Crohnova choroba – príznaky, diéta, liečba (všetko o chorobe)

Zdroj: 123rf.com

Crohnova choroba je neinfekčné zápalové ochorenie tráviacej sústavy.
Zápal spôsobený Crohnovou chorobou môže zasahovať rôzne oblasti tráviaceho traktu.

Je to autoimunitná choroba s chronickým priebehom charakterizovaná fázami aktvity (relaps) a úľavy od choroby (remisia).

Čo je to Crohnova choroba

Crohnova choroba je zápalové ochorenie postihujúce najmä črevá. Jedná sa o dlhodobý (chronický) zápal, ktorý poškodzuje výstelku čriev. Crohnova choroba sa typicky začína okolo veku 15 – 40 rokov.

Aké sú príčiny

Väčšina odborníkov sa prikláňa ku teórii, že Crohnova choroba je výsledkom genetických vplyvov a faktorov prostredia (ktoré môžu slúžiť ako spúšťače ochorenia).

Zatiaľ sa nevie, čo je príčinou počiatočného zápalu. Potenciálnym spúšťačom môže byť vírusová alebo bakteriálna infekcia (kedy dochádza k abnormálnej aktivácii imunitného systému v čreve). Avšak pôsobenie imunitného systému nevymizne ani po odznení infekcie. Imunitný systém vníma bunky vlastného tela ako cudzie. To vedie k zápalu a deštrukcii vlastného tkaniva.

Ďalším možným faktorom môže byť naša genetická predispozícia. Určité gény zvyšujú riziko vzniku Crohnovej choroby.

Kde sa Crohnova choroba vyskytuje najčastejšie?

Obzvlášť náchylný na poškodenie Crohnovou chorobou je úsek tenkého čreva nazývaný ileum. Ileum je spodný úsek tenkého čreva (nachádza sa v pravej dolnej časti brucha). Avšak zápaly sa môžu vyskytnúť vo všetkých oblastiach tráviaceho traktu – od úst až po konečník.

Dokonca môžu byť Crohnovou chorobou postihnuté aj niektoré ďalšie časti tela (napr. oči a kĺby).

Komplikácie

Nepríjemnou komplikáciou Crohnovej choroby je fistula. Fistula je abnormálne spojenie medzi orgánmi (zvyčajne medzi jednou časťou čreva a druhou). Fistuly sa môžu rozvinúť aj medzi črevom a pokožkou alebo medzi črevom a iným orgánom. Fistuly v okolí análnej oblasti sú najbežnejšie.

V niektorých prípadoch môže dôjsť k infekcii fistuly a následnej tvorbe abscesu. Absces je hnisavý zápal ktorý môže byť život ohrozujúci (pokiaľ nie je liečený).

Crohnova choroba – príznaky a prejavy

Príznaky Crohnovej choroby môžeme rozdeliť na mierne a závažné.

Niektorí ľudia trpiaci Crohnovou chorobou majú len príležitostné kŕče alebo hnačku. Tieto príznaky sú mierne a nevyžadujú lekársku pomoc.

Žiaľ, väčšina ľudí s Crohnovou chorobou má závažné symptómy. Vo väčšine prípadov zažívajú dlhé časové úseky bez príznakov (remisia). Tieto obdobia bývajú náhle prerušené vzplanutím príznakov (relaps).

Príznaky

V prípade prvotného prejavenia sa Crohnovej choroby alebo počas relapsu sa môžete stretnúť s týmito príznakmi:

Nebezpečné príznaky (kedy vyhľadať doktora)

Zvýšte pozornosť!

Jednou zo závažných komplikácií je obštrukcia čriev. K nej dochádza, keď sa črevo zúži do takej miery, že potrava ním už viac nemôže prechádzať. Obštrukcia čriev spôsobuje zvracanie alebo silnú bolesť brucha. POZOR! tento stav vyžaduje okamžitý lekársky zásah.

Ďalšie závažné príznaky, kedy je nutné navštíviť lekára:

  • ak je prítomná horúčka, trvajúca viac ako 2 dni
  • masívne krvácanie z konečníka
  • čierna stolica, pastovitej konzistencie
  • nevysvetliteľná strata hmotnosti

Diagnostika

Neexistuje žiaden diagnostický test, ktorý by jednoznačne potvrdil Crohnovu chorobu…

Môže trvať niekoľko mesiacov, kým vám lekár s istotou diagnostikuje Crohnovu chorobu. Príčinou je to, že v prípade ochorenia sa nie vždy prejavia všetky testy ako pozitívne.

