Kokosový olej – aká je pravda o jeho zdravotných benefitoch?

Aké má účinky a použitie? Je vhodný na vlasy, na zuby alebo na opaľovanie?

Zdroj: 123rf.com

Kokosový olej sa v poslednej dobe teší veľkej popularite. Je však v skutočnosti naozaj taký zdravý? Aké sú sľubované účinky kokosového oleja?

V článku si prečítate aj zaujímavé kozmetické tipy – napríklad v použití na vlasy, na zuby alebo na tvár.

Kokosový olej a jeho zloženie

Ide o rastlinný olej, ktorý sa získava z kokosových orechov. V minulosti sa vyrábal ručne a táto prácna metóda zabezpečovala jeho vyššiu kvalitu. V súčasnosti sa s bio kokosovým olejom stretávame len zriedka, preferovaná je rýchlejšia priemyselná výroba.

Čo všetko obsahuje kokosový olej?

Kokosový olej je bohatý na nasýtené mastné kyseliny (tuky), tvoriace až 82 % celkového obsahu. Tie majú priamy súvis so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Preto by mal byť používaný ako ostatné tuky – vždy v čo najmenších množstvách a nie veľmi často.

Konkrétne mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v tomto oleji, sú:

Predpokladá sa, že vyššie spomenuté kyseliny majú antivirotický, antibakteriálny a antimykotický účinok, v súčasnosti je však potrebných viacero vedeckých štúdií na potvrdenie tejto hypotézy.

Vedeli ste, že…

Americká asociácia na ochranu pred srdcovocievnymi ochoreniami odporúča maximálny denný príjem nasýtených tukov do 13 g denne, čo v prepočte tvorí jednu lyžicu kokosového oleja denne. A čo sa týka účinkov kokosového oleja, jeho priaznivci tvrdia, že zvyšuje hladiny “dobrého“ HDL cholesterolu. Na druhej strane však rovnako zvyšuje aj hladiny LDL cholesterolu, ktorý vedie ku vzniku aterosklerotických plakov v cievach.

Konzumovať teda kokosový olej?

Štúdie sa zhodujú na jednom, konzumácia tukov v akejkoľvek forme by mala byť obmedzená, nie však nulová. Medzi zdravé tuky, ktoré by ste mali zaradiť do jedálnička radíme napríklad olivový olej, avokádo, orechy a semienka. Kokosový olej na varenie môžete používať v adekvátnom množstve, napríklad na palacinky. Osvedčené je aj použitie kokosového oleja ako marináda na kuracie mäso.

Nutričné hodnoty kokosového oleja

Kokosový olej vám neodporúčame pri redukčných diétach. Aj napriek tomu, že obsahuje mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom, je bohatý na kalórie a určite sa z neho nechudne.

100 g kokosového oleja obsahuje:

Aj napriek tomu, že sa tu nachádzajú malé množstvá antioxidantov a vitamínov, olej vám neodporúčame ako ich primárny zdroj. Vyššie množstvá antioxidantov a vitamínov získate napríklad zo zeleniny a ovocia.

Metódy výroby kokosového oleja

Ako sme spomenuli vyššie, tento olej sa už nevyrába ručne ako kedysi. V súčasnosti poznáme dve metódy výroby kokosového oleja, ktoré sa prejavia aj na finálnom produkte.

Najfrekventovanejšou metódou je výroba rafinovaného kokosového oleja z copry (sušená hmota z kokosových orechov). Následnou rafináciou sa z copry strácajú výživné látky, preto je finálny produkt chudobnejší na výživu. Rafinovaný olej je však vhodný na tepelné upravovanie, pretože bod, pri ktorom takto upravený olej oxiduje, je zvýšený. Okrem toho však takto upravený kokosový olej nemá žiadne iné výhody a jeho použitie vám skôr neodporúčame.

Druhý typ výroby je tiež založený na spracovaní copry, avšak bez rafinácie a inej tepelnej úpravy. Pri výrobe panenského kokosového oleja by sa nemali používať ani žiadne chemikálie, ako to často býva pri rafinácii. Táto verzia je teda jednoznačne zdravšia.

Kokosový olej – vonkajšie použitie (účinky)

Naopak, na vonkajšie použitie je tento olej výborný a odporúča sa pri viacerých kožných problémoch, ale aj skrášľovacích kúrach.

Je vhodný aj na opaľovanie?

Kokosový olej nie je vhodný na opaľovanie. Má veľmi nízky ochranný faktor – SPF 8. Preto ho na opaľovanie neodporúčame. Avšak, ak nemáte poruke iný opaľovací krém, môžete ho použiť. Vtedy však dbajte na to, aby ste sa čo najviac zdržiavali v tieni a hlavne sa vyhýbajte pobytu na slnku medzi 11 – 15 hodinou.

TOP 3 kokosové oleje a ich cena

Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 500 ml panenského kokosového oleja
  • vysoké percento kyseliny laurovej, ktorá má antibakteriálne účinky
  • vylisovaný z dužiny plodu kokosovej palmy
Cena: 6.99 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 400 ml extra panenského kokosového oleja 
  • nerafinovaný, nebielený, nedehydrovaný a neparfumovaný
  • ľahko stráviteľný 
Cena: 5.79 €
Kvalita
Cena
Celkové skóre
  • 100 % prírodný kokosový olej
  • lisovaný za studena 
  • z ekologického poľnohospodárstva
  • veľké balenie za priaznivú cenu 
Cena: 7.9 Kč

Zhrnutie

Kokosový olej síce nie je žiadna superpotravina, no na občasné použitie v kuchyni sa zíde. Nezabúdajte však na jeho vysokú kalorickú hodnotu a vysoký podiel nasýtených mastných kyselín. Vhodnejší je na vonkajšie použitie na telo – na hydratáciu pokožky na tvári a celom tele, na vysušené vlasy ale aj v dennej starostlivosti o zuby. Na opaľovanie tento druh oleja neodporúčame, pretože má SPF 8, čo je absolútne nedostačujúce.

A na záver jedna malá rada: kokosový olej si nevyberajte len podľa ceny, no radšej podľa spôsobu výroby a kvality. Kvalitný je napríklad tento olej.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.