Syndróm toxického šoku (STŠ) a jeho príznaky

Zdroj: 123rf.com

Syndróm toxického šoku je síce zriedkavý stav, no je veľmi nebezpečný a môže byť až smrteľný. Pripravili sme pre vás tento článok, v ktorom vám o ňom prinášame základné informácie.

Dočítate sa, čo je to toxický syndróm a kedy ku nemu dochádza, aké má príznaky a ako sa lieči. Dôležitá je aj prevencia, o ktorej si tiež niečo povieme.

Čo je to syndróm toxického šoku?

Je to stav, kedy sa baktéria stafylokoka alebo streptokoka (konkrétne Staphylococcus aureus a Strepococcus pyogenes) dostane do krvného obehu a začne tvoriť toxíny. Zvyčajne sa vyskytuje u žien v spojitosti s nesprávnym používaním tampónov, no vyskytnúť sa môže aj u mužov alebo detí.

Príčiny syndrómu toxického šoku sú rôzne. Buď sa jedná o dlho nevymenený tampón, ktorý sa stane zdrojom nákazy, ale stafylokok sa môže dostať do krvi aj inak. Napríklad cez otvorenú ranu, alebo popáleninu, ktoré sa bakteriálne nakazia.

Rozvinúť sa môže aj vtedy, ak používate nosové tampóny pri krvácaní z nosa, alebo pri ženách používajúcich bariérovú antikoncepciu, ktorá sa vkladá do vagíny.

Ženy po pôrode alebo s rôznymi ranami v oblasti vagíny sú náchylnejšie na rozvinutie toxického šoku. Preto by mali byť opatrné, a pri prvých príznakoch musia navštíviť lekára.

A ako teda rozpoznať syndrómu toxického šoku (STŠ)?

Príznaky STŠ

Príznaky toxického šoku sú charakteristické tým, že sa objavia veľmi rýchlo. Taktiež sa u každého pacienta môže vyskytnúť iná kombinácia.

Najtypickejšie sú tieto príznaky:

Je však dôležité upozorniť, že nie všetky popísané prejavy sú príznakom len syndrómu toxického šoku. Môže sa jednať aj o inú bakteriálnu infekciu. Avšak, ak ste však používali pred krátkym časom tampón, ste po operácii alebo ste mali otvorenú ranu, môže sa jednať práve o syndróm toxického šoku.

Neliečený toxický syndróm rýchlo prechádza do príznakov ako kóma, orgánové zlyhanie až smrť.

Syndróm toxického šoku nie je nákazlivý. Ak ste ho už raz prekonali, nevzniká naň imunita – môžete ochorieť zas.

Ako liečiť syndróm toxického šoku

Ak máte syndróm toxického šoku, musíte navštíviť lekára, ktorý zaháji liečbu. Liečba spočíva hlavne v podávaní antibiotík. V niektorých prípadoch sa podáva imunoglobulín. Pacientom so sťaženým dýchaním sa aplikuje kyslíková maska.

Dôležité je, aby pacient ostal dostatočne hydratovaný a mal stabilizovaný tlak krvi. Ak obličky nedokážu plniť svoju funkciu, nastúpiť môže dialýza.

Zdravotný stav sa zlepšuje po pár dňoch liečby, no obyčajne trvá dva až tri týždne, kým sa pacient dostane z nemocnice do domácej liečby.

Prevencia

Tak ako pri každom ochorení, pri závažnom syndróme toxického šoku dvojnásobne platí, že prevencia by mala byť na prvom mieste. Dodržujte tieto zásady a znížite riziko, že sa u vás vyskytne na minimum:

Záver

Aj keď je syndróm toxického šoku veľmi zriedkavý (prekoná ho 17 zo 100 000 menštruujúcich žien), ak sa rýchlo nelieči, môže byť fatálny. Príznaky sú veľmi podobné iným infekciám, preto pri akomkoľvek podozrení rýchlo vyhľadajte lekára. Pri adekvátnej liečbe je prognóza dobrá.

Trápi vás vynechanie menštruácie? Viete, čo všetko ho môže zapríčiniť? Prečítajte si článok, kde zistíte všetko o meškaní menštruácie.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×