Shiitake huby – zázrak ázijskej kuchyne plný vitamínov a minerálov

Zdroj: 123rf.com

Recepty ázijskej kuchyne sú na Slovensku pomerne obľúbené. Nemusíte navštevovať len bistrá, niektoré ázijské jedlá sú nenáročné na prípravu, a ak sa zvolí vhodný postup, patria medzi zdravé recepty.

Jednou z ázijských potravín, ktorá je plná vitamínov a minerálov, sú shiitake huby. Pripravujú sa podobne ako šampiňóny, no na náš organizmus majú priaznivejšie účinky. Prečítajte si viac o shiitake hubách a o ich benefitoch.

Shiitake huby – zdravá a všestranná ázijská potravina

Shitake (správne Shiitake, Lentinula edodes alebo Húževnatec jedlý) má svoj pôvod vo východnej Ázii, no v súčasnosti sa už pestuje a konzumuje po celom svete. Shiitake je tmavo-hnedá huba. Dorastá približne do výšky 5 – 10 cm.

Chuť tejto huby je intenzívna a bohatá. Kúpiť sa dá vo viacerých formách – čerstvé shiitake, sušené shiitake alebo shiitake vo forme výživových doplnkov - tablety alebo kapsule.

Shitake, podobne ako ostatné huby, obsahuje minimum kalórii. Naopak, nájdete v nich veľa vitamínov skupiny B, ale aj pomerne veľa vlákniny a minerálov (najmä meď, selén, mangán, zinok).

Vedeli ste, že…

3 vzácne obsahové látky, ktoré sa nachádzajú v shiitake hubách, sú eritadenín, steroly a betaglukány. Účinné sú napríklad pri znižovaní cholesterolu. Konzumácia shitake húb je preto pravdepodobne vhodná u ľudí s kardiovaskulárnymi ochoreniami. (Štúdie hovoriace o účinkoch shitake na znižovanie cholesterolu boli dosiaľ prevedené len na zvieratách a v súčasnosti sú o ich účinkoch na ľudí len obmedzené vedecké informácie). Betaglukány majú okrem toho stimulačný účinok na našu imunitu.

Ázijská kuchyňa – 2 recepty na jedlá so shiitake

Na internete nájdete viacero ázijských receptov s použitím húb shitake. My sme pre vás vybrali dve chutné ázijské jedlá, ktoré sú bez mäsa (a sú teda vhodné aj pre vegetariánov).

1. Shitake rizoto so zeleninou

  1. Na olivovom oleji opražíme do sklovita jednu malú cibuľu.
  2. Pridáme shiitake huby.
    • Ak máme sušené shitake, pred akoukoľvek úpravou ich najskôr necháme namočené vo vode, až kým nezmäknú (niekoľko hodín). Následne čerstvé alebo sušené shitake nakrájame a pridáme k cibuľke, dusíme ich asi 15 minút.
  3. Pridáme čerstvú alebo mrazenú zeleninu, ryžu a podlejeme vývarom.
  4. Pred koncom dolejeme 1 dcl bieleho vína a počkáme, kým sa odparí.
  5. Pridáme 2 lyžice masla a posypeme pecorinom, parmezánom alebo iným syrom.
Zdroj: 123rf.com

2. Zeleninová polievka so shitake

  1. Na oleji opražíme cibuľku a pridáme zeleninu. Polievka je chutná napríklad s mrkvou, pórom, petržlenom a batátmi. Použiť však môžeme akúkoľvek zeleninu, ktorú máme doma.
  2. Mierne opražíme a podlejeme vodou.
  3. Osolíme, pridáme kurkumu a mletú rascu.
  4. Pridáme nakrájané shitake huby a varíme do zmäknutia.

Kde kúpiť shiitake?

V bežných obchodoch sa shitake zvyčajne nedá kúpiť, preto vám odporúčame internetové obchody, kde nájdete čerstvé, ale aj sušené shitake.

Sušené shitake je dostupné aj v obchodoch s racionálnou výživou. Čerstvé shitake skladujte v chladničke, nie však dlhšie ako 3 dni. Shitake môžete aj zamraziť a použiť neskôr. Huby nikdy neuskladňujte v plastových obaloch.

Shiitake sa dá kúpiť aj ako výživový doplnok:

Zhrnutie

Ak chcete vyskúšať niečo nové a zdravé a máte radi ázijské recepty, vyskúšajte huby shiitake. Obsahujú zdraviu prospešné látky v podobe vysokého podielu vitamínov B, minerálov, ale aj eritadenín, steroly a betaglukány. Shitake huby sa dobre kombinujú so zeleninou alebo ryžou, použiť ich môžete aj do polievky.

Zistiť viac

Reishi, Hliva, Maitake, Shiitake (67 tabliet)

  • komplex extraktov zo 4 húb, ktoré sú zdrojom betaglukánov
  • prispieva k normálnemu stavu imunitného systému a normálnej funkcii obehového systému
  • obsahuje vysoko kvalitné extrakty húb hlivy ustricovej, shiitake (húževnatca jedlého), maitake a Reishi (Lesklokôrovka lesklá)

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.