Tetánia – príznaky, liečba, TEST (zistite, či máte tetániu)

Zdroj: 123rf.com

Tetánia nie je závažné ochorenie, no jej príznaky vedia byť veľmi intenzívne. Vo väčšine prípadov postihuje ľudí, ktorí sú pod dlhodobým stresom, pravidelne neoddychujú, málo spia a stravujú sa nekvalitne.

Príznaky tetánie sú pomerne nešpecifické: človek má pocit intenzívnej únavy, bojí sa, že odpadne, brní mu v rukách a objaviť sa môžu aj kŕče. Liečba tetánie nie je náročná, nižšie si prečítate v čom spočíva.

Tetánia – čo to je?

Tetánia, alebo tetanický syndróm je súbor príznakov, ktoré sú následkom preťaženého a prestimulovaného nervového systému. Najnáchylnejší sú mladí ľudia a ženy, no vyskytnúť sa môže aj u starších ľudí a mužov.

Existuje viacero príčin a ochorení, ktoré môžu viesť k tetánii. Vo väčšine prípadov je to nerovnováha elektrolytov. Týka sa to najmä:

Tetániu však môže vyvolať aj nerovnováha kyselín (acidóza) a zásad (alkalóza) v organizme.

Pridružené ochorenia

Ochorenia, ktoré sa môžu prejaviť tetániou sú:

Tetánia a tehotenstvo

V období tehotenstva sa žena môže stretnúť s rôznymi výkyvmi látok a fyziologických hodnôt, ktoré boli pred obdobím tehotenstva v norme. Platí to aj pre minerály ako vápnik a magnézium. Tetánia v tehotenstve sa vyskytuje frekventovanejšie u tých žien, u ktorých sa objavovala aj pred ním. Ak máte podozrenie na tetanický syndróm, informujte o tom svojho gynekológa. Tetánia v tehotenstve je spojená s vyšším rizikom predčasného pôrodu a hrozí aj rozvoj preeklampsie.

Zdroj: 123rf.com

Príznaky tetánie

Ochorenie sa môže prejaviť nasledovne:

Typickým prejavom tetánie ja kŕč v prstoch na rukách, pri ktorých sa ohne palec smerom do vnútra. Ostatné prsty zostávajú naopak vystreté, no môžu byť rôzne skrútené. Kŕč v ruke je zvyčajne bolestivý.

Vedeli ste, že…

Ochorenie, ktoré má podobné príznaky ako tetánia je generalizovaná úzkostná porucha, ktorá sa môže prejaviť až panickým záchvatom. Princíp ochorenia je však iný, aj keď spoločným menovateľom zostáva stres. Pri generalizovanej úzkostnej poruche, ktorá môže byť sprevádzaná záchvatmi paniky, nie je príčina ochorenia organická, ale psychická.

Diagnostika tetánie

Diagnostika tetánie spočíva v odberoch krvi a stanovení hladín minerálov a vitamínov. Využiť sa môže aj EMG – elektromyografia, ktorá sleduje nervovo-svalovú dráždivosť.

Test na tetániu

Vyskúšajte si náš test. Odpovedzte si na nasledujúce otázky a zistite, či sa môže jednať o tetániu:

Ak ste na väčšinu otázok odpovedali áno, môže sa jednať o tetániu. Konečnú diagnózu však stanoví len neurológ.

Liečba tetánie

Ak sa u vás potvrdí nedostatok minerálu, ktorý je spôsobený nejakým ochorením, primárne sa bude liečiť tento stav. Následne by malo dôjsť k vymiznutiu príznakov tetánie.

Na liečbu sa využívajú:

Čo pomáha ako prevencia vzniku tetánie?

Ak sa chcete tetanickému syndrómu vyhýbať, snažte sa upraviť svoju životosprávu. Základom je psychohygiena – vyčleňte si dostatok času na oddych. Ak máte veľa stresu alebo vás niečo trápi, porozmýšľajte nad psychoterapeutom alebo psychiatrom. V dnešnej dobe už vôbec nie je hanbou požiadať o pomoc, keď ju potrebujete. Strava pri tetánii by mala byť pestrá, jedzte veľa čerstvého ovocia a zeleniny, tiež orechy a kvalitné mäso.

Zhrnutie

Tak ako pri iných ochoreniach, aj pri tetánii je najvhodnejšie, ak je diagnostikovaná čo najskôr. Vyhnete sa tak závažnejším príznakom tetánie (poruchy srdcového rytmu, záchvaty), ktoré sú náročnejšie na liečbu. Ak máte podozrenie na tetániu, nesiahajte po výživových doplnkoch, ale poraďte sa s lekárom. Až po adekvátnej diagnostike sa určí spôsob liečby.

Zistiť viac

Vápnik + Horčík + Zinok 107 tabliet

  • prípravok vhodný pre ľudí s nedostatkom vápnika a horčíka (ku ktorému dochádza napr. pri tetánii)
  • horčík prispieva k správnej funkcii psychiky
  • vápnik, horčík a zinok sú minerály potrebné k normálnemu fungovaniu svalov

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×