Rakovina hrubého čreva (kolorektálny karcinóm) – príznaky, liečba, dĺžka života, test

Zdroj: 123rf.com

Rakovina hrubého čreva (kolorektálny karcinóm) patrí medzi 2. najčastejšie sa vyskytujúcu formu rakoviny. Vzniká z adenomatóznych polypov, ktoré sú v začiatočných fázach nezhubné, no majú potenciál premeniť sa na zhubné nádory.

V článku si prečítate o prvých príznakoch a testoch na rakovinu hrubého čreva, o prognóze pacientov a o dostupných možnostiach liečby.

Vznik rakoviny hrubého čreva

Pri rakovine hrubého čreva dochádza k mutácii genetickej informácie v bunkách čreva. Princípom vzniku tumoru je nekontrolované množenie buniek, aj keď to nie je potrebné. Rakovinové bunky môžu následne napádať zdravé tkanivá naokolo. Veľkým rizikom je aj to, keď rakovinové bunky cirkulujú obehom a dostávajú sa do iných častí tela. Vtedy hovoríme o sekundárnej rakovine – tvoria sa metastázy. Metastázy značne komplikujú liečbu rakoviny.

Príčiny rakoviny hrubého čreva

Presné príčiny a jednoznačné faktory, ktoré spôsobujú rakovinu hrubého čreva nie sú známe. U 75 % pacientov, pri ktorých sa rozvinie kolorektálny karcinóm neexistuje špecifický rizikový faktor. U zvyšných 25 % boli v minulosti prítomné adenomatózne polypy.

Rizikové faktory

Medzi základné rizikové faktory, ktoré môžu ovplyvniť rozvoj ochorenia radíme:

Štádia rakoviny hrubého čreva

Zdroj: 123rf.com
  1. štádium – rakovina sa dostala na vrchnú vrstvu čreva alebo konečníka,
  2. štádium – rakovina prešla cez vrchnú vrstvu hrubého čreva alebo konečníka, no nedostala sa do okolitých lymfatických ciest
  3. štádium – rakovina prešla do okolitých lymfatických ciest
  4. štádium – rakovina sa dostala aj do vzdialenejších častí tela, napríklad pľúc alebo pečene, tvoria sa metastázy rakoviny hrubého čreva

Dĺžka života pri rakovine hrubého čreva

Nasledujúce údaje sú štatistické a treba ich brať s rezervou! Nehovoria o šanciach na prežitie konkrétneho človeka.

Národný onkologický ústav uvádza šance na prežitie obdobia 5 rokov podľa fázy, v ktorej sa rakovina zachytí nasledovne:

Celkovo prežije obdobie 5 rokov až 64,9 %, čím sa rakovina hrubého čreva radí medzi formy rakoviny s pomerne priaznivou prognózou.

Príznaky rakoviny hrubého čreva

Príznaky rakoviny hrubého čreva závisia od toho, v ktorej časti sa kolorektálny karcinóm nachádza, v akej fáze rakoviny je ochorenie a či sú prítomné aj metastázy. Je dôležité upozorniť, že príznaky sú dosť nešpecifické a sú prítomné aj pri množstve iných diagnóz.

Najčastejšie príznaky

Medzi symptómy ochorenia radíme nasledovné:

Diagnostika a testy na rakovinu čreva

Pri podozrení na túto diagnózu vám lekár pravdepodobne urobí viacero vyšetrení.

Preventívny a základný test na rakovinu čreva je test na okultné krvácanie z hrubého čreva. Test je len orientačný a neposkytuje 100 % výsledky. Kúpiť si ho môžete aj bez predpisu v lekárni.

Lekár môže zvoliť aj rektálne vyšetrenie, kedy pohmatom vyšetrí oblasť konečníka.

Medzi detailnejšie diagnostické metódy patrí kolonoskopia, rektoskopia, CT kolonografia, vyšetrenie pomocou kontrastnej látky (bárium), biopsia a podobne.

Rakovina hrubého čreva a jej liečba

Liečba závisí od štádia rakoviny a od rozsahu postihnutia.

Najčastejšie sú tieto možnosti liečby:

  1. operácia
  2. chemoterapia 
  3. ožarovanie

Operácia

Pri operácii sa vyberie časť hrubého čreva alebo celé hrubé črevo. Odstrániť sa musia aj okolité lymfatické tkanivá, v ktorých by mohli byť rakovinové bunky stále prítomné. V niektorých prípadoch majú pacienti po operácii vývod – stómiu.

Chemoterapia

Pri chemoterapii sa využívajú liečivá, ktoré ničia rakovinové bunky. Vo väčšine prípadov chemoterapia nasleduje po odstránení tumoru. Využíva sa hlavne pri pacientoch, u ktorých rakovina prešla aj do lymfatických ciest.

Ožarovanie

Ožarovanie je metóda, pri ktorom žiarenie deštruuje rakovinové bunky. U niektorých typov nádorov sa používa ožarovanie pred operáciou, aby sa nádor zmenšil a operácia mala jednoduchší priebeh.

Zhrnutie

Rakovina hrubého čreva patrí medzi často sa vyskytujúci typ rakoviny. Ak máte príznaky ako hnačka, zápcha, krv v stolici a podobne, môžete si urobiť orientačný test na rakovinu hrubého črevatest na okultné krvácanie. Následne však vždy navštívte lekára, pretože takéto testy neposkytujú 100 % spoľahlivosť a majú len informačný charakter. Tak ako pri všetkých iných formách rakoviny aj tu platí, čím skoršia je diagnostika, tým lepšie sú vyhliadky na uzdravenie. Prevencia rakoviny hrubého čreva spočíva v kvalitnom stravovaní, dostatku pohybu a dodržiavaní preventívnych prehliadok.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.