Nie je med ako med – Ako spoznať kvalitný med?

Toto sú jeho účinky na ľudské telo:

Zdroj: 123rf.com

V sérii viacerých našich článkov sme sa venovali téme alternatívne sladidlá k bielemu cukru. Jednou zo zdravších variant cukru je práve med. Je zložený z viacerých zdraviu prospešných látok, obsahuje však pomerne veľa kalórií a mal by byť používaný iba v primeranom množstve.

V súčasnosti máme na trhu viaceré druhy medov. Kvetový, lipový, či lesný med… Výber je pestrý. A od čoho závisí kvalita medu? V článku si popíšeme dôležité faktory, ktoré treba vziať do úvahy. Pozrieme sa aj na jeho prospešné účinky.

Med a jeho zloženie

Med je vzácna potravina. Ľudia ho konzumujú už po dlhé veky. Vzniká ako produkt včiel, ktoré z rastlín zbierajú nektár. To, z akých kvetov peľ pochádza, ovplyvní jeho zloženie (ale aj kvalitu).

Primárne sa med skladá hlavne zo sacharidov (fruktózy a glukózy). Ďalšie zložky sú  enzýmy, bielkoviny, aminokyseliny, organické kyseliny, minerály, aromatické látky, polyfenoly, pigmenty, včelí vosk a peľ.

Minerály

Minerály a vitamíny sú v priemere v mede (100 g) zastúpené nasledovne:

Vitamínov v mede určite teda nie je dostatok na to, aby pokrývali vašu potrebu. Na druhú stranu vplyvom jeho ostatných účinkov je to stále oveľa zdravší variant ako cukor.

Účinky medu na náš organizmus

Prospešné účinky medu na náš organizmus, či už je konzumovaný vnútorne alebo používaný zvonka, poznalo už množstvo generácii pred nami.

Prečo sa med niekedy označuje aj ako liek?

  1. antibakteriálne, antioxidačné, protizápalové účinky ak sa konzumuje.
  2. Pri aplikácii na kožu dokáže urýchľovať hojenie, pomáha pri popáleninách a spálení od slnka.
  3. Med použitý na tvár má hydratačné účinky, používa sa ako surovina v rôznych maskách.

Druhy medov

Med sa rozdeľuje podľa viacerých faktorov.

Podľa toho, z čoho med pochádza, sa delí na tieto druhy:

Podľa spôsobu úpravy:

Od čoho závisí kvalita medu?

Najdôležitejším faktorom, ktorý vplýva na kvalitu medu je to, z akých rastlín pochádza zbieraný nektár. Ak má ísť o kvalitný med, na rastliny sa nesmú používať pesticídy. Tie by inak prechádzali aj do samotného medu. To isté platí aj pre pôdu, v ktorej sú rastliny pestované.

Druhým faktorom je spôsob chovu včiel a následné spracovanie medu. Včelár svojou odbornou starostlivosťou (zberom, spracovaním, a uskladnením) prispieva k tomu, aby bolo v mede uchovaných čo najviac výživných látok a zároveň aby bol čo najčistejší.

Vplyv prostredia je teda významný, odporúčame vám preto kupovať len med, ktorý pochádza z ekologického poľnohospodárstva.

Zdroj: 123rf.com

Ako spoznať kvalitný med

Med sa rozdeľuje podľa množstva kritérií, a preto môžete mať na začiatku pocit, že vybrať si kvalitný med je hotová veda. Na obaloch medov často nie sú spomenuté najdôležitejšie informácie. Preto je dôležité vedieť dopredu, čo si treba pri kúpe medu všímať:

Vedeli ste, že…

Kvalita medu sa dá posudzovať aj laboratórne. V tomto prípade sa výskumníci sústredia na faktory ako:

  • obsah vody (čím menej vody, tým kvalitnejší med),
  • obsah hydroxymetylfurfuralu (vzniká rozpadom fruktózy pri zahrievaní, touto látkou sa teda sleduje, na akú teplotu bol med zohriaty),
  • obsah invertovaných cukrov (taktiež napovedá o teplote, ktorou bol med spracovaný)
  • obsah peľu (čím viac je med zakalený, tým viac peľu a iných zdravých látok obsahuje)
  • odborné hodnotenie farby škálou Pfunder.

Kvalitný med – je rozhodujúca cena?

Pri mede nie vždy platí, že čím vyššia je jeho cena, tým lepšia je kvalita. Ak je to možné, skúste osloviť lokálnych producentov medu. Podporíte ich predaj a môžete sa informovať o tom, aké formy medu vám konkrétny včelár vie ponúknuť.

Pre tých, ktorí takéto možnosti nemajú, sme vybrali kvalitné medy za výhodnú cenu.

Zhrnutie

Ak rozmýšľate nad zdravšou formou sladenia, jednou z možností je med. Má antibakteriálne, protizápalové a hojivé účinky. Je preto vhodný aj ako prevencia respiračných ochorení. Vysoká cena medu nie je vždy zárukou kvality. Ak kupujete med v obchode, pozorne sledujte etiketu. Ak ste si našli včelára, od ktorého med odoberáte, informujte sa z čoho pochádza a ako je spracovaný.

Manuka med je špecifický druh medu, ktorý má ešte silnejšie antibakteriálne účinky ako obyčajný med. Používa sa na liečbu rôznych infekcií, na zlepšenie imunity, trávenia, ale má aj mnohé iné účinky na organizmus. Prečítajte si o ňom viac ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.