Prvým krokom je zistenie prítomnosti črevného zápalu. Ten je najprv nutné odlíšiť od iných príčin črevných problémov (ako napr. infekcia alebo ulcerózna kolitída). Ulcerózna kolitída podobne ako Crohnova choroba spôsobuje zápal čriev.

Testy u doktora

Abnormality testov často sa vyskytujúce u ľudí s Crohnovou chorobou zahŕňajú:

Zistiť viac

Chioská masticha 100 kapsúl

  • pravá Chioská masticha + probiotiká
  • používa sa ako prevencia a odstránenie tráviacich problémov
  • pomocná prírodná liečba pri Crohnovej chorobe

Liečba

Hoci nie je liek, ktorý by Crohnovu chorobu vyliečil, terapeutické postupy môžu značne znížiť jej nepríjemné príznaky a dokonca priniesť dlhodobú remisiu.

Liečba je komplexná a zameriava sa na 3 problémové okruhy:

  1. navodenie a udržanie remisie
  2. eliminácia a oslabenie príznakov
  3. liečba prípadných komplikácií

Vďaka liečbe je mnoho ľudí s Crohnovou chorobou schopných viesť plnohodnotný a produktívny život.

Lieky

Operácia

Chirurgické odstránenie zapálenej časti čreva je ďalšou možnou liečby. Operácia sa vo všeobecnosti odporúča iba vtedy, ak nepomohla zmena životného štýlu, liečebná terapia ani iné liečebné postupy.

Vykonáva sa vtedy, ak má pacient:

Vhodné doplnky liečby

Vaša strava a diéta sú pri Crohnovej chorobe veľmi dôležitými faktormi. Často sa stane (či už kvôli chorobe samotnej, alebo kvôli diéte) že môžete mať nedostatok niektorých vitamínov či minerálov v strave.

Tu sú niektoré doplnky, ktoré môže byť vhodné zaradiť do vašej stravy:

Crohnova choroba a alternatívna liečba

Bežne používané prípravky v alternatívnej liečbe Crohnovej choroby sú:

Liečba bylinkami

Ak vás trápi Crohnova choroba a láka vás skôr alternatívna liečba, niektoré bylinky a rastlinné produkty vám môžu pomôcť zmierniť príznaky choroby.

Medzi najznámejšie patria:

Poraďte sa s vašim lekárom predtým, než začnete liečbu bylinkami pri Crohnovej chorobe. Niektoré rastliny môžu totiž nebezpečne interagovať s liekmi, ktoré užívate. Taktiež môžu mať závažnejšie vedľajšie účinky.

Chioská masticha

Je to živica zo stromu Pistacia lentiscus (Pistácia mastixová) z ostrova Chios. Má antimikrobiálne a protizápalové účinky, takmer žiadne vedľajšie účinky a veľmi priaznivý vplyv na tráviaci trakt. Navyše má antioxidačný účinok, ktorý sa tiež podieľa na redukovaní zápalu.

Najúčinnejším produktom sa v súčasnosti javí produkt Masticha active, ktorý je obohatený o probiotickú kvasinku S. Boulardii a unikátny kmeň Lactobacillus reuteri. Tieto probiotiká odolávajú silným žalúdočným kyselinám, posilňujú účinky Chioskej mastichy a zároveň majú pozitívny vplyv pri liečbe Crohnovej choroby.

Mnohé vedecké štúdie potvrdzujú jej priaznivé účinky. Ak chcete zistiť viac, môžete kliknúť sem.

V prípade záujmu o terapiu Chioskou mastichou sa odporúča užívať Mastichu Active – 1 kapsulu 3x denne dlhodobo.

Zistiť viac

Náš tip:

  • Zaujíma vás liečba Crohnovej choroby bylinkami?
  • Chioská masticha má protizápalový a antioxidačný účinok
  • pomocná prírodná liečba pri Crohnovej chorobe
  • Účinky potvrdené aj vedeckými štúdiami

Brest červený

Je používaný domorodými Američanmi na liečbu tráviacich problémov a hojenie rán. Brest môže mať potenciálne pozitívne účinky na Crohnovu chorobu. Obsahuje slizy – látky, ktoré sa premenia po zmiešaní s vodou na gél. Tento sliz následne pokryje a upokojí vnútorný epitel tráviacej sústavy (ústa, hrdlo, žalúdok a črevá). Je dostupný ako čaj, tinktúra alebo kapsule.

