Manuka med – účinky, použitie, cena

Zdroj: 123rf.com

Manuka je špecifický druh medu, ktorý má ešte silnejšie antibakteriálne účinky ako obyčajný med.

Manuka med sa používa na liečbu rôznych infekcií, na zlepšenie imunity, trávenia, ale aj na hojenie rán. Zaujímajú vás všetky jeho účinky? Hľadáte manuka med za dobrú cenu? Všetko sme pre vás zhrnuli v tomto článku.

Kde je Manuka med na predaj?

Manuka med je produkovaný výlučne v Austrálii a na Novom Zélande. Len v týchto oblastiach totiž rastie krík manuka (Leptospermum scoparium). Krík je opeľovaný včelami a následne sa postupuje rovnako ako pri tvorbe klasického medu.

Aby sa mohol manuka med označiť za liečivý, je potrebné aby na škále UMF dosahoval hodnotu aspoň 10. Manuka med s takouto koncentráciou MGO sa označuje ako aktívny manuka med alebo UMF manuka med. Manuka med s označením MGO 100+ bude obsahovať minimálne 100 mg metylglyoxálu v 1 kg medu a podobne.

Liečivé účinky manuka medu

Účinky medu manuka:

Čo zodpovedá za jeho antibakteriálne účinky?

Antibakteriálne vlastnosti medu boli objavené až v 19. storočí, no ako liek sa používal už dávno predtým. Za tieto antibakteriálne vlastnosti zodpovedá látka hydrogén peroxid.

Avšak, hlavná účinná antibakteriálna látka v manuka mede je metylglyoxál (MGO), vďaka ktorej má manuka med špecifické antimikrobiálne vlastnosti. Vďaka tejto látke pôsobí na väčšinu škodlivých baktérií. Čím vyššia je koncentrácia MGO, tým silnejšie sú antibakteriálne účinky. Na hodnotenie podielu metylglyoxálu v manuka mede existuje škála UMF (z anglického unique manuca factor). Výhodou manuka medu oproti antibiotikám je to, že nevedie k rezistencii na určité typy baktérii.

Bakteriálne infekcie neliečte však len medom, ak je potrebná antibiotická prípadne iná liečba, nevynechávajte ju! Manuka med slúži len ako doplnok pri liečbe.

Imunita

Manuka med sa odporúča aj ľudom s oslabenou imunitou, pretože dokáže naštartovať niektoré imunitné procesy. Prispieva aj k tvorbe slizničnej imunity v črevách, kde slúži ako probiotikum. Posilnenie imunity v črevách sa prejaví ako zvýšenie celkovej obranyschopnosti organizmu. Dobré skúsenosti s manuka medom majú aj pacienti s častými herpetickými a kvasinkovými infekciami.

Trávenie

Vhodný je aj pre pacientov s vredmi žalúdka, ktoré sú spôsobené Helicobacterom pylori. Využiť ho môžete aj pri iných gastrointestinálnych problémoch, kvôli jeho priaznivým účinkom na trávenie.

Hojenie rán

Manuka med je schválený Britskou štátnou zdravotníckou agentúrou ako účinná pomoc pri urýchlení hojenia rán a popálenín, na liečbu dekubitov ale aj na vredy predkolenia. Niektoré štúdie však neodporúčajú používanie manuka medu pri vredoch predkolenia, ktoré sú spôsobené cukrovkou. Mohlo by totiž dôjsť k spomaleniu hojenia.

Kozmetické problémy

Je vhodný aj ako kozmetický prípravok – vlasom a pokožke zabezpečí hydratáciu a prísun vitamínov a minerálov. Použiť ho môžete ako masku na tvár a vlasy, ale tiež ako nočné obklady na akné.

