Silná a slabá menštruácia – príčiny, príznaky, čo robiť a kedy navštíviť lekára?

Zdroj: 123rf.com

V dnešnom článku sa pozrieme na dva protipóly, s ktorými sa môžete stretnúť pri menštruácii. Reč bude o silnej a slabej menštruácii, jej príčinách a spôsoboch ako ju liečiť (ak je to potrebné).

Silná menštruácia je pre ženu náročnejší problém, ktorý si vyžaduje aj užívanie liekov. Slabá menštruácia sa väčšinou zaobíde bez liečby, ak za ňou nie je skryté nejaké iné ochorenie.

Silná menštruácia

Silná menštruácia dostala odborné pomenovanie menorágia. Definovaná je ako intenzívnejšie a dlhšie krvácanie počas menštruačných dní. Veľa žien pokladá svoje krvácanie za silné, no len malé percento má v skutočnosti naozaj menorágiu. Za normálny stav sa pokladá strata krvi v objeme 80 ml, aj keď väčšina žien si mylne myslí, že krváca viac.

O menorágiu sa jedná, ak žena v jednom cykle stratí viac ako 80 ml, prípadne krvácanie trvá viac ako 7 dní.

Silná menštruácia je taká, pri ktorej kvôli kŕčom a krvácaniu musíte zmeniť vaše denné fungovanie a nemôžete vykonávať bežné aktivity.

Príčiny silnej menštruácie

Medzi najčastejšie príčiny menorágie patria:

Príznaky silnej menštruácie

O silnú menštruáciu sa jedná ak:

Silná menštruácia – čo robiť?

Ak je vaše krvácanie príliš silné, určite vás zaujímajú riešenia tejto situácie. Využíva sa viacero liekových skupín, ktoré pomôžu odstrániť rôzne symptómy silného krvácania.

  1. Nesteroidné antiflogistiká – lieky ako napríklad Ibalgin, NurofenVeral. Tieto lieky vám uľavia od bolesti a dokážu zmierniť nepríjemné kŕče.
  2. Perorálna antikoncepcia – okrem chránenia pred neplánovaným otehotnením dokáže stabilizovať menštruačný cyklus a znižuje dĺžku trvania krvácania.
  3. Progesterón – nachádza sa v tabletkách Progestanelle, ktoré vám predpíše lekár.
  4. Intrauterinné teliesko – hormonálna antikoncepcia, napríklad známa Mirena ale aj iné typy.

V niektorých závažnejších prípadoch vám lekár môže navrhnúť aj chirurgické riešenie menorágie.

Kedy navštíviť lekára

Ak intenzívne krvácate viac ako dve hodiny, krvácate medzi dvoma menštruáciami (ak je špinenie príliš silné) alebo krvácate po prekonanej menopauze, rozhodne navštívte lekára. Mohlo by dôjsť k výrazným stratám krvi, prípadne sa môže jednať o inú vážnejšiu situáciu.

Slabá menštruácia

Aj keď sa jedná o menej nepríjemný problém s menštruáciou, aj slabá menštruácia vie ženy znepokojiť. Medicínsky sa slabá menštruácia označuje pojmom hypomenorea.

Príčiny slabej menštruácie

Slabá menštruácia sa môže vyskytnúť pri:

Má vaša menštruácia výraznejšie meškanie? Prečítajte si, aké sú možné dôvody pre meškanie a vynechanie menštruácie.

Liečba slabej menštruácie

V závislosti od dĺžky trvania problému a tiež od príčiny, sa volia rôzne formy liečby. Ako sme už spomínali vyššie, v niektorých prípadoch je slabá menštruácia úplne v poriadku a nevyžaduje si žiadnu liečbu. V norme sa považuje aj kratšia menštruácia po dobu 2 – 3 dní.

Ak to však pretrváva, prípadne máte pridružené aj iné problémy, navštívte lekára, ktorý vás dôkladnejšie vyšetrí. V závislosti od príčiny vám lekár odporučí zmeny v životospráve. Ak je váš menštruačný cyklus nepravidelný, lekár vám môže odporučiť hormonálnu antikoncepciu.

Pri ochoreniach, ktorých je slabá menštruácia len sprievodným príznakom, sa volia lieky na konkrétnu chorobu.

Menštruačný cyklus, folikulárna fáza, luteálna fáza a ovulácia zobrazené v priebehu dní.
*infertile – neplodné obdobie
*fertile – plodné obdobie
*probably infertile – pravdepodobne neplodné obdobie (Zdroj: 123rf.com)

Kedy navštíviť lekára?

Situácie, pri ktorých je potrebné navštíviť lekára:

Záver

Množstvo stratenej krvi pri menštruácii je vysoko individuálne a nedá sa ani nijako objektívne zmerať. Preto pravidelne sledujte dĺžku a intenzitu svojho cyklu, aby ste poznali svoje telo, a vedeli ste, čo je ešte v norme.

Viac o menštruácii si môžete prečítať aj v článku Predmenštruačný syndróm a bolestivá menštruácia. Pri akýchkoľvek pochybnostiach ohľadom vašej menštruácie (či už je veľmi slabá alebo silná) kontaktujte svojho gynekológa.

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×