Kolostrum (prvé mlieko) – Aké sú jeho účinky na imunitný systém?

Má aj nežiaduce účinky? Ktoré kolostrum je najlepšie?

Zdroj: 123rf.com

Kolostrum, iným názvom aj mledzivo alebo prvé mlieko, je veľmi vzácna a zdravá tekutina. Tvorí sa výlučne u cicavcov v období tesne pred pôrodom a po pôrode. Kolostrum je bohaté na živiny a protilátky. Nachádza sa v ňom veľa sacharidov a proteínov, naopak minimum tukov.

Kto okrem novorodencov môže z kolostra profitovať? V článku zistíte, aké má kolostrum účinky a či je vhodné aj pre deti, dospelých, prípadne v tehotenstve.

Z čoho je kolostrum zložené?

Prvé mlieko je hustá, biela až žltá tekutina tvorená mliečnymi žľazami cicavcov. Nakoľko je kolostrum tvorené pre potreby novorodencov, je ľahko stráviteľné, pretože tráviaci trakt bábätka ešte nie je plne funkčný. Kolostrum má u novorodencov mierne laxatívne účinky, čím podporuje odchod prvej stolice bábätka, ktorá sa nazýva mekónium.

Kolostrum je bohaté na vitamíny a minerály, sú to najmä vitamíny C, A, E, vitamíny zo skupiny B a z minerálov vápnik, fosfor a draslík.

Účinky na imunitu

Jednou z funkcií kolostra je podpora rozvoja imunitného systému. V ľudskom kolostre nájdeme vysoké koncentrácie imunoglobulínov, najmä IgA. Imunoglobulín A má ochrannú funkciu pre sliznice v hrdle, pľúcach a žalúdku bábätka.

Okrem imunoglobulínov sa v kolostre nachádzajú aj iné zložky imunitného systému, napríklad cytokíny (medzi ktoré patria interleukíny, tumor nekrotizujúci faktor, chemokíny). V mledzive sú obsiahnuté aj prvky na podporu imunitného systému ako laktoferín (zodpovedný aj za dostatok železa v organizme), lyzozým, laktoperoxidáza, komplement a PRP peptidy.

V neposlednom rade v kolostre nájdeme aj rastové faktory (najmä IGF-1 a IGF-2), potrebné pre vývoj a dozrievanie buniek. Rastové faktory sú bielkoviny, ktoré sa zúčastňujú metabolizmu glukózy na glykogén.

Rozdiel medzi ľudským a zvieracím kolostrom

Aj keď sú svojou funkciou a zložením podobné, nájdeme u nich určité rozdiely:

Účinky a použitie

Kolostrum je vhodné na pravidelné užívanie pre deti a dospelých.

Odporúča sa napríklad pri oslabenej imunite, častých opakovaných infekciách, únavovom syndróme a podobne. Na posilnenie imunity štúdie uvádzajú, že je nutné pravidelné užívanie aspoň po dobu 8 – 12 týždňov. Colostrum je efektívnou voľbou ako podporná liečba pri hnačkách (infekčných aj sekundárnych pri iných ochoreniach).

Je však dôležité povedať, že užívanie kolostra u dospelých ľudí je pravdepodobne menej efektívnejšie ako u detí. Dospelý tráviaci trakt totiž nedokáže absorbovať také množstvo rastových faktorov a imunoglobulínov ako detský tráviaci trakt. Prítomnosť kazeínu a iných proteínov však umožňuje to, že v tenkom čreve colostrum funguje ako ochrana pred mikroorganizmami, čím stimuluje slizničnú imunitu v čreve.

Kolostrum sa zvykne propagovať aj na mnoho iných ďalších zdravotných problémov, napríklad na zápalové ochorenia, zlepšenie výkonnosti pri športe, zlepšenie pamäti a kognitívnych funkcií, pri diabete, HPV a podobne. V súčasnosti však na tieto diagnózy v spojitosti s kolostrom nemáme dostatok dôkazov.

Kolostrum nemá interakcie so žiadnymi liekmi. Užívať ho môžete aj súbežne s antibiotikami alebo akoukoľvek inou liečbou.

NAJLEPŠIE kolostrum + jeho cena

Ktoré kolostrum je najlepšie?

