Maca peruánska: aké sú jej účinky? Je lepší prášok alebo tablety?

Má nežiaduce účinky? Aká je jej cena?

Zdroj: pixabay.com

Množstvo ľudí sa v dnešnej rýchlej dobe sťažuje na častý pocit únavy, veľa stresujúcich podnetov, zníženú aktivitu a taktiež znížené libido. Jednou z možností, ako si s týmito príznakmi poradiť je maca peruánska.

Pomôžeme vám vybrať si vhodný výživový doplnok s obsahom Macy – podľa toho, či vám viac vyhovuje prášok alebo kapsule. Pozrieme sa aj na jej účinky:

Maca – liečivá peruánska bylina

Botanickým názvom Žerucha peruánska (latinsky Lepidium meyenii) je špecifickým typom druhu rastliny žerucha. Pochádza z peruánskych Ánd, rastie v pomerne extrémnej vysokej nadmorskej výške. Pre Macu sú vyhovujúce aj náročnejšie poveternostné podmienky, potrebuje však aj dosť slnečného žiarenia. Nenarastá do veľkej výšky, významná je najmä jej hľuza, ktorá sa používa na liečebné účely.

Maca je výnimočná svojim zložením, nachádza sa v nej vysoké množstvo vitamínov a minerálov. 28 gramov Macy peruánskej pokryje až 133 % dennej doporučenej dávky vitamínu C, 85 % dennej doporučenej dávky medi a 23 % dennej doporučenej dávky železa. V nižšej miere sa v Mace nachádza aj horčík, draslík a mangán.

Maca neobsahuje temer žiadny tuk, väčšinu jej zloženia tvoria sacharidy, z časti aj proteíny. V množstve, v ktorom sa však zvyčajne konzumuje nie je príjem sacharidov vysoký.

Vedeli ste, že…

Maca sa v oblasti Ánd konzumuje aj vo forme sladkého dezertu. Je vyrobený z Maca múky, škrobov (kukuričný alebo zemiakový), vody, vanilky, cukru a mlieka.

My v redakcii obľubujeme nápoj „Macačíno“ – v kokosovom mlieku rozmiešame macu, kakao a stéviu.

Maca peruánska a jej účinky

V oblasti južnej Ameriky sa Maca peruánska používala (a dodnes používa) najmä na zvyšovanie plodnosti a libida. Predpokladajú sa aj účinky macy na zlepšovanie energie a výdrže.

Sú tieto účinky overené?

Produkty z Macy

Maca je dostupná najčastejšie vo forme kapsúl alebo prášku. Výhodou prášku je, že vidíte konkrétne zloženie, miernou nevýhodou je jeho komplikovanejšie užívanie. Výhodou kapsúl je ich rýchla konzumácia, nevýhodou môžu byť rôzne pomocné látky alebo nevhodné spracovanie Macy.

A čo dávkovanie?

Niektorí výrobcovia uvádzajú, že maca sa má konzumovať medzi jedlom, iní zas hovoria o vhodnosti pridať Maca prášok do kaše, smoothie a podobne.

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • vysoko koncentrovaný extrakt 10:1 z koreňa žeruchy peruánskej
  • 10x vyššia koncentrácia ako v samotnom koreni 
  • zákazníci na stránke uvádzajú len pozitívne skúsenosti s týmto výživovým doplnkom s obsahom Macy peruánskej
  • dávkovanie: 1 – 2 kapsuly denne
Cena: 12.99 €
Gymbeam Maca 120 kapsúl
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • extrakt Macy v pomere 6:1
  • obsahuje ešte želatínu a stearan horečnatý
  • zlepšuje odolnosť pri záťaži
  • pozitívne vplýva na stav kĺbov a šliach
Cena: 9.95 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • Maca vo forme prášku, v bio kvalite
  • 70 % žltá Maca a 30 % Mix červenej, čiernej a fialovej Macy
  • prírodný adaptogén 
  • dávkovanie: maca prášok sa rozpustí vo vode, pije sa medzi jedlami
Cena: 5.95 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • Raw Maca peruánska prášok (sušená superpotravina)
  • prášok je bohatý na vitamíny a minerály 
  • 60 % sacharidov, 9 % vlákniny, 10 % bielkovín
  • dávkovanie: 2 – 6 kávových lyžičiek denne 
Cena: 7.69 €

Pre koho nie je Maca peruánska vhodná (a má nejaké nežiaduce účinky?)

Vo všeobecnosti sa Maca považuje za bezpečnú bylinu, má však určité kontraindikácie.

Maca nie je vhodná:

Zhrnutie

Maca je liečivá peruánska bylina, ktorá sa používala v tradičnom miestnom liečiteľstve ale pre svoje pozitívne účinky si získala miesto aj v súčasnej doplnkovej terapii. Denná odporúčaná dávka Macy je 1,5 – 5 mg denne. Hlavnými preukázanými účinkami macy sú zvyšovanie libida a zvyšovanie plodnosti u mužov. Z Macy peruánskej môžu profitovať aj ženy v období prechodu. Je dostupná vo viacerých formách: žltá, červená a čierna. Každý druh má mierne odlišné účinky a vlastnosti.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.