Harmanček

Používa sa na liečbu tráviacich problémov, obzvlášť v prípade plynatosti a hnačky. Pozor však na jeho sedatívny účinok (ktorý je veľmi mierny).

Kurkumín

Má výrazné protizápalové vlastnosti. Štúdie zistili, že ľudia so zápalovým ochorením čriev, ktorí užívali kurkumín, majú nižšiu frekvenciu symptómov a aj nižšiu potrebu liekov. Kurkumín môže byť potenciálnym kandidátom na prevenciu a liečbu rôznych ochorení hrubého čreva, ako je ulcerózna kolitída, Crohnova choroba a rakovina hrubého čreva.

Boswellia serrata

Extrakt z rastliny Boswellia serrata má protizápalové vlastnosti a môže pomôcť s príznakmi Crohnovej choroby. Boswellia však môže interagovať s inými liekmi a výživovými doplnkami, preto sa predtým, ako ho začnete užívať, poraďte so svojím lekárom.

Crohnova choroba – diéta a strava

V súčasnosti neexistuje žiadny spôsob, ako zabrániť Crohnovej chorobe.

Napriek tomu je prospešné dodržiavať zopár zásad, ktoré vám pomôžu predchádzať prepuknutiu príznakov.

Dôležitý je váš jedálny lístok, pretože niektoré potraviny a nápoje môžu zhoršiť vaše príznaky.

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám môžu pomôcť:

Čo nejesť?

  • Obmedzte mliečne výrobky. U mnohých ľudí so zápalovým ochorením čriev sa problémy ako hnačka, bolesť brucha a plynatosť zlepšia vylúčením mliečnych výrobkov z jedálnička.
  • Strava s nízkym obsahom tuku. Ak máte Crohnovu chorobu tenkého čreva, vaše telo pravdepodobne nebudete schopné normálne tráviť alebo absorbovať tuk. Namiesto toho prechádza tuk vašim črevom nezmenený, čo ešte zhoršuje hnačku. Skúste sa vyhýbať maslu, margarínu a vyprážaným potravinám.
  • Obmedzte príjem vlákniny. V prípade, že máte zúžené črevo znížite tak riziko jeho upchania. Ak trpíte zápalovým ochorením čriev, potraviny s vysokým obsahom vlákniny (čerstvé ovocie, zelenina, orechy a celozrnné potraviny) môžu zhoršiť vaše príznaky. Ak vás surové ovocie a zelenina zaťažujú, skúste si ich tepelne upraviť (varenie, pečenie alebo dusenie).
  • Vhodná je aj tzv. bezzvyšková strava. Skúste vynechať z jedálnička potraviny zanechávajúce v čreve hrubé zostatky: zrná, či šupky (hrozno, bobuľovité ovocie, kôstkovité ovocie, kiwi), orechy, celozrnné pečivo, paprika, paradajka, mäso.
  • Váš jedálny lístok by mal obsahovať čo najmenej potravín, ako sú brokolica a karfiol, orechy, semená, kukurica a popcorn.
  • Vyvarujte sa iných problémových potravín. Korenené jedlá, alkohol a kofeín vo vašej strave môžu zhoršiť symptómy.

Ak vás trápi Crohnova choroba, je vhodná úprava životosprávy

Ďalšie diétne opatrenia:

V prípade hnačky, bolesti brucha a kŕčov môže byť pre vás alebo pre vaše črevo obtiažne prijať dostatok živín. Tiež je celkom bežný rozvoj anémie v dôsledku nízkeho obsahu železa alebo vitamínu B12 (ktoré zapríčiňuje choroba).

Je užitočné zriadiť si denník potravín, kde si zapíšete svoj denný jedálniček a stravovacie návyky. Poznačíte si aj to, ako sa cítite po zjedení niektorých potravín. Ak zistíte, že niektoré potraviny u vás spôsobujú príznaky vzplanutia, môžete sa pokúsiť odstrániť ich z vášho jedálneho lístka.

