Cukrovka – strava (vhodné a zakázané potraviny), liečba (+alternatívna liečba), odporúčané cvičenie

Zdroj: 123rf.com

Diabetes mellitus (bežne známy ako cukrovka) je metabolické ochorenie charakterizované zvýšenou hladinou cukru v krvi. Medzi príznaky vysokej hladiny cukru v krvi patrí časté močenie, zvýšený smäd a častý hlad. Ak sa diabetes nelieči, môže spôsobiť mnoho komplikácií. Medzi tie vážnejšie patrí mozgová príhoda, kardiovaskulárne ochorenia, či poškodenie očí.

Prečítajte si aká je vhodná strava, dostupná liečba a odporúčané cvičenie pri ochorení diabetes mellitus:

Cukrovka 1. typu je výsledkom zlyhania pankreasu. Pankreas nevytvára dostatok inzulínu v dôsledku straty beta buniek. Cukrovka 2. typu sa začína inzulínovou rezistenciou (stav, pri ktorom bunky nereagujú správne na inzulín). S jeho rozvojom sa tiež môže vyvinúť nedostatok inzulínu.

Cukrovka vzniká vtedy, keď pankreas nevytvára dostatok inzulínu (1 typ) alebo bunky tela nereagujú správne na produkovaný inzulín (2 typ).

Poznáme mnoho liečebných postupov pri liečbe cukrovky. Liečba vám bude odporučená na základe vašich individuálnych potrieb.

Cukrovka sa vždy rieši v spolupráci s lekárom. Lekár vám pomôže vyhotoviť liečebný plán tak, aby vyhovoval vám a vášmu životnému štýlu.

Stravovanie a diéta pri cukrovke

Aj cukrovkári môžu jesť jedlo, ktoré majú radi. Avšak, musia sa snažiť jesť ho menej často alebo v menších porciách.

Pre cukrovku neexistuje predpísaná diéta. Stravovanie by malo byť prispôsobené potrebám, harmonogramu a stravovacím návykom jednotlivca. Každý diétny plán musí byť vyvážený príjmom inzulínu (a iných liekov proti cukrovke).

Riaďte sa pokynmi lekára, jedzte pestrú stravu, ktorá obsahuje potraviny zo všetkých skupín a dodržiavajte odporúčané množstvá. Všeobecne zásady zdravého stravovania platia rovnako aj pre ľudí s cukrovkou.

Niektorí ľudia s cukrovkou by mali jesť každý deň v rovnakom čase, zatiaľ čo iní môžu mať trochu väčšiu flexibilitu, pokiaľ ide o načasovanie jedla. U ľudí s cukrovkou je veľkosť porcie veľmi dôležitá. Taktiež je dôležité brať do úvahy glykemický index potravín a ich glykemickú nálož.

Náš tip:

Prečítajte si článok, v ktorom zistíte, ktoré potraviny majú nízky glykemický index.

Odporúčané potraviny pri cukrovke

Aké sú najlepšie potraviny pre ľudí s cukrovkou?

Zelenina

Zelenina je pri cukrovke veľmi vhodný typ stravy. Medzi najvhodnejšie druhy zeleniny patria:

  • listová zelenina
  • brokolica
  • mrkva
  • paradajky
  • paprika
  • zemiaky
  • kukurica
  • zelené fazule

Ovocie

Cukrovka obmedzuje požívanie stravy s vysokým obsahom cukru. Preto si cukrovkári musia dávať pozor na ovocie, ktoré má vyšší obsah cukru. Môžu konzumovať napríklad malé množstvá nasledujúcich druhov ovocí:

  • bobuľovité ovocie (čučoriedky, jahody, maliny)
  • jablko
  • pomaranč, grep
  • banán
  • ananás
  • hrozno

Zrná

Celozrnná strava by mala tvoriť najmenej polovicu zo všetkých zŕn v strave cukrovkára. Medzi zrná sa zaraďujú:

  • ovos
  • jačmeň
  • pšenica
  • quinoa
  • ryža
  • kukuričná múka
Odporúčané potraviny pri cukrovke (diéta cukrovkára by ich mala obsahovať) (Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com)

Bielkoviny

Medzi najvhodnejšie druhy bielkovín patria proteíny z chudého mäsa a z nízkotučných zdrojov. Takéto bielkoviny môžu pomôcť pri budovaní svalovej hmoty bez zvyšovania hladiny tukov a glukózy.

