Žlčníkové kamene – príznaky, diéta, liečba

Zdroj: 123rf.com

Ak nejaké ochorenie vystihuje spojenie tikajúca bomba, sú to práve žlčníkové kamene.

Dlho nemusíte ani len tušiť o ich prítomnosti, až zrazu vás prekvapia prudkou bolesťou.

Približne 20 % populácie má žlčové kamene, no príznaky sa vyskytujú len u 1 – 3 % pacientov. V článku vám popíšeme sumár dôležitých informácii o tomto ochorení.

Čo sú to žlčníkové kamene?

Sú to naozaj kamene?

Ich zloženie v skutočnosti nemá nič spoločné s kameňmi, je to len zaužívaný názov pre tieto útvary. Sú to pevné častice, ktoré vznikajú v žlčníku.

Žlčník

Žlčník je orgán, nachádzajúci sa v blízkosti pravého pečeňového laloku. Má hruškovitý tvar a jeho funkcia je zahusťovanie a uskladňovanie žlče. Tá následne odteká cez žlčovod do tenkého čreva. Stimulom na uvoľnenie žlče je potrava bohatá na tuky. Žlč sa následne podieľa na trávení tukových častí v našej potrave.

Žlčníkové kamene

Ale späť ku žlčníkovým kameňom.

Pri žlčových kameňoch je zablokovaný odtok spomínanej žlče a tá sa hromadí v žlčníku.

Existujú dve formy žlčových kameňov:

Vznik žlčníkových kameňov

Na vzniku žlčníkových kameňov sa podieľa viacero faktorov.

Sú to napríklad genetika, vaša hmotnosť, problémy so žlčníkom ale aj strava.

Príčinou môže byť aj samotná žlč. Síce je pre náš organizmus nevyhnutná, môže byť zároveň nebezpečná. A to vtedy, ak obsahuje veľa cholesterolu. Ak váš žlčník nefunguje správne a nedokáže sa vyprázdniť, aj nahromadená žlč môže byť rizikom v tvorbe žlčníkových kameňov.

Riskantné je aj to, ak žlč obsahuje veľa bilirubínu. Bilirubín je látka, ktorá sa v tele tvorí pri rozklade červených krviniek. Zvýšený bilirubín je častý u ľudí, ktorí majú problémy s pečeňou (cirhóza) alebo trpia na kosáčikovitú anémiu. Nadbytočný bilirubín vedie k tvorbe pigmentových kameňov.

Kto je ohrozený?

U určitých ľudí je riziko ochorenia vyššie ako u iných.

Sú to napríklad:

Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Príznaky žlčníkových kameňov

Ako sme spomínali vyššie, žlčníkové kamene môžu byť prítomné, no nebudú sa vôbec prejavovať. Ak sa však prejavia, ich príznaky sú dosť nešpecifické a zahŕňajú:

Biliárna kolika

Jedná sa o stav, kedy dôjde k čiastočnému alebo úplnému zastaveniu odtoku žlče. Pacient pociťuje bodavú bolesť pod pravým rebrovým oblúkom, zvracia a v zvratkoch je často prítomná žlč. Bolesť je veľmi intenzívna a pacient si nevie nájsť úľavovú polohu.

Ak zablokovanie odtoku žlče trvá dlhšie, prichádza aj úporné svrbenie tela. Koža pacient je žltá, a žlto sú podfarbené aj očné bielka. Brucho je citlivé na dotyk a môže byť prítomná aj teplota.

Diagnostika žlčníkových kameňov

Ak máte vy alebo vás lekár podozrenie na žlčové kamene, podstúpite pár vyšetrení.

Základom je odber krvi, z ktorej sa zistia zápalové parametre a prípadne obštrukcie (znížené priechodnosti) v niektorých častiach.

Ultrazvuk

Ultrazvukom lekár dokáže bezbolestne a veľmi rýchlo skontrolovať vaše vnútorné prostredie a potvrdiť respektíve vyvrátiť prítomnosť žlčových kameňov. Rovnakú funkciu má aj CT vyšetrenie, ktoré je ešte dôkladnejšie.

Magnetická rezonancia

MRCP je skratka pre anglický názov Magnetic Resonance Cholangio Pancreatography. Jedná sa o rádiologické vyšetrenie, ktoré je založené na princípoch magnetickej rezonancie. Pomocou magnetického pola a rádiofrekvenčnej energie vám zdokumentujú vnútro tela, vrátane pečene a žlčníka.

Cholescintigrafia

Cholescintigrafia je metóda, pri ktorej vám bude do žily podaná kontrastná látka (rádiofarmakum). Rádiofarmakum je bezpečné a nemusíte sa obávať žiadnej toxicity. Následne sa sleduje putovanie tejto látky cez žlčník, pečeň a tenké črevo. Vyšetrenie trvá v priemere 60 minút a vykonáva sa v ľahu. Aby bolo podporné vyprázdňovanie žlčníku, počas vyšetrenia vám bude podávaná strava bohatá na tuky. U dospelých je to napríklad vajíčko alebo čokoláda, u malých detí mlieko.