Iné opatrenia

Aj keď dodržiavanie diéty a zdravého stravovania pri Crohnovej chorobe je mimoriadne dôležité, je tu ešte zopár rád, ktoré vám môžu výrazne pomôcť predchádzať príznakom:

Prestaňte fajčiť

Vyhnite sa fajčeniu. Okrem iných škodlivých účinkov na zdravie, fajčenie zapríčiňuje častejšie relapsy Crohnovej choroby. Ľudia s Crohnovou chorobou, ktorí fajčia navyše väčšinou potrebujú lieky na zvládnutie choroby a sú nútení opakovane podstúpiť operácie. Koniec s fajčením môže zlepšiť celkové zdravie tráviaceho traktu, ako aj mnoho ďalších zdravotných výhod (crohnika).

Obmedzte niektoré lieky

Vyhnite sa užívaniu hormonálnej antikoncepcie a nesteroidných protizápalových liekov. Patria medzi ne ibuprofén (Ibalgin, Brufen, Nurofen), naproxen sodný (Nalgesin S), sodná soľ diklofenaku (Diclobene, Veral) a ďalšie. Aj keď priamo nespôsobujú Crohnovu chorobu, môžu viesť k zápalu čriev, ktorý zhoršuje Crohnovu chorobu.
Zdroj: drmax.sk

Vyhýbajte sa stresu

Napriek tomu, že stres nespôsobuje Crohnovu chorobu, môže spôsobiť zhoršenie vašich príznakov a aj ich vzplanutie.

Hoci nie je vždy možné vyhnúť sa stresu, môžete sa naučiť, ako ho lepšie zvládnuť, napríklad:

Je Crohnova choroba smrteľná?

Crohnova choroba je celoživotný stav, ale nie je smrteľná. Ďalšou dobrou správou je, že jej negatívne príznaky sa neprejavujú nepretržite.

Príznaky relapsu (vzplanutia choroby) sa u vás môžu prejavovať po dobu zopár týždňov až mesiacov. Tieto obdobia sú často oddelené mesiacmi alebo rokmi dobrého zdravia bez akýchkoľvek príznakov.

Crohnova choroba môže vplývať na rôznych ľudí odlišne. Mnoho ľudí má len mierne príznaky a nepotrebujú liečbu.

Niektorí vyžadujú viac liekov a vyskytujú sa u nich komplikácie. Crohnova choroba sa dá ovplyvniť individualizovanou liečbou.

Ľudia, ktorým bola diagnostikovaná Crohnova choroba si vyžadujú osobitnú lekársku starostlivosť. Napriek tomu sú schopní viesť normálny a produktívny život.

Ak vám Crohnovu chorobu diagnostikovali len nedávno, môže byť pre vás užitočné hľadať radu u ostatných ľudí s týmto ochorením. Za svoje ochorenie sa nehanbite, ostatní pacienti vám môžu výrazne pomôcť (či už svojimi skúsenosťami, radami alebo podporou v ťažkých obdobiach).

Crohnova choroba môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Preto chodievajte pravidelne na lekárske kontroly. Tie včas zistia, či sa u vás nevyskytli skoré rakovinové alebo prekancerózne zmeny. Vhodná je kolonoskopia každé 1 – 2 roky.

Zhrnutie

Keďže nepoznáme príčinu vzniku Crohnovej choroby, v súčasnosti jej nemožno predísť. Možné je však znížiť počet alebo závažnosť vzplanutí ochorenia a predĺžiť tak dobu remisie.

Výrazne tomu prospejete najmä osvojením si niektorých zdravých návykov. Môžete tak dosiahnuť čo najdlhšie obdobie výrazného ústupu zdravotných ťažkostí, zmiernenia a niekedy až vymiznutia príznakov choroby.

Dozvedeli ste sa, aká je najúčinnejšia liečba Crohnovej choroby. Hlavnými prvkami úspešnej liečby sú:

Veľmi dôležité je obmedzenie stresu a fajčenia. Fajčenie je najdôležitejší (a hlavne vami ovplyvniteľný) rizikový faktor pri rozvoji Crohnovej choroby.

Hlavu hore! Aj keď život s Crohnovou chorobou môže byť niekedy zložitejší, výskumy stále napredujú a dávajú nám pozitívne vyhliadky do budúcnosti.

Crohnova choroba nie je smrteľná a aj napriek tomu, že vie potrápiť môžete prežiť plnohodnotný život.

Chcete sa dozvedieť viac o prírodnej liečbe Chioskou mastichou? Prečítajte si o mastichy viac.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×