Dna: Tipy a inšpirácie ako na zvýšenú hladinu kyseliny močovej v krvi

Vedeli ste o tom, že zvýšená kyselina močová trápi podľa štatistík asi 20 % populácie? Vysoká hladina kyseliny močovej v krvi môže spôsobovať rôzne zdravotné problémy vrátane choroby dny.

Čo je dna?

Dna, nazývaná aj podagra, pakostnica, je nepríjemné ochorenie látkovej výmeny, kedy sa v tele vo vyššom množstve ukladá kyselina močová v podobe drobných kryštálov. Môže ísť o dedičnú poruchu, ale aj získanú predovšetkým nevhodnou skladbou stravy a celkovej životosprávy. Môže postihovať kĺby, vnútorné orgány, väčšinou obličky.

Typickým prejavom je akútny dnavý záchvat, kedy ako prvý zvyčajne býva postihnutý palec na nohe, potom nasledujú malé kĺby na rukách, na nohách, kolená a lakte. Čím dlhšie dna trvá a čím väčší je počet záchvatov, tým častejšie postihuje viaceré kĺby súčasne. Dnavý záchvat môže však postihnúť ktorýkoľvek kĺb.

Príznakmi tohto ochorenia môžu byť bolesti hlavy, poruchy zraku, zmeny na koži, nervové a svalové bolesti, ale aj tráviace ťažkosti.

Čo je kyselina močová?

Kyselina močová je prirodzený odpadový produkt, ktorý sa vylučuje z tela po trávení potravín bohatých na puríny. Nadmerný príjem takýchto potravín môže niekedy brániť procesu odstraňovania kyseliny močovej v tele, čo má za príčinu zvyšovanie kyseliny močovej v krvi, tzv. hyperurikémia. Jej vysoké hladiny môžu vyvolať aj niektoré potraviny a nápoje, chronické ochorenia a nevhodný životný štýl.

Aké je príčina zvýšenej hladiny kyseliny močovej v krvi?

Príčiny, prečo sa choroba dna objavuje, môžu byť rôzne.

Rizikové faktory vo všeobecnosti môžeme rozdeliť na neovplyvniteľné a ovplyvniteľné. Ovplyvniteľné faktory sa vyskytujú pri zmene životného štýlu, stravovacích návykoch a pri zvýšenom príjme potravín bohatých na puríny ako je červené mäso, vnútornosti, sardinky, morské plody, pivo.

Medzi ďalšie faktory patria:

Medzi neovplyvniteľné faktory patria:

Príznaky ochorenia dna

​​Niektorí ľudia môžu mať‘ vysoké hodnoty kyseliny močovej v krvi, no žiadne symptómy.

Vo väčšine prípadov sú príznaky dny nasledovné:

Liečba choroby dna

​​I keď liečba dny nemusí byť komplikovaná, často sa pri nej môžu robiť chyby. V prípade akútneho dnavého záchvatu a chronickej dnavej artritíde sa môže využiť buď medikamentózna liečba, tzv. farmakologická alebo nefarmakologická.

Farmakologická liečba

Pri tejto liečbe sa využívajú lieky ako nesteroidné antireumatiká – kolchicín, indometacín alebo kortikoidy, ktoré majú za úlohu uľaviť pacientovi od bolesti. To, aké lieky sa zvolia, bude závisieť od štádia ochorenia a je potrebné ich konzultovať s lekárom.

Nefarmakologická liečba

Súčasťou nefarmakologickej liečby je úprava celkovej životosprávy a jedálnička, obmedzenie purínov v strave, dietoterapia, redukcia hmotnosti a aj fyzioterapia.

​​Diéta pri dne

Diéta pri dne by mala byť založená najmä na veľkom podiele čerstvej zeleniny a ovocia a tiež na dostatočnom pitnom režime, ktorého základom má byť pramenitá voda občas doplnená o vodu minerálnu. Ďalej je vhodné konzumovať semená, orechy, zemiaky, koreňovú zeleninu, zakysané výrobky, banány a ďalšie ovocie s vysokým obsahom vlákniny.

Do stravy pri dne môžete pridať aj:

Čo je cieľom liečby?

Cieľom liečby choroby dna je čo najskôr ukončiť dnavý záchvat, predchádzať prudkým záchvatom, taktiež ochoreniam ako obezita, hypertenzia, obličkové kamene a samozrejme udržiavať zdravú hladinu kyseliny močovej.

Ako môžete prirodzene znížiť hladinu kyseliny močovej?