Medzi také patria:

  • vajíčka
  • hydina (kura alebo morka bez kože)
  • chudé hovädzie alebo bravčové mäso
  • ryby
  • orechy
  • fazuľa, hrach, cícer
  • mäsové alternatívy (napríklad tofu)

Zdravé tuky

Cukrovka povoľuje niektoré typy tukov, ktoré sú pre telo prospešné:

  • tučné ryby (losos, tuniak, makrela)
  • semená a orechy
  • avokádo
  • zdravé oleje (napríklad olivový olej)

Zakázané potraviny pri cukrovke

Diabetická strava by nemala obsahovať tieto zložky:

  • vyprážané jedlá
  • slané jedlá (napríklad zemiakové lupienky)
  • sladké jedlá (koláče, sladkosti, zmrzlina)
  • nápoje, ktoré obsahujú pridaný cukor (energetické nápoje, džúsy, kola…)
  • alkohol
Zakázané potraviny pri cukrovke (Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com)

Sladené nápoje nahraďte vodou. Ak si kávu alebo čaj sladíte cukrom, nahraďte ho alternatívnymi sladidlami (stévia, xylitol, erythritol). Ženy by nemali vypiť viac ako 1 alkoholický nápoj denne a muži by mali obmedziť príjem alkoholu na maximálne 2 nápoje denne.

Alkohol môže spôsobiť nadmerné zníženie hladiny glukózy v krvi u ľudí, ktorí užívajú inzulín (čím sa zvyšuje riziko hypoglykémie). Ak počas pitia alkoholu konzumujete stravu, riziko vzniku hypoglykémie je nižšie.

Cvičenie pri cukrovke

Aeróbne cvičenie môže podporovať chudnutie a manažment zdravej hmotnosti, znižovať hladinu glukózy v krvi a zlepšovať využívanie inzulínu v tele.

Aké cvičenie je vhodné?

Pri diabetes mellitus môžete vyskúšať napríklad:

Rovnako dôležitý je aj silový tréning. Silový tréning totiž podporuje rast svalovej hmoty, ktorá zvyšuje množstvo glukózy, ktorú telo spáli v pokoji.

Medzi činnosti, ktoré môžu zlepšiť silu svalov patria:

Cukrovka a jej liečba

Regulácia hladiny glukózy v krvi je hlavným cieľom v liečbe diabetes mellitus (1. aj 2. typu). Tak sa predchádza komplikáciám ochorenia.

Liečba cukrovky 1. typu

Pri liečbe cukrovky 1. typu sa používajú tieto postupy:

Inzulín zostáva hlavným pilierom liečby pacientov s diabetes mellitus 1. typu. Inzulín je dôležitým prvkom terapie pri cukrovke 2. typu vtedy, keď hladiny glukózy v krvi nie je možné regulovať diétou, chudnutím, cvičením ani perorálnymi liekmi.

Inzulín

V ideálnom prípade by sa mal inzulín podávať spôsobom, ktorý napodobňuje prirodzené vylučovania inzulínu zdravým pankreasom. Avšak je ťažké napodobniť zložitý spôsob prirodzenej sekrécie inzulínu. Dostatočnú kontrolu hladiny glukózy v krvi možno napriek tomu dosiahnuť dôsledným stravovaním, pravidelným cvičením, domácim monitorovaním hladiny glukózy v krvi a inzulínom.

Rôzne typy inzulínov sa líšia farmakokinetikou (čas kedy začnú pôsobiť a dĺžka trvania ich účinku po injekcii). V súčasnosti dostupné typy inzulínu sú:

Existujú rôzne spôsoby podávania inzulínu:

Inzulínové perá

Je to malé zariadenie veľkosti pera. Skladá sa z inzulínovej kazety (obvykle obsahuje 300 jednotiek). Množstvo inzulínu, ktoré sa má injikovať, sa nastavuje otáčaním spodnej časti pera, až kým sa v okne na sledovanie dávky nezobrazí požadovaný počet jednotiek. Špička pera sa skladá z ihly, ktorá sa vymieňa po každej injekcii. Uvoľňovací mechanizmus umožňuje ihle preniknúť tesne pod kožu a dodať požadované množstvo inzulínu.