Pozrite si rebríček:

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • kozie kolostrum
  • na zlepšenie imunity, pri onkologických ochoreniach, tráviacich problémoch
  • ochrana pred vírusovými, bakteriálnymi a plesňovými ochoreniami
  • výrobca udáva, že je vhodné aj pre tehotné ženy 
Cena: 54.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • BARNY’S KOLOSTRUM obsahuje aj betaglukány z hlivy ustricovej, ktoré tiež prispievajú k posilňovaniu imunitného systému
  • bohatý na vitamín C, zinok a selén 
  • vhodné pre deti od 3 rokov
  • dávkovanie: deti od 3 rokov 1 kapsula denne, deti od 6 rokov 1 kapsula dvakrát denne, dospelí 1 kapsula trikrát denne
Cena: 10.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • výživový doplnok s obsahom kravského kolostra, bio arónie a inulínu 
  • vo forme prášku s jahodovou príchuťou 
  • pre dospelých a deti od 3. rokov
  • dávkovanie: 3 odmerky sypkej zmesi 1x denne do jedla
Cena: 32.39 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 100 % kravské kolostrum vo forme sirupu
  • jahodová príchuť
  • odtučnené, zbavené kazeínu 
  • pre deti od 6. mesiaca života
Cena: 30.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • kravské kolostrum pre deti
  • vhodné pri súčasnej liečbe antibiotikami
  • posilňuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu
  • priaznivá cena 
Cena: 8.19 €

Najčastejšie otázky

Ako užívať kolostrum?

Kolostrum užívajte nalačno, najlepšie teda pred prvým jedlom dňa hneď po prebudení. Je to preto, že takto prijaté kolostrum sa najlepšie vstrebe z čreva a zároveň nie sú jeho zložky degradované skonzumovanou stravou. Zapíjajte ho studenou alebo vlažnou vodou, nikdy nie horúcim nápojom.

Má kolostrum nejaké nežiaduce účinky?

Živočíšne mledzivo pri dodržaní denných odporúčaných dávok nemá žiadne vedľajšie účinky. V zriedkavých prípadoch sa vedľajšie účinky po užití kolostra objavujú u pacientov s HIV a zahŕňajú príznaky ako hnačka, nevoľnosť, vracanie, poruchy pečene a znížený počet červených krviniek.

Vedeli ste, že…

V minulosti sa s použitím kolostra spájalo riziko prenosu ochorenia s názvom Bovinná spongiformná encefalopatia – BSE alebo choroba šialených kráv. V súčasnosti sa však už predpokladá, že toto ochorenie sa neprenáša cez mlieko. Napriek tomu sa vyhýbajte konzumácii kolostra z oblastí, kde sa v nedávnej dobe vyskytlo BSE.

Je kolostrum vhodné pre deti a tehotné?

Kolostrum je vhodné aj pre deti. Pri používaní kolostra u detí do 3 rokov sa však vždy vopred poraďte s pediatrom.

O užívaní kolostra v tehotenstve v súčasnosti nie je dostatok vedeckých štúdií, preto sa tehotným ženám odporúča tomuto výživovému doplnku vyhýbať. Niektorí výrobcovia na svojich produktoch uvádzajú, že ich colostrum je vhodné aj pre tehotné. Vždy sa však najprv poraďte s vašim gynekológom.

Ak sa u vás preukázala alergia na mlieko, kolostrum pre vás nie je vhodné, pretože by rovnako mohlo vyvolať alergickú reakciu.

Zhrnutie

Kolostrum je vzácna tekutina, ktorej primárnym cieľom je výživa cicavcov. Obsahuje veľa telu potrebných látok, ktoré prospievajú imunite a celkovému posilneniu a rastu organizmu. Pravidelné užívanie kolostra vo forme výživových doplnkov odporúčame osobám s oslabenou imunitou, pacientom po chemoterapii, pri únavovom syndróme, ale aj deťom v kolektívoch.

Zistiť viac

Kozie kolostrum 75 kapsúl

  • na zlepšenie imunity, vhodné pri tráviacich problémoch a onkologických ochoreniach
  • ochrana pred vírusovými, bakteriálnymi a plesňovými ochoreniami
  • vhodné aj v tehotenstve 

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×