Menopauza a perimenopauza – prvé príznaky, test, vhodné doplnky a lieky

Zdroj: 123rf.com

Menopauza (prvá fáza klimaktéria) je označenie pre obdobie ženy, ktorým sa končí jej plodná časť života a dochádza k zastaveniu ovulácie – tým pádom sa končí jej menštruačný cyklus.

U niektorých žien prebehne úplne bez problémov, iné potrápi či už po fyzickej alebo psychickej stránke. Prvé príznaky sa môžu objaviť už okolo veku 46 rokov.

Aké má menopauza príznaky, aké sú vhodné výživové doplnky a lieky na prírodnej báze? Existuje spoľahlivý test, ktorý ju odhalí? A kedy treba navštíviť lekára? Prečítajte si o menopauze viac v našom dnešnom článku.

Menopauza – čo potrebujete vedieť

Menopauza je obdobie, kedy postupne dochádza ku strate menštruácie. Hovoríme o nej vtedy, keď sa menštruácia neobjaví po dobu 12 mesiacov. Priemerný vek, kedy dochádza k menopauze je 51 rokov. Menopauze môže predchádzať perimenopauza, o ktorej si napíšeme nižšie.

Prvé príznaky menopauzy

Prvé príznaky sú veľmi individuálne. U niektorých žien sa vyskytne jeden, u iných všetky. Rovnako intenzita príznakov môže byť od veľmi miernej až po silné, ktoré výrazne ovplyvnia bežné fungovanie ženy.

Medzi psychické príznaky patria:

Väčšine žien symptómy perimenopauzy a menopauzy prichádzajú už 4 roky pred ich poslednou menštruáciou a trvajú v priemere 4 roky od ich poslednej menštruácie. Určité percento žien zažíva prvé príznaky perimenopauzy až po dobu 10 rokov dokým nestratia menštruáciu.

V skratke by sa dalo teda povedať, že menopauza a perimenopauza začína ešte skôr ako skončí posledná menštruácia a jej príznaky môžete pociťovať aj po dlhšiu dobu od ukončenia menštruačných cyklov.

Perimenopauza

Trápi vás menopauza v 40-tke?

Perimenopauza je prechodné obdobie medzi plodným vekom a samotnou menopauzou, kedy dochádza k postupným hormonálnym zmenám. Dochádza k nej zväčša tesne po 40. roku života.

K strate menštruácie u väčšiny žien nedôjde z mesiaca na mesiac. Proces prebieha postupne, menštruácia sa stáva viac nepravidelná, žena vynechá napríklad jedno, dve krvácania, potom sa menštruácia zas objaví. Existujú však aj ženy, u ktorých sa perimenopauza vôbec nevyskytne a rovno sa prehupnú do menopauzy.

Napriek tomu že menštruácia nie je pravidelná, plodnosť môže byť stále zachovaná. Používajte spoľahlivú antikoncepciu, pretože hrozí riziko otehotnenia. V prípade že si nie ste istá, či sa jedná o vynechanie menštruácie z dôvodu blížiacej sa menopauzy, alebo je u vás možné tehotenstvo, urobte si tehotenský test.

Príznaky perimenopauzy

Diagnostika menopauzy

Domáci „menopauza test“

Najrýchlejší a najjednoduchší spôsob, ako zistiť, či sa jedná o menopauzu je domáci test. Ten dokáže zmerať koncentráciu folikuly stimulujúceho hormónu – FSH vo vašom moči.

Koncentrácia FSH v období menopauzy a perimenopauzy je zvýšená ako kompenzačný mechanizmus klesajúcej hladiny estrogénov. KlimaSei testovacia sada obsahuje dva testovacie prúžky, je certifikovaná a má vysokú citlivosť. Hladiny hormónov sú v tomto období dosť nestále, preto oceníte dva testy.

V prípade negatívneho výsledku jeden týždeň, opakujte meranie na druhý týždeň.

Diagnostika u lekára

Na diagnostiku menopauzy u lekára sa používa viacero možností. Najbežnejšou je odobratie krvi. V nej sa následne stanovuje koncentrácia FSH (podobne ako pri domácich testoch) ale aj estradiolu, ktorý patrí do skupiny estrogénov.