Inzulínová pumpa

Inzulínová pumpa sa skladá z rezervoáru podobného inzulínovej náplni, pumpy ovládanej batériou a počítačového čipu, ktorý umožňuje užívateľovi kontrolovať presné množstvo podávaného inzulínu. Pumpa je pripojená k tenkej plastovej skúmavke (infúzna súprava), ktorá má na konci mäkkú kanylu, cez ktorú prechádza inzulín. Táto kanyla sa vkladá pod kožu, obvykle na brucho. Pumpa dodáva inzulín nepretržite 24 hodín denne. Množstvo inzulínu je naprogramované a podáva sa konštantnou rýchlosťou (bazálna dávka). Množstvo inzulínu potrebného v priebehu 24 hodín sa často líši v závislosti od faktorov, ako je cvičenie, úroveň aktivity, strava a spánok. Inzulínová pumpa umožňuje užívateľovi naprogramovať viacero rôznych bazálnych dávok, v závislosti od zmien v životnom štýle. Užívateľ môže tiež naprogramovať pumpu tak, aby dodávala ďalší inzulín počas jedla, čím sa pokryjú zvýšené nároky na inzulín spôsobené konzumáciou sacharidov.

Transplantácia Langerhansových ostrovčekov

Pri diabete 1. typu sa niekedy pristúpi ku transplantácii Langerhansových ostrovčekov. Táto metóda sa používa na zabránenie vážnych príhod hypoglykémie.

Cukrovka – liečba (inzulín podaný injekčne do brucha) (Zdroj: 123rf.com)

Liečba cukrovky 2. typu

Pri liečbe cukrovky 2. typu sa používajú tieto postupy:

Chudnutie

Existuje veľa štúdií, ktoré potvrdili, že chudnutie má výrazný vplyv na diabetes mellitus 2. typu. Úbytok hmotnosti u obéznych pacientov môže zapríčiniť remisiu cukrovky 2.typu.

Strava a cvičenie

Veľa ľudí s cukrovkou 2. typu neberie žiadne lieky. Namiesto toho liečia cukrovku zdravou stravou a pohybom.

Lieky

Cukrovka 2. typu sa manažuje liekmi, ktoré ovplyvňujú hladinu cukru v krvi. Najbežnejším je metformín, ale existuje veľa rôznych druhov.

Lieky na diabetes 2. typu (Orálne užívané lieky)

Lieky na diabetes mellitus 2. typu sú navrhnuté tak, aby:

Niektoré liečivá môžu poskytnúť viac ako jednu výhodu (napríklad zníženie hladiny cukru, a zároveň zníženie hladiny cholesterolu v krvi). Lieky na diabetes 2. typu sa často používajú v kombinácii. Nie každý pacient s diabetom 2. typu bude mať úžitok z každého lieku a nie každý liek je univerzálne vhodný pre všetkých pacientov.

Lieky na cukrovku 2. typu spadajú do konkrétnych tried na základe ich spôsobu účinku.

Tieto triedy liekov zahŕňajú:

Deriváty sulfonylmočoviny

Lieky, ktoré zvyšujú produkciu inzulínu v pankrease. Medzi novšie lieky na báze sulfonylmočoviny patria glipizid (Glucotrol), gliklazid (Gliclada) a glimepirid (Amaryl).

Tieto lieky rýchlo znižujú hladinu cukru v krvi, ale môžu spôsobiť abnormálne nízku hladinu cukru v krvi (nazývaná hypoglykémia). Prírastok na hmotnosti a nevoľnosť sú tiež možným vedľajším účinkom liekov na báze sulfonylmočoviny.

Biguanidy (Metformín)

Metformín je biguanidové liečivo, ktoré zvyšuje citlivosť buniek tela na inzulín. Taktiež znižuje množstvo glukózy produkovanej v pečeni. V súčasnosti je stále liečivom voľby predpisovaným na cukrovku 2. typu.

Okrem toho má metformín tendenciu potláčať chuť do jedla, čo môže byť prospešné pre ľudí s nadváhou. Môže sa podávať spolu s inými liekmi, ako sú inzulín alebo iné perorálne lieky.

