Prechladnutie, nádcha a chrípka v tehotenstve

Zdroj: 123rf.com

Nádcha a chrípka sú bežné vírusové ochorenia, ktoré postihujú nos, hrdlo, dutiny a horné dýchacie cesty. Nádcha a chrípka v tehotenstve majú rovnaké príznaky ako u ostatných ľudí – plný nos, kašeľ, bolesti hrdla a kýchanie.

Zaujíma vás, či je chrípka v tehotenstve nebezpečná? Viete ako ju môžete bezpečne liečiť?

Prechladnutie v tehotenstve

V období tehotenstva budete náchylnejšia na nádchu ale aj iné vírusové ochorenia. Váš imunitný systém je oslabený. Je to preto, aby imunita nevnímala dieťatko ako cudzie a neprodukovala proti nemu protilátky.

Nádcha je najčastejšie spôsobená rinovírusmi, ktorých existuje až 200 druhov. Vírus sa prenáša kvapôčkovou formou – napríklad pri kýchaní, kašli, používaní spoločných predmetov a podobne.

Vaše dieťatko je však pred akýmikoľvek príznakmi chrípky a nádchy uchránené. Chráni ho napríklad plodová voda ale aj maternica.

Príznaky nachladnutia

Prechladnutie v tehotenstve je časté hlavne v prvom trimestri tehotenstva, no objaviť sa môže počas celých 9 mesiacov.

Príznaky sú:

Ako liečiť prechladnutie v tehotenstve

Čo na prechladnutie v tehotenstve?

Chrípka a tehotenstvo

Chrípka je v porovnaní s nádchou o niečo závažnejšie ochorenie. Pri nesprávnej liečbe môže dokonca ovplyvniť aj dieťa.

Chrípka, rovnako ako nádcha, je vírusové ochorenie. Vírus chrípky má veľkú schopnosť mutovať, takže sa neustále obmieňa. To sa využíva pri tvorbe vakcíny proti chrípke – každý rok totiž obsahuje tie vírusy, ktoré sa budú s najväčšou pravdepodobnosťou vyskytovať.

Očkovanie

Očkovanie proti chrípke je ideálne previesť v období od októbra do decembra. Ak ste to nestihli, očkovať sa dá aj neskôr. Môže sa však stať to, že ochoriete skôr, ako sa v organizme vytvoria protilátky.

Príznaky chrípky v tehotenstve (a ako ju odlíšiť od nádchy)

Liečba chrípky v tehotenstve

Pri bolesti môžete použiť Paralen. Liek Paralen Grip v tehotenstve nie je vhodný pre svoj obsah účinných látok (dextrometorfániumbromid a pseudoefedrín). Viac si prečítajte v článku Horúčka v tehotenstve a zvýšená teplota.

Podporná liečba chrípky a prechladnutia v tehotenstve

Okrem liekov môžete urýchliť vyliečenie týmito spôsobmi:

Prevencia nádchy a chrípky

Okrem očkovania je prevencia chrípky jednoduchá:

Záver

Nádcha a chrípka sa v tehotenstve objavujú často. Nie sú závažné, napriek tomu ich nepodceňujte. Ak bývate často chorá, porozmýšľajte nad očkovaním proti chrípke. Liečba nádchy a chrípky v tehotenstve má svoje špecifická. Preto sa vždy poraďte s lekárom alebo lekárnikom, či je konkrétny liek pre vás vhodný.

Zistiť viac

OSCILLOCOCCINUM

  • homeopatický liek
  • vhodný na stavy: prechladnutie a chrípka v tehotenstve
  • používa sa ako prevencia aj liečba

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×