Amarantové „rizoto“

Potrebujete:

  • hrnček amarantu
  • sezónna zelenina (v zime môžete použiť mrazenú)
  • cibuľa (prípadne jarná cibuľka alebo pór)
  • soľ, korenie
  • olej

Postup: Na oleji do sklovita opražíme cibuľku, následne pridáme zeleninu. Výborné je napríklad s cuketou alebo tekvicou. Zeleninu môžete pridať akúkoľvek, dôležité je len to, aby boli všetky druhy zeleniny nakrájané na rovnakú veľkosť. V osobitnom hrnci uvaríme amarant do mäkka, približne 20 minút. Následne tieto dve zmesi spojíme, dokoreníme, pridať môžeme kúsok masla, smotany, či čerstvých byliniek.

Amarant pred prípravou môžete namočiť do vody a nechať istý čas postáť. Týmto spôsobom ho zbavíte antinutrientov, čím bude ešte výživnejší a ľahšie stráviteľnejší.

Sladká amarantová kaša

Teplé kaše sú perfektný spôsob ako naštartovať svoj deň. Zasýtia vás na dlhú dobu, sú vhodné aj pre malé deti a znížia vaše chute na sladké. Pri varení kaše z amarantu sa držte pomeru 1 diel amarantu k 3 dielom tekutiny.

Zdroj: zdravovek.eu

Amarantová kaša

Potrebujete:

  • 500 ml rastlinného mlieka (mandľové, ovsené, ryžové), použiť však môžete aj obyčajné mlieko, prípadne 100 % jablkový džús
  • 100 g amarantu
  • niečo na dochutenie: čerstvé alebo mrazené ovocie, kokos, škorica, hrozienka, oriešky, med, ryžový sirup… Čokoľvek čo máte radi.

Postup:

Zohrejte mlieko, pridajte amarant a postupne za občasného miešania varte asi 20 minút. Kaša začne pomaly hustnúť. Keď je konzistencia ideálna, kašu dochuťte a servírujte.

Dúfame, že sme vás inšpirovali, aby ste si vymysleli aj nejaké vlastné recepty z amarantu 🙂

Záver

Aj keď amarant bol pestovaný a konzumovaný už dávno, až teraz začíname znovu objavovať jeho pozitívne účinky. Na trhu je dostupný vo viacerých formách (olej, amarantové vločky, múka, semienka), preto je naozaj ľahké vybrať si takú, ktorý vám najlepšie vyhovuje. Navyše, ich cena je celkom výhodná. Napríklad taká amarantová múka stojí 2.66 € a cena za semienka je len 1.6 €.

Odporúčame vám zaradiť túto potravinu bohatú na proteíny a mnohé ďalšie látky do vášho jedálnička a sami uvidíte, aký efekt na vás bude mať. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, takže ho ocenia aj ľudia, ktorých varenie až tak nebaví.

Zistiť viac

Kde kúpiť amarantový olej?

  • je dostupný napríklad v e-shope so zdravou výživou – Babičkina záhrada
  • v 100 % BIO kvalite
  • lisovaný za studena
  • bez konzervačných látok a umelých farbív

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×