Medzi možné vedľajšie účinky metformínu patrí nevoľnosť a hnačka. Zvyčajne časom ustúpia.

Meglitinidy

Rovnako ako deriváty sulfonylmočoviny, meglitinidy sú skupinou liekov, ktoré pôsobia tak, že podporujú vylučovanie inzulínu z pankreasu. Na rozdiel od nich však pôsobia kratšie. Repaglinid (Novonorm) a nateglinid pôsobia veľmi krátkodobo, s maximálnymi účinkami do jednej hodiny. Z tohto dôvodu sa podávajú až 3x denne tesne pred jedlom.

Pretože tieto lieky zvyšujú hladinu cirkulujúceho inzulínu, môžu spôsobiť hypoglykémiu. Prírastok hmotnosti je tiež možným vedľajším účinkom.

Glitazóny

Tieto liečivá znižujú hladinu glukózy v krvi zvýšením citlivosti buniek na inzulín. Tiež znižujú hladinu mastných kyselín a cholesterolu a pravdepodobne majú aj antiaterosklerotické účinky. Patria sem pioglitazón (Pioglitazone Actavis) a rosiglitazón.

Tieto lieky sú spojené so závažnými vedľajšími účinkami, ako je zvýšené riziko srdcového zlyhania a zlomenín kostí. Prírastok na hmotnosti je ďalším možným vedľajším účinkom. Tieto lieky sa zvyčajne nepodávajú ako liečba prvej línie, ale pre niektorých ľudí môžu byť užitočné.

Inhibítory alfa-glukozidázy

Lieky tejto triedy znižujú absorpciu sacharidov z čreva. Alfa-glukozidáza je enzým podieľajúci sa na štiepení sacharidov. Predtým, ako sa sacharidy v tenkom čreve absorbujú do krvného obehu, musia ich enzýmy rozložiť na menšie častice (napr. na glukózu). Jeden z enzýmov podieľajúcich sa na štiepení sacharidov sa nazýva alfa-glukozidáza. Inhibíciou tohto enzýmu sa sacharidy nerozkladajú tak efektívne a absorpcia glukózy je oneskorená.

Patrí sem napríklad Akarbóza, ktorá spomaľuje rýchly nárast hladiny glukózy po jedle pri diabetes mellitus 2. aj 1. typu.

Tieto lieky môžu spôsobiť gastrointestinálne vedľajšie účinky (ako je bolesť brucha, hnačka a plynatosť).

Inhibítory SGLT2

Táto skupina liekov sa používa na liečbu cukrovky 2. typu. Sú to perorálne lieky, ktoré blokujú resorpciu glukózy obličkami, čo vedie k zvýšenému vylučovaniu glukózy a zníženiu hladiny cukru v krvi.

Medzi inhibítory SGLT2 patria kanagliflozín (Invokana), dapagliflozín (Forxiga) a empagliflozín (Jardiance).

Vedľajšie účinky môžu zahŕňať vaginálnu kvasinkovú infekciu a infekciu močových ciest. Každé z týchto liečiv sa používa samostatne, ale aj v kombinácii s inými liečivami (napr. s liečivami metformín, deriváty sulfonylmočoviny, pioglitazón a inzulín).

Inhibítory DPP-4

Inkretín je prirodzený hormón, ktorý hovorí telu, aby po jedle uvoľňovalo inzulín. Enzým nazývaný dipeptidylpeptidáza-4 (DPP-4) odstraňuje inkretín z tela. Inhibítory DPP-4 spôsobia, že inkretín zostane v tele dlhšie. To vedie k uvoľňovaniu inzulínu (čo znižuje hladinu cukru v krvi).

Prvé liečivo v tejto triede sa nazýva sitagliptín (Januvia). Ďalšími členmi tejto skupiny liekov sú saxagliptín (Onglyza), linagliptín (Trajenta), alogliptín (Vipidia) a vildagliptín (Galvus).

Medzi vedľajšie účinky inhibítorov DPP-4 patria príznaky infekcií dýchacích ciest a močových ciest. Nezapríčiňujú prírastok hmotnosti.

