Čo to je paleo diéta? Pozrite si vzorový jedálniček:

Aké sú povolené potraviny v paleo diéte? Ktorým by ste sa mali vyhýbať?

Zdroj: 123rf.com

Paleo diéta je založená na princípoch stravovania paleolitického človeka. Obdobie paleolitu bolo najdlhším a najstarším obdobím dejín ľudstva. Vtedajší ľudia sa teda stravovali výhradne lovom a zberom – preto sú označovaní ako lovci a zberači.

Má paleo diéta svoje opodstanenie aj u moderného človeka? Sú naše energetické a výživové potreby rovnaké? Prečítajte si o výhodách a nevýhodách paleo diéty a presvedčte sa sami.

Súčasné stravovanie verzus paleo diéta

Asi každý si vie predstaviť, že spôsob stravovania pravekého človeka, ktorý si musel všetku potravu zaobstarať vlastnými rukami je na míle vzdialený spôsobu, ktorým sa stravuje väčšina súčasnej populácie.

Intenzívny vplyv na zmenu spôsobu stravovania malo obdobie, kedy ľudia začali na svojich pozemkoch pestovať plodiny a venovať sa poľnohospodárstvu. Podľa priaznivcov paleo diéty na tento rýchly posun, kedy sa do stravy dostalo oveľa viac mliečnych produktov, obilnín a strukovín, nebol náš tráviaci trakt pripravený.

V súčasnosti vplyvom polotovarov, nadmerného príjmu kalórii, množstva aditív a kalórii stúpa percento obéznych ľudí. Zvyšuje sa aj množstvo chorých na rôzne civilizačné ochorenia, napríklad metabolický syndróm alebo cukrovka. Paleo diéta môže prinášať odpoveď na to, ako sa zdravšie stravovať a nezaťažovať tak svoj tráviaci systém.

Oba tieto faktory môžu naznačovať, že paleo diéta je spôsobom ako sa vrátiť k zdravšiemu spôsobu stravovania. Paleo diéta je vhodná pre ľudí s istými zdravotnými problémami, ale aj ako nástroj na chudnutie.

Čo to je paleo diéta?

Paleo diéta (iné názvy sú aj paleolitická diéta alebo praveká diéta) je spôsob stravovania z obdobia doby kamennej. Aj keď nie s úplnou presnosťou, vedci dokázali identifikovať spôsob stravovania paleolitického človeka a skúmať, koľko zložiek potravy v akých množstvách približne prijímal. Paleo diéta teda napodobňuje stravovanie človeka z tohto obdobia, a na základe toho si vyberá aj potraviny.

Vedeli ste, že…

Jedným z predstaviteľov súčasných foriem paleo stravy je biochemik Robb Wolf. Ak hľadáte viac informácii o paleo diéte, odporúčame Vám jeho knihy Paleo diéta (dostupná aj v PDF verzii pre čítačky). Autor presadzuje komplexnú zmenu životosprávy, vrátane dostatku spánku a pohybovej aktivity.

Zásady paleo diéty

Paleo diéta môže mať viacero foriem. Poznáme napríklad klasickú, autoimunitnú, laktózovú, sladkú alebo škrobovú paleo diétu. Formu paleo diéty si človek vyberie na základe svojho zdravotného stavu a iných preferencií. Vo všeobecnosti sa však odporúčania nasledovné:

Povolené potraviny v paleo diéte:

  • ovocie
  • zelenina
  • orechy a semienka
  • chudé mäso – uprednostňujte zvieratá chované trávou alebo zvieratá z voľného chovu
  • ryby – najideálnejšie sú tie s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín (losos, makrela a niektoré druhy tuniaka)
  • vhodné sú aj rastlinné oleje – najmä olivový, poprípade kokosový

Potraviny, ktorým sa v paleo diéte vyhýbajte:

  • všetky druhy obilnín
  • strukoviny
  • mliečne produkty
  • biely cukor, sladkosti, koláče
  • soľ
  • zemiaky
  • polotovarové potraviny

Príklad jedálnička pri paleo diéte

Váš jedálniček môže vyzerať napríklad takto:

Raňajky:

  1. vajíčko na tvrdo alebo pripravené na kokosovom oleji, dusená zelenina
  2. opražená slaninka so zeleninou
  3. jeden kus ovocia

Obed:

  1. šalát s kuracím mäsom
  2. pomaly dusené hovädzie mäso, kúsok orechov
  3. grilované kuracie krídla, salsa

Večera:

  1. ryba so zeleninou
  2. losos s avokádom
  3. bobuľové ovocie s kokosovou smotanou

Pri paleo stravovaní sa odporúča jesť 3x denne. Pri pocite hladu si môžete dať napríklad hrsť orechov alebo sušeného ovocia, povolený je aj jeden kúsok čerstvého ovocia. Vhodné sú aj rastlinné jogurty a mlieka, ktoré môžete tiež kombinovať s ovocím a pripraviť si smoothie.

Paleo diéta a jej negatíva

Napriek tomu, že pri správnom prevedení paleo diéty je v strave prítomnej veľa zeleniny a kvalitných bielkovín, prináša so sebou aj viaceré negatíva.

Jedným z nich je napríklad vylúčenie strukovín zo stravy. Práve strukoviny sú pre našu zemepisnú šírku veľmi typická zložka potravy. Okrem toho slúžia ako zdroj rastlinných bielkovín. Chýbajúcou zložkou sú aj obilniny, ktoré v správnej forme obsahujú veľký podiel vlákniny. Tá prispieva k správnemu tráveniu, urýchľuje vyprázdňovanie a jej dostatočný príjem znižuje riziko rozvoja rakoviny hrubého čreva.

Ďalším dôležitým aspektom paleo diéty a jej receptov je množstvo živočíšnych bielkovín, ktoré človek skonzumuje. Negatívne dopady veľkej spotreby mäsa sa prejavujú na vysokej ekologickej stope jednotlivca, opomenúť sa nedá sa ani etický rozmer. Preto v súčasnosti viac a viac ľudí prechádza na vegetariánske, alebo flexitariánske stravovanie.

Zhrnutie

Paleo diéta je spôsob stravovania, ktorý napodobňuje stravovanie paleolitického človeka žijúceho pred tisíckami rokov. Na základe vedeckých výskumov sa zistilo, že obdobie lovcov a zberačov bolo charakterizované nižším príjmom kalórii, veľmi fyzicky aktívnym životom a nižšou mierou výskytu civilizačných ochorení, na ktoré trpí v dnešnej dobe značná časť populácie. Paleo diéta má však aj zopár negatív, a to najmä nadmerná konzumácia mäsa a chýbajúce strukoviny a obilniny v jedálničku.

Tip na článok:
Viete, ktorých 12 potravín sa snaží tváriť, že sú zdravé? Možno vás prekvapí, že niektoré z nich sú súčasťou vášho každodenného jedálnička. Ktoré to sú zistíte ? v tomto článku.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.