Vyššie hladiny FSH (nad 30 mIU/mL) a absencia menštruácie sú dostatočným potvrdením menopauzy. V prípade nejasných výsledkov alebo podozrení na iné ochorenia môže lekár otestovať aj funkciu štítnej žľazy, obličiek, pečene, hladinu lipidov a hormonálny profil pacientky.

Zistiť viac
Sérélys – doplnok na menopauzu na prírodnej báze
  • prírodný výťažok z peľového zrna + vitamín E
  • zmierňuje príznaky ako návaly tepla, zmeny nálad, nespavosť, podráždenosť, zvýšené potenie a bolesti kĺbov
  • vitamín E je navyše silný antioxidant

Komplikácie menopauzy

Počas a po období menopauzy sa u žien môžu rozvinúť niektoré špecifické ochorenia. Do obdobia menopauzy je žena chránená estrogénmi, ktoré majú ochranný účinok na srdce. Po období menopauzy sa tým pádom zvyšuje riziko infarktov a srdcovocievnych ochorení.

Okrem toho sa znižuje hustota kostí a u niektorých žien sa vyskytuje osteopénia (stav pred vznikom osteoporózy, koncentrácia minerálov a vitamínov v kostiach je znížená, ale ešte sa nerozvinula osteoporóza) až osteoporóza.

Kvôli poklesu hormónov sa sliznice a koža stávajú suchšie, ženy môžu mať problém s bolestivým sexuálnym stykom z dôvodu zníženej schopnosti produkovať mazivo v pošve. Takýto stav sa nazýva dyspareunia.

Medzi ďalšie ochorenia, ktoré sa môžu vyskytnúť v spojitosti s menopauzou patria:

Liečba menopauzy

Nie každá menopauza vyžaduje liečbu. Niektorým pacientkam symptómy vôbec nekomplikujú život, iné si vystačia s liekmi na menopauzu na prírodnej báze.

Výživové doplnky na menopauzu

Na trhu je dnes viacero voľnopredajných prípravkov, ktoré pomôžu žene prekonať toto obdobie. Tieto výživové doplnky sú dostupné bez lekárskeho predpisu a pri slabých až stredne silných príznakoch menopauzy sú dostačujúce.

Medzi najlepšie patria tieto:

Okrem týchto špecifických prípravkov na menopauzu môžete užívať aj iné vitamíny a minerály.

Odporúčané sú hlavne vápnik a magnézium, ale aj vitamín D. Pomôžu vám udržať vaše kosti zdravé a eliminujú riziko vzniku osteopénie alebo osteoporózy.

Na liečbu nespavosti v menopauze si môžete vybrať zo širokej škály voľnopredajných preparátov – či už na báze byliniek, alebo prírodného hormónu potrebného na zdravý spánok – melatonínu.

Ak vás trápi nespavosť, odporúčame prečítať si článok, kde zistíte, ktoré sú najlepšie tabletky na spanie.

Lieky zmierňujúce príznaky

Ak sú niektoré príznaky silnejšie ako iné, môžete sa špecificky zamerať na ne. V takýchto prípadoch sa na liečbu menopauzy používajú nehormonálne lieky ako napríklad:

Hormonálna liečba menopauzy

Tento typ liečby sa označuje skratkou HST, prípadne HRT (hormonálna substitučná liečba). Hormonálna liečba sa má užívať v čo najmenších dávkach po čo najkratšiu dobu. Využíva sa pri ženách, ktorých príznaky menopauzy sú príliš náročné a vyčerpávajúce.

Pri HST sa využívajú dve formy liečby:

Hormonálna terapia môže byť podávaná vo viacerých liekových formách. Najčastejšie sú perorálne tabletky obsahujúce potrebné hormóny. Existujú však aj vo forme injekcií, náplastí, gélov a vaginálnych tabliet. Podľa druhu problémov vám lekár odporučí najvhodnejší spôsob liečby.