Agonisty GLP-1 receptora (injekčné)

GLP-1 (glukagónu podobný peptid-1) je inkretín. Už vieme, že inkretín je hormón, ktorý signalizuje telu, aby po jedle uvoľňoval inzulín. Agonista GLP-1 účinkuje podobným spôsobom ako inhibítory DPP-4 stimuláciou účinku inkretínového GLP-1. Ich účinky sú však silnejšie ako účinky inhibítorov DPP-4. Agonisty GLP-1 sú tiež známe ako „mimetiká inkretínu“.

Exenatid (Byetta) bol prvý liek skupiny agonistov GLP-1. Pochádza zo zaujímavého zdroja – zo slín jašterice zvanej Gila monster. Vedci zistili, že táto malá jašterica vydrží bez jedla dlhú dobu. Objavili v jej slinách látku, ktorá spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka. Vďaka tomu je jašterica sýtejšia počas dlhšej doby. Táto látka je podobná hormónu GLP-1.

Odvtedy boli v tejto triede vyvinuté aj ďalšie lieky. Zahŕňajú liraglutid (Victoza), dlho pôsobiaci exenatid (Byetta), semaglutid (Ozempic) a dulaglutid (Trulicity).

Tieto lieky spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka a spomaľujú uvoľňovanie glukózy z pečene. Tým regulujú aj absorpciu živín črevom. Môžu tiež pôsobiť v mozgu pri regulácii hladu, a preto sa často spájajú s úbytkom hmotnosti.

Táto skupina liekov sa nepoužíva samostatne, ale skôr v kombinácii s inými liekmi. Medzi možné vedľajšie účinky patrí nevoľnosť a zvýšené riziko pankreatitídy.

Cukrovka 2. typu a kombinácie liekov

Cukrovka sa môže liečiť aj kombináciou liečiv. Kombinujú sa napríklad tieto:

Glibenklamid/metformín (Glibomet), empagliflozín/metformín (Synjardy), alogliptín/metformín (Vipdomet), linagliptín/metformín (Jentadueto) a metformín/sitagliptín (Janumet). Používajú sa však aj iné kombinácie.

Alternatívna liečba cukrovky

Vyskytlo sa niekoľko malých, obmedzených štúdií (ako aj neoficiálnych správ) o tom, že určité druhy alternatívnej liečby môžu pomôcť regulovať hladinu glukózy v krvi u ľudí s cukrovkou. Patria sem bylinky a potravinové doplnky, napr.: cesnak, škorica, káva, kyselina alfa-lipoová, aloe vera, ženšen, tulsi, psyllium, chróm, koenzým Q10 alebo horčík.

Avšak tieto látky nie sú klasifikované ako lieky, a preto nie sú ako také regulované. To znamená, že neexistujú žiadne normy na zabezpečenie toho, aby daný produkt skutočne obsahoval látku (alebo jej dávku), aká je napísaná na etikete. Neexistujú ani požiadavky na vykonanie štúdií preukazujúcich, že výrobky sú bezpečné alebo účinné. Vedľajšie účinky doplnkov výživy zvyčajne nie sú dobre známe a niektoré doplnky môžu interferovať s pôsobením liekov. Preto o podobných látkach vždy informujte vášho lekára.

V súčasnej dobe nie je dostatok dôkazov na podporu použitia alternatívnej liečby cukrovky.

Zhrnutie

Cukrovka je charakterizovaná neschopnosťou organizmu spracovávať glukózu a udržovať jej hladinu vo fyziologických rozmedziach. Poznáme 2 typy: Cukrovka 1. typu a cukrovka 2. typu. Každá forma má pri liečbe svoje špecifiká, avšak to, že diéta a cvičenie sú veľmi dôležité platí u oboch rovnako. Strava a fyzická aktivita môžu mať veľký vplyv na priebeh ochorenia a kvalitu života cukrovkára. Ak nepomôžu režimové opatrenia, lekár zvyčajne nasadí lieky. Pri diabetes mellitus 1. typu je to inzulín a pri DM 2. typu perorálne antidiabetiká.

Ak poznáte cukrovkára alebo ním sám ste, podeľte sa s nami v komentároch: Aký majú vplyv cvičenie a diéta na vašu cukrovku? Aká strava je osvedčená?
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×