Pálenie záhy – aké má príznaky? Čo ho spôsobuje? Čo jesť?

Zdroj: 123rf.com

Pálenie záhy pozná asi každý z nás. Osobne som ho spoznala až v tehotenstve. Dovtedy som si nevedela predstaviť, čo je to a aké príznaky ľudia pociťujú.

V článku si spomenieme aké má pálenie záhy príznaky, čo ho spôsobuje a ako sa pri ňom treba stravovať.

Čo je to pálenie záhy?

V skratke sa jedná o podráždenie pažeráku (odborne ezofágu). Pažerák je časť tráviaceho traktu, ktorý spája ústa zo žalúdkom. Podráždenie je spôsobené silne kyslými žalúdočnými šťavami. Odborne sa pálenie záhy nazýva pyróza.

Je to pálenie záhy alebo infarkt?

Bolesť pri pálení záhy je niekedy taká intenzívna, že sa pacienti zľaknú, že majú infarkt. Ak ste si nie istý, že bolesť za hrudníkom je zo záhy, vyhľadajte bezodkladne lekársku pomoc. Infarkt a pálenie záhy majú totiž veľmi podobné príznaky. V niektorých prípadoch sami lekári musia urobiť diferenčné testy na odlíšenie týchto dvoch diagnóz.

Ako teda rozlíšite pálenie záhy od iných ochorení?

Príznaky pre pálenie záhy sú nasledovné:

Príznaky, ktorými rozlíšite, že sa nejedná o infarkt sú tieto:

Aké sú príčiny pálenia záhy?

Najčastejšie dochádza k páleniu záhy pri refluxe. Žalúdočná kyselina (kyselina chlorovodíková) sa vracia naspäť do pažeráka, kde vyvolá podráždenie.

Žalúdok je od pažeráka oddelený spodným pažerákovým sfinkterom, ktorý bráni spätnému toku kyseliny do pažeráka. Pri pálení záhy je tento sfinkter oslabený a prepúšťa kyselinu smerom hore.

Čo spôsobuje, že je sfinkter oslabený?

Najčastejšie sú to dve príčiny: Prejedanie sa alebo priveľký tlak. Tlak môže byť spôsobený obezitou, tehotenstvom alebo zápchou.

Žalúdočné kyseliny v žalúdku vedia narobiť tiež problémy (viac sa dočítate v našom článku o žalúdočných vredoch). Preto sú pálenie záhy a bolesť žalúdka úzko prepojené. No žalúdok je na rozdiel od pažeráka vystlaný ochrannou vrstvou, ktorá ho chráni pred agresívnym pôsobením kyseliny. V pažeráku sa žalúdočná kyselina fyziologicky nevyskytuje, preto sa v ňom táto vrstva nenachádza.

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • pravá Chioská masticha + probiotiká
  • podporuje zdravie žalúdka a tráviaceho traktu, vrátane prevencie pálenia záhy
  • kliknite sem, ak chcete zistiť viac o prírodnej liečbe

Pálenie záhy u detí

Aj keď deti často nevedia presne popísať svoje príznaky, pálenie záhy sa vyskytuje aj u nich. Príznaky sú tie isté ako u dospelých a riziko ich neliečenia je rovnaké. Deti s neliečeným pálením záhy neprosperujú tak ako zdravé deti.

Závažným hlavne u malých detí sa môže stať vdýchnutie žalúdočnej kyseliny, pri ktorom dochádza k opakujúcim sa zápalom pľúc. Niektoré štúdie naznačujú spojitosť medzi syndrómom náhleho úmrtia u dojčiat (SIDS) a vdýchnutím žalúdočnej kyseliny.

Preto pri akýchkoľvek pochybnostiach kontaktuje vášho pediatra, ktorý dieťa diagnostikuje a navrhne ďalšiu liečbu.

Pálenie záhy v tehotenstve

Pálenie záhy v tehotenstve je veľmi časté. Pozná ho až dve tretiny tehotných mamičiek. Najčastejšie sa vyskytuje v prvých dvoch mesiacoch tehotenstva a potom pred pôrodom.

Za pálenie záhy je zodpovedný progesterón. Ten spôsobí zmeny v črevnej motilite a posunie kyselinu smerom hore. Po pôrode sa táto funkcia sama upraví.

Zväčšujúca maternica a rast plodu sú tiež významné faktory.

Jedna z povier, ktorá má napovedať o pohlaví dieťaťa je pálenie záhy – ak vás páli často, mali by ste mať chlapčeka. Toto však nie je ničím potvrdené a preto sa na to veľmi nespoliehajte. 🙂

Ako sa stravovať pri častom pálení záhy?

V prvom rade dbajte na to, aby ste jedli pravidelne, malé množstvá a s dostatkom času.

  • Nikdy sa pri jedle neponáhľajte.
  • Nedovoľte, aby ste sa vyhladovali. Následné prejedenie by mohlo vyvolať pálenie záhy.
  • Jedlo žujte dôkladne a neprehĺtajte rýchlo.
  • Je absolútne nevhodné jesť v posteli.
  • Snažte sa o to, aby ste nevečerali príliš neskoro.

Čo pri pálení záhy nejesť?