Obmedzte potraviny bohaté na puríny

Najjednoduchšie ako znížiť hladinu kyseliny močovej je pomocou stravy, a to vylúčením alebo aspoň obmedzením potravín, ktoré sú bohaté na puríny ako sú:

Vyhýbajte sa cukru

Potenciálnou príčinou vzniku choroby dna môže byť aj cukor. Medzi pridané cukry do jedla patrí okrem iného stolový cukor, kukuričný sirup a kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy. Rýchlejšie vstrebávanie rafinovaných cukrov môže viesť k väčšiemu množstvu kyseliny močovej. Kontrolujte etikety potravín, aby neobsahovali pridané cukry. Konzumácia väčšieho množstva celých potravín a menej rafinovaných balených potravín vám tiež môže pomôcť zbaviť sa cukrov a zároveň vám umožní prijímať zdravšiu stravu.

Aj sladké nápoje vymeňte radšej za filtrovanú vodu a smoothies, ktoré sú bohaté na vlákninu.

Nezabúdajte na pitný režim

Aj pitie môže pomôcť obličkám rýchlejšie vyplavovať kyselinu močovú. Fľašu s vodou majte vždy pri sebe. Ak zabúdate piť, nastavte si budík alebo použite rôzne aplikácie, ktoré vám pripomenú, aby ste si dali pár dúškov vody.

Obmedzte alkohol

Pitie alkoholu vás môže dehydratovať a zároveň vyvolať vysoké hladiny kyseliny močovej. Je to preto, lebo obličky musia najskôr odfiltrovať alkohol namiesto kyseliny močovej a iných odpadových látok. Niektoré druhy alkoholických nápojov, ako je pivo, majú tiež vysoký obsah purínov.

Strážte si vašu hmotnosť

Obezita môže zvýšiť riziko dny a metabolického syndrómu. Ak máte nadváhu, vyhnite sa módnym a rýchlym diétam a radšej sa zamerajte na dlhodobo udržateľné zmeny, ako je napríklad zvýšenie fyzickej aktivity, konzumácia vyváženej stravy a výber potravín bohatých na živiny. Porozprávajte sa s odborníkom na výživu alebo vaším lekárom, ktorý vám môže odporučiť zdravú váhu pre váš typ postavy.

Kontrolujte si hladinu cukru v krvi

Pri návšteve lekára si nechajte pravidelne kontrolovať hladinu cukru v krvi, aj keď nemáte diagnostikovaný diabetes. Dospelí s cukrovkou 2. typu môžu mať v krvnom obehu príliš veľa inzulínu. To však môže viesť k prebytku kyseliny močovej v tele, aj k priberaniu. Váš lekár môže okrem hladiny glukózy v krvi skontrolovať aj hladinu inzulínu v sére, ak máte podozrenie na inzulínovú rezistenciu.

Pridajte do jedálnička viac vlákniny

Strava s vyšším obsahom vlákniny pomôže telu zbaviť sa kyseliny močovej. Vláknina má taktiež tendenciu zvyšovať pocit sýtosti, čím pomáha znižovať riziko prejedania sa. Pridajte do svojho jedálnička aspoň 5 až 10 g vlákniny denne pomocou konzumácie potravín ako napríklad:

Znížte stres

Stres, ale aj zlé spánkové návyky môžu zvyšovať zápal. Ten tak môže vyvolať vysokú hladinu kyseliny močovej. Snažte sa obmedziť váš každodenný stres cvičením rôznych techník, ako sú dychové cvičenia alebo joga.

Taktiež nezabúdajte na kvalitný spánok. Dodržujte správnu spánkovú hygienu, vyhýbajte sa digitálnym obrazovkám 2 až 3 hodiny pred spaním, choďte spať a vstávajte v rovnaký čas každý deň alebo sa vyhýbajte kofeínu. Ak trpíte nespavosťou alebo ťažkosťami so zaspávaním, porozprávajte sa s vaším lekárom.

Tip: Viete aká životospráva môže pomôcť pri chorobe DNA?

Ukážkový jedálniček pri chorobe dna na 3 dni

1. deň

2. deň

3. deň

Tipy na recepty pri dne

„Overnight“ raňajky

Potrebujete:

Postup:

Všetko zmiešajte a nechajte postáť na noc v chladničke. Ráno tak máte zdravé, rýchle a vyvážené raňajky.

Zapekaný losos so zeleninou

Potrebujete:

Postup:

  1. Rúru si predhrejte na 180 °C. Filety z lososa položte na plech, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte a okoreňte.
  2. Ku lososu po stranách položte na malé kúsky nakrájané zemiaky a cherry paradajky.
  3. Dajte zapiecť na 20 – 30 minút.
  4. Na záver posypte nastrúhaným syrom.

Zhrnutie

Ak vás trápi zvýšená kyselina močová, je potrebné ju riešiť. Správna kombinácia stravy a cvičenia môže pomôcť udržať jej príznaky pod kontrolou. Pokiaľ však zmena stravy a životného štýlu nepomôže znížiť kyselinu močovú, mali by ste zvážiť návštevu lekára (ktorý vám môže odporučiť vhodné lieky).

Ukázať súvisiace produkty
×