Endoskopia

Ďalšia možnosť je endoskopická ultrasonografia. Jedná sa o kombináciu sonografického vyšetrenia a endoskopie.

ERCP je skrátený názov pre krkolomné vyšetrenie s názvom Endoskopická retrográdna cholangio-pankreatografia. Kombinuje sa tu röntgenové žiarenie s endoskopom, čo je nástroj v tvare rúrky, na ktorého konci je kamera. Pred vyšetrením sú pacientovi podané lieky od bolesti a na upokojenie. Následne si pacient ľahne na ľavý bok a do úst mu je vsunutá hadička, ktorá preskúma vnútorné prostredie a pomôže v diagnostike.

Gastroskopia (Ezofágogastroduodenskopia) je diagnostický postup. Endoskop je dlhá, flexibilná, osvetlená trubica. Endoskop je vedený pacientovými ústami a hrdlom, potom pažerákom, žalúdkom a dvanástnikom. (Zdroj: 123rf.com)

Komplikácie žlčových kameňov

Ak nie sú kamene liečené, existuje viacero rizík. Najnebezpečnejšie sú tie žlčové kamene, ktoré sa nachádzajú priamo v žlčovode a čiastočne alebo úplne blokujú odtok žlče.

Zápal žlčníka

K zápalu žlčníka dochádza vtedy, ak žlčníkový kameň upchá vrch žlčníka a spôsobí zápal (cholecystitída).

Prederavenie žlčníka

V prípade, že sa žlčníkové záchvaty opakujú pričasto, môže dôjsť k prederaveniu žlčníka alebo žlčovodu. Kameň následne putuje do brušnej dutiny. Cez dieru vyteká aj žlč. Za normálnych okolností je žlč sterilná, ale v tomto prípade je už plná baktérii a infikuje celé vnútorné prostredie brucha. To spôsobí vážny zápal, ktorý sa odborne nazýva biliárna peritonitída. Biliárna peritonitída je život ohrozujúci stav a pacient musí byť bezodkladne operovaný, inak mu hrozí vážne poškodenia organizmu až smrť.

Iné

Pacienti so žlčovými kameňmi sú tiež náchylnejší na chronický zápal podžalúdkovej žľazy. Tieto dve diagnózy sú často diagnostikované naraz.

Rizikom je aj rakovina žlčníka. Tento typ rakoviny je však veľmi ojedinelý.

Operácia žlčníkových kameňov

Chirurgická liečba tvorí väčšinou základ liečby.

Existujú dve možnosti, ako vám žlčníkové kamene odstránia.

Laparoskopia

Prvou z nich je laparoskopická cholecystektómia. Táto operácia je frekventovanejšia, práve kvôli jej výhodám. Využíva sa až v 70 % prípadoch (na porovnanie, v susednom Česku je to 76 %). Jedná sa o veľmi moderný spôsob operácie, po ktorom ostáva len minimálna jazva. Je veľmi šetrná a pacient ide domov väčšinou už v deň zákroku, prípadne na druhý deň.

Počas laparoskopie je na tele urobený len malinký otvor. Do otvoru sú vsunuté inštrumenty, svetlo a kamera. Chirurg vidí prostredie na monitore, ktorý mu pomáha vo výkone.

Laparoskopicky môže byť odstránený aj celý žlčník.

Zaujímavosť o laparoskopii: Prvú laparoskopickú cholecystektómiu urobil v roku 1987 Philip Mouret. Svoju prvú laparoskopiu však nezdokumentoval (zdroj: laparoskopia).

Cholecystektómia

Táto operácia sa v dnešnej dobe považuje za  pomerne zastaranú. Väčšinou sa využíva iba v akútnych prípadoch. Pri cholecystektómii chirurg urobí väčší rez a celý žlčník je odstránený.

Jedna z komplikácii odstránenia žlčníka je reflux žlče z dvanástnika do žalúdka.

Liečba žlčníkových kameňov bez operácie

V niektorých prípadoch sa postupuje konzervatívne.

Je to v prípade že:

Pigmentové kamene na medikamentóznu liečbu nereagujú.

Lieky a ich nevýhody

Nevýhody nechirurgického riešenia žlčníkových kameňov:

Cieľom medikamentóznej liečby je zmierniť bolesť, eliminovať príznaky ochorenia, zlepšiť trávenie a rozpustiť kamene.

Používajú sa lieky ako:

Rowachol

Rowachol patrí medzi fytofarmaká, to znamená že je to liek rastlinného pôvodu. Je účinný v rozpúšťaní žlčových kameňov ale aj pri ochoreniach pečene a žlčníka. Znižuje tvorbu cholesterolu (pomocou enzýmu HMGCoA – reduktázy) čo má za následok rozpúšťanie cholesterolových kameňov a slúži aj ako prevencii ich vzniku. Využíva sa aj ako doplnková liečba pri cukrovke.

