Natto a nattokináza – aké majú účinky a kde sú na predaj?

Zdroj: 123rf.com

Nattokináza je špecifický enzým, ktorý sa získava z japonskej potraviny natto – uvarenej, fermentovanej sóje. Priaznivé účinky nattokinázy (anglicky nattokinase) sú ázijským kultúram známe už dlhodobo.

Nechajme sa nimi inšpirovať a využívajme liečivé účinky natto a nattokinázy aj my.

Kde je Natto na predaj?

Čo je to natto a nattokináza?

Natto je špecificky fermentovaný sójový produkt, ktorý sa získava za pomoci baktérie Bacillus subtilis natto. Práve fermentáciou vzniká v natto enzým nattokináza.

Tento enzým nenájdete v žiadnom inom produkte zo sóje.

Kedy sa používa?

Účinky nattokinázy sú overené vekmi:

Bežne sa používa pri srdcovocievnych ochoreniach, napríklad pri vysokom tlaku krvi (hypertenzii), vysokom cholesterole, pri ateroskleróze, pri angíne pectoris, ako prevencia infarktu myokardu a cievnych mozgových príhod.

Vhodná je aj pre ľudí s oslabeným cievnym systémom. Oslabený cievny systém sa zväčša prejaví ochoreniami ako hemoroidy, kŕčové žily, zápaly žíl, poruchy periférne prekrvenia a podobne.

Účinky

Vedecká štúdia potvrdzuje tieto účinky nattokinázy:

Nattokináza je označovaná za jedinečnú prírodnú zložku, ktorá má svoje miesto v prevencii vzniku kardiovaskulárnych ochorení a mala by byť využívaná pri prevencii a liečbe týchto chorôb.

Ako nattokináza funguje?

Nattokináza získavaná z natto riedi krv a dokáže rozpúšťať krvné zrazeniny. Prevenčný účinok na tvorbu krvných zrazenín (trombov) znižuje riziko vzniku ochorení ako cievna mozgová príhoda, infarkt, pľúcna trombóza a podobne.

Pre koho nie je nattokináza vhodná?

Kedy by ste tento enzým radšej nemali užívať?

V tehotenstve

Užívanie natto a nattokinázy sa pre nedostatok dôkazov neodporúča tehotným ženám a dojčiacim ženám.

Znížená zrážanlivosť krvi

Keďže natto riedi krv, ak máte ochorenia charakteristické zníženou zrážanlivosťou krvi (zvýšeným krvácaním), užívajte nattokinázu opatrne. To isté platí aj pre ľudí s nízkym tlakom (hypotenziou).

Čaká vás operácia

Natto a nattokinázu neužívajte 2 týždne pred plánovanou operáciou, pretože by mohli viesť k zvýšenému krvácaniu. Rovnako by mohlo dôjsť k ovplyvňovanou krvného tlaku počas samotnej operácie.

Interakcie Nattokinázy

Nattokináza môže interagovať s týmito liekmi:

Ak užívate niektoré z týchto liekov, nattokináza by mohla viesť k zvýšenej krvácavosti, ktorá by sa mohla prejaviť napríklad ako tvorba modrín. Poraďte sa s vašim lekárom, či je pre vás natto a nattokináza vhodným výživovým doplnkom.

Predaj natto + cena

Kde sa dá kúpiť nattokináza?

Záver

Nattokináza je enzým, ktorý sa vyskytuje v tradičnom japonskom jedle natto. Má preukázateľné fibrinolytické účinky a pravdepodobne znižuje vysoký tlak krvi a vysoký cholesterol. Natto môžete konzumovať ako potravinu alebo ako čistý enzým vo forme výživových doplnkov s vysokým obsahom nattokinázy.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×