Alternatívna medicína

Maoriovia (Māori) používajú tento med už dlhodobo v alternatívnej medicíne. Mladé výhonky rastliny žujú a pijú aj nápoje z ich semien. Účinku manuky využívajú hlavne pri ochoreniach ako hnačka a dyzentéria. Pri infekciách močového traktu, pri horúčke a popáleninách sa používa zas odvar z listov.

Ako užívať manuka med

Manuka med má 2 spôsoby použitia:

  1. vnútorné použitie
  2. vonkajšie použitie (kedy si ho nanesiete na pokožku)

Vnútorné použitie

Adekvátne množstvo medu je 1 – 2 čajové lyžičky denne, ideálne aspoň 30 minút pred konzumáciou jedla (nalačno).

Užívať ho môžete prevenčne, ale aj pri prvých príznakoch sezónnych ochorení dýchacieho traktu.

Pridať si ho môžete aj do čaju, podobne ako bežný med. V prípade manuka medu sa nemusíte obávať zničenia účinnej zložky, pretože je odolný voči pôsobeniu tepla a enzýmov (na rozdiel od ostatných druhov medu).

Je vhodný pre deti od 1 roka.

Vonkajšie použitie

Pri vonkajšom používaní sa aplikuje na umytú a dobre vysušenú pokožku. Môžete prekryť sterilnou gázou. Pri prvom použití sa odporúča pokožku najprv otestovať nanesením medu na jej malú plochu. Ak nezaznamenáte žiadnu reakciu, môžete ho používať.

Nežiaduce účinky manuka medu

Tak ako každé sladidlo s vysokým podielom cukru, manuka med nie je vhodný pre diabetikov. Po nadmernej konzumácii môže viesť k zvýšeným hladinám cukru v krvi.

Inak nemá Manuka med žiadne zaznamenané vedľajšie účinky.

Kontraindikácie

Vyhýbať by sa mu mali ľudia alergickí na včely a tí, u ktorých sa v minulosti vyskytla alergická reakcia po konzumácii medu.

Deťom do 1 roku sa konzumácia medu neodporúča.

Interakcie

Manuka med má liekovú interakciu s niektorými chemoterapeutickými liekmi, preto sa pri ich užívaní poraďte so svojim lekárom.

Kde je Manuka med na predaj? (+ cena)

Na predaj je viacero Manuka medov.

Balenia sa líšia v obsahu metylglyoxalu (MGO) a v cene. Čím vyššie číslo je pri názve uvedené, tým obsahujú vyššiu koncentráciu MGO.

Metylglyoxal je zložka medu, ktorá je podľa vedeckých výskumov zodpovedná za pozitívne účinky medov Manuka.

Malé balenie (250 g) Veľké balenie (500 g)
MGO 100+

22.18 €

Pozrieť v obchode

47.7 €

Pozrieť v obchode
MGO 250+

31.26 €

Pozrieť v obchode

67.4 €

Pozrieť v obchode
MGO 400+

47.64 €

Pozrieť v obchode

95.4 €

Pozrieť v obchode
MGO 550+

71.47 €

Pozrieť v obchode

137.7 €

Pozrieť v obchode

*čím vyšší je obsah MGO, tým vyššia je aj cena medu

Vysvetlenie významu MGO

Obsah MGO v jednotlivých medoch:

Produkty na hojenie rán s manuka medom

Záver

Manuka med si určite nájde miesto vo vašej domácej lekárničke. Používa sa na množstvo problémov. Pre svoje antibakteriálne účinky ho oceníte v zime pri chrípkach a angínach, použiť ho môžete aj pri tráviacich problémoch a vredoch na žalúdku. Manuka med sa užíva v dávkovaní maximálne 2 čajové lyžičky denne. Vyššie dávky pre vysoký obsah fruktózy neodporúčame.

Na vonkajšie použitie je vhodný pri liečbe akné, pri hojení rán, na popáleniny, ale aj ako výživa pre vlasy a pokožku vo forme masiek.

Pozrieť Manuka med v obchode

Zdroj:

webmd.com

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×