Zápal močových ciest (cystitída) – príznaky, domáca liečba, lieky bez predpisu (+liečba u lekára)

Zdroj: 123rf.com

Zápal močových ciest je ochorenie, s ktorým sa aspoň raz za život stretne takmer každý. Cystitída je veľmi častá u žien. Jej negatívom je to, že má tendenciu vracať sa. Dobrou správou je, že liečená cystitída nie je závažné ochorenie. Iba výrazne znepríjemňuje život a bežné fungovanie.

Medzi bežné príznaky zápalu močových ciest patrí: časté a bolestivé močenie, pocit nedostatočného vyprázdnenia, bolesti v oblasti krížov a podbruška a u niektorých ľudí aj zvýšená teplota. Prečítajte si o cystitíde viac:

Čo je to zápal močových ciest?

Ochorenia, ktoré sa končia na -tída sú zápalové ochorenia. Cystitída je teda zápal močových ciest (najčastejšie mechúr a močová rúra, neliečené ochorenie niekedy prechádza až na obličky). Zápal je spôsobený bakteriálnou infekciou. Pri kultiváciách sa najčastejšie objavuje E. coli.

E. coli je baktéria, ktorá sa prirodzene nachádza na pokožke a v našom tráviacom trakte, kde nevyvoláva žiadne problémy. Pri prenose E. coli do močových ciest však dochádza k zápalu, opuchu a objavujú sa príznaky zápalu močových ciest.

U žien sa zápal močového mechúra objavuje často po pohlavnom styku. Je to preto, že pri pohlavnom styku môže dôjsť k prenosu E. coli z penisu alebo z oblasti okolo análneho otvoru. Ako predchádzať zápalu močového mechúra zo sexu si napíšeme nižšie.

Príčiny

Medzi ďalšie príčiny cystitídy patrí:

Intersticiálna cystitída je stav, pri ktorom je stena močového mechúra permanentne zapálená a opuchnutá. Ochorenie nemá bakteriálny pôvod, príčiny mechanizmu doteraz nie sú známe. Intersticiálna cystitída sa vyskytuje zväčša u žien (90 % pacientov sú ženy). Bolesť je najintenzívnejšia pri naplnenom močovom mechúre. Po vyprázdnení dochádza k čiastočnej úľave od bolesti.

Príznaky

Zápal močových ciest má tieto príznaky:

Zápal močových ciest u detí

Cystitída sa u detí tiež vyskytuje často, no podobne ako u dospelých, ani u detí liečená cystitída nepredstavuje závažné riziko. U malých detí, ktoré ešte nerozprávajú môže byť náročné spoznať, či sa jedná o zápal močových ciest.

Zápal močových ciest u detí (Zdroj: 123rf.com)

Príznaky zápalu u detí

Príznaky môžu byť pomerne nešpecifické, napríklad:

U starších detí sa objavujú aj typickejšie príznaky ako:

Liečba

Čo na zápal močových ciest?

Pomôže:

Domáca liečba

Pri zápale močových ciest sa ako domáca liečba odporúčajú nasledovné režimové opatrenia:

Konzumácia brusníc je babský recept na zápal močových ciest (Zdroj: 123rf.com)

Lieky bez predpisu (+výživové doplnky)

25 – 42 % infekcií močových ciest nepotrebuje liečbu antibiotikami a postačia vám voľnopredajné lieky a režimové opatrenia.

Čo pomáha na zápal močových ciest?

Antibiotiká na zápal močových ciest

Nakoľko je cystitída vo väčšine prípadov bakteriálneho pôvodu, na liečbu sa využívajú antibiotiká. Lekára navštívte vždy, ak vám režimové opatrenia v kombinácii s výživovými doplnkami a voľnopredajnými liekmi neuľavia od príznakov do 24 hodín. Návšteva lekára je nevyhnutná vždy, keď je zápal spojený s teplotou, krvou v moči alebo keď sa jedná o malé dieťa prípadne, tehotnú ženu alebo staršieho človeka.

V terapii sa najčastejšie využíva ciprofloxacín (Ciphin, Ciplox, Ciprinol, Ciprofloxacín). Dostupné sú aj jednorazové antibiotiká na zápal močových ciest – Monural. Granulát sa vypije na noc, po vyprázdnení močového mechúra. Monural je vhodnejší pri pacientoch, ktorý mali cystitídu prvýkrát, alebo sa u nich vyskytuje zriedka.

Rezistencia E. coli na antibiotiká

Problémom sa stáva postupná rezistencia E. coli na antibiotiká. Jedným z dôvodov je nesprávne užívanie antibiotík pacientmi. Pri ich užívaní vždy dodržujte časové rozostupy, v ktorých treba liek užiť a doužívajte celé balenie. Liečbu antibiotikami neprerušujte vtedy, keď sa začnete cítiť lepšie. Práve zvyšné baktérie, ktoré by boli ešte v organizme prítomné by mohli viesť k rezistencii, ktorá by výrazne komplikovala liečbu.

Prevencia vzniku infekcie močových ciest

Zhrnutie

Zápal močových ciest je vo väčšine prípadov bakteriálne ochorenie spôsobené baktériou E. coli. Existujú však aj iné príčiny, napríklad zavedenie katétra alebo mechanické poškodenie močového mechúra.

Mierne formy cystitídy sa liečia režimovými opatreniami, hydratáciou, urologickými čajmi a voľnopredajnými liekmi. Pri závažnejších formách je nevyhnutná antibiotická liečba. Pozor si treba dávať na rezistenciu E. coli voči dostupným antibiotikám.

Zistiť viac

Liek Wobenzym 200 tabliet

  • Wobenzym je liek obsahujúci enzýmy, ktoré majú schopnosť ovplyvňovať imunitu + tlmiť zápaly.
  • Používa sa na chronické a recidivujúce zápaly močového a pohlavného ústrojenstva.
  • Je vhodný pre dospelých aj deti.
!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×