Čierna stolica – aké sú jej príčiny? Je to závažné? Čo robiť, ak sa vyskytne u detí a v tehotenstve?

Zdroj: 123rf.com

Čierna stolica môže, ale nemusí byť príznakom závažného ochorenia. Väčšina ľudí si čiernu stolicu správne spojí s vnútorným krvácaním, no objavuje sa aj po konzumácii niektorých potravín a pri užívaní výživových doplnkov s obsahom železa.

V článku sme pre vás zhrnuli najčastejšie príčiny čiernej stolice, ako aj príznaky závažných stavov, ktoré môžu byť život ohrozujúce.

Čierna stolica a jej príčiny

Kedy je čierna stolica (meléna) nebezpečným signálom?

Ako postupovať pri krvácaní do žalúdka?

Kedy naopak čiernej stolici nemusíte venovať zvýšenú pozornosť?

Čierna stolica môže mať nasledujúce príčiny:

Nezávažné príčiny čiernej stolice

Vo väčšine prípadov je čierna stolica spôsobená konzumovaným jedlom alebo výživovým doplnkom.

Jedlo, ktoré môže stolicu zafarbiť načierno je napríklad:

Výživové doplnky a lieky spôsobujúce čiernu stolicu:

Ak ste v poslednej dobe boli v kontakte s vyššie uvedenými potravinami alebo liekmi a vyskytne sa u vás čierna stolica, s veľkou pravdepodobnosťou je stav len dočasný a po krátkej dobe sa upraví. Ak by príznak pretrvával alebo by sa objavili iné symptómy, vyhľadajte lekára.

Závažnejšie príčiny čiernej stolice

Ak sa stolica zafarbí načierno od krvi, nevyhnutná je čo najskoršia lekárska intervencia. Rizikové faktory pri čiernej stolici sú:

  1. ak má stolica intenzívnejší zápach
  2. v minulosti ste boli liečený na ochorenia tráviaceho traktu
  3. prípadne sa vo vašej rodine vyskytlo krvácanie do gastrointestinálneho traktu

V týchto 3 prípadoch je treba zvýšiť pozornosť.

Ulcerózna kolitída

Pri tomto chronickom, zápalovom ochorení dochádza k tvorbe polypov a vredov v stene hrubého čreva. To sa následne môže prejaviť ako krvácanie hrubého čreva, ktoré je viditeľné vo forme čiernej stolice.

Krvácanie vredu

Vredy výrazne narušujú sliznicu orgánu, na ktorom sa nachádzajú. Krvácanie z vredu môže byť pozvoľné, pacienti často ani nevedia, že krvácajú. V takýchto prípadoch sa krvácanie nazýva okultné a je dôležitým diagnostickým štádiom v prevencii masívneho krvácania. Podobné krvácanie môže spôsobiť aj gastritída.

Príznaky prasknutého vredu sú:

Pri podozrení na prasknutý vred bezodkladne vyhľadajte lekársku pomoc.
Zdroj: 123rf.com

Iné príčiny

Menej časté dôvody čiernej stolice sú:

Čierna stolica u detí

U malých bábätiek sa častejšie ako s čiernou stolicou stretávame skôr so žltou, prípadne zelenou stolicou. U detí, ktoré sú dojčené je zväčša konzistencia stolice redšia ako pri bábätkách nedojčených. Ak sa stolica vášho dieťaťa zafarbí načierno, a dieťa nekonzumovalo vyššie spomenuté potraviny, vždy vyhľadajte lekára.

Čierna stolica v tehotenstve

Veľa žien v období tehotenstva užíva výživové doplnky s obsahom železa, ktoré môže farbiť stolicu na čierno. Ak je čierna stolica v tehotenstve spojená s bolesťou brucha, vaginálnym krvácaním, kŕčmi alebo iným závažnejším symptóm, je nutné urýchlene vyhľadať lekára.

Diagnostika

V prípade, že sa jedná o podozrenie na krvácanie z tráviaceho traktu, stolica sa laboratórne vyšetrí. Vo väčšine prípadov má pacient vzorku odobrať v pohodlí domova, následne ju zanesie k lekárovi. Z hygienických ale aj diagnostických dôvodov je dobré, ak je stolica čo najčerstvejšia, odovzdaná maximálne 2 – 4 hodiny po vyprázdnení.

Kedy treba určite navštíviť lekára?

Vyhľadajte lekársku pomoc v prípade, že:

  • vaša stolica má intenzívnejší zápach ako zvyčajne
  • vraciate krv
  • pociťujete závraty alebo vám je na omdlenie

Zhrnutie

Ak je príčinou čiernej stolice strava, po pár dňoch sa jej farba vráti späť do normálneho stavu. Obozretní buďte pri čiernej stolici spojenej s kŕčmi a bolesťou brucha, pri čiernej stolici u malých detí, tehotných žien a starých ľudí. Ak neviete určiť, čo spôsobilo zmenu farby, podrobte sa lekárskemu vyšetreniu. Krv v stolici sa dá zistiť aj pomocou domáceho testu stolice:

Zistiť viac

TEST na okultné krvácanie

  • test na určenie prítomnosti krvi v stolici s vysokou citlivosťou (presnosť > 99 %)
  • okamžitý výsledok – do 5 minút kedykoľvek počas dňa
  • umožňuje zistiť okultné (skryté) krvácanie v tráviacom trakte, ktoré môže byť spojené s mnohými ochoreniami (napr. kolorektálny karcinóm, prasknutý žalúdočný vred, Crohnova choroba…)

Zdroj:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×