  • Vyhýbajte sa káve a iným kofeínovým nápojom. Káva je veľmi kyslého charakteru a kofeín pôsobí ako uvoľňovač zvieračov.
  • Paradajky a alkohol majú schopnosť tiež uvoľňovať zvierače, preto sa neodporúčajú pri problémoch so záhou.
  • Rozhodne sa tiež vyhýbajte sladkostiam, hlavne čokoláde. V tele snáď neexistuje orgán, pre ktorý by bol nadmerný príjem cukrov a tukov prospešný.
  • Bublinkové nápoje zvyšujú podiel plynov v žalúdok a majú naň rovnaký efekt, ako keby ste sa prejedli.
  • Tukové jedlá tiež nie sú prospešné a zaťažujú tráviaci trakt.
  • Cesnak a cibuľa nie sú vhodné a vyvolávajú pálenie záhy.
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Neliečené pálenie záhy je riziko

Ak budete dlhodobo ignorovať pálenie záhy, môže to vyústiť do viacerých závažnejších ochorení.

Ezofagitída

Jedná sa o zápal pažeráka. Dochádza k nemu pri častom prechádzaní žalúdočnej kyseliny do pažeráku. Senzitívna vrstva sa poškodí čo spôsobí bolestivosť tohto ochorenia. Kyselina v pažeráku časom spôsobí krvácanie. Ak prechádza krv dole do tráviaceho traktu, zafarbí aj stolicu na tmavo červeno alebo čierno. Pri ezofagitíde sa môžu časom vyskytnúť aj vredy.

Gastroezofágová refluxová choroba

Pri tomto ochorení je prítomné dlhodobé pálenie záhy. Rizikom je zápal alebo vred v oblasti pažeráka, chronický kašeľ, časté zápaly hrtana (laryngitídy), zúženie hrtana a následne náročné prehĺtanie ale aj rakovina.

Baretov pažerák

Dlhodobé pôsobenie žalúdočnej kyseliny pri gastroezofágovej refluxnej chorobe u malého percenta pacientov vedie k takzvanému Baretovmu pažeráku. Následok dlhodobého pôsobenia kyseliny dochádza k tvorbe abnormálnych buniek v oblasti pažeráka. Z tých abnormálnych buniek sa môže časom vyvinúť až rakovina.

Adenokarcinóm alebo karcinóm pažeráka

Najčastejšie sa vyskytuje u pacientov, ktorí predtým dlhodobo trpeli na pálenie záhy. Rizikovým faktorom je aj mužské pohlavie, vek nad 50 rokov, fajčenie a obezita.

Astma

Astma a pálenie záhy idú často ruka v ruke. Medicínske zdroje uvádzajú, že 30 – 80 % astmatikov trpí jej príznakmi. Doteraz sa neprišlo na to, či astma spôsobuje pálenie záhy alebo naopak.

Jedno z možných vysvetlení je to, že žalúdočná kyselina sa pri svojom spätnom toku smerom hore dostane aj do dýchacích ciest. Gastroezofágová refluxná choroba je spojená aj s inými respiračnými ochoreniami ako napríklad chronická bronchitída, chronický kašeľ, pľúcna fibróza, emfyzém a ďalšie.

Zmeny hlasu, laringitída

Pacienti s častým pálením záhy popisujú aj zmeny v ich hlase. Dobrou správou však je, že tieto zmeny sa odstránia pri správnej liečbe pálenia záhy a nie sú trvalé.

Zdravie zubov je ohrozené

Pacienti s pálením záhy sú náchylnejší na zubné kazy. Žalúdočná kyselina poškodzuje sklovinu zubov, ktorá je potom citlivejšia na kazovosť. Pálenie záhy môže tiež spôsobovať zlý dych.

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • Chioská masticha sa používa na mnohé tráviace problémy: pálenie záhy, žalúdočné vredy, kŕče v bruchu, hnačky a mnohé iné
  • kliknite sem, ak chcete zistiť viac o prírodnej liečbe mastichou

Kedy navštíviť lekára?

Ak trpíte na časté pálenie záhy (pod častým sa rozumie 2 až 3 krát týždenne po dobu dlhšie ako jeden mesiac) prípadne je bolesť veľmi silná, mali by ste bezodkladne navštíviť lekára. Môže sa jednať o závažný problém, napríklad vredy.

Ako rozpoznať pálenie záhy a vredovú chorobu? Bolesť pri vredoch je častejšia pred jedlom, problémy so záhou sú častejšie po jedle.

V prípade že by ste mali jeden z nasledovných príznakov, vyhľadajte lekára okamžite:

Zhrnutie

Čo robiť
  • jedzte pravidelne a malé množstvá
  • dôkladne prežujte potravu pred prehltnutím
  • po jedle vydržte vo vzpriamenej polohe
  • spite na matraci, s vyvýšenou hlavovou časťou
  • ťažké bremená dvíhajte s pokrčenými kolenami
  • môžete užiť antacidum
Čo NErobiť
  • nejedzte v posteli
  • nevečerajte príliš neskoro
  • nehladujte
  • neprejedajte sa
  • nepite kávu, alkohol ani bublinkové nápoje
  • nejedzte sladkosti, hlavne čokoládu
  • nejedzte cesnak ani cibuľu
  • nenoste opasok a príliš úzke nohavice
  • nefajčite

Podrobná liečba pálenia záhy je spísaná tu. Zistíte, aká je domáca liečba, aké lieky vám odporučia lekári a praktické rady, ktoré vám pomôžu pri pálení záhy.

Zdroje:

Zistiť viac

Mohol by vám pomôcť: Talcid – žuvacie tablety

  • neutralizuje žalúdočnú kyselinu
  • posilňuje faktory chrániace žalúdkovú sliznicu
  • poskytuje úľavu pri zápale žalúdka, žalúdkových i dvanástnikových vredoch, pri pálení záhy, pocite plnosti a bolesti nadbrušia
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×