Kokosové mlieko – pozrite sa na jeho účinky

Aké sú tipy na využitie kokosového mlieka v kuchyni? [recepty]

Zdroj: 123rf.com

Kokosové mlieko radíme medzi jednu z viacerých foriem rastlinného mlieka. V skutočnosti nejde o mlieko, tento názov sa však ujal pre podobnú farbu, konzistenciu a využitie s klasickým mliekom.

Pripraviť si ho môžete aj doma – v článku nájdete recept na ľahké kokosové mlieko. Ak sa vám do toho nechce, nájdete v ňom aj zopár tipov na kvalitné kokosové mlieko.

Kokosové mlieko – prečo je také populárne?

Záujem o rastlinnú stravu je na vzostupe. Mnoho ľudí prechádza na vegetariánsku alebo vegánsku stravu, dôvody sú rôzne – od etických, po zdravotné až po čoraz aktuálnejšie a naliehavejšie klimatické.

Kokosové mlieko je rastlinného pôvodu, získavané z vnútornej bielej časti kokosu. Zložením, ale aj farbou sa líši od kokosovej vody, ktorá je priesvitná a prirodzene sa nachádza vnútri kokosového orecha. Kokosové mlieko je oveľa výživnejšie a kalorickejšie než kokosová voda.

Aké látky sa nachádzajú v kokosovom mlieku?

Kokosové mlieko je bohaté na nasýtené mastné kyseliny, má vysoký obsah kalórií, no zároveň je bohaté na minerály a vitamíny. Množstvo kalórií a iných zložiek, spomenutých nižšie, je orientačné. Záleží od konkrétneho produktu a či ide o mlieko v tetrapakovom obale alebo o kokosové mlieko v plechovke.

V 200 ml kokosového mlieka sa nachádza:

Účinky kokosového mlieka

Aj keď na internete nájdete viacero neoverených účinkov tohto mlieka na náš organizmus, nie všetko z pripisovaných vlastností je pravda. V súčasnosti na základe vedeckých štúdií predpokladáme nasledovné účinky kokosového mlieka:

Kde kúpiť kokosové mlieko + jeho cena

Ako si vyrobiť kokosové mlieko (+recepty z neho)

Použitie kokosového mlieka v kuchyni je naozaj rozmanité, nemusíte sa báť pridať kokosové mlieka aj do slaných pokrmov. Zaujímavý je napríklad recept na kuracie mäso v kombinácii s kokosovým mliekom.

Postup je jednoduchý:

  1. Na panvici si opražíte kuracie prsia nakrájané na kúsky
  2. Pridáte zázvor, chili, kari a iné obľúbené koreniny.
  3. Následne prilejete kokosové mlieko a spolu dusíte, až kým mlieko nezhustne na chutnú omáčku.
Vedeli ste, že…

Kokosové mlieko si môžete pripraviť aj doma. Ak máte doma prístroj ako Miomat, Vitamilk a podobne, v priloženej knižke receptov nájdete jednoduchý postup.

Ak ho nemáte, postupujte takto:

  1. V obyčajnom mixéri rozmiešajte 350 g strúhaného kokosu s 600 ml vriacej vody.
  2. Mixujte až dovtedy, kým vám nevznikne konzistentná jednoliata zmes.
  3. Potom prilejte rovnaké množstvo studenej vody, znovu rozmixujte a sceďte napríklad cez utierku alebo gázu.

Domáca výroba kokosového mlieka nie je vôbec náročná. Pripravte sa však na o niečo neutrálnejšiu a nevýraznejšiu chuť ako majú kupované kokosové mlieka.

Zhrnutie

Rastlinné mlieka sú populárne náhrady klasického mlieka, ich využitie je veľmi všestranné. Sú vhodné pre deti, ľudí s laktózovou intoleranciou, vegánov a vegetariánov, ale aj ľudí, ktorí sa chcú stravovať zdravšie. Na internete je množstvo receptov s kokosovým mliekom na rôzne štýly. Dúfame, že vás náš článok inšpiroval a kokosové mlieko zaradíte do svojho jedálnička.

Zdroje:

!Článok bol vypracovaný farmaceutom avšak, slúži iba na informatívne účely – nenahrádza lekárske vyšetrenie, alebo osobné stretnutie v lekárni.
Ukázať súvisiace produkty
×