Hormonálna terapia je veľmi účinná, no nesie aj so sebou zvýšená riziká. Dochádza k nim hlavne pri dlhodobej hormonálnej liečbe. Patria medzi ne napríklad zvýšené riziko tvorby krvných zrazenín, zvýšené riziko infarktu, cievnej mozgovej príhody ale aj rakoviny prsníka a choroby žlčníka (sukl.sk)

Kedy navštíviť lekára

Okrem pravidelných prehliadok u gynekológa (ktoré stále mnoho slovenských žien zanedbáva) lekára navštívte aj v situáciách ak:

Užitočné tipy na záver

Okrem výživových doplnkov môžete svojmu telu pomôcť aj zmenami v životospráve.

Vhodné oblečenie

Ak trpíte na návaly tepla, vyberajte si voľné oblečenie z prírodných materiálov. Efektívne je obliekanie sa vo vrstvách, čím získate väčšiu kontrolu nad reguláciou vašej telesnej teploty. Ak sú návaly tepla najintenzívnejšie v noci, spite v dobre vetranej miestnosti a rozlúčte sa s hrubými perinami a dekami.

Životospráva

Dodržujte zásady správnej životosprávy (zdravá diéta) a ak spozorujete priberanie na váhe, znížte príjem kalórii o 400 – 600 kcal za deň. Každý deň sa venujte nejakému športu aspoň po dobu 30 minút. Pomôže vám udržať sa v dobrej kondičke a okrem toho má priaznivý vplyv aj na vyplavovanie endorfínov.

Psychika

Ak psychické príznaky ako depresia alebo úzkosť veľmi intenzívne, nehanbite sa navštíviť psychológa, psychoterapeuta prípadne psychiatra. Zmeny nálad v období menopauzy nie sú nič špeciálne. Odborníci vám pomôžu lepšie zvládať toto obdobie a v prípade potreby vám navrhnú aj lieky.

Rozprávajte sa so ženami vo vašom okolí. Možno mali alebo majú rovnaké problémy ako vy. Zverením sa niekomu z vás opadne časť ťarchy a možno sa dozviete ďalšie nové rady a tipy, ako si poradiť s menopauzou.

Relax

Naučte sa relaxovať. Každý deň si vyhraďte čas len pre vás a váš oddych. Či už budete relaxovať s knihou v ruke, pôjdete s kamarátkami do kina alebo si zacvičíte jogu, nezanedbávajte takéto aktivity. Efektívna je aj meditácia, ktorá zlepšuje psychickú pohodu úplne u každého, kto sa jej začne venovať.

(Zlo)zvyky

Starajte sa o svoju pokožku, pravidelne sa krémujte a vyhýbajte sa dlhému plávaniu, kúpaniu a opaľovaniu, ktoré zbytočne vysušujú pokožku.

Fajčenie a nadbytočný príjem alkoholu zhoršujú nie len príznaky menopauzy, ale aj celý zdravotný stav. Teraz je ten najvyšší a najvhodnejší čas, kedy sa zbaviť vašich zlozvykov.

Pravidelne navštevujte gynekológa – nezanedbávajte preventívne prehliadky. Nezabúdajte na samovyšetrenie prsníkov a mamografické vyšetrenia. Po menopauze sledujte vaše hodnoty tlaku, cholesterolu a cukru v krvi.

Záver

Starnutím sa v ženskom organizme deje viacero zmien a menopauza je prirodzeným prechodom z jedného obdobia do druhého. V závislosti od množstva a závažnosti príznakov vám môžu pomôcť výživové doplnky, lieky na prírodnej báze alebo hormonálne lieky. Nezabúdajte ani na režimové opatrenia, ktoré vám výrazne uľahčia život.

Zistiť viac
Menopauza test – 2 ks v balení
  • test na domáce použitie
  • zistenie koncentrácie ľudského folikulostimulačného hormónu (FSH) vo vzorke moču
  • menopauza popr. perimenopauza sa potvrdí vtedy, ak je hodnota FSH zvýšená (pretože v tomto období dochádza ku zmene hladín hormónov)

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×