Užíva sa 3 – 5 kvapiek 3 krát denne pred jedlom zmierni príznaky. Deti od veku 6 rokov užívajú 1 – 2 kvapky 3 krát denne pred jedlom. Liek nie je viazaný na lekársky predpis. Jeho účinné látky sú silice z byliniek: borneol, cineol, kamfén, mentol, mentón, alfa pinén a beta pinén.

Cholagol

Cholagol tiež obsahuje liečivá zväčša prírodného pôvodu. Liek zvyšuje tvorbu a odtekanie žlče. Tiež zmierňuje kŕče hladkého svalstva žlčníka, čím uľaví od bolesti. Cholagol pôsobí protizápalovo a má dezinfekčné účinky. Má aj mierne preháňavý účinok.

Dospelí a deti nad 12 rokov užívajú 5 – 10 kvapiek 3 krát denne. Medzi dávkami musí byť rozostup minimálne 5 hodín. V prípade akútnych ťažkostí je možné podať až 20 kvapiek jednorázovo. Deti do 12 rokov Cholagol nesmú užívať.

Liek obsahuje bylinky: eukalyptus – silica (Eucalypti aetheroelum), frangulaemodín, kurkuma – farbivá z koreňa (Curcumae radicis pigmenta), mäta pieporná – silica (Menthae piperitae aetheroleum), salicylan horečnatý.

Febichol

Febichol sa užíva pri chronických ochoreniach žlčníka a žlčových ciest ale aj pri problémoch s trávením. Liek je vhodný pre dospelých a deti od 15 rokov. Nemôžu ho užívať tehotné ženy a ženy ktoré koja. Tento liek nie je vhodný ani pre pacientov s akútnou hepatitídou prípadne inými ochoreniami pečene.

Dospelí užívajú 2 kapsuly 3 krát denne alebo v prípade jednorazového užitia 2 kapsuly. Liek sa užíva vždy pred jedlom. Dajte si pozor, aby ste tabletku neprehrýzali a prehltli ju v celku, zapitú dostatočným množstvom vody. Obsah tabletky pri prehryznutí by bol veľmi horký. Účinná látka v lieku Febichol je fenipentol.

Prognóza ochorenia

Po operačnom odstránení žlčových kameňov sa už nezvyknú vracať. Riziko znovuobjavenia kameňov je vyššie pri medikamentóznej liečbe.

Pacienti po odstránení žlčníka fungujú bežne len si musia dávať pozor na stravovanie.

Diéta pri žlčníkových kameňoch

Na celkové zlepšenie príznakov ale tiež kvôli zníženiu rizika opätovného vzniku žlčníkových kameňov dodržiavajte pár zásad stravovania:

  1. Vaša diéta by mala zahŕňať znížený príjem cukrov a tukov. Zvýšený cholesterol výrazne urýchľuje vznik kameňov. Vyhýbajte sa vyprážaným a mastným jedlám.
  2. Naopak zvýšte príjem vlákniny, ktorá sa nachádza napríklad v ovsených vločkách. Veľké množstvá vlákniny môžu spôsobiť nafukovanie a plynatosť, preto si odsledujte prijateľné množstvo vlákniny.
  3. Nejedzte jedlá, ktoré môžu mať preháňajúci účinok. Sú to napríklad príliš sladké potraviny alebo plnotučné mliečne výrobky. Z nápojov sa vyhýbajte káve a iným kofeínovým produktom.
  4. Jedzte v menších množstvách ale pravidelne a 5 krát denne.
  5. Pite dostatočné množstvo tekutín, snažte sa vypiť aspoň 4 až 6 pohárov vody denne.
Zdroj: zdravovek.eu, 123rf.com

Niektorí ľudia po operácii musia dodržiavať prísnu diétu, ale naopak sú aj takí, ktorí sa nemusia obmedzovať a môžu jesť prakticky všetko.

Rady pre pacientov

Ak chcete znížiť riziko vzniku na minimum, prípadne ste už žlčový kameň mali a nechcete aby sa vám vrátil, mali by ste dodržiavať tieto rady:

Zhrnutie

Či už žlčníkové kamene máte a rozmýšľate nad možnosťou liečby alebo ste ich už prekonali a zaujímate sa o prevenciu, v článku ste našli zhrnuté informácie o týchto nemilých útvaroch v našich žlčníkoch.

Moderná medicína ponúka šetrné a neinvazívne riešenie kameňov. Lieky vedia tiež pomôcť v redukcii kameňov. Vhodné sú aj správne stravovacie návyky a diéta. Poraďte sa so svojim lekárom a spolu nájdete ideálny spôsob liečby tohto ochorenia.

Zistiť viac

Mohol by vám pomôcť: Rowachol

  • liek rastlinného pôvodu
  • účinný v rozpúšťaní žlčových kameňov + prevencia ich vzniku
  • účinné látky sú: borneol, cineol, kamfén, mentol, mentón, alfa pinén